5 Jul 2011

Roti Mayonis


Assalammualaikum dan salam sejahtera buat semua. Hari ni n3 awal sikit coz pagi ni saya ada meeting persatuan dgn ladies kat sini. So...nanti kena keluar awal nak tumpang keta mr.hubby pi kerja. Oklah nak ceter pasal roti lak hari ni...angin meroti sudah kembali...haha setelah sekian lama bibik(BM) tu berehat hari ni kena bekerja semula. Memang dah lama teringat nak meroti ni tapi bila nak buat jer tetiba tertukar selera menu lain pula tu pasal la tak menjadi. Tapi bila tgk kawan-kawan lain menayang roti teringin pula nak menikmati roti panas-panas dr oven.. itu yang  bestnya bila dapat buat roti sendiri ni. Biarlah rupa yang dibuat tak lawa pun kan asalkan makan sodap...:D

Roti ni buat semalam utk bf pagi ni tapi semalam dah mkn sikit. Roti ni memang menarik resepinya coz ada bubuh mayonis dan tak letak telur...ada kelainan sikit dan ini jugalah buat saya tertarik untuk mencubanya. Hasilnya memang terbaik...roti menjadi lembut dan gebus gitu. Resepi dari dapur Kak Yani dan rasanya ramai dah yang mencubanya. Terima kasih pada kak Yani dan pada semua yang telah berkongsi resepi ni. Izinkan saya berkongsi disini pula.


Roti Mayonis
Resepi : Kak Yani
Sumber : AnnaHaniMas, Kak Anim
Bahan :
  • 300g tepung roti
  • 110g air
  • 50g water roux
  • 50g mayonis
  • 45g gula
  • 45g marjerin/butter
  • 1 sudu kecil yis
  • 1/2 sudu kecil garam
  • 2 sudu besar susu tepung
Inti :
  • Nieza bubuh sambal ikan bilis sama mcm mas juga( boleh juga letak inti lain spt kaya dll....terpulang pada citarasa masing-masing)

Cara membuatnya :
  1. Masuk semua bahan-bahan ke dalam breadmaker. Pilih setting doh dan ON.
  2. Keluarkan doh... tumbuk2 utk keluarkan angin.
  3. Bahagikan doh kepada bentuk-bentuk kecik dan mas masukkan inti .
  4. Biar naik 2 kali ganda sebelum dibakar
  5. Bakar dgn suhu 180 degree selama 12-15 minit


33 comments:

  1. nieza montel nya roti kamu...kalau dekat mahu jer ketuk pintu...:) muka tak malu kan :)layan kan jer ye nieza

    ReplyDelete
  2. terasa mcm burger mesia pow ader biler letak inti ikan bilis tue ek...wah kaka sakan berpersatuan ek sekurang2 x der buhsan duduk umah jer kan....

    ReplyDelete
  3. ASSALAM KAK NIEZA,UII CEPATNYER SMPAI FINLAND,sy baru jer pas wat w/roux,igt ptg karang nak wat roti nih gakla,hehe.Mmg nmpak kembut gebu kan roti ni.

    ReplyDelete
  4. Salam...sini pun dah sampai roti mayonis jugak yee...bila le nak rajin meroti ni. menarik canti je kilat roti ni..inti dlm pun npk sdp

    ReplyDelete
  5. bestkan kak roti mayonis ni...
    sedappp sangat.......
    terliur lagi nengok roti akak tu...

    ReplyDelete
  6. Assalamualaikum nieza...
    gebunya roti tu nieza... cantik! akak jer lom buat2 lg nie kan... sedaaapnyaaa

    ReplyDelete
  7. mood meroti kembali kan Nieza..saya bla dah mula buat roti..hari2 le buat..hehe..sedap kan..nak rasa yg inti bilis tuh..

    ReplyDelete
  8. cekup roti mayonis si nieza skitt.. nak gi amik roti naik si mas pulak.. hehe..saya pun tengah meroti mayonis ni jugak. bibik tengah nguli tuu

    ReplyDelete
  9. bagus jugak resepi ni...nampak mcm sedap...bibik saya pun dah lama cuti...nti bolehlah buat projek ni...

    ReplyDelete
  10. Salam kak nieza!! ni yg boring niii sana sini meroti, umah kak mas rotiiii umah kita jer tak de roti lagi nii hihihi... ambik 2 ketul ya kak :D sedap tu ada inti pedas2 gitu :D

    ReplyDelete
  11. rajinnyer niza meroti..k\ida dah lama tak meroti, dah lama cik BM tu berehat...satu masa nk kasi dia kerja lebih sikit
    mesti lagi sedap dgn inti sambal tu

    ReplyDelete
  12. Salam Nieza...

    Lama rasa tak singgah ke sini...
    Waaa...sume org pakat buat roti...tadi rumah mas ada roti naik...rumah nieza roti mayonis...emmm...sedapnya....

    ReplyDelete
  13. salam k nieza..cantek kejadian roti akak nih. ade inti edas2, mmg kene la ngan selera saya..meh nak seketul... eheh

    ReplyDelete
  14. salam nieza, wah semangat roti dah kembali hihi..nak seru semangat roti juga lah! skrg ni umi jarang dah guna BM (jimat elektrik kononnya), uli pakai jari je masuk doh dlm plastik besar. syok juga, hasilnya pun lebih kurang macam guna BM.

    ReplyDelete
  15. As'salam Nieza

    Baru jap tadi dok makan roti mayo kat rumah mas. dapat makan lagi sekali kat dapur Nieza. memang sedap asik makan free jer kan ari2.. hahaha

    BM kak ct pun dah lama dok berehat tu nieza. nanti nak kejut dia dari koma bior dia bangun n buat keja sikit.. hehehe

    ReplyDelete
  16. semalam tengok kat rumah kak anymz...
    sekarang kat rmh nieza pulak....perrgghhh
    sedap betul nampaknya

    Breadmaker tu macamana rupanya nieza?

    ReplyDelete
  17. antara roti yg terbaik setakat ni kan nieza?..tak banyak songeh dan banyak sedap..akak suka sebab simple dan sampai pagi tadi masih lembut lagi roti ni nieza.rasa nak guna resepi ni aje lain kali sbb takde telur..mudah dan lembut je.

    ReplyDelete
  18. salam nieza..wah gi jenjkn ye...oatutlah sunyi dapur..jgn lps peluangkan.
    cantik betul kejadian roti ni..npk mulus...nieza guna breadmaker atau guna mixer KA yg utk doh tu

    ReplyDelete
  19. Cantik roti Nieza..nampak lembut..bilalah angin meroti akak nak tiba ni..
    Nasi lemak hijau Nieza kat bawah dgn sambal sotong sedapnya...sejak sampai sini belum sempat buat lagi nasi lemak...asyik bertangguh.
    cantik gambar di Estonia tu...tempatnya pun cantik....untung Nieza dpt sampai ke sana..

    ReplyDelete
  20. nak roti gakkk.. sedapnya inti sambal bilis mmg besttt..

    ReplyDelete
  21. bau roti kuar oven, panas2 mmg x blh tahan..mau 3,4 ketul sekali hadap! :)

    ReplyDelete
  22. Makan roti panas2 then layan
    dengan kopi panas lagi sedap :)

    ReplyDelete
  23. salam nieza.. wah semalam nampak rumah mas.. hari ni sini plak.. gebus la roti sedapnya

    ReplyDelete
  24. Assalamualaikum Nieza...mengancam sungguh roti mayonis ni, akak pun sama mcm del tu, mau brketul2 mkn roti ni tmbh ada sambal bilis..bila la akak nk meroti...

    ReplyDelete
  25. salam k.nieza, amboii mood meroti kembali lagi..hehehhe, lama xsinggah masuk rumah k.nieza, blogwalking pon xsempat, apatah g nak update blog sndri, nak naik sawang da blog lyn tu..huhu, br rasa ok ckit nak bloging ni, sibuk + sakit gigi sepjang masa.. byk da miss resepi2 k.nieza, kna khatam satu2 ni.. ehhehhe, pepun roti ni mmg nampak lembut, n special la xde telur:)

    ReplyDelete
  26. sakan meroti nieza...ma'chiks dh lama x meroti sbbnya skang ni tengah berdiet, ahli rumah pun dh mkin kurang, ....dan tengah duk sakit M..banyaklah alasan ye...

    ReplyDelete
  27. huwawawa ropa dia menggoda tgh2 mlm ni..=)

    ReplyDelete
  28. betul-betul kalau tengok gambar makanan ni akan buat perut miyo jadi lapar. rase nak gigit2 je. bila lah boleh try ni. hehe.

    ReplyDelete
  29. eh nak cuba la, nampak menarik dan tentu lg sedap kan! makan camtu je pun sedap kot eh. hihi..

    ReplyDelete
  30. Salam Nieza cayangggg...amboiii berkilat2 roti dia...buat akak lapar jek taaauu..kalau dpt 2 ketuii untuk bekfes ni mesti kenyang sakan nih...lembut nampak eh, akak pun dah lama x meroti nih...cik BM bertapa sakan dah tu...hehe

    ReplyDelete
  31. assalamualaikum..

    nieza..
    daku pun lama tak singgah sini.
    kamu siBUK ya..
    SURE aktiviti dgn ladies2 banyak yang dikongsi

    PS: agak2 bila ayu dapat rasa air tangan kamu..
    muah@/..

    ReplyDelete
  32. assalam...sedapnye roti...slm perkenalan...
    jom jengah blog saya yer...tq

    ReplyDelete

sila...sila..jgn segan-segan yer..tq:)

Be Our Guest And Sign This Guestbook...TQVM

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails

My Blog Anniversary Day

Daisypath Anniversary tickers

Our Wedding Anniversary Day

Daisypath - Personal pictureDaisypath Anniversary tickers