24 Jun 2011

Ikan Haruan Bakar & Air Asam


Assalammualaikum dan salam sejahtera buat semua...hari ni cuti public holiday di Finland ni sempena mid summer so..memang semua cutilah dan bila cuti tu semua kedai pun tutup. Mr.hubby lak pi memancing...so..saya masak lauk simple jer lah. Layan lauk masakan kampung. Sekali sekala teringin juga nak makan lauk pauk kampung ni...nasib baik ada juga jual ikan sungai mcm keli, haruan, sepat kat kedai aseanic sini tapi yg frozen punyalah import dr Thailand. Bolehlah kan kalau teringin tu dapat jugalah merasa.


oklah resepi ikan bakar dan air asam ni simple jer rasanya semua org pun pandai buat kan..tapi saya letak jugalah style saya ni...bakar oven jer kat sini.


Source: http://Nurniezza.blogspot.com
Bahan-bahan:
1 ekor ikan haruan
1 cm kunyit hidup – dikisar
1 batang serai – dikisar
1 sudu teh garam
1 sudu teh lada hitam
Sedikit helaian daun pisang – balut pada ikan
Bahan Air Asam
1 genggam asam jawa – diperah
1 cawan air
5 tangkai cili padi – dihiris
1 biji bawang besar – dihiris
belacan
1 biji tomato
1s/k kerisek
Garam secukup rasa


Cara Membuat
1. Perapkan ikan dengan bahan yang dikisar, lada hitam dan garam. Tunggu sehingga 30minit. Selepas itu bolehlah dibakar ikan sehingga ikan masak.
2. Sementara itu ambil perahan air asam dan masukkan bawang, cili padi dan garam secukup rasa.
3. Setelah itu bolehlah ikan dihidangkan panas bersama sambal air asam.

25 comments:

  1. seruis nie mmg goda bafsu makan ayu...uwaaaa sedapnyer akak....mana nak carik ikan haruan nie...hentak kaki

    ReplyDelete
  2. nieza.. dapat jugak ikan haruan ye..frozen pun tak pe....sedapnya akak suka..buat masak lomak cili api..campurkan dengan pisang muda..

    ReplyDelete
  3. hmm....telan air liur..mahal agaknya ikan haruan tu kat sana agaknya...

    ReplyDelete
  4. salam nieza nmpk sggh mengancam ikan haruan bako tu,ni yg akak jeles ni dia yg dok obersea pun bleh mkn lauk2 kampung ni.akak yg dok mesia ni pun xprnh merasa ikan haruan bako cenggitu tu la kan hendak seribu daya..kalau malas cam akak ni mcm2 la alasan huhuhu

    ReplyDelete
  5. Assalamualaikum Nieza,
    menyelerakan sungguh tngk ikan bakar ni..laporlah tetiba..mmng sedapkan lauk2 mcm ni...murtabak kat bawah tu sedapnya..rajin Nieza buat sendiri..akak pun dulu mcm tu, bila balik msia dah malas daaaaa...

    ReplyDelete
  6. bila tengok kak nieza buat ni...aduhh teringin la pulak. Kalau saya lagi suka bakar kosong je cicah dengan budu... he he he

    ReplyDelete
  7. sedapnyer nieza...lamanya x makan ikan haruan...rasanya 4 tahun sudah kot...masa tu bersalin anak ke 2 secara pembedahan....mentua fiza buat sup...he he he...lamanya...ni nak kena gi cari nie...=)

    ReplyDelete
  8. waa... sedapnya nieza makan ikan bakar..
    ada juga ye jual ikan haruan kat sana.. seronok pulak akak rasa bila tengok nieza masak ikan haruan...

    ReplyDelete
  9. nieza nampak fresh sangat ikan tu jeles tahap gaban ni. .. kena cari gak la.. tambah kalau puasa makan ikan macam ni membuka selera

    ReplyDelete
  10. niezaaaa bestnyaaa haruan bakar.. masa abg operate telinga dia kak ada beli dan dpt meraasa lah sikit... tapi untungnya nieza dpt mkn wpun dok kutub utara nunnn...

    ReplyDelete
  11. cantik sempurna ikan haruan panggang tu... tak rela nak makan, sayang.......mmmmm

    ReplyDelete
  12. lawo lak nampak ikan tu..cam make up lak eh..hehe..
    saya tggu bersalin baru makan ikan haruan..hehe

    ReplyDelete
  13. SALAM,
    KALAU DEKAT SINI, MEMANG DAH SINGGAH MAKAN !

    KIRIM SALAM KPD KELUARGA JEMI !

    ReplyDelete
  14. alamakkkkk...terus lapar lah....!

    ReplyDelete
  15. Nieza,

    Ikan haruan bakar...tk pernah kak nur rasa...kalau buat sup pernah rasa...ish mengancam tengok ikan bakar nieza tu....mkn ngan nasi panas2...sedapppp

    ReplyDelete
  16. Cantik je ikan tu.. kulitnya sikit tak terjejas.. mcm mana agaknya nak buat macam tu..?

    ReplyDelete
  17. wahh.. terkagum tun.. ada jugak jual frozen haruan..kalau kt otago dulu x sehebat tu asean groceries dia.

    ReplyDelete
  18. Saya kasi "Like"..
    Sebab saya suka nengok gambar2
    makanan nie..
    Sebab saya Kaki makan Tegar :)

    ReplyDelete
  19. selalu rasa macam air liur jatuh kelantai....hehe

    ReplyDelete
  20. Sedapnya nampak ikan tu nieza..dgn salad2 bagai...kena lak air asam..perghhhh...oppssss murtabak tu sedap tul akak nampak...puas hati tgk intinya tu...

    ReplyDelete
  21. Hello dari Spanyol Vigo adalah kunjungan pertama saya ke blog anda .. ini adalah ikan bakar yang baik dan salsa Menariknya, recets sebelumnya besar, tentang untuk menguji bahan-bahan untuk pelukan Marimi ..

    ReplyDelete
  22. belum pernah kita makan ikan haruan frozen..tak pernah jumpa.jika jumpa nak jugak beli kat anak yang dalam pantang ni.Nak cari yang fresh susah jugak.

    ReplyDelete
  23. err...bpe henggetla kan ikn ni...

    nmpak cam marvelous je ni...

    ReplyDelete
  24. wahh..haruan pun ada kat sana za, bestnyer..keli ada juga tak?....mmg sedap ikan bakar cicah air asam tu..terliurnyer.

    ReplyDelete
  25. perhh..sedap tu haruan bakar ngan air asam..
    tak hengat dunia klu makan...

    ReplyDelete

sila...sila..jgn segan-segan yer..tq:)

Be Our Guest And Sign This Guestbook...TQVM

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails

My Blog Anniversary Day

Daisypath Anniversary tickers

Our Wedding Anniversary Day

Daisypath - Personal pictureDaisypath Anniversary tickers