12 Jul 2011

Kuih Lapis


Assalammualaikum dan salam sejahtera buat semua. Bertemu kembali dengan n3 masak-masak pula. Kuih lapis ni saya buat dan bawa masa family day ofis mr.hubby hari sabtu lepas. Hari ni baru berkesempatan nak n3 so..kuih pun dah abis...jamu mata jer lah yer...:D

Resepi kuih ni asalnya drp Kak Fida@My Resepi dan saya ambil kat dapur ijayuji a.k.a mek siam/ika ...banyak tul namanya ni ..kat fb nama panjang pula ...apapun orgnya tetap sama yang dok kat Bangkok nun disana. Btw...terima kasih kerana berkongsi resepi kuih yang best ni...dah lama juga tak melapis ni. Tapi resepi ni memang terbaik la...sedap dan mudah utk membuatnya. Tengok ika buat cun jer mcm-mcm warna ada..tapi saya kurang rajin sikit nak bubuh banyak warna cuma bubuh warna purple dan warna asalnya putih saja.


Source: MyR by KAK FIDA, Ijayuji

Bahan-bahan ( loyang 8x8 / 9x9 inc. )

BAHAN A :-

  • 250 g gula pasir (resipi asal 300 g )
  • 200 ml santan pekat (KARA)
  • 250 ml air+1 sk garam
BAHAN B :-
  • 150 g tepung beras
  • 150 g tepung ubi (tapioca flour)
  • 20 g tepung pulut
  • 300 ml santan pekat (KARA)
  • 150 ml air
BAHAN C :-

  • beberapa pewarna pilihan
  • 2 helai daun pandan - disimpul


Cara-cara

  1. Bahan2 A dimasak dengan daun pandan hingga gula larut dan biar suam.
  2. Bahan B disatukan dan kacau rata.
  3. Masukkan bahan A ke dalam bahan B dan tapis.Bahagikan adunan kepada beberapa bahagian dan warnakan ikut suka.
  4. Kukus adunan selapis2 berselang-seli warna pilihan, 5 min tiap lapis dan 10 min untuk lapisan terakhir.Biar kuih sejuk di dalam loyang sebelum dipotong.

pinggan panjang yg siap tersusun kuih sebelah kanan bwh tu lah yg saya bawakan masa family day hari tu.

40 comments:

  1. assalam nieza, comel je lapisan tu sama rata je, kaler purple pink tu pun cantik

    ReplyDelete
  2. sALAM nIEZA LAME TAK DENGAR CITE, ANTA KAT UMAH CIKIT BUAT BUKA POSA PTG NANTI KUIH LAPIS GORGEOUS NIEZA, cantik sedap mata memandang

    ReplyDelete
  3. Salam kak! sedapnyerrr!!!! nak mintak dah habis kan kak kan kan :D sedap kan kuih niii kita pun suke, eh? kita mmg suke kuih2 mcm ni hihihi...

    ReplyDelete
  4. halus mulus kuih tu..mcm tuanya...

    ReplyDelete
  5. rajinnya akak sorang ni melapis....
    cantik warna ungu tu....

    ReplyDelete
  6. salam Nieza..
    satu warna pun dah mengoda dah nieza..
    lapisan pun cantik..
    akak pun dah tergoda dah..
    nanti akak nak cuba lah resepi ni..

    ReplyDelete
  7. cunnyer kuih lapis nieza ni...seni, kaler lembut sgt,

    ReplyDelete
  8. wowww....cantiknyer...kemas jer buatan nieza nih...

    ReplyDelete
  9. oishii sou....akak ader lagik x...nak rasa hahahahahaha

    ReplyDelete
  10. selamat pagi Nieza,
    kuih lapis ni memang makanan kegemaran kakak dari kecik2 dulu lagi.... tapi, terus teranglah...belum pernah buat sendiri! he heheheh tabik kat orang yang pandai buat kuih ni.... sedap!

    ReplyDelete
  11. Anak kakak yg bongsu tiap minggu mesti nak beli kuih lapis di pasar malam. Tempat kakak 3 seringgit.

    ReplyDelete
  12. Assalamualaikum nieza...
    cantiknya kuih tu.... kemas lg potongannya... kalau ler akak yg buat ntah akan jadi ker x... :D. rajin nieza melapis yer... suka tgk

    ReplyDelete
  13. Assalamualaikum Nieza,
    uwaaaa CUN lerrr kuih lapis ni....cantik warna purple tu...ingatkan letak perisa keladi sekali...akak mmng suka kuih ni...suka selak selapis demi selapis....makan mcm budak kecik...ekekekeke....

    ReplyDelete
  14. Nieza...lama tak jenguk sini..nampak pulak kuih lapis yg cantik ni...n anti boleh try..

    ReplyDelete
  15. Salam Nieza,
    Memang cantik kejadian kuih lapis ni, lembut aja warnanya, suka akak menengoknya....

    ReplyDelete
  16. cantiknyer kuih lapis kak nieza nii.. nape laa tun bila melapis comot je.. huhu

    ReplyDelete
  17. nieza...cantik kejadian lapisannya... xde cela langsung

    ReplyDelete
  18. salam kak nieza... cantiknye kuih lapis ni.. pinggan tu pun cantik... ahakz!~ tergode nengok... :)

    ReplyDelete
  19. Kemas je lapisan kuih lapis yg Nieza buat ni....warna pink n white serasi sgt....:)

    ReplyDelete
  20. as-salam kak
    cantik warna kuih lapis tu kak..warna yg cool...

    ReplyDelete
  21. isk awat cantik sangat rupa lapisan nih. hihi.. jeles aii. ;D

    ReplyDelete
  22. senyum sorang2 miyo tengok gambar kek lapis akak ni :)

    ReplyDelete
  23. Assalamualaikumwbh Nieza....cantiiiiiik sunggoh warna, lapisnye..n gambarnya....:) mmm mesti mendapt pujian kesayangan dirumah yer...


    Owh..how are u dear? Sihat dok?

    ReplyDelete
  24. slm rindu nieza.. lama akk tk jln2 sni.. huuuu.. akk pun baru smlm melapis.. nieza punya dah abis.. akk punya anak2 tak layan pun kuih2 camni.. kene lah akk mgunyah smpi abis...

    ReplyDelete
  25. cantik..licin je surface dia. :)

    ReplyDelete
  26. Kak Nieza,
    Saya kasi "Like" lagi :)

    ReplyDelete
  27. Kak Nieza,
    Saya kasi "Like" lagi :)

    ReplyDelete
  28. salam rindu nieza cayang..waduh cun banget kuih lapis nieza nih..kalu akak melapiss mmg hancuss mancuss jdnye..hehe!

    ReplyDelete
  29. Cantik lapisan kuih lapis Nieza..warna purple lembut menawan.
    re; Nieza , mmg seronok dpt peluang jumpa pemimpin terkenal...peluang yg jarang dpt.

    ReplyDelete
  30. salam nieza...wah gi jln2 ghupernye...mesti byk dpt ikan ni...cantik view nya.
    cun melecun kuih lapis nieza ni...rasa nk ambil sepotong,npk lembut je..

    ReplyDelete
  31. cantiknya kuih lapis nieza ni,akak paling suka kaler dia..sweet jer purple plak tu..I likeeee

    ReplyDelete
  32. terima kasih sudi follow^^..sye follow kembali..

    cantiknye kuih lapis akak..pinknye lembut je~

    ReplyDelete
  33. nampak smooth aje surface kuih lapis ni...sukenye!

    ReplyDelete
  34. Kak Rosaliza:
    w.salam kak...lama juga tak melapis tu kak..sib baik menjadi...:D

    Kak Paty:
    ya la nieza pun lama tak singgah dapur akak..nk kasi pun dah abisla kuih ni kak..selamat berbuka puasa yer:)

    ijayuji:
    haha samalah akak pun suka kuih-kuih melayu asli ni..hehe

    kak nazrah:
    tuannya mana ada halus kak..kembang ada la...hehe

    Mas:
    alahai mas kalau buat kuih lagi ler rajin...btw tq..:)

    kak azlita:
    ya kak kalau rajin bolehla buat banyak warna..tapi kalau akak yg buat sure lagi cantik:)

    kak ida:
    tq kak..:)

    SH:
    tq...maybe resepi ni elok sama tu...trylah nanti..:)

    ReplyDelete
  35. Lady ayu:
    dah abisla dear...nantila buat lagi..hehe

    kak Amie:
    trylah buat kak....kuih ni simple dan senang jer dah cuba baru tau:)

    kak zakie:
    tq...murah la tu kak yer...kalau maknya pandai buat tu sure anaknya tak beli dah nanti..hehe

    kak diana:
    w.salam...tq kak..saja la kak lama tak melapis ni...kalau angin rajin tu menjadila hehe

    Kak Yatie:
    tq kak...kalau kak yatie buat sure lagi cun ni..hehe akak dulu-dulu saya pun suka mkn gitu buka satu-satu lapis tu tapi sekrng tak lagi..hehe

    zaifa:
    ya sedap..cubalah nanti:)

    kak norsafone:
    tq kak...selamat mencuba yer:)

    Kak Wattie:
    tq kak...ya la nieza suka warna-warna gini kak...:)

    Tun:
    akak pun memula buat tak cun juga rasanya kena selalu buat la tu..:)

    kak cheq sue:
    tq kak...yg penting sodap dimkn jer kan..hehe

    ReplyDelete
  36. noorsha:
    tq...pinggan murah jer tu dik..:)

    kak cik cek:
    tq kak...tapi warna purple tu dh nampak mcm pink lak yer..

    ady:
    tq...nieza memmang suka warna-warna cool gitu..:)

    Asmara:
    jgn ler jeles-jeles..try lah buat:)

    Kak Lina:
    tq..:)

    amiyo:
    kenapa lak senyum sorangx2 tu....bahaya tu..hehe

    Ayu:
    tq dear...tak leh puji byk sgt nanti takut lak lupa diri...hehe

    kak zana:
    salam winduuu kak...wahh best tu...tapi kalau diorang tak mau abiskan tu yg susah kan...

    Deliah:
    tq...:)

    ReplyDelete
  37. misgee:
    tq dik:)

    Kak inahar:
    tq kak...cubalah nanti mana tau akak buat lagi cun rupanya..hehe

    mamasya:
    tq kak..ya betul...kalau dok embassy kalau ada visit memang akan selalu jumpa juga la tapi sejak dok Finland ni tak ramai sgt VVIP dtng visit.

    kak zai:
    aktiviti di hari weekend byk xtvt riadan dan santai jer kak...apa nk buat lagi dok sini btw...tq kak..:)

    kak linapg:
    ya nieza pun suka colour ni...purple memang my fav colour..:)

    Maira:
    tq sudi singgah sini n follow me:)

    nuwairani:
    tq...cuba lah buat nanti..:)

    ReplyDelete
  38. Nieza, tersangat cantik la warna kuih lapis mu ituuuuu..pepel lembut tu, i liiiikkeeeee....gorgeous nampak!

    ReplyDelete

sila...sila..jgn segan-segan yer..tq:)

Be Our Guest And Sign This Guestbook...TQVM

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails

My Blog Anniversary Day

Daisypath Anniversary tickers

Our Wedding Anniversary Day

Daisypath - Personal pictureDaisypath Anniversary tickers