29 Sep 2011

Classic Strawberry Smoothie


Assalammualaikum dan salam sejahtera. Hari ni saya hidangkan minuman sajalah dulu buat semua yang sudi bertandang ke sini. Kita minum dulu yer..:D 

Jutaan terima kasih diatas doa dan ingatan semua...sungguh terharu sekali bila saya baca semua komen-komen pada n3 Salam Rindu. Saya amatlah menghargainya...dan terima kasih juga kerana berikan saya satu semangat dan kekuatan disini. Mudah-mudahan segala doa dari semua buat bonda saya dimakbulkan Allah dan semoga kita semua juga sentiasa dirahmati Allah selalu hendaknya..amin.

Oklah berbalik pada n3 hari ni layan minuman sejuk smoothie dulu la yer. Cuaca di Finland sekarang ni dah terasa sejuk dah kira dah masuk musim Autumn dgn daun yg kuning-kuning dan tak lama lagi akan luruh pastu winter pula akan menyusul nanti. Untuk menghabiskan saki baki buah strawberri yang dibekukan dulu juga lah ni... saya pun buatlah smoothie ni...memang sedap minum sejuk-sejuk ni.Walaupun cuaca sejuk layan jugalah...:D Resepi simple jer rasanya semua org pandai buat kan...sebelum ni pernah buat dan banyak kali buat dah pun tapi saya share jugalah yer.


Source: http://Nurniezza.blogspot.com
Bahan-bahan
Buah strawberry secukupnya (kuantiti terpulang nak bubuh byk mana)
Ice cream vanilla
gula
ais ketul (crushed ice)



Cara-cara
1. Cuci bersih buah strawberri yang digunakan dan masukkan ke dalam blender.
2. Masukkan pula bahan-bahan lain seperti ais ketul, ice cream dan gula. Mesinkan sebentar. Apabila semuanya sebati bolehlah dituangkan didalam gelas dan sedia untuk dinikmati. Selamat Mencuba!


31 comments:

  1. sini dah autumn hikhik tgk strawberry x der stok kat supermarket lagik....sedapnyer terasa manis sgt tue ngeee

    ReplyDelete
  2. Nampak sgt sedap.. sgt sesuai kalau di Msia yg agak panas ni.. :D

    ReplyDelete
  3. weee~~~ dh kuar gambar chantikk!! ^^ sedapnyer!! kat malaysia bila beli strawberry mesti dpt yg masam :(

    ReplyDelete
  4. nieza... miss uuuu, alhamdulillah dah ada mood nak update blog. tak pe.. doa anak2 dikejauhan dan ingatan kat ibu tu yang penting kan...semoga ibu nieza terus sihat n prosesnya dipermudahkan..

    woww.. strawbery..lama dah tak beli buah mahal ni. hehe..minum sejuk2 best ni

    ReplyDelete
  5. tu diaaa..nieza dah mula buat n3 yang mengancam jiwa ku dikala ciaca yg panas terik ni..welcome back Nieza:)

    ReplyDelete
  6. salam nieza..alangkah sedapnya kalau dpt segelas smoothie ni..kt sini cuaca mmg terik sekali skrg

    ReplyDelete
  7. assalam nieza..kena ganti buah le kalau nak buat ni..srawberry masam tak berapa nak suka..

    ReplyDelete
  8. tergudanya tgk smuti stoberi tu Nieza

    ReplyDelete
  9. kak nieza....rinduuuu...lama tak komen sini...tgk stroberi tu sedap lah...hehe

    ReplyDelete
  10. wahhhh..sedappnya...
    nak segelassssss...

    ReplyDelete
  11. uuuuuuuuuuu....sedapnyer...dah la tengah panas berdenting ni, tekak pun dahaga jer....tp boleh kirim stoberi dua tiga bijik tak? hehehe

    ReplyDelete
  12. kalau dpt ni alangkah sedapnyer...

    nieza... akak doakan moga bonda nieza beransur pulih.. sabar byk2 ye dik..

    ReplyDelete
  13. dah muncul dah...ini yg kita tunggu tunggu... sejuk je tekak tengok

    ReplyDelete
  14. as-salam
    sedapnyee kalau dapat rasa strawberry smoothie..sejuk tekat ni..

    ReplyDelete
  15. haduhhhh...macam nak pi beli stoberi sekarang jugak! nak buat...

    ReplyDelete
  16. sedapnya strawberry smootie Fathnin suka sangat ita ada beli stok strawberry fozen boleh la buat nanti.. yum yum.. selamat berblog nieza.. terima kasih atas ingatan pada fathnin tu ye

    ReplyDelete
  17. welcome back nieza..:) smg mak nieza kembali sihat. :)

    ReplyDelete
  18. QAssalam nieza terasa nyaman tekak akk ni bila tgk smoti tu heheh...

    ReplyDelete
  19. mak aihh..sini panas..mmg sedap kalu dpt pekena nih...hehe

    ReplyDelete
  20. sgt2 tergoda dgn stoberi smootie nieza ni...tapi musim stoberi dh abisss...tunggu next year pulak la kalau nk buat huhu

    ReplyDelete
  21. Selamat Kembali ke Finland dan kembali masak memasak...niza ira dah tutup blog lama,ini iranya blog baru...singgahlah ekk bila ade kelapangan
    http://l0v32cook.blogspot.com

    ReplyDelete
  22. strawberry kat sini mahal nieza..
    sementara nieza kat finland nikmati lah sepuas2nya strawbwrry tu kan...mmmm sungguh sedap...slurppp

    ReplyDelete
  23. huhuhu dulu masa banyak strawberi tak tau pon leh bekukan..rugi rugi

    ReplyDelete
  24. dear k.nieza yg dirinduiiiii.... lma komen disini..hehe, wahh2, ble try ni, stoberi tgh de promotion ble wat nnti.. hehhe, kat sini da autumn, minggu ni panas sgt, mgalahkan summer, last week hujan spanjang hari, ingat da nak msk winter truih la sbb sejukkkk yg amat..lega sikit da panas ni.. hihi, nnti snap2 pic autumn yer

    ReplyDelete
  25. sini macam mendong tapi bahang tu bikin berpelohs je.. dapat segelas ni mesti best lah...

    ReplyDelete
  26. Alhamdullilah akak sihat.harap Niezapun begitu.nyamanya tengok air strawberry tu. skrg ni susah pula nak dpt buah strawberry fresh di sini...awal sampai dulu jumpa juga org jual.

    ReplyDelete
  27. Assalamualaikum nieza..
    tak tertahan tgk pic2 yg sangat cantik tu... mcm ada dpn mata jer.. cantik sangat... tgk pun sedap tu... minum sejuk2... wah...

    ReplyDelete
  28. erima kasih kak nieza hidangkan strawberry smoothie. nanti nak yang betul2 tau :D

    ReplyDelete
  29. Assalamualaikum Nieza

    hilang dahaga.......he he

    Wassalam

    ReplyDelete
  30. slurrppp..dtg hirup air..eh tinggal straw jek? heh..selamat kembali Nieza..

    ReplyDelete
  31. alaaa...k.gee terlewat singgah... ada lagi tak smootie strwberry tu...terlior laaa

    ReplyDelete

sila...sila..jgn segan-segan yer..tq:)

Be Our Guest And Sign This Guestbook...TQVM

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails

My Blog Anniversary Day

Daisypath Anniversary tickers

Our Wedding Anniversary Day

Daisypath - Personal pictureDaisypath Anniversary tickers