22 Jun 2011

Kuey Teow Goreng with Smoked Oysters


Assalammualaikum dan salam sejahtera buat semua. Menu dinner yang simple jer hari ni. layan kuey teow goreng pedas.....lagi pedas lagi sedap. Bagi yang tak makan pedas boleh kurangkan cilinya tapi kalau kena ngan cili api lagi best ni. Saya makan ngan smoked oysters yang segera tu memang sedap.


Oklah resepi simple jer ni...semua org pandai buatkan tapi tak apa la saya share  juga resepi style saya buat pulak...bahan-bahan terpulang dan boleh adjust ikut selera masing-masing juga.


Source: http://Nurniezza.blogspot.com
Bahan-Bahan:
300 gm kuey teow
100gm udang basah
100 gm daging  (optional)
1 cawan tauge
4 sudu cili mesin
4 ulas bawang putih diketuk
4 ulas bawang kecil dimayang halus
2 biji telur
4 sudu besar kicap manis
2 s/b  sos tiram
2 s/b sos cili
2 s/b sos tomato
1 kiub ayam
smoked oyster
sedikit minyak
dan garam secukup rasa


Cara:
1. Panas minyak dan tumiskan bawang putih dan bawang merah hingga berbau wangi.
2. Masukkan cili mesin, sos cili dan kicap.
3. Masukkan daging, tomato sos dan sos tiram. 
4. Masukkan udang, telur dan kuetiaw. Biarkan telur keras separuh masak baru digaulkan rata.
5. Masukkan taugeh dan  Kacau sebentar dan tutup api.hidangkan bersama smoked oysters jika suka.

ni ler kotak smoked oysters segera yg dijual disini...memang sedap kalau ratah gitu jer.

39 comments:

  1. Assalamualaikum nieza

    ayu singgah sini nak jenguk sarapan untuk ayu.. hhahahhah

    nice.. menyelerakan..

    nieza.. smoked oysters kat malaysia ada jual ker

    ReplyDelete
  2. Sini keow teow not available Kalo nk mkn kena home made la jwbnyer...Kalo malas kena beli udon jenis lebar baru leh buat ...mmg lama giler x mkn...sedap tgk...kiter geng k.nieza sbb suka pedas...(~_~;)

    ReplyDelete
  3. smoked oysters...!!!! lamanya tak makan... sedap ni nieza... drooling... drooling...

    ReplyDelete
  4. Ohayogozaimasu.....pagi2 nmpk kuey teow, perut terus rasa lapar..laa patut ler lum sarapan lagi..k'ida sarapan bihun goreng jerk..goreng cincai2..meh kita tukar nk tak? nmpk sedap ler

    ReplyDelete
  5. Sedap tu Nieza...ada oyster besar besar ..macam kalau kerang la gitu...

    ReplyDelete
  6. Assalam Nieza...sedap sungguh bila tgk udang n smoke oyster tu golek2 kat situ.

    teringat masa akk bujang2 dulu boleh nak beli oyster sos, akk pg cakap nak smoke oyster , tgk cam pelik je dalam tin heheheh...

    gumuk2 smoke oyster tu nieza sedapnya

    ReplyDelete
  7. akak..nak kuetiaw....nak kuetiaw.....
    sedapnya tengok....
    mas memang suka sangat kuetiaw.....

    ReplyDelete
  8. Assalamualaikum Nieza,

    sedap tu kuey teow bersama oyster..bertambah laju nie kalau mkn.

    ReplyDelete
  9. sedapy nyer. seksi betol oyster ngan udang tu berposing..

    ReplyDelete
  10. pepagi tngk kue teow goreng pedas ni terliur je....lum bf lagi ni..nak sepiring....hehehehe..

    ReplyDelete
  11. Assalamualaikum nieza...
    terus lapar akak d buatnya tau.. hehehe... nak ckit... ;)

    ReplyDelete
  12. assalam nieza..memang pedas tu..nampak merah je..selalaunya kuey teow warna hitam kan..pasti sedap ni..

    ReplyDelete
  13. Kak Zai suka makan kuey teow,lagi pedas lagi sedap.

    ReplyDelete
  14. my laling...nak oyster tuh...besar dabak kan...adoyai..tengok pulak udang yang menggoda tu...

    ReplyDelete
  15. as-salam kak
    Waaah bestnya pagi2 makan kuey teow goreng.. ada oysters lagi..sungguh menyelerakan..

    ReplyDelete
  16. Betul nieza, kakak lihat colour dia dah meleleh air liur. Sedapnya kalau dapat makan dgn nasi putih bubuh kicap manis sikit (style kakaklah nak kurangkan pedas)..

    ReplyDelete
  17. Assalam nieza, seddapnya kuey teow goreng yang letak smoked oyster ni ..
    akak belum pernah rasa smoked oyster lagi ni...nak dapatkan oyster ada sikit susah kat sini..inikan smoked oyster..huhu

    ReplyDelete
  18. Salam Nieza, mengancam betul tgk kueteow tuh...habis sepinggan akak makan, pastu sambung makan kuih talam kat bawah tu lak..hehe

    ReplyDelete
  19. fuhhh.. merahnyer.. nmpk mcm sedap, sure berhingus2 tun makan nih, tp kompom xleh berenti makan.. hihi

    ReplyDelete
  20. bes ek..nanti saya carik kat sini la..tankiu kak nieza muah muaaahhss

    ReplyDelete
  21. salam nieza - apa khabar lama tg dtg singgah....sedap nya smoke oysters tu....

    ReplyDelete
  22. Kak Nieza,
    Saya tak pernah masak..
    Bila datang ke sini
    seperti ingin belajar memasak..
    Semoga hati itu terbuka :)

    Ikhlas,
    Dari saya yang masih bujang :)

    ReplyDelete
  23. Assalamualaikum Nieza,
    Akak datang bawak pinggan nak tumpang makan koey teow sempoi ni, nampak sedap sungguh...eeeee

    ReplyDelete
  24. Nieza... Berseleranya nampak kue teow tu... Bak kata ayu sini naj mkn beli udoN besar.. Huhuhu.. Nak sepinggan

    ReplyDelete
  25. pergh...ni yang tak tahan tengok kuetiau ni... takleh jadi ni...siap ko kuetiau...jap lagi nk beli..

    ReplyDelete
  26. nieza..tang udang yang tak tahan tu,,,tergolek...

    ReplyDelete
  27. aslmkum nieza.. tak bkelip2 mata akk tgok KT ni penuh aksesorinya...

    ReplyDelete
  28. wahh sedappnya & seleranya nmpak keuw teoh pedass ni, eh nak try la beli, lyn xpenah mkn oyster lg, xsangka john west ada jual oyster segera cam2, slalu lyn bei tuna dia:)

    ReplyDelete
  29. salam Nieza..

    nape lah akak datang sini malam2... nampak pulak CKT ni mmg fav akak..
    dulu akak tak reti makan tau!.. tapi suami akak selalu suruh rasa.. bila dah rasa terus tersuka pulak! sedapnya nieza.. lapor dah ni..

    ReplyDelete
  30. As'salam Nieza

    tengok gambar dah tak tahan dahhh.. leleh jap air liur nasib baik sempat masuk balik... hahaha. fav kak ct kuey teow goreng ni tak kisah masak apa semuanya kak ct masukkkk..hihi

    ReplyDelete
  31. salam Nieza..datang nak minta kuey tiew ni hehe..tak pernah jumpa kupang yang dalam peket seperti ni.Selalunya beli kupang fresh yang siap di kopek kulitnya kat pasar.

    ReplyDelete
  32. sedapnyaaa...tergugat imanku...lunch nanti nak cari kue tiaw...

    ReplyDelete
  33. salam dari malaysia..singgah dari blog ben ashaari :)

    ReplyDelete
  34. Assalammualaikum Nieza

    Tumpang jamu mata dgn kewtiau Nieza.kat sini tak da kewtiaw...hari tu masak guna kewtiaw yg kering dlm pkt...rasa tak sama...
    sedap nampak talam lapis coklat Nieza kat bawah tu...

    ReplyDelete
  35. datang dr blog abang ben..btw, sedap gambar tu..hehe..kalau boleh makan, dah makan dah..hehe...:)

    ReplyDelete
  36. Salam Nieza,
    saya tak pernah try lagi smoked oyster ni. lepas ni nk try beli la...memang teringin sangat nk makan oyster.hihi

    ReplyDelete

sila...sila..jgn segan-segan yer..tq:)

Be Our Guest And Sign This Guestbook...TQVM

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails

My Blog Anniversary Day

Daisypath Anniversary tickers

Our Wedding Anniversary Day

Daisypath - Personal pictureDaisypath Anniversary tickers