18 Jul 2011

Puding Strawberry


Assalammualaikum dan salam sejahtera buat semua. Bertemua kembali dengan menu puding pula...tgk sana sini dok tayang puding kan....so..saya pun nak tayang juga...memang best layan puding dikala cuaca yang panas sekarang ni. Makan puding yang disejukkan dalam peti ais ni terasa nyaman jer tekak ni.


Oklah resepi ni ambil kat dapur kak Nor@secubit garam yang telah diadaptasikan daripada resepi puding laici... saya pun tukar juga bubuh stroberi..so..terima kasih yer kak Nor berkongsi resepi puding yang sedap ni...izinkan saya berkongsi disini pula.


olahan dari Puding Laici
resipi : K.Nor@SecubitGaram
Bahan:
5 gm agar2 serbuk
2 1/2 cawan air
6 sudu besar gula (tambahkan jika suka lebih manis)
1/2 tin susu cair
100gm strawberi ~ blend dgn sedikit air
sedikit pewarna merah


Cara:
Masukkan air, gula dan agar2 serbuk ke dalam periuk. Masak lah hingga mendidih.
Masukkan susu cair dan buah strawberi yg diblend tadi serta pewarna hmerah. Padamkan api.
Kacau hingga sebati.
Tuangkan ke dalam acuan yg dah dibasahkan dgn air.
Bila puding dah sejuk, masukkan dlm peti ais.
Biarkan sejuk, baru lah dihidangkan.

semua acuan ni guna silicone mould


30 comments:

  1. mata terpaku pd puding yg comel, kaler yg cun dan juga ayat guna silicon mould.. hahahaha .. meh tukar2 dng puding jelly oren akak :)

    ReplyDelete
  2. wow!!! comelnye puding dia....suke! suke! suke!

    ReplyDelete
  3. Assalam nieza, sedapnya puding stoberi tu..cantik kejadiannya

    ReplyDelete
  4. Selamat malam Nieza,
    mesti masih banyak lagi puding tu... Kak Amie dapat 1 ketul pun jadilah ye.... slurrrp...slurrrrp...

    ReplyDelete
  5. assalam nieza...kiut mute puding stoberi mu itew..daku tergoda sudahhh

    ReplyDelete
  6. Stok ichigo byk ek akak
    Sini dh habis musim....Sedapnyer tgk...Ada lagik?

    ReplyDelete
  7. memang terguda tengok warna merahnya..

    ReplyDelete
  8. wahhhh...romantikknya..
    cantik rose tu....

    ReplyDelete
  9. hai...kang ada pulak yang tertukar puding dengan bunga tu... he he he

    ReplyDelete
  10. Salam Nieza... geramnya tengok puding Nieza... cantik sangat... mesti sedap..

    ReplyDelete
  11. Assalamualaikum Nieza


    Cun Melecun Puding Ni...Boleh cuba ni...Tq Nieza..

    ReplyDelete
  12. Cantiknya puding strawberry Nieza...jadi kuntuman bunga ros..warnapun cun.Nieza , kat sana senang tak Nieza dpt agar2 serbuk ke.kat sini susah nak dpt yg kosong.ada jual jelly yg dah siap perisa dan warna.
    re; puding mango tu boleh aja tukar dg strawberry...boleh pelbagai rasa.
    ayah Nieza bekas tentera jugak samalah kita merantau dr kecil...

    ReplyDelete
  13. Assalam Nieza, waaaaaaaaaaaa...terpaku tengok puding kiut dan cun melecun..kaler lak dah la menggoda betuiiii...adeei, sedap makan panas2 nih..

    ReplyDelete
  14. Assalammualaikum Nieza...buat per tu...wahhh pinky..menu pinky lagi...Nieza ni mmg minat tul kaler pink yer yg mcm gini yer...sama jer dgn hiasan kat blog ni...

    ReplyDelete
  15. nieza......
    kat sini cuaca panas..
    aduh........
    ku terliur melihat puding kamu
    colour pun menusuk di jiwa............

    ReplyDelete
  16. hi kak nieza (eceh ngengada kene panggil akak pulak) hihi.. stok stoberry banyak lagi eh. mmg cantik, tertarik dan sangat2 la menyelerakan! sekuntum2 bunga ros kene ngap! :D

    ReplyDelete
  17. k.niezaaa poss mai seketui ros kat kmi..huhu, sedappnye ilangkan panas badan ni, fuhhh fuhh

    ReplyDelete
  18. cantik puding strawberi nieza ni...sure strawberry yg dipetik kat ladang tempohari ni kan.

    Jom kita tukar puding kita :)

    ReplyDelete
  19. Pink itu kiut..
    Strawberry tue sedap..
    Rasanya mesti tip top :)

    ReplyDelete
  20. Pink itu kiut..
    Strawberry tue sedap..
    Rasanya mesti tip top :)

    ReplyDelete
  21. Kak Nor:
    tq kak Nor sharing resepi tu..memang best..haha SM tu memang menarik..jomx2 kita tukar yer..hehe

    nuwairani:
    tqvm...me too:)

    Kak Rosaliza:
    yer sedap kak...tq:)

    Kak Amie:
    selamat mlm kak...ya boleh 2-3 ketul pun boleh kak..:)

    Kak Linapg:
    tq kak..puding jagung akak pun cun jer tu..nk tukar la..hehe

    ReplyDelete
  22. Lady ayu:
    yer byk lagi dik...boleh jer dtng ler ambik..hehe

    Kak Naz:
    tq kak...:)

    Mas:
    ishhh..mana ada puding romantik la mas..ada-ada jer dia..hehe

    cheq su:
    yer la kan sama colour pula tu...hehe

    Kak Antan:
    tq kak...ya sedap kak mkn bila disejukkan memang best.

    Kak Lin:
    w.salam kak...tq..ya silakan mencuba yer:)

    ReplyDelete
  23. mamasya:
    tq kak...kat sini ada jual kak jelly serbuk yg kosong..senang jugalah...ya samalah kita:)

    Kak Ummi:
    tq kak....ya betul sedap kan mkn bila cuaca panas dan sejukkan tekak ni ..hehe

    kak lieza:
    yer kak...nieza memang suka colour pink kak...hehe

    Ayu:
    sini pun panas mcm Malaysia dah Ayu...layan puding sejuk-sejuk ni memang best..:)

    Asmara:
    boleh jer nk panggil akak ke tak..hehe tq...ambil la 2-3 ketul pun boleh as..:)

    mama olynn:
    boleh-boleh..nanti akak poskan yer..:)

    Kak Kasih:
    tq kak...ya la byk stok stroberi tu kak..jomx2 nak tukar ngan puding akak yg sedap tu...hehe

    misgee:
    yer dik..memang sedap..:)

    ReplyDelete
  24. alahai..comeinyer puding nieza ni...sesuai sgt ngan bunga kt belakang tu..pink yg manis

    ReplyDelete
  25. Assalamualaikum nieza...
    cantik... comel... mmg menarik warna puding tu nieza.... sukanya akak tgk... mmg sgt cantik!

    ReplyDelete
  26. Nieza.....Assalamualaikumwbh.....mmm baru balik dr rumah kak nor dan nak singgah sini lak....comey lote la mould tu.....puding tu pun naampak manis lemak dna sjuuuuk kat tekak....mmmmmm bila nak sampai doha niiiiii.....alahai.......

    ReplyDelete
  27. Cantiknya.. sure sedap sakannn....

    ReplyDelete
  28. Gluppp...sejuk rasa tekak, tentu sedap sebab ada buah strawberry.

    ReplyDelete
  29. Salam Nieza,
    Dah hujung2 ni, ada lagi ke tak puding tu, memikat sungguh akak melihatnya...

    ReplyDelete
  30. Salam Nieza,
    Ni mesti stroberi petik kat farm hari tu kan. dah lepas peak season dah. suka tengok yg ranum2 merah2 tu.. :)

    ReplyDelete

sila...sila..jgn segan-segan yer..tq:)

Be Our Guest And Sign This Guestbook...TQVM

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails

My Blog Anniversary Day

Daisypath Anniversary tickers

Our Wedding Anniversary Day

Daisypath - Personal pictureDaisypath Anniversary tickers