19 Jul 2011

Blended Strawberry Cake


Assalammualaikum dan salam sejahtera buat semua. Masih lagi  dengan n3 stroberi....harap tak ada yang bosan yer...bosan pun tak apa sebab tuan umah memang suka makan stroberi...:D 


Kek ni di buat hasil olahan daripada resepi kek oren (blended). Sebelum ni,  pernah juga tgk kat dapur Kak Sariyusa yang telah pun mencubanya. Sama juga diolah daripada resepi yang sama untuk dijadikan kek stroberi ni. Memang mudah untuk sediakannya tanpa menggunakan mixer pun. Kek oren blended dah pun saya cuba dulu dan kali ni saya mencuba kek stroberi blended pula dan hasilnya memang sedap.


Adaptasi resepi Blended Orange Cake
Source: http://Nurniezza.blogspot.com
Bahan-bahan ( loyang 9 inc )
100-200gm buah strawberry
 1 cawan minyak
2 cawan gula halus
3 biji telur
* 2 cawan tepung gandum
* 1 sb baking powder* ( *diayak bersama )
pewarna merah


Cara-cara
  1. Panaskan oven 170'C atau mengikut kepanasan oven masing-masing. Alaskan loyang berukuran 9" dengan baking paper, sapu sedikit keliling loyang dengan minyak dan ketepikan.
  2.  Cuci bersih buah strawberry .Masukkan kedalam blender bersama,minyak,gula dan telur dan kisar hingga halus.
  3.  Masukkan perisa strawberry atau strawberry emulco dan pewarna merah, kacau rata menggunakan spatula. 
  4. Tuang bahan yang dikisar kedalam mangkuk dan masukkan campuran tepung sedikit2 sambil dikacau sebati.
  5.  Tuangkan adunan kedalam loyang yg beralas dan gris.
  6.  Bakar pd suhu 170C selama 40 min hingga 1 jam atau hingga masak. 
sebelum bakar

30 comments:

  1. assalam nieza..adui nieza..cantiknya..memang menyelerakan.
    masa akak tengok puding pun dah tak tahan tengok dah....jadi merah cantik macam tu..rasa strawberry lagi..

    ReplyDelete
  2. salam Nieza..
    Cantiknya color kek tu...maklumlah gunakan strawberry segarkan :)..kalau makan dengan teh panas, msti sedapppkan...

    ReplyDelete
  3. amboi nieza,mentang2 musim stroberi semuanya kaler merah aje tu..sedap tak nieza?..kalau okay boleh masuk list ni..tapi stroberi kat sana mesti sedap2 kan?..manis2..ya tak?

    ReplyDelete
  4. sedapnyer kak... nmpk cam layer2, eh, bkn layer2.. nmpk cm ada belang2 je..

    ReplyDelete
  5. cantik dan merahnya makngah hehe.semalam makan puding merah jugak..merah itu menawan:)

    ReplyDelete
  6. salam nieza ..banyak lagi kerr stoberi tuh?? nak lah cikit..(muka 1p nih)..hihi
    cam no nieza buat belang2 tuh??

    ReplyDelete
  7. Salam nieza..

    mesti cedapkan?huhu
    rajin btul la nieza ni...=)

    ReplyDelete
  8. wah jelesnye tgk org finland ni mewah dgn menu strawbery..bak lah kt sini sebakul..merah makngah dah tentu menawan dan sedap..

    ReplyDelete
  9. sukanya tengok yg belum bakar tu..cantik sgt....

    ReplyDelete
  10. Kak Nieza,
    Minggu nie layan menu
    strawberry ekk..
    Kasi "Like" lagi :)

    ReplyDelete
  11. melopong tengok.. stoberi lagik! hehe

    ReplyDelete
  12. x sanggup nak nengok.., ya ampun..!

    ReplyDelete
  13. Salam Nieza..stoberi byk lagi kee...boleh terbangkan ke airport Ktn x, akak nak pi amik...menarik sekali kek Nieza nih...acuan pun...hehe

    ReplyDelete
  14. Niezaaaa...
    banyaklagi ke simpanan strawberry tu... pos sikit kat kak amie... hi hi hi

    ReplyDelete
  15. Assalamualaikum Nieza,
    cantiknya kek strawberry ni...puding kat bawah tu pun buat akak terliur je..suka tngk berderet menu stoberi...jeles tauuuuu...kih3..

    ReplyDelete
  16. sedapnye...tergoda dgn kaler yg menawan tu...kalau dimakan lagi sedappkan...

    ReplyDelete
  17. salam kak nieza.. beberapa hari ta datang sini berderet menu strawbery dia yek.. lawa2 semua.. bestnya ada strawberry banyak leh buat macam2kan..:)

    ReplyDelete
  18. Assalamualaikum Nieza...sedapnyaaaa kek strawberry ni, cantik betul la pulak tu...bnyk ke lg saki baki buah tu? Emmm...bestnye hari2 dpt kunyah stawberry.. :)

    ReplyDelete
  19. ingatkan oren je yg leh buat kek cam ni... x terpk stoberi pun boleh guna... cantik lak tu...

    ReplyDelete
  20. cantik le...yg belum bakar cantik dan yg dah bakar pun cantik.
    Sure stok strawberry nieza masih byk ni :)

    ReplyDelete
  21. Assalam kak nieza,bestnyer byk stoberi,mcm2 menu dari stoberi kuar..Puding kat bawah pon cantik sgt..Semua merah Makngah..

    ReplyDelete
  22. Salam Nieza,
    Kek strawberry fresh lagi. Mesti sedap tu. Sekarang dah masuk musim kantrelli pulak kan. nanti nak beli lah :)

    ReplyDelete
  23. Kak Erna:
    tq kak..bubuh pewarna sama tu kak kasi ceria sikit..hehe

    Kak Azi:
    w.salam kak..ya betul memang best layan ngan minuman panas.

    kak Anymz:
    tu la kak org mesia musim doyan org sini tayang stroberi jer la..huhu cuba lah kak, sedap kek ni..yg penting mudah utk buat.

    Tun:
    ya tun belang-belang tu tengelam pula bila lepas bakar tu..

    CM:
    ya merah yg ceria dan menawan kan..:)

    Mokwo:
    ada lagi mokwo...mai ler ambik ni..hehe belang tu buat mcm kek belang biasa juga.

    ReplyDelete
  24. Kak kalamhati:
    ya kak sedap...rajin sebab nk mkn jer kak..hehe

    Kak Zai:
    boleh kak 2 bakul pun boleh..hehe

    Kak zarin:
    yg belum bakar tu boleh pandang jer tak boleh mkn kak..btw tq:)

    misgee:
    yup dik..mabuk stroberi gitu..hehe

    Kak Nor:
    apa nak buat kak lagi tak abis buah stroberi tu kan..:)

    Kak Am:
    alahai kalau kak Am yg buat kek/ kuih lagi ler kita tak sanggup tgk..:)

    Kak Ummi:
    bolehx2 nanti nieza terbangkan dgn tikar zam-zam ala kazam yer kak..hehe

    ReplyDelete
  25. Kak Amie:
    ok boleh...pos laut ke pos darat kak?...hehe

    Kak yatie:
    w.salam...jgn ler jelesx2 kak...nanti kalau nieza dah letih n3 stroberi kasi akak lak sambung menu lain lak yer....hehe

    Kak Ain:
    yer kak..sedapla..akak kena try la nanti:)

    Ita:
    wah dah blk dah sure penat tu kan..ya la mcm-mcm leh buat ngan stroberi ni kan.

    Kak Azlina:
    ada lagi kak simpan peti sejuk boleh tahan lama...memang puasla mkn bila dh byk tu kak.

    Kak Rose:
    boleh jer kak..rasanya buah lain pun boleh juga kot.

    Kak Kasih:
    tq..ya la kak ada byk lagi sampai tak tau nk buat apa...hehe

    Zaliedana:
    tu la pasal dh byk sgt sampai tak tau nk buat apa pula..:)

    Ijan:
    w.salam ijan...ya la dah nak abis dah musim ni..hari tu masa pi ladang tu pun kira last-last juga...buah pun dah ranum sgt.

    ReplyDelete
  26. wow!! memang x terkata ler tgk kek nie nieza,.. cantik sgt!! suka kat warna nya tu... cantik2!!

    ReplyDelete
  27. wah wah ....meriahnya ngan stoberi...kat sini mahal nak beli...tapau sikit yer

    ReplyDelete
  28. assalamualaikum..

    aduss..lawanye kek stroberi blender akak....tergudaa tgk

    ReplyDelete
  29. nieza... cantiknyer kek tu... tapi akak tak puas tengok kek yang di potong tu.. naper tak amik gambor kek yg kena potong tu byk sket & letak besor2... hehehe...

    ReplyDelete
  30. salam nieza - ya ALLAH best nya strawberry fresh pulak tu...menarik nya

    ReplyDelete

sila...sila..jgn segan-segan yer..tq:)

Be Our Guest And Sign This Guestbook...TQVM

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails

My Blog Anniversary Day

Daisypath Anniversary tickers

Our Wedding Anniversary Day

Daisypath - Personal pictureDaisypath Anniversary tickers