12 Jul 2011

Strawberry Picking 2011

Assalammualaikum dan salam sejahtera buat semua. N3 hari ni nak ceter pasal aktiviti hari ahad lepas ni....hari sabtu we all ada embassy of Malaysia family day dan ahad lak jadi pekerja ladang... tu yg sibuk sgt tu...:D Oklah ceternya pada 10.7.2011 jam 10am we all ke ladang strawberry kat Finland ni jer...aktiviti memetik buah strawberry ni memang dah lama di rancang oleh persatuan Perwakilan tapi dibuat secara beramai-ramai bersama family. 


Actually ni adalah kali ke-2 we all ke sana..masa last summer saya dan kawan-kawan sini dah berpeluang dah ke ladang ni. Memula pergi masa summer last year memang excited sgt dan riuh rendah we all kat ladang tu....tgk buah pulak besar-besar dan ranum. Semua ambil kesempatan la mkn..kira sambil petik sambil mkn...hehe tapi diorang tak kisah pun kalau nk mkn...kalau bawa balik baru kena timbang dan  bayar. Buah strawberry yg saya petik  last year cuma 3kg jer tapi thn ni saya dan husband dapat petik sampai 6kg. 


Saya memang suka mkn buah strawberry ni..kalau bubuh dlm peti ais mkn sejuk-sejuk gitu pun sedap...memang puasla mkn. Kalau beli kat luar mahal lagi kalau nak compare harga di ladang ni...tak apalah kan ada juga pengalaman jadi pekerja ladang sama....:D Tapi memang bestla dapat pengalaman mcm ni.So...lepas ni jgn ada yg juling lak nengok menu strawberry yg keluar... tu pun kalau ada angin rajin la...haha. Oklah jom layan gambar kat bwh dulu.

ingatkan we all org yg paling awal rupanya dah ramai dah org lagi awal...hehe

tengok tu makcik finnish tu petik sampai dah penuh baldi dah..


memang meriah...


buah ni merah, ranum dan manis...


baru start..lum penuh lagi bakul ni...



TYT Duta dan isteri pun join sama..


nampak merah kan buah ni....mcm ada pewarna jer coz tgn pun sampai lekat warna merah..


pekerja ladang dari Malaysia ni.....yg bawah umur pun ada..:D

sebelum balik posing  dulu kat ladang




ni la hasil yg dipetik oleh saya dan husband...6kg tu..ada sesiapa nak tak?...hehe cepat terbang mai sini...
buah ni saya dah siap cuci dan simpan dalam t/ware kecik-kecik dan simpan peti ais besar kat bawah umah..buat stok kalau nk mkn senang ambik jer bekas kecik-kecik tu.

35 comments:

  1. banyaknyer akak...sini dah habis musim...buat dessert guna ichigo ni mesti best hikhikhik

    ReplyDelete
  2. Assalam nieza...wah bestnya tgk, eh ada yang kat tangkai tu kaler pink2 lak ya, kalo kat CH hijau je.

    Rupa2nya stoberi kat sana tanam atas tanah gitu je, best tgk lapang je ladang n penuh dengan buah2 yg ranum

    berapa sekilo kat sana nieza

    ReplyDelete
  3. uuuwaaaaaaaa...... tak sempat nak bg salam dah nanges dulu tgk buah ichigo tuuu!!!! nak sebakulll!!!! 6 kilo???? mak aiiii! mmg kenyang lerr mcm ni! bestnyer kak! kat kepala kita pun dah terbyg byg dessert2 yg berkaitan strawberry hihihi...

    ReplyDelete
  4. Naaakk!pos laju ke siniiii..hehe

    bestnye nieza..mahal pengalaman jd pekerja ladang tu..hehe

    ReplyDelete
  5. kite dok CH ni pun tak pernah lagi pi kutip strawberi... kesiannnnnnn

    ReplyDelete
  6. cantiknya gambar...
    bestnya buat strawberry lassi

    ReplyDelete
  7. waaahhhhh...bestnya strawberi segarrr.....
    dari ladanggg...
    petik sendiri lak tu..
    teringat kenangan masa pergi cameron....
    bestnyaaa...

    romantikk la gambar akak ngan hubby akak tu...
    cantikkkkkk......

    strawberi tu celop dalam coklat best tu..
    lepas tu suap menyuap....kikiki

    ReplyDelete
  8. bestnya nieza..seronok dapat makan stroberi fresh kan?...kat sini nak fresh gi CH le nampaknya..tu pun masam ya amat..bila lah dapat merasa stroberi manis ni kan?insyaAllah suatu hari nanti.:)

    ReplyDelete
  9. ingat nak raya dekat Cairo tahun ni. insyaAllah dah tahun last kot. puasa kat sini best. hehe.

    best nye kak strawberi tu. tempat miyo ni baru habis musim. biasa kami blander strawberi satu kilo dengan susu segar 500ml. memang marbless!! haha

    ReplyDelete
  10. uwaaaa meriahnya petik strawberry ramai2...teringat masa kat oberC, mmng puas makan buah ni..fresh dari ladang lagi...

    ReplyDelete
  11. bestnye...petik buah strawberi tu...yum..yum...pos kat kak ain sikit boleh ker...

    ReplyDelete
  12. assalam nieza..kenapa la tunjuk gambar2 yang menggoda ni..he he..
    pas ni semua resepi nieza..nampaknya berasaskan strawberry

    ReplyDelete
  13. Nieza, belah2 europe kalau petik buah mmg puas hati! kebun buah dia pun terbuka. kat jepun ni semua kebun bertutup, byr masuk pun agak mahal. kebun strawbery pun x sama. masa duk uk dulu mmg seronok sgt pegi picking2 ni. dah duk jepun agak berkira jugak, ada setengah tmpt tu sejam je boleh picking. hehe..

    ReplyDelete
  14. Salam K.Nieza..bestnya petik strwbery dr ladang..teringat plak kenangan p cameron..mkn yg fresh mmg xpuas..:-)

    ReplyDelete
  15. Kak Nieza,
    Seronoknya...
    Kat sini setahun sekali bagus
    kalo dapat makan strawberry..

    ReplyDelete
  16. assalam nieza..mmg best kan dpt petik buah stoberi.Akak pon pernah merasa tp kat CH je la..nmpk yg nieza petik ni merah sgt la mak ngah mesti manis buahnya

    ReplyDelete
  17. Niezaaaa...... sampai sini tiba2 kak amie sakit mata.....terus sakit ati tengok stoberi tu.... hu hu hu...pernah petik buah tu di Bandung....60 rib rupiah 1kg...

    ReplyDelete
  18. Waaaaaaaaaaaaaaaaaa, Nieza bikin akak jelesss tahap gaban dah ni taauuu...weey bestnya dpt petik stoberi kat sana...kitaorg kalau nk petik pun kena panjang Cameron Highland dulu, xpun ada sikit kat Genting tu haaa..adeeii...

    ReplyDelete
  19. Salam Nieza..
    Bestnya petik strawbery...kalau ikut hati akak nak terbang pegi rumah Nieza la ni jugak :)he..he..

    ReplyDelete
  20. Ohhh tidak..... tak sanggup ke sini lagi rasanya sebab tak tahan tengok warna merah tu. Pas ni mesti hari2 merah. Hehehehe ayat orang tak pueh hati

    ReplyDelete
  21. Assalamualaikum Nieza...seronoknye dpt petik strawberi berbakul2, akak pernah petik kat Cameron H tu pun bape biji je, rasa pun masam2 semuanya..bape pulak kena bayar dah bnyk camtu? tunggu menu resepi2 strawberi yg berderet2 pulak lps ni... :)

    ReplyDelete
  22. nieza..wah seronoknya jd pekerja ladang...cik abg sebakul...cik adik sebakul...mmg puas mkn ni...pasni pi cepat wat dessert kt dapur dan tayang kt sini plk...biar semua yg tgk meleleh air lioq...hehehe

    ReplyDelete
  23. Assalamualaikum nieza...
    wah seronoknyaaa akak tgk.... puas petik strawberry yer nieza... lepas nie boleh ler buat kek ker.. puding ker... seronoknyaaa

    ReplyDelete
  24. salam nieza dinda cyg...
    mmg mabok kak tgok stoberi ni..kejap lagi kak sampai dgn jet nak 20 kg huhuuu masuk dapo kak cari kek storberi sedap tauuu cuba lah buat...lebihkan stoebri msti sedap..smlm kak tak leh bw letrik 1 kem putus...huhu

    ReplyDelete
  25. Siksa mata, siksa jiwa dan raga tengok stoberi montok montok dalam bakul tu....huhuhuhu....

    ReplyDelete
  26. Salam Kak NIeza.. fuuyyooo meriahnyer.. cara penanamannyerpun berbeza yer kak.. kalau kat cameron highlan tu duk dlm pasu.. ni smple jek tanam berbatas bestnyer... nampak memang ranum n manis.. kalau dekat lama erma join he he he

    ReplyDelete
  27. maniskah stoberi itew/?? hehehe...besnye dpt petik stoberi...kite dpt petik kt cameron n genting je...tu pun masam kedengut..ehehe

    ReplyDelete
  28. Assalamualaikumwbh Nieza darling....wah3 sonoksnyeeeeeeeeeee......rase cam ayu lak yg turun kebun g petik stobeli....

    Byk2 stobeli tu nak wat pe yer..????? Wat jus..kek, jelly, jem.....errr...jgn wat gulai dah....weheeeeeee.....just joking dear.....;)

    Suke tgok gambar nieza n hubby....so lomantiiiiiic....:)

    ReplyDelete
  29. Banyaknua strawberry kak nieza... Syok kalau anak2 ita ni mesti berulang mkn... Suka diorg.. Mcm asmara kata kat sini acara picking2 ni mahal sikit

    ReplyDelete
  30. akak pekerja bawah umur tuh ada permit tak? hihihi...kat sini pon dah abis...huhuhu windu strawberi sbb yg jual kat kedai tak semanis yg kat ladang...sob sob sob

    ReplyDelete
  31. wahh.. meriahnya kak.. klu dekat mahu saya buat muka tak malu datang mintak buah stoberi neh.. hehe

    ReplyDelete
  32. Lady ayu:
    ya memang best mcm-mcm dessert boleh buat kan..kat sini pun tak lama lagi abis la ni..

    kak Rosaliza:
    itulah kak ni pengalaman ke-2 saya petik buah kat ladang kak...lenguh juga kaki sebab buah tu dok dibwh...harga thn ni rasa mahal pula kalau compare last year. 1kg euro5 kak last year baru euro3.50 jer.

    ijayuji:
    haha sila jgn pengsan yer...jamu mata jer nengoknya...tgk la kalau rajin ada ler dessert yg akan keluar nanti..hehe

    kak kalamhati:
    tu la pengalaman berharga tu jadi pekerja ladang...hehe

    kak cheq sue:
    la dekat dah la tu kak...try la pi petik..hehe

    kak kasih:
    tq kak..ya la sedap kan buat lassi tu..:)

    Mas: ishhh tak larat dh nak romanticx2 mas oii...mkn suap mulut sendiri jer lah...hehe

    kak anymz:
    tu la kan sementara dok sini la kan nk merasa..nanti akak dtngla sini:)

    amiyo:
    untungla dok cairo tu...kat sini tak meriah la kalau raya..sana pun ada juga ladang stroberi yer...bestla.

    ReplyDelete
  33. Kak Yatie:
    bestkan kak...kenangan sementara dok tempat org ni merasa la kan..

    kak ain:
    boleh jer kak..hehe

    Kak Erna:
    saja jer kak nk kasi akak jeles..hehe tak la sekadar berkongsi cerita jer...kalau ada angin rajin adala menu stroberi nanti kak..hehe

    kak asmara:
    oo gitu lak kat jepun tu yer...kat sini tak kisah berapa jam pun nk melepak kat ladang tu..tu yg sampai 6kg bawa blk tu..hehe

    Yana:
    ya memang best merasala juga petik kat negara org ni kan..

    misgee:
    akak suka mkn stroberi ni..:)

    Kak Linapg:
    w.salam kak...ya la ada juga pengalaman tu nieza ni kat CH tak pernah petik lagi...buah sini merah dan manis memang suka sgt..

    Kak Amie:
    uishh sakit mata tak pe kak jgn ler skt ati....ampun maafkan saya...hehe

    Kak Ummi:
    sabar kak sabar yer...nanti nieza poskan utk akak dan kwn-kwn lain 1 kontena yer...hehe

    Kak Azi:
    boleh-boleh kak mai ler terbang..hehe

    ReplyDelete
  34. Kak sam:
    nanti kak sam masuk sini pakai spec hitam la baru tak silau mata tu..ehehe

    Kak azlina:
    maybe cuaca tak sama kot rasa yang berbeza tu kan...sini ok jer..masuk free jer ladang ni kak nk keluar baru kena bayar berapa byk yg kita petik tu 1kg=5 euro.

    Kak Zai:
    haha tu la sorang sebakul bila timbang sampai 6kg..huhu memang sakan mkn buah stroberi kali ni...hehe

    Kak Diana:
    w.salam..ya kak memang seronok ni pengalaman ke-2 dah kak thn lepas dah merasa juga petik kat ladang ni...tgkla kalau angin rajin nanti bolehla buat dessert ni...tapi mkn gitu pun dh sodap:)

    Kak ilah cayang:
    haha memang tgh mabuk pun...hari-hari mkn buah ni kak..my fav tu sebab tak jemu tu..hehe

    mamafami:
    alahai siannya mama..nantila pos kat mama sebakul yer...hehehe

    halamanku:
    jom-jom erma terbang sini join sini..hehe

    noorsha:
    manisla sha dah masak ranum tu yg merah sgt tu..

    Ayu:
    datang ler sini ayu...boleh join sama masuk ladang...hehe tu la kan mcm-mcm boleh buat..rajin ngan tak jer..hehe

    si kotak hati:
    tq..memang best:)

    siti:
    la dah abis ke cepat yer..betul kat ladang lagi fresh kan..

    hotmama:
    boleh jer...jemputlah datang..hehe

    ReplyDelete

sila...sila..jgn segan-segan yer..tq:)

Be Our Guest And Sign This Guestbook...TQVM

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails

My Blog Anniversary Day

Daisypath Anniversary tickers

Our Wedding Anniversary Day

Daisypath - Personal pictureDaisypath Anniversary tickers