14 Jul 2011

Turkish Pide


Assalammualaikum dan salam sejahtera buat semua. Hari ni  jom kita terbang ke Turkey..layan turkish pide la pula. Buat makan bf tadi ni....memang sedapla. Angin cajun dah terbang ke Finland dah ni...haha org jauh pun kena tempias cajun juga tau. 


Actually dah lama tgk resepi ni masa memula tgk kak Ayu tayang dulu lagi. Masa ke Istanbul, Turkey tu merasa juga makan  turkish pide ni disana tapi tak tau pula boleh buat sendiri. Bila tgk Kak Ayu tayang tu dah tau dah memang sedap ni...pastu tgk Ika bangkok, Kak Nor dan last nampak kat dapur zaliedana...sapa lagi yer dh buat?hmmm... maaf yer kalau ada yg saya terlepas pandang lagi. Operasi mencari cajun pun dah berjaya tapi cajun kat sini namanya lain...kat Finland ni diorang lebih kuat bahasa ibundanya iatu bahasa finnish bukan english so....kalau pergi supermarket tu memang kena bawa kamus finnish la kalau nk cari brng. Alhamdulillah dengan bantuan cik google translate tu dapat juga cari cajun tu.


So....terima kasih pada tuan empunya resepi dan semua yang telah berkongsi resepi yang best ni....saya copy resepi drp dapur kak Nor...tq kak. Abaikan rupa sampan yg tak cun tu yer..memang tak tau cara yg betul nak buat tu..saya main belasah jer buat tu...yang penting makan sodap..:D


Resepi :http://resipidiana.blogspot.com
Sumber : Kak NorKak AyuIka dan Zaliedana 
Bahan Doh pide :
  • 480 g tepung roti
  • 375 ml air suam ~ k.nor guna 300ml jer (just nice)
  • 60 ml minyak zaitun
  • 1 sudu besar yis
  • 1 sudu teh garam,
  • secubit gula kastor ~ k.nor letak 2 sudu besar gula castor
Bahan Inti pide :
  • 250 g daging cincang
  • 250 g cheese mozarella, dipotong nipis
  • 150 g cheese cheddar, dipotong dadu
  • 2 biji tomato, dipotong dadu
  • 1 biji bawang dpong dadu
  • 1/2 sudu teh serbuk lada hitam
  • 1/2 sudu teh serbuk cayenne
  • 1/2 sudu teh serbuk hot cajun
  • 1 sudu besar minyak zaitun
  • 3 biji telur
  • daun sup secukupnya, dipotong halus
  • garam secukup rasa, serbuk perasa jika suka
Bahan sapuan pide :
  • 50ml susu segar
  • 1 biji telur


Cara membuat pide :
  1. Larutkan yis dan gula dengan 125ml air suam dan ketepikan pada suhu bilik selama 10 minit sehingga berbuih.
  2. Menggunakan tangan masukkan 90g tepung roti kedalam aduan yis yang telah berbuih tadi dan gaul rata sehingga adunan menjadi adunan yang lembik.Taburkan atas permukaan adunan sengan sedikit tepung roti dan tutup dengan tuala dan biarkan pada suhu bilik selama 30 minit untuk menjadi 'sponge'
  3. Letakkan lebihan tepung(390g) kedalam mangkuk yang besar. Buatkan lubang ditengah dan masukkan adunan'sponge' yang telah diperap tadi, minyak dan juga lebihan air suam(250ml).(D ambil langkah senang masukkan semua dalam breadmachine dan masukkan adunan "sponge'.) Kalau gunakan tangan adunan memang melekit, tapi jangan panik.
  4. Selepas diuli sehingga menjadi doh yang sebati, alihkan adunan roti pide kedalam mangkuk yang telah disapu dengan sedikit minyak zaitun dan tutup dengan tuala dan biarkan ia naik dua kali ganda selama 1 jam.
  5. (*Adunannya memang lembik, uli sampai tak melekat ditangan, dengan adding minyak zaitun and tepung sedikit demi sedikit).
Cara Inti Pide :
  1. Panaskan minyak didalam kuali.Tumis bawang besar sehingga layu.Masukkan serbuk lada hitam, cayenne,hot cajun, garam dan serbuk perasa. Gaul sebati.
  2. Masukkan daging cincang. masak sehingga daging bertukar warna dan masak betul. Angkat dan ketepikan
  3. Didalam mangkuk yang besar,campurkan tomato, daun sup, cheese mozarella dan cheddar dan daging yang telah disejukkan tadi. Gaul rata. Inti pide pun telah siap untuk digunakan.
Cara Membuat Pide
  1. Bahagi adunan doh pide kepada 6 bahagian(Boleh adjust nak berapa keping). Canai doh berbentuk lonjong memanjang 35cm x10cm.
  2. Angkat doh pide yang telah dicanaikan dan letakkan diatas loyang yang telah disapukan dengan minyak zaitun atau taburkan tepung.
  3. Taburkan inti pide dibahagian tengah tinggalkan 2cm pada bahagian tepi.Inti pide yang telah ditabur dibahagian tengah dilekukkan sedikit(jadi mudah untuk letak telurnya nanti).
  4. Tepi pide dilipat keatas inti pide sedikit dan tepinya dipusing(twist) sedikit jadi bentuknya macam sampan gitu
  5. Campurkan bahan untuk sapuan pide dan sapu tepi pide.Bakar pide dalam oven pada suhu 180C selama 5-7 minit sehingga doh masak.
  6. Pecahkan sebiji telur dalam mangkuk dan pecahkan kuningnya.Bila waktu membakar 5-7 minit telah tamat. Keluarkan pide,tuangkan telur yang telah disediakan diatas pide pada bahagian tengah inti dan bakar selama 2-3 minit sehingga telur masak.
  7. Pide pun siap untuk dihidangkan. Enak dimakan panas.

inilah rupa cajun dan cayen di Finland ni..:D

30 comments:

  1. Salam kak nieza!!!!! bf dgn turkish pide??? mmg akak rajen! kita nak se sampan tu kak, cantek pide akak! jeles niii hihihi.... sedap dia punyer inti tuu kita suke :-)

    ReplyDelete
  2. Tataw wujud cajun sampai k.nor tunjuk apa itew Cajun hikhik....leh try gak nnt la k.nieza ☆〜(ゝ。∂)pjng list recipe itew ヾ(@⌒ー⌒@)ノ

    ReplyDelete
  3. lorrr ingatkan org pertama turun flight nak gi turki tp kena transit kat finland dulu kan.. rupanya dah ada org dr bangkok dn jepun yg sampai dulu.. ish.. tka per la.. cajun banyak lg kan nieza.. alhamdulillah.. menjadi gak ya.. tahniah.. cantik dah tu.. tak kisah la rupa dia mmg gitu la.. main bentuk2 dgn tangan, bukan ada acuan kan.. janji masuk mulut sedap!! :)

    ReplyDelete
  4. jadi lapo tgk roti ni.. yummy!

    ReplyDelete
  5. Nieza dear......sgt2 wangi n baunya cm sampai sini.....

    .............waaaaaaaaaaaaaaa lambat lagi ke berbuka nih....ngeeeeeeeeeee!!!

    Ayu belom jumpa ke sudah cajun ni.....thanks upload gambor. Nak buat misi cari harta cajun kat mall nanti....:)

    ReplyDelete
  6. Kak Nieza,cantik dah tu kak,yg penting rasa sedap kan,hubby sy pon mmg suke jer,dia suka t/p nih lak dr piza biasa..Eh kak cajun juga nama kat depannya kan,hehe..

    ReplyDelete
  7. Salam Nieze, Kak dah book marked ni, tak tahu bila nak buat.//Nampak tempting !!!!la

    ReplyDelete
  8. Salam Nieza,
    Wuisshhh turkish pide dah sampai Finland, nampak sungguh menyelerakan. Kalaula akak dapat dok berjiran ngan Nieza kan best, selalu dpt makan macam2....

    ReplyDelete
  9. senang kalau ada breadmaker kan nieza :) sedapnya :)

    ReplyDelete
  10. kak nieza...cantikk la tu turkish pide akak tu..
    sedappkan kak....
    mas pun dah 2 kali buat tau...he..he..

    cajunn tu...hmmm..kira ok la tu sebab depannya ada gak perkataan cajun...

    ReplyDelete
  11. harus dicuba juga resepi ini... kelihatan sungguh mengancam, warnanya yg garing keemas-emasan itu sukar untuk diucapkan....sedap!

    ReplyDelete
  12. As'salam Nieza

    kak ct belum sampai lagi kat turkey. entah bilalah nak mencuba buat turkies pide ni. orang dah sampai kebulan kita dok kat bawah jer memanjang.. hihihi

    sedap dah ni, kecur pulak kak ct datang malam2 ni nieza :D

    ReplyDelete
  13. kak nieza pun terkena tempias cajun yek.. hihihi ita tak letak cajun pun hari tu cari tak jumpa2 tau.. cayenne tu ada la.. huhuhhu.. tak pe la kena pos dari msia la nampak nya.. sini susah cari bahan2 mat salleh ni tau...

    ReplyDelete
  14. wahhh.. cajun dh sampai sana... tu, nama ada jugak cajunnyer tu. hihi.. tun x makan daging, tgk je laa..

    ReplyDelete
  15. Salam nieza..

    eh dah smpi turkey dah ropanya...hehe
    duk imejin cemana la rasa dia..=)

    ReplyDelete
  16. singgah sini......
    nieza.. moleknya rupa turkish pide nieza..

    ala2 bentuk sampan kan?

    ReplyDelete
  17. wah! menariknya roti ni!! siap rempah2 lagi..cajun takleh tinggal tu...

    ReplyDelete
  18. Assalam nieza, dah pagi baru akak datang ni..huhu..cantik pide nieza tu rasa macam nak ngap aje dari sini..thanks juga buat nieza sebab sudi cuba kan..and with slight adjustment of water from nor terengganu too..

    ReplyDelete
  19. fuiyoooo..meleleh ayaq liuqq akak tgk turkish pide nieza nih..resipi dh peram lama wat jek belom..kenen dulu kt sini aaar..ada lg x belen??

    ReplyDelete
  20. Mesti best makan roti ni... Dengan rempah bagai.... tengah berimaginasi ni, camaner rasa dier erk....

    ReplyDelete
  21. ijayuji:
    w.salam....mana ada rajin dik..tgk org bangkok tu lagi rajin ada buat mac lagi tu,hehe tapi akak suka gak inti pide ni..:)

    Lady Ayu:
    sama lah akak ayu, bila tgk resepi turkish pide ni baru kenal cajun tu..menarik tul mcm-mcm resepi dh keluar dr cajun ni..hehe

    Kak Nor:
    ya la org Jepun ngan org bangkok tu memang selalu awal kak..laju tul diorang punya enjin turbo tu..hehe betul la ka mcm gitu jer lah rupa yg boleh dibuat pun...tapi kalau tgk kedai mkn kat turkey tu buat pun tak la lawa sgt pun..hehe

    CINTA:
    jemput mkn..:)

    Ayu:
    alahai puasa ke?..siannya..nanti simpan utk berbuka yer..:)

    zaliedana:
    ya la memang sedap maybe sebab aroma cajun tu kot ..hehe

    kak Paty:
    tak rugi kalau akak cuba kak..memang sedap!..:)

    kak wattie:
    boleh jer kak...nieza pun nak juga berjiran ngan akak boleh merasa kek akak yg sedap tu selalu..hehe

    kak kasih:
    akak kena cari bm jugalah nanti..hehe memang bestla bila dpt membuat roti sendiri kak..:)

    ReplyDelete
  22. Mas:
    alahai mcm mana akak boleh terlepas pandang mas buat tu? ke akak yg terlupa...hehe tapi mas memang laju kekadang tak terkejar n3 mas tu. ya memang sedap kan akak suka.

    Kak Amie:
    kena cuba tu kak memang sedap..:)

    Kak Ct:
    tak pe kak biar lambat asalkan selamat...hehe

    Juwita:
    itulah terkena juga tempiasnya...kuat tul penangan cajun tu...sib baik ada jual sini..try lah cari lagi ita maybe ada nama lain yg ita tak tau..sini pun nama lain juga.

    tun:
    oo tak mkn daging ke?..tun mkn roti jer lah yer..hehe

    kalamhati:
    tu la sesekali kita terbang jauh sikit yer..rasanya sedapla:)

    ayu@citarasa rinduan:
    tq ayu...ya lbh kurang btk sampan rupanya..:)

    amiyo:
    tq dik:)

    nuwairani:
    roti turkey ni lain drp yg lain..dr resepi ni la cajun dh tercipta mcm-mcm resepi lain pula:)

    kak Ayu:
    tak pe kak lambat pun ..pintu umah tak kunci pun...hehe tq kak sharing resepi:)

    kak Inahar:
    alahai dh abisla kak nk kasi pun...akak kena buat sendirila juga nanti...:)

    che'iza:
    memang best...kalau nk tau mcm mana best kena try la nanti:)

    ReplyDelete
  23. Dah lama nak buat, dah lama salin resepi tapi sampai sekarang tak terbuat dan resepi pun ntah ke mana... hahaha...

    p/s : Salam Niezza buat Maz Ilhamdapur dah mama sampaikan semalam. Kami gi dating kat kedai mamak! Haha... si Maz la yang ajak ke kedai mamak tu... mamak tu dah seru nama dia kot... keh keh keh...

    ReplyDelete
  24. Salam Nieza...

    lewat sampai la kak cek ni...sedapnya Turkish Pide ni...byk dah tgk kengkawan sume buat...teringin gak kak cek nak try...sedapnya...kechur kak cek tgk...:)

    ReplyDelete
  25. salan nieza..
    kat finland pun dah ada turkish pide ye... mmg sedap kan? akak buat aritu.. sekali hadap je buat breakfast utk kami 5 beranak.. hehe.. lepas tu..kenyang sampai ke petang.. tak sia2 bangun awal sebelum subuh kejutkan en. BM suh kerja.. kekeke..

    ReplyDelete
  26. cajun2...dh puas cari cajun kt japan ni nieza..tak der la, kalau tgk kt pak google ingredients dlm cajun ni byk jugakkk...k'ida beli seasoning salt jer.tu pun nk kena tambah lagi apa2 bhn yg tak cukup dlmnya...dh lama gak peram resepi ni nk buat...tak t'buat2 gak....ok la tu, jgn kesah tang rupa, janji sodap..he.he

    ReplyDelete
  27. waaah nie lg ler akak tergoda tgk tau nieza.... gambar pun cantik... mmg nampak mcm terhidang dpn mata jer tau.. geram akak tgk.. nak nak nak

    ReplyDelete
  28. assalam nieza..pandai nieza buat.rasanya macam susah pulak akak nak buat..takut tak menjadi rupa bentuknya..bukan jadi sampan..takut jadi kolam..he he

    ReplyDelete
  29. sedapnya nampak turkish pide ni.. leh masuk list ni

    ReplyDelete

sila...sila..jgn segan-segan yer..tq:)

Be Our Guest And Sign This Guestbook...TQVM

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails

My Blog Anniversary Day

Daisypath Anniversary tickers

Our Wedding Anniversary Day

Daisypath - Personal pictureDaisypath Anniversary tickers