Assalammualaikum semua. masak simple jer ni, layan lauk asam pedas jer lah...ikan ni nak ceter pun tak tau ikan apa sebab tak pernah tgk kat Malaysia pun. Ikan ni hasil mr.hubby memancing hari tu. mcm-mcm jenis ikan ada...yg lain tu dah selamat panggang dan buat sup jer. Sedap juga ikan ni tapi boleh tahan banyak jugalah tulang ikan ni tapi tak la sebanyak mcm tulang ikan terubuk tu. tulangnya pun tersusun elok senang juga nak mkn cuma kena berhati-hati sambil makan tu tak boleh mengelamun...hehe ada ke org makan sambil mengelamun...merepek jer saya ni ye..:D
oklah layan jer la lauk simple asam pedas style campak-campak saya ni..haha kebetulan baru blk dari Malaysia ni stok bunga kantan pun byk la...selalu simpan frozen boleh tahan sampai sethn juga...kira brng berharga juga ni sebab kat sini tak ada jual.
oklah layan jer la lauk simple asam pedas style campak-campak saya ni..haha kebetulan baru blk dari Malaysia ni stok bunga kantan pun byk la...selalu simpan frozen boleh tahan sampai sethn juga...kira brng berharga juga ni sebab kat sini tak ada jual.
sumber: http://Nurniezza.blogspot.com
Bahan-bahan
1 -2 ekor ikan bersaiz sederhana
3 s/b cili kisar
1/2 cawan jus asam jawa
1 genggam daun kesom, cuci dan toskan
Garam dan gula secukup rasa
Air secukupnya
1 batang bunga kantan
2 biji tomato dibelah 4
Bahan dimesin halus
5 biji bawang merah
2 ulas bawang putih
1 inci kunyit hidup
1 camca teh lada hitam
1 inci belacan
Cara Membuatnya:
1. Ikan dicuci bersih dan Ketepikan.
2. Panaskan minyak dalam periuk, tumis bahan kisar halus hingga harum, masukkan cili kisar dan tumis hingga terbit minyak.
3. Kacau rata dan tuang air secukupnya. Biar mendidih.
4. Bila sudah mendidih masukkan ikan, daun kesom,tomato, bunga kantan dan tuang air asam jawa, jika kurang kuah tambah air sedikit lagi. Biar mendidih perlahan. Masukkan garam secukup rasa. Masak sekejap lagi hingga ikan masak. Rasakan garam dan bolehlah tutup api dan dihidangkan.
Assalam nieza, asam pds akk suka mkn, tapi masakkan yg paling jarang akk msk heheh, minta sini lah sepinggan dua, sedap nmpk tu
ReplyDeletebestnyer asam podeh..makan time sejuk2 ni, fuh..bertambah2 nasik....
ReplyDeleteSedapnya asam pedas...slurrrpppp kuahnya...mintak ijin link blog ni kat blog saya..senang nk tengok gambar2 autum lagi & cedok resepi....tqvm
ReplyDeletei pun jarang masak asam pedas sbb asyik tk menepati citarasa jek..mkn kat kedai lg sedap haha
ReplyDeleteanyway nieza, tk kisahla ikan apa pun kan! janji sedap asam pedas tu
sedapnya asam pedas...meh la tapau sket.
ReplyDeletepstt dh tgk suhu bape kt n3 kat bawah tuh, td xperasan hik3..
Assalam Nieza..cantik warna asam pedas nieza..merah..
ReplyDeletemesti sedap tu..
Anak2 akak kalau kuah asam pedas diaorang suka tp isi ikan dirg kurang. Bunga kantan tu yg berharga...akakpun simpan frozen...nak masak sikit je guna...sayangggg.
ReplyDeletecantik gambar autumn kat bawah tu..daun kuning berguguran...
kita kalau asam pedas memang favourite..tengok yg ni pun dah terliur..makan ngan kicap dan telur masin..best..
ReplyDeleteAmboi dapur dah mula berasap nampak. Suka3x
ReplyDeleteikan finland dah jadi masak asam ye nieza?
ReplyDeleteNieza...thanks ye ;-)
nyumm terliur la tgk asam pedas k.nieza.. hehehe meh kita tukaq gan ikan grill salmon lyn nak??..ekkekkee
ReplyDeleteaslmkum nieza.. jln mlm2 ..klau siang hari mau rasa nk gi dapur ambik nasi ni.. akk suka asam pedas pastu tuang kicap atas ikan tu masa mkn.. aduhai nikmatnya...
ReplyDeleteKak Nieza,
ReplyDeletecampak2 pun..
still nampak sedap..
Assalamualaikum nieza..
ReplyDeletewah sedapnya tgk.. menyelerakan sungguh tgk asam pedas tu nieza...fav akak sekeluarga nie asam pedas.. mmg sedap
salam nieza.. ermm datang ni nak tumpang makan asam pedas ikan finland.. ehhh.. dah dkt midnite la.. akak bawak balik lauk jer la ya.. esok panaskan tak yah masak dah lauk utk esok.. hehe
ReplyDeletemabeles!tetiba rs lapa..hehe
ReplyDeletekecur air liur kak nieza..hehehe
ReplyDeleteAssalamualaikum Nieza,
ReplyDeletelapor lerrrrr singgah sini, lauk kegemaran akak ni asam pedas...terliur je tngk lauk Nieza ni...
salam niza..cantik betul daun berwarna warni yg berguguran...terpukau tgk
ReplyDeleteasam pedas mmg terbaik..sib baik ada stok bunga kantan..yg tmbh menyelerakan..akak sll guna daun kesum je...
Assalamualaikum Nieza...mengancam betul asam pedas ikan Finland tuu, semakin pedas semakin sedap kan!!
ReplyDeleteCantik2nye gambo kat bwh tu..Subhanallah!! Model yg berposing tu pun sama cantiknyee.. :)