23 Jun 2011

Murtabak Daging Perantau


Assalammualaikum dan salam sejahtera buat semua. Hari ni layan murtabak daging pula....actually dah banyak kali juga saya buat murtabak ni kira mcm menu ulang tayang jer...boleh rujuk disini untuk n3 yg lepas. Cuma nama jer bertukar jadi murtabak daging perantau...sama jer mcm murtabak yg biasa org lain buat tapi saja jer saya bubuh nama tu sebab sejak saya dok merantau ni jer saya selalu buat murtabak. Kalau dok Malaysia saya beli jer dan tak pernah buat sendiri pun..:D

Murtabak adalah fav saya dan mr.hubby. So...layan jer lah resepi yg simple ni...resepi pun main agak-agak ikut citarasa saya dan mr.hubby. Biasanya buat roti canai pun saya buat guna doh yg sama juga. Cara tebar lak saya ikut style mak saya selalu buat jer.


Source: http://Nurniezza.blogspot.com
Kulit murtabak
4 cawan tepung gandum
1 biji telur
1 sudu besar susu pekat manis
2 sudu besar marjerin
air+ garam ( agak-agak dlm 1 1/2 cwn)

Bahan untuk inti murtabak
300g mince meat
2 bawang besar-potong dadu
3 bawang putih-potong dadu
4 sb rempah kari
garam+gula secukup rasa
2 bawang-potong nipis2
6 biji telur-atau secukupnya
4 biji kentang dipotong dadu
1/2 inci halia
air asam jawa

Cara2 menyediakan kulit murtabak
1. Cara utk buat kulit murtabak sama macam buat roti canai.
2. Campur semua bahan untuk kulit murtabak dan uli hinga tidak melekat pada tangan, bila curah air yang di campur garam masukkan sedikit demi sedikit.
3. Uli hingga doh hingga lembut dan licin. Biarkan dlm 10 minit dan uli lagi.
4. Bulat-bulatkan spt sebesar bola tenis....dan sapu sedikit marjerin ataupun minyak supaya doh tak melekat antara satu sama lain, perap lah lebih kurang 2, 3 jam, nak lagi sedap biarkan semalaman.(saya perap semalaman)

Cara2 menyediakan inti
1. bawang kecil, bawang putih dan halia dikisar.
2. kentang direbus. lenyekkan ia setelah empuk.
3. Panaskan minyak dalam kuali.... setelah itu masukkan bahan yang telah dikisar. setelah kekuningan masukkan rempah kari daging yang telah dicampurkan dengan sedikit air.
4. tunggu sehingga rempah kari masak dan masukkan air asam jawa.
5. masukkan daging dan kentang yang telah dilenyekkan tadi.
6. masukkan garam secukup rasa. masakkan sehingga inti kering.

Cara2 mencanai
1. Canaikan setiap bebola ini nipis2....cara canai ni saya buat mcm mencanai roti canai....saya gunakan talam dan tarikkan doh tu ke tepi dan jgnlah terlalu nipis...boleh rujuk disini. Kemudian campurkan inti dengan telur supaya inti itu tidak terburai apabila makan nanti.
2. Bubuhkan inti di tengah-tengahnya. kemudian lipat dan goreng dalam kuali panas dgn api yg perlahan sehingga kekuning-kuningan.
3. sedia dihidang bersama kuah bawang merah.

46 comments:

  1. wah perantau ni hebat la buat murtabak.. yg tak merantau ni tak pernah buat , main order jer.. ok2 nak order gak la murtabak kat sini.. murtabak 2 inti kasi lebih ya ehehhee

    ReplyDelete
  2. puas dapat makan murtabak yang kita buat sendiri kan..anak Cm tertukar murtabak ke atau mentadak hehe

    ReplyDelete
  3. Tgk murtabak teringat pasar malam selalu mmg beli kt citu...rindunyer Nak mkn...tunggu bln posa baru buat la!(◎_◎;)

    ReplyDelete
  4. As'salam Nieza

    cayalahhhh..tabik spring kat nieza. kalau kak ct mana nak rajin nya menebar segala tepung tu nieza. kalau nak makan tu beli jer...hihihi. Tunggu bulan puasa baru jumpa murtabak singapore yang paling sedap..yummy

    sedapnya murtabak suka makan tapi tak rajin nak buat..hihi

    ReplyDelete
  5. rajinnya nieza buat kulit sendiri.... kalau kak rose yg malas ni guna kulit popia jer... glup! telan air liur petang2 tengok murtabak ni!

    ReplyDelete
  6. assalam nieza..betul kata nieza.akak sendiri tak pernah buat murtabak.beli je..sekeping murtabak rm3.50.beli 2 dah cukup makan 5 orang..
    bila tengok resepi ni jadi teringin jugak nak mencuba..

    ReplyDelete
  7. rajinnya akak buat murtabak...
    nampak sedapp sangat...
    nak sekeping...

    ReplyDelete
  8. Kak Nieza,
    Mata saya bulih gumuk
    bila dok hari2 datang ke sini :P

    ReplyDelete
  9. peberet akak gak ni..hehe
    nnt nak cuba buat la..mekasih nieza!

    ReplyDelete
  10. Aslmkm...nieza sihat? saya sihat walafiat..hehe..
    tgh bayangkan Nieza tebar roti murtabak tuh..hehe

    ReplyDelete
  11. Kak Nieza sedapnya..Sy pon murtabak mmg selalu wat sendrik ajer.Arwah ayah dulu mmg berniaga murtabak..Kak kalo balik mesia nanti sy bagi rempah murtabak yg ori punyer,kalo yg ori,xguna serbuk kari,tapi rempah khas yg beli kat kedai india..Mmg wangi ajer..Hehe..

    ReplyDelete
  12. wahhhh dik ghajennya siap uli tepung lagi kak selalu guna kulit popia je

    ReplyDelete
  13. waahh... kagumnya.. sedap pulak tu..

    ReplyDelete
  14. nieza..respek lah org merantaupun leh buat murtabak..akak yg duk kg tak penah cuba..leh simpan resipi ni

    ReplyDelete
  15. kalau kat malaysia ni murtabak memang femes bulan2 puasa..aduh..puasa dah x lama lagi kan..hari raya tahun ni balik malaysia x akak?hehe :)

    ReplyDelete
  16. wahhhhhhhh......rajinnyer... tun cuma penah wat mini murtabak (yg guna kulit popia tu) ngan murtabak megi je.. haha..

    ReplyDelete
  17. best..best...murtabak...x pandai nk buat lah kak...heheh..xpe2...nnti nk try jugak...neway selamat berkenalan...hepy blogging...

    ReplyDelete
  18. nieza.. sedapnya murtabak.. ni yang nak buat gak ni.. hihhihihhi.. selalu makan roti canai je murtabak jarang buat..

    ReplyDelete
  19. Buat 4 ketul je ke. Nanti kalau balik kg buat banyak2 yea. boleh tumpang 4 mulut.

    ReplyDelete
  20. belah utara mmg guna kuah yg bwg merah tu kan. hihi.. tp kat sini cicah sos cili pun sedap. nampak sugguh menyelerakan la. kita punya la malas nak buat kulit sendiri, last2 guna kulit popia je express. hehe..

    ReplyDelete
  21. transit sini .... terbau murtabak daging perantau, ngaku aje laaa... kak amie tak pernah@ tak pandai tebar murtabak...hik hikhikk, tahniahlah, kagum betul dgn usaha menguli tepung tu sampailah siap ke akhirnya.... termasuk jeruk bawangnya sekali tu.

    ReplyDelete
  22. akak pun kalau makan martabak suka makan dengan cuka bawang tu,...yummy

    ReplyDelete
  23. memang bertuah meengenali nieza...

    kalaulah kita berjiran...

    nieza!!!!!!!!
    aduh.. kamu mmg pengoda

    ReplyDelete
  24. Kak Nor:
    haha bolehx2 esok sampai yer..mlm posmen dah tidola kak...hehe

    CM:
    ya la betul memang best buat sendiri leh suka ati bubuh inti byk pun..hehe

    Ayu:
    akak pun sama kalau dok msia memang pelanggan tetap pasar mlm..hehe

    Kak CT:
    samalah saya pun kak...bukanlah rajin sgt kalau ada org jual nk juga membelinya...:)

    Kak Rose: yup buat sendiri kak...suka buat sendiri drp guna kulit popia tu..:)

    Kak Erna:
    betulx2 kalau ada org jual baik beli jer kan..haha dok sini tak ada jual kak kena buat la kalau nk mkn..btw selamat mencuba yer:)

    ReplyDelete
  25. Mas: rajin lagi mas kot..mcm-mcm menu ada kat dapur mas tu...haha boleh jer 2 keping pun boleh mas..hehe

    misgee:
    itu akak tak dapat nk nolongla dik..hehe

    kak kalamhati:
    sama ler kita...selamat mencuba yer:)

    Anna:
    w.salam..alhamdulillah sihat sokmo..haha tebar style saya jer anna...:)

    Zaliedana:
    ohh yer ke? sure ler lagi sedap mcm kat kedai mamak la rasanya tu akak kat sini guna rempah kari jer yg ada..nantila blk msia akak order yer...hehe

    kak chik mimi:
    ada pembantu yg tolong ulikan...tak de la susah pun...hehe

    Hann:
    terima kasih...:)

    ReplyDelete
  26. kak suri:
    samalah kalau saya tak merantau sure tak reti-reti lagi nk buat kak..dok msia senang ada org jual kan..:)

    mrs.Yie:
    ya betul bykla dijual di pasar ramadhan...akak maybe beraya kat sini dulu kot pastu baru blk..:)

    Tun:
    kebetulan ada mood rajin tun kalau malas murtabak maggie jugalah...hehe

    Qaseh suci:
    cubalah...btw salam kenal juga dr akak tq sudi singgah sini...:)

    juwita:
    sama jer doh nya tu...selalu kalau lbh tu nieza buat roti canai gak.

    Kak Sam:
    cukuplah tu..kalau blk kg cari kedai mamak la jawapnya...hehe

    Asmara:
    ya betul...murtabak penang memang mkn ngan bawang merah tu..:)

    Kak Amie:
    tq kak...saya pun tak pandai tebar juga tapi ada cara lain yg digunakan utk tebar..senang jer.:)

    Kak Kasih:
    betulx2 sedapkan..:)

    Ayu:
    tq dear....kalau dapat berjiran ngan kedai mkn ayu lagi best setiap hari dapur tak berasapla...hehe

    ReplyDelete
  27. salam nieza...menggoda tgk murtabak ni..kalau diperantauan mmg kena merajinkan diri kan..bkn ada jual merata2..cian org dirantauan

    ReplyDelete
  28. Sedapnya murtabak Nieza ni, kak tak pernah buat lagi.....

    ReplyDelete
  29. Salam Nieza,
    kalau kat Msia kite main tunjuk2 je kan kat pasar malam.hehe... buat sendiri lagi best sebenarnya. boleh letak lauk manyak manyak. hehehe

    ReplyDelete
  30. assalam nieza..akk suka murtabak mcm ni, garing n isi byk heheh..selalu kalo beli tu byk bwg je huhuhu...minta satu ya nk buat bf

    ReplyDelete
  31. Sedapnya nampak murtabak org jauh nie...kadang yg dibeli diluar pun belum tentu sedapnya....lagi sedap nampak yg lieza buat ni....hehe...akak nk seketui!!

    ReplyDelete
  32. seriyes memang rajin. nak tabik toing toing ni..niezaa nak 2 keping..sodap nyerrr... nak cicah2 feeling2 perantau ni.. hehee

    ReplyDelete
  33. akak kalau balik Pontian, Johor. sure beli murtabak dan frozen kan..Boleh buat minumptg or breakfast.

    ReplyDelete
  34. Assalamualaikum nieza...
    Ya Allah.. sedapnyaaaa.... meleleh air liur tgk tau nieza... kalau akak kan.. time kat bazar ramadhan jer dapat beli nie... nak buat mmg akak x reti nie.. sedap sungguh... nak3x...

    ReplyDelete
  35. wow...siap ada menu...kene suh wife cubo nih...

    ReplyDelete
  36. sy biasa pki kulit popia je..

    ReplyDelete
  37. sedapnyer nieza....ni nak kena try ni...fiza suka...selalu beli jer...tapi sekarang ni nak beli pun kena tgk juga sbb ramai peniaga yg x cuci telur tu...rasa geli geleman pulak nak makan...ni kenatry ni...fiza ambik dulu resepinyer boleh...nanti nak cuba juga...ma taceh yer....he he he

    ReplyDelete
  38. rindunya nak makan murtabak ni..kenela tunggu bulan ramadhan nanti..huhu

    ReplyDelete
  39. Assalamualaikumwbh Nieza Dear..

    RIndu nauuu nak lawat Nieza ni. Ayu dah masuk minggu pertama mcm ni lahbalik Doha ni....mmm so far mcm ni lah nieza....2 bulan sana....2 bulan sini....a bit hectic n tergodek3 dgn summer kat sini...tp ada la masa nak jenguk blog...:)

    MMMM mertabaaaak......my peberet ni nieza...nanti ada masa ayu email nieza k....

    Take Care dear...

    ReplyDelete
  40. sedapnyaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaa!

    home made murtabak. mmg terbaiklahhh. sellau beli kat pasar malam je

    ReplyDelete
  41. Salam Nieza...
    Aduh tak tahan tgk murtabak Nieza yg gemok ngan inti daging... ni mesti sedap kan...hehehe nak minta sure dah habis.. Kak Hawa lum pernah buat kulit roti prata..selalu gunakan instant prata.. blh msk list dulu..thnks dear

    ReplyDelete
  42. Salam Nieza

    Dah blk dr umrah yer..sy plak bcuti2mgu bw parents yg dtg ke UK so lm tk blogwalking sini...tgk2 byk dh miss..

    Nway, sdpnya tgk murtabak ni..n3 ats2 spt caramel tu pon made me so mouthwatering!:)

    ReplyDelete
  43. Salam Nieza..oh agaknya hari tu tengok rumah nieza ni lah sampai terlioq nak makan murtabak..nak menebor tak rajin lah pulak...dapatlah idea pakai kulit popia..terima kasih tuan punya blog..nekcik lupa blog mana

    ReplyDelete

sila...sila..jgn segan-segan yer..tq:)

Be Our Guest And Sign This Guestbook...TQVM

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails

My Blog Anniversary Day

Daisypath Anniversary tickers

Our Wedding Anniversary Day

Daisypath - Personal pictureDaisypath Anniversary tickers