7 Jun 2011

Pasembur Penang lagi..

Assalammualaikum dan salam sejahtera buat semua...kembali dengan n3 masak-masak lagi....dah banyak hari tak n3 masak-masak ni...actually bukannya tak masak tapi masak juga cuma malas nak n3 jer bila dah busy-busy tu semua nak cepat jer....biasanya weekend jarang nak dok umah jer...selalu keluar outing...dah penat berjalan tu masak pun simple-simple jer lah...janji perut kenyang...:D

So...hari ni layan pasembur Penang la pula...ada org panggil rojak..tapi kalau sebelah utara memang terkenal dengan pasembur ni. Actually dah banyak kali juga buat pasembur ni...biasanya mr.hubby jer yg rajin masaknya...saya cuma sediakan bahan jer. Tapi kali ni saya cuba buat pula....pasembur style mamak ni memangla fav mr.hubby....dan resepi ni pun banyak yang diolah oleh mr.hubby saya pun belajar ngan mr.hubby juga ni...coz mr.hubby ada kawan yang dok meniaga pasembur di padang kota, Penang tu..so..dia taula sikit-sikit bahan-bahan untuk membuatnya....dan yang dibuat ni simple jer tak banyak sangat bahannya dan sesuai untuk family yg tak ramai nk makan.


Source: Nurniezza.blogspot.com
Bahan Cucur Udang
1 1/2 cawan tepung gandum
1/2 cawan udang
2 biji bawang kecil
1 sudu besar cili boh
garam
air untuk bancuh tepung
1 1/2 sudu kecil baking powder
1biji telor

Bahan kuah
1 biji keledek sederhana besar (direbus hingga empuk)
2-3 biji bawang kecil
1 sudu besar cili boh (terpulang pada citarasa masing2 kalau nak pedas)
Sedikit kicap
Air untuk kuah
1/2 cawan kacang tumbuk
minyak untuk menumis
gula merah & garam secukup rasa

Bahan lain
3 biji kentang sederhana besar
4 biji telur rebus
2 keping tauhu
1 biji timun
1 biji sengkuang
sedikit taugeh
bebola ikan/bebola udang/bebola sotong
5 batang sosej
Minyak untuk menggoreng

Cara-cara
1.Bersihkan kulit kentang kemudian rebus kentang sehingga empuk. Kemudian goreng kentang tersebut bulat2 sehingga kekuningan (tak payah potong2).
2.Telur direbus, kemudian buang kulit & digoreng bulat2 sehingga kekuningan.
3.Tauhu, sosej dan semua jenis bebola digoreng sehingga kekuningan.
4.Sediakan cucur udang. Gaulkan semua bahan cucur udang. Bancuhan seperti nak buat cekodok. Kemudian goreng dalam minyak panas sehingga kekuningan/ masak.
5.Sediakan kuah. Tumis bawang sehingga wangi, masukkan cili. Blend keledek dengan air, kemudian masukkan dalam tumisan. Masukkan juga Kacang, garam & gula. Masukkan juga sedikit kicap . Masak hingga mendidih. Kalau nak pekat, boleh letak lebih keledek
6.Cara nak hidang, potong semua bahan2 yang telah digoreng tadi. Timun & sengkuang dihiris. Gaulkan semuanya. Taugeh dicelur sedikit. Tuangkan kuah ke atasnya...dan siap untuk dimakan.

36 comments:

  1. nieza,

    sedapnya pasembor ni...akak yang di sini pun jarang dapat pekena pasembor ni..susah juga nak jumpa kalau tak ke pasar2 malam...terliur weh akak ni... \

    ReplyDelete
  2. alahai sedapnya.. penang oh penang ;)

    ReplyDelete
  3. aduhai nieza...akak teringinnya pasemboqqqqq....huhuhu tengok pn dh teringin neh...akak copy resepi yer...mekaseh nieza

    ReplyDelete
  4. salam k nieza...ingat lg dulu mase preknenkan dhira sy ngidam nk mkn pasembor...x pnh mkn pon, tp tetibe teringin....tp x dpt pon sbb x de sape yg taw wat kat sini..dpt mkn rojak mee mamak ajer...x same kot...tp sy mkn juge sungguh2, smbil bygkn ni la pasembor...hihihi...thanx kongsi resepikak, insyaallah akn wat nnti...:)

    ReplyDelete
  5. Salam kak nieza!!! wahhhhhhhhh kita sgt sukeeeeeee dgn rojak2 gini, dah lamaaaaaaa sgt rasanyer tak buat hihihi... minggu depannyer projek kalau free klau tak sabo sgt minggu ni kita buat :D

    ReplyDelete
  6. akak...
    dah macam pasembur padang kota dah mas tengok....
    sedapppnya....
    terliur ni kak..
    meh sepinggan...

    ReplyDelete
  7. nak wat gakkk, senang la resepi k.nieza niii, terliur tgk..hehe

    ReplyDelete
  8. bila tengok resepi nieza ni nampak simple n senang pulak pasembor ni. slalu balik kampung hubby, mesti bawak gi penang, tapi tak pernah pekena pasembur lagi ni... nak rasa air tangan org penang buat pasembur jauh ngat kat findland. hehehe..

    mekasih nieza.. letak resepi yang memudahkan satu2 nak buatnya.. insyaAllah kalau rajin leh try buat ni

    ReplyDelete
  9. alahai....izan yg tgk pun dah terliur sgt nih... apatah lagi kalau ada depan mata mmg ngappp terusss!

    ReplyDelete
  10. Sedapnya Nieza.. kecik2 dulu atuk akak rajin buat kuahnya.. ingat kenangan masa spm dulu, kami jalan kaki dari sekolah ke kedai mamak kat Jitra tu makan pasembor...

    ReplyDelete
  11. adoiiii terliurnyaaaaa...masuk list dulu lah ye ;-)

    ReplyDelete
  12. Bolehlah akak cuba nanti ni.. Mana tau boleh lawan Rojak Karim Shah Alam ni.

    ReplyDelete
  13. Assalamualaikum Nieza,

    Selalunya bila knur lihat masakkan nieza,pasti kak nur terguder..ini tengok pasembor lagi akak tergulik2 terguder gitu....ish mcm nk cuba lah tapi tu lah akak nie mesti nk cari masa yg sesuai gitu...akak simpan dulu resipi nieza ok! Thks for sharing dear.

    ReplyDelete
  14. kita memang suka kuah kacang dia tu...selalu beli kat pasar malam jer...nak kentang lebih tau...

    ReplyDelete
  15. sedap tu...mmg sedapkan makan pesembor dipetang harikan..kak ain selalunye beli jer..

    ReplyDelete
  16. As'salam Nieza

    sedap..sedap..sedappp. nak sepinggan tapi taugeh tak moh lah, tak makan taugeh.. hihihi

    kalau orang JB kata rojak asma lah kot lebih kurang. rojak ni yang sedapnya kuah kacang dia kan nieza. rajinnya nieza ni, suka kat orang yang rajin sebab nak ajak duk sebelah rumah ari2 dapat rasa masakkan yang sedap... hahaha

    ReplyDelete
  17. adehhh..tgk pasembur nieza ni. boleh leleh air liur..k'ida pun suka, masa kt M'sia, selalu gak beli kat kedai mamak..tapi mana nk cari fish ball bulat2 tu...sini tak dak..takkan nk kena buat sendiri pulak..lambat lg la gamaknya k'ida nk merasa...order ngan nieza la semangkuk he..he

    ReplyDelete
  18. assalam nieza..terima kasih banyakk.akak ambik resepi ye..
    tengok gambar ni..teringin pulak..

    ReplyDelete
  19. Wahhhh pengsan tengok pasembur Nieza!!! Sedapnyaaaaa...drooling here! :D

    ReplyDelete
  20. Pasemborrrrr...! Makan kena diam-diam nanti kuah menyembor!

    hehehehe.. tabik dgn NIEZA, pasembor pun pandai buat. Kak Azie pandai tengok dan makan jer. Itu pun ndak yang free. hahahahaha

    ReplyDelete
  21. Assalamualaikum Nieza...pasembur tu nampak sgt2 lah menyelerakan, mmg betul2 ori....kalau tringin nk mkn boleh buat je sendiri ni :)

    ReplyDelete
  22. Nieza... sedap nyer pasembok penang.. akak mmg x pernah buat sendiri... klu p penang ke.. kedah ke... mmg akak akan cari pesembur makan sampai puas... sebab kat Tganu mmg ada tapi x sama... pas nie boleh akak cuba resepi nieza yer... thankss nieza sudi berkongsi resepi yang confirm sedap nie...

    ReplyDelete
  23. malam2 tgok terus rasa lapar nieza.. buat sendiri puas mkn.. semua boleh extra..

    ReplyDelete
  24. Assalamualaikum Nieza, pe habaq? Lama kita tak berziarah. Rajinnyer buat pasembuq! Sonoknya bila makan dlm suasana yg sejuk.

    ReplyDelete
  25. ooohhoooo... feveret ni.. sedap nya... lagi sekali mouth lelehings..

    ReplyDelete
  26. Salam Nieza,
    Wahhhhhhh, pasembur Penang....favourite akak ni. Tiap tiap minggu akak memang pekena pasembur ni, tak miss tau. Hubby pun dah tau wajib beli sebungkus utk kak Wattie klu ke pasar malam.....

    ReplyDelete
  27. Bestnya pasembur ni, nak satu letak kuah lebih boleh?

    ReplyDelete
  28. salam nieza..aduh!!!teriur nye tgk pesembur nieza ni..real dpn mata..mcm nk ceduk mkn je..

    seronoknye dpt menghayati bunga2 segar ni..cantik sgh dgn kalornye..kalau kt sini yg mcmni semua pelestik je...hehehe..

    ReplyDelete
  29. bila tgk pasemboq (orw utara panggey) nie teringat pasemboq padang kota tue...terangkat habis...jrng owg buat cucur udang letak cili khennn but ayu suka pedas2 sket...leh try walaupow byk bahan x der mcm sengkuang mmg not available kat sini

    ReplyDelete
  30. as-salam kak
    sedapnye Pasembur tu kak..pandai kak buat..kalau kat singapura org panggil rojak mamak..

    ReplyDelete
  31. wahhh! kak nieza mcm senang jerk.. mau cube la..

    ReplyDelete
  32. Nieza..
    salam rindu..ngapa ye..komen akak semua tak keluar...hu.hu..
    Nieza..seronok akak tgk bunga kat N3 sebelum ni.Cantik sungguh..bertuah Nieza dpt.menikmati keindahan itu...
    dan....rasa lapaq sungguh bila tengok pasembor tu...kalau dekat..akak pi dah ni..tambah2 perut la ni dah bekeroncong..he..he..,

    ReplyDelete
  33. niezaaaa.....
    nmpk sedaaaap sangat tuuu.... meleleh air liur akak d buatnya tau... menu mcm nie mmg kegemaran akak nie.. sedappppnyaaaa...

    ReplyDelete
  34. dap nyee pasembur ni, sy suka makan tp tak tau buat, le la share2 tuka2 resipi ni.. mm dap nya dap nya

    ReplyDelete

sila...sila..jgn segan-segan yer..tq:)

Be Our Guest And Sign This Guestbook...TQVM

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails

My Blog Anniversary Day

Daisypath Anniversary tickers

Our Wedding Anniversary Day

Daisypath - Personal pictureDaisypath Anniversary tickers