19 Oct 2011

Kuih Bakar


Assalammualaikum dan salam sejahtera buat semua. Jom layan kuih bakar  yang cukup lemak manisnya ni. Resepi dah lama dah saya simpan dulu...rasanya dah 2 kali jugala saya  buat kuih ni...memang sedapla. Kalau bakar garing tu lagi ler sedap dapat makan kerak-kerak yg garing tu. Nak buat pun senang sgt amatlah sesuai bila masa mood malas melanda.


 Kisah benar disebalik kuih ni, memula buat masa bawa bekal ikut hubby memancing ngan kwn-kwn kat sini dulu. Sebelum makan tu we all letak la bekas kuih dan makanan lain kat satu tempat yang siap dengan tikar mcm berpiknik gitu...pastu we all tinggalkan sekejap sebab nak berjln-jln ke kawasan sekitar tasik tu dan kaum lelaki lak dah start dgn xtvt memancing. Tetiba.....bila blk semula ke tempat makanan tu saya dapati tupperware yg diisi kuih saya hilang...panic juga sebab saya memang ada bawa dan anak kawan pun dah ambik rasa seketul dah kuih tu...yg peliknya makanan lain ada lagi. Dalam hati berkata tak kan la ada org nak curi pulak kan. So...we all pun carilah lagi di kawasan sekitar tu, sekali terpandang ke bawah tasik tu ternampakla plastik beg dan bekas tupperware kosong saya tu...hmmm dah selamat menjadi rezeki sang burung rupanya sebab nampak ada burung tu kat bawah. Abis burung tu makan semuanya...tak sangka lak burung Finland pandai mkn kuih melayu ni...:D


oklah panjang lak ceter hari ni...so..terima kasih pada mereka yang berkongsi resepi ni yer ..izinkan saya berkongsi disini pula.


Resepi asal: joayee myresipi.com

Bahan-bahan ( 6 org )
  • 1 cup gula
  • 1 cup jus pandan (atau air + pandan essence)
  • 2 cup tepung gandum
  • 2 1/4 cup santan (atau 1 can santan-450ml )
  • 2 tbs butter
  • 3 biji telur
  • 1/2 tsp garam
  • colour hijau
  • bijan

Cara-cara
  1. campurkan semua bahan. blend sampai sebati.
  2. masukkan 2 tbs minyak dlm loyang .
  3. panaskan loyang dlm oven. bila minyak dah panas, masukkan mixture tadi kuih, taburkan bijan. bakar @180 sampai brown atau garing


40 comments:

  1. salam..sedap..saya suke buat ni sejak dok exeter..take care ye :-)

    ReplyDelete
  2. Salam Nieza...sedapnya kuih bakar ni...Cuma setakat ni belum pernah buat sendiri lagi...May be sebab kat sini ada jual kottt itu yang malas tu....

    Tapi kalau buat sendiri mesti boleh makan time panas2 kan....Wangiiiii je bau dia

    ReplyDelete
  3. Kak nieza,heehhe tergelak baca cite akak,burung finland pandai mkn kuih melayu ni,hihi..Nmpak sedap lah kak,mesti harum jer bau pandan,sy suke kerak2 garing cam gitu,best..

    ReplyDelete
  4. sedapnyerr..dah lama x buat..
    klaka pun ada..sian pun ada bila baca kisah kuih dmakan burung tu..hehe...dah rezeki burung2 tu laa nampak gaya ye

    ReplyDelete
  5. bila baca cerita Nieza ni teringat pulak story Hansel & Gretel, hehe.. nasib baik burung yg makan, kalu anak mat saleh yg cekut, lagi dahsyat, hihi.. tapi memang mengancamlah, akak pun tak pnah lagi try buat kuih bakar ni.. nyum nyum!

    ReplyDelete
  6. adoyai... terlior la nieza... k.gee suka yg kerak tu...

    ReplyDelete
  7. lamanyaa tk mkn kuih bakar ni.. tapikan i ni kalau mkn kuih bakar mesti buang bijan tu hihi

    ReplyDelete
  8. hahahaha kuih import tuh kak...burung kat finland mana penah jumpe..hik hik hik

    ReplyDelete
  9. salam nieza - ni kuih kesukaan lina ni menarik nieza.

    ReplyDelete
  10. nieza..kt sini time hujan..mmg lapor tingin nk mkn kuih bkr ni..npk garing kerak nya..tu yg mebeles tu

    ReplyDelete
  11. sedap! lagi laa terliur nengok mcm byk je kerak dia.. tun mmg suka mkn kuih bakar yg byk kerak. kdg2 smp lebih setengah jam bakar kasi lebih kerak. nyumm!

    ReplyDelete
  12. nieza sangat le rajin..
    pasti hubby sayang.

    cantik kuih bakar nieza :)

    ReplyDelete
  13. cheq sue pun suka sangat kuih ni nieza. tapi kadang2 x rasa nak makan, kena tunggu lagi la nak buat nya

    ReplyDelete
  14. Cantiknya Nieza....bako kuih ni dalan acuan beso bunga2 ....menarik...leh gak kak cek nak cuba nanti...harumnya kuih bako sampai kesini...:D

    ReplyDelete
  15. assalam nieza.ye la burung pandai makan kuih melayu..mesti burung tu rasa sedap sangat..

    ReplyDelete
  16. nieza dear..itu burung , landing kat penang dia pekena nasik kandar jerr....balik finland baru ngidam kuih bako...hihi..rezki sang unggas!
    how's yur mum?

    ReplyDelete
  17. akak pun dok bercadang nak buat kueh bakar neh..tp kena ikut turn dl....esok turn lompat tikam..hahaha

    cantik kueh bakar tuh..dah mcm rupa bunga...akak suka kerak2 gitu..sedapnyerrr...

    ReplyDelete
  18. Kak Nieza,
    Mau jadi angkat bulih??
    Nanti hari2 dapat makan best2..
    hehehe

    ReplyDelete
  19. assalam nieza, sedapnya tgk kerak2 tu, rezeki burung merasa kuih nieza

    ReplyDelete
  20. salam nieza..

    nampak sedap sgt!=)

    ReplyDelete
  21. yang garing-garing tu laa yang sedap... jadinya kak Amie tapau yang kerak2 tu bawa pulang ye nieza... sedapnya!

    ReplyDelete
  22. burung2 tu pernah gi malaysia kot..hihi. nadiah rasa nadiah guna resipi yang sama kot buat kuih bakar. nanti check balik. kalau tak sama, nanti boleh cuba resipi ni pulak ;)

    ReplyDelete
  23. Ismi Nor:
    tq...ada link blog tak?

    sue:
    w.salam...ya la dah ada jual tu senang la kan..nieza pun sejak dok merantau ni baru nak belajar buat pun.

    zaliedana:
    tu la kan burung tu boleh hidup kat mesia la nanti..hehe

    Hasue:
    haha tu la sian kan terkilan tul tak dpt mkn kuih masa tu tapi sib baik ada makanan lain.

    Sari Yusa:
    anak mat salleh ok kak diorang ada gak nieza kasi kuih malaysia ni...dia belasah jer..hehe nanti akak cuba lah buat simple jer ni.

    kak Gee:
    sama ler kita suka mkn kerak juga..:)

    ReplyDelete
  24. kak zarin:
    la awat pi buang bijan tu kak?...kalau cam tu tak yah bubuh bijan la buat nanti.

    sitiezahanim:
    tu la pasal kan...tapi tak pe la rezeki dia..:)

    kak lina:
    sama la kak nieza pun suka:)

    kak zai:
    kat sini pun sama la hujan juga kak...ok kasi akak tapau la sikit..hehe

    tun:
    betulx3..akak pun suka kerakx2 tu..:)

    ReplyDelete
  25. kak kasih:
    tq kak...terlbh syng dah...hehe tak ada ler rajin sgt pun.mskpun simplex2 ajer..:)

    cheq su:
    mmemang sedap...kuih kesukaan ramai ni:)

    kak cik cek:
    tq..nieza suka guna acuan silicon mould ni senang nak tangal tak melekat.

    kak Erna:
    dah abis dia mkn tu kira sedap la kot dgn lemak manisnya tu...hehe

    ReplyDelete
  26. mok wo:
    haha betulx3 burung dari Msia kot..hehe ada jer la mok wo ni.tak pe la rezeki burung kan. mak nieza lum baik sepenuhnya lagi la mokwo..susah nak ckp juga keadaan mak sekrng ni, niza hanya mampu berdoa sajala dr jauh....btw, tq atas ingatan amok wo yer.

    mak qis:
    wahh byk menu akak tu...bestx2 kalau berjiran boleh tukat pinggan kan...hehe

    misgee:
    bolehx2 mai ler dok berjiran ngan akak ni..hehehe

    kak rosaliza:
    tu la rezeki burung tak pe la kan..:)

    kalamhati:
    tq kak..:)

    kak Amie:
    wahh nampaknya ramai yg nak mkn keraknya saja...kalau buat kena jamu kerak jer la ...hehe

    nadiah:
    tu la pasal kan maybe pernah sesat pi Malaysia kot...hehe cubalah buat nanti nadiah resepi simple jer ni.

    ReplyDelete
  27. salam nieza,
    lama dah tak makan kue ni. nampak sedap tu.

    ReplyDelete
  28. salam dinda kusss cyg..
    cantik la nieza susunkan jadikan bunga lepas potong tuuu...
    minta sikit..opppsss minta 1 acuan tuuu hehehehe

    ReplyDelete
  29. cantikla kak nieza bila pakai bekas tu..:)

    ReplyDelete
  30. Assalam Nieza...kuih bakar resepi Joayee ni mmg pun favourite akak gak..selalu buat sbb senang bahan, senang nak buat, senang nak ngap..kan..kan...hehe

    ReplyDelete
  31. Assalamualaikum Nieza,
    menawan hati betullah tngk kuih bakar Nieza, kalau Hamka nampak ni mesti dia buat lari gak sbb kaler ijau mmng kegemarannya...klakor pun ada bila baca citer Nieza ni...dpt bayangkan wajah2 cemas/gelisah mencari kuih bakar tu....tergelak je di buatnya...rezeki burung Finland tuu...nnti wat lagi eehhhh..

    ReplyDelete
  32. nieza..akak mcm terhidu kewangian kuih tu nieza..tiba2 jd teringin..terutama bahagian yang garing2 tu..sedapnya...

    ReplyDelete
  33. nieza..akak mcm terhidu kewangian kuih tu nieza..tiba2 jd teringin..terutama bahagian yang garing2 tu..sedapnya...

    ReplyDelete
  34. comey lotte kuih mu Nieza..hehe

    agaknya burung tu dari Malaysia tak..berhijrah ke Finland..hehe

    ReplyDelete
  35. Molek bentuk sarang kuih bakar Nieza..bila potong jadi cam bunga.
    burung omputih terliur nengok kuih hijau Nieza..licin..sedap..dg bekas sekali dirembat..hi..hi..

    ReplyDelete
  36. aduhai.. sejuk2 di petang hari .. mmg best dpt minum ptg dgn sepiring kuij bakar ni..

    ReplyDelete
  37. balik msia ni semua ada depan mata... hehehe... malas jadinya... tapi kuih bakar tu memang all time feveret..

    ReplyDelete
  38. akak telan liur tgk kuih bakar nieza ni tau.lebih2 lagi di letakkan dlm bekas yg cantik camni..

    ReplyDelete
  39. sedapppnya k.nieza, lorr rupanya burung pon mkn kue kita nooo..hehhe, tue la mkanan msia ni mmg sodap2, br depa tau..hahaha, lma xwat kuih bakar,aritu da wat skali tp lma nya nak msak, dekat 2jam dok dlm oven, hmm oven pon pesen lama kot, da tua..huhu

    ReplyDelete

sila...sila..jgn segan-segan yer..tq:)

Be Our Guest And Sign This Guestbook...TQVM

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails

My Blog Anniversary Day

Daisypath Anniversary tickers

Our Wedding Anniversary Day

Daisypath - Personal pictureDaisypath Anniversary tickers