1 Oct 2011

Kek Coklat Kukus (Munira) - Super Moist


Assalammualaikum dan salam hujung minggu buat semua. Dah banyak hari tak update n3...sejak balik sini memang busy sikit...ada  jer keja nak buat. Bila dah penat malas la pula nak ngadap lappy dan bw. Oklah ceter pasal kek ni buat semlm lagi..memang dah lama teringin nak buat...masa hari raya lepas plan nak buat tapi tak sempat juga. Lastly blk sini jugalah buat. 

Buat pun 1/2 adunan jer ni...kek ni memang terbaik la..sedap dan moist ditambah lak ngan topping tu memang mabeles. Bagi sesiapa yg belum cuba bolehlah cuba dan tak rugi kalau nak mencuba. Resepi dah lama saya intai kat dapur Kak Nor Masri. Menurut kak Nor Masri resepi kek coklat kukus ni dari  KR resepi oleh Pn Munira BaharomMungkin ramai juga yang telah mencuba dan saya terlepas pandang. Terima kasih buat akak berdua kerana berkongsi resepi kek yang sedap ni dan izinkan saya berkongsi disini pula yer.



Bahan-bahan:
1 cawan gula pasir 
1 cawan serbuk koko 
1 cawan susu cair 
1 cawan susu pekat
1 cawan minyak masak 
semua bahan di atas digaul sebati dan masak atas api perlahan sehingga gula larut. 
Rehatkan sekejap bila dah sebati



                                                           Bahan B: 
3/4 cawan tepung gandum 
1 sudu kecil (sudu kfc) soda bikarbonat 
1 sudu kecil (sudu kfc) baking powder 
semua bahan di atas diayak 

Bahan C:
4 biji telur - diblender (tapi akak pukul hingga kembang)




Cara membuat:
Satukan bahan B dan bahan C ke dlm bahan A secara berselang seli dan gaul dgn senduk aje. Bila dah sebati masukkan ke dlm loyang yg digris dan dilapik kertas kalis minyak. Kukus selama 1 jam atau sehingga masak. Jgn buka pengukus semasa proses mengukus 45 min yg pertama takut kek jd mendap.


33 comments:

  1. kak nieza...sedapnya kek coklat..
    meh sepotong..
    lembut lembab jerk nengoknya...

    ReplyDelete
  2. saya pun dah try. memang sedap. haluss je texture dia

    ReplyDelete
  3. Salam Nieza,
    Baru dapat baca tentang bonda Nieza. Saya doakan semoga Bonda Nieza akan segera sembuh dari stroke. Semoga dengan semangat dan doa dari semua bonda Nieza dapat melawan penyakit tu. Nieza pun banyak2 bersabar ye.

    ReplyDelete
  4. Kak nieza cyg,b4 nak kelik kg mai jenguk kek cekelat nih dulu,alahai nmpk cedap sungguh,dah pernah wat mmg sedapppp..Dahla feberet kek cekelat kak,tekak nih mmg duk terasa2 nak mkn kek cekelat juga kak..Uiii xleh tahan nih..Smuti merah menyala kat bawah pon nmpak sodap kak..

    ReplyDelete
  5. melelehhhh air liuq kak tgok kek nie..masakan pertama selepas berehat.. selamat kembali ya dek nieza cyggg....

    ReplyDelete
  6. Walaupun Kak Azie ni bukan peminat coklat, tapi tengok kek tu teringin la juga.

    Memang Super!

    ReplyDelete
  7. sgt sedap tgk kek cakelat nieza ni...leleh air liur tgk

    ReplyDelete
  8. Assalamualaikum nieza...
    sedaaapnya tgk kek tu nieza... Cantik lagi.... Aduhh... memikat n tertarik sungguh ngan kek yg nieza buat nie... sedaaapnya...

    ReplyDelete
  9. salam nieza
    memang nampak moist sangat kek ni :)

    P/S :InsyaAllah kami akan jumpa waktu kak mas balik cuti nanti :) Dah lama tak jumpa kak mas.

    ReplyDelete
  10. AssalamNieza, mmg terliur tgk kek coklat ni, leleh coklat tu yg tambah beshhh tu

    ReplyDelete
  11. kek coklattttttttttttttt
    OMG terlioq nyer akak
    bukan apa ayu diet cake skrng ni since badan dah naik 6kg ni uwaaaaa

    ReplyDelete
  12. Assalamualaikum Nieza,
    mcmana arini?????....moga Nieza dan suami ceria2 selalu sepanjang berada di perantauan ya...dengar lagu ni wat akak pun sedihlah....banyakkan berdoa ya...kek ni mmng sedap, akak pun dah pernah buat...mmng lembut dan moist sangat...kalau dpt rasa yg Nieza buat ni, lagilah best...

    ReplyDelete
  13. Assalam nieza..banyak kek jugak akak dah cuba..tapi belum pernh cuba kek coklat kukus ni..kalau dah nieza kata sedap..mesti sedap tu.nak cuba jugak le nanti..akak ambik resepi ye.

    ReplyDelete
  14. salam nieza - yeah ..nieza dh mula start baking..love it.

    ReplyDelete
  15. sedapnya....rasa terjilat coklat yang meleleh-leleh tu Neiza!

    ReplyDelete
  16. Assalamualaikum Nieza,

    ceria dan nampak menyelerakan kek coklat nie...mudah2an Nieza juga ceria seperti kek ini juga...haha...kak nur nk sepotong...hehe.

    ReplyDelete
  17. salam kak nieza,
    bestnyer nampak kek coklat ni...yummy!!

    ReplyDelete
  18. Aslmkum Nieza

    Yummynya nengok choc kek Nieza...dg topping meleleh. ramai dah cuba kek choc kukus ni...ramai ckp sedap. akak jugak belum..

    ReplyDelete
  19. Salam Nieza, lama Kak tak dengar cite Nieza, apa khabar, semoga sihat selalu ya.... SedAP resipi ini sesuai buat minum petang. Boleh masuk list untuk cuba.

    ReplyDelete
  20. tgk chocotu meleleh gitu,teringin plak sekeping. :)

    ReplyDelete
  21. Assalam Nieza,
    sedapnya kek coklat yang meleleh-leleh tu Nieza....

    nanti datang rumah Kak Amie ambil award ye Nieza...

    ReplyDelete
  22. Kak Nieza,
    Mata saya akan kenyang
    semula..
    Bila akak kembali menulis..

    P/s: Kek tue sedap!!

    ReplyDelete
  23. Kak Nieza,
    Mata saya akan kenyang
    semula..
    Bila akak kembali menulis..

    P/s: Kek tue sedap!!

    ReplyDelete
  24. Mas:
    bolehx2 mas...byk potong pun boleh..hehe

    Izah:
    yer betul..manyak sedap kan zah..

    Ijan:
    terima kasih diatas doa dan ingatan ijan ya..amin.

    zaliedana:
    wahh best tu blk kg..selamat pi dan blk yer..haha nanti blk cuti boleh buat yer.:D

    kak ilah:
    terima kasih kak ilah cyng!..tapi kalau tgk akak msk lagi ler terlioq..:D

    kak aziezah:
    tq kak...try lah buat nanti kak...sure akak jadi minat mkn kek cokelat pas ni.

    kak ida:
    alahai kalau akak yg buat lagi ler terliur..btw tq kak..:D

    kak diana:
    w.salam kak...tq..akak pun kalau buat kek lagi super.

    ReplyDelete
  25. kak kasih:
    yer kak sedap dan moist sgt..try lah nanti..:D

    kak Ros:
    ya kak kalau mkn kek ni tak ingat dunia dibuatnya...hehe

    Kak Nor:
    tq kak Nor...tapi x leh lawan kek yg akak buat lagi..:D

    Ayu:
    mkn jer ayu...brt naik pun tak pe nampak maintain cun lagi tu..:D

    Kak Yatie:
    terima kasih diatas doa akak...alhamdulillah dgn selalu doa dan zikir hidup kita akan lbh tenang..insyaAllah. akak pun apa kurangnya kalau buat kek lagi ler buat saya terliur..:D

    Kak Erna:
    cubalah kak..memang sedap dan tak rugi kalau nak mencuba.silakan yer:D

    ReplyDelete
  26. kak lina:
    tq kak..memang dah lama rindu dendam nak baking pun...hehe

    kak Amie:
    sabarx2 kak jgn lak jilat screen ni...hehe tq kak atas ingatan award tu..nanti free nieza angkut yer:D

    kak Nur:
    w.salam...tq kak Nur.bolehx2 ada simpan sikit utk akak ni..alhamdulillah mcm mana duka pun yg dirasa kita kenalah ceriakan diri juga kan..insyaAllah. tq juga kerana menceriakan saya..:D

    Norul:
    yer dik tq..memang best..jom mkn:D

    mamasya:
    yer sedap kak...cubalah buat nanti..:D

    kak paty:
    salam rindu kak..lama juga nieza tak singgah dapur akak..insyaAllah bila free nanti nieza singgah yer. alhamdulillah nieza baik kak..tq.silakan mencuba yer:D

    Deliah:
    bolehx2...mai ler join sama mkn ni:D

    mis gee:
    adehhh sabar jer la dik oii..jamu mata jer yer akak ni kan..:D

    ReplyDelete
  27. salam k.nieza..wowooo lembutnyaa kek ni, tringin la tgk dr jauh la nooo, klu dekat ble tukaq gan kek batik..hehe lyn br ja wat, tringin nak mkn cepat2 so wat kek yg paling senang..hehe

    ReplyDelete
  28. cantik deco..wlaupun simple tapi bila nengok coklat meleleh mcm tu semua org geram..

    ReplyDelete
  29. cantik deco...tengok coklat meleleh mcm ni semua org geram..

    ReplyDelete
  30. Assalam...

    Moistnya kek...looks yummy...lama tk projek kek coklat...hmm...harus buat ni...

    ReplyDelete
  31. sedapnya kak...trliur dh ni...huh

    ReplyDelete

sila...sila..jgn segan-segan yer..tq:)

Be Our Guest And Sign This Guestbook...TQVM

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails

My Blog Anniversary Day

Daisypath Anniversary tickers

Our Wedding Anniversary Day

Daisypath - Personal pictureDaisypath Anniversary tickers