Assalammualaikum dan salam dihari minggu buat semua. Semoga hari minggu ini dimanfaatkan sepenuhnya bersama family tersayang. Menu laksa Penang/ Asam laksa ni buat dinner semlm....siang tadi agak busy sikit...dah malam baru teringat nak snap photo ni....so layan jer lah yer.
Actually dah banyak kali dah saya buat laksa ni sejak dok Finland ni....kira menu ulang tayang tu pasal malas nak snap photo tapi tak pe la share jugalah. Kalau dok Malaysia tak pernah buat laksa pun tapi bila dok merantau ni teringin nak mkn kena buat sendirila jawabnya.. mana nak carikan...kalau kat Malaysia tu senang cari jer kat kedai ataupun pasar mlm kan....hmmm...rindu lak nak pi pasar malam..:D
Source: http://Nurniezza.blogspot.com
Bahan-bahan :
Sebungkus laksa..direndam beberapa jam, direbus sehingga lembut dan toskan
Kuah Laksa:
10 ekor ikan sardin....resepi ni saya gunakan ikan sardin kalau nak gunakan ikan kembung pun boleh
5 ulas bawang merah, dikisar
3 ulas bawang putih, dikisar
Sedikit belacan, dibakar dan dihancurkan
3 sudu besar cili kisar
4 keping asam gelugur/asam keping
2 tangkai bunga kantan, dibelah dua
secekak daun kesum
Garam dan gula secukup rasa
1-2sb otak udang
Bahan-bahan hiasan
Timun
Bawang besar
Daun selom
Bunga kantan
Telur rebus
Cili api jika suka
Perahan limau nipis
nenas
Cara-cara :
1. Ikan sardin/ikan kembung dibersihkan, direbus, dibuang tulang dan dikisar halus dengan sedikit air. Air rebusan ikan jangan dibuang. Tapis dan gunakan semula untuk kuahnya.
2. Panaskan semula air rebusan ikan dan masukkan isi ikan yg dikisar.
3. Bila mendidih, masukkan semua bahan2 yang lain. Masak semua bahan mesra. Perasakan dengan garam dan gula.
4. Untuk menghidang, masukkan laksa ke dalam mangkuk dan bolehlah dihias dengan bahan2 tabur. Kemudian, tuangkan kuah ke atasnya.
Peberet Ayu selamanyer
ReplyDeleteOrg utara mmg hantu laksa kan
X Kira kena msk gak hary ni....
wah...laksa penang from finland... from CH nak makan apa ye pagi ni...
ReplyDeletebetul tu nieza dok merantau segala benda nak mkn kena buat sendiri kan...xpe balik nnt kita beli je yg mana x smpt nak buat...hihiii
ReplyDeletelaksa penang ni 1 of my fav!!
Assalam nieza,sedapnya laksa penang versi finland ni, baru best mkn kalo kuah pekat2 gini...terasa masam2 sedap tu nieza
ReplyDeletecantiknya...mengundang selera & mengundang lioq...nanasnya tu mesti manis sbb nampak kuning ranum...
ReplyDeleteakak...
ReplyDeletenak laksa sepinggan..
sedappnya tengok....
rajinnn betoi akak sorang ni melaksa.....
Nieza!!!! kecur air liur pepagi ni... terasa nak menceduk je laksa kat skrin nih! adoyaiiii..
ReplyDeletealamak!!! Laksa!...mmg peberet akak dan asben ni nieza...adehh, sedapnyer..bila nk buat lg ni...
ReplyDeleteNieza, kegemaran akak ni.. Lebih2 lg ada nenas tu dan kuahnya bnyk ikan..Like it!..Sedap arr..
ReplyDeletenengokkan kuah pekat2 gini,terasa kecur ayaq liuq..kalah laksa poko jangguih kat blik pulau hihihi
ReplyDeleteSalam Nieza sayang...
ReplyDeleteAmboi..tak tahan tgk laksa nih. Feveret forever. Kuahnya pekat nyum..nyum...
Buat sendiri mmg berbaloi-baloi sedapnya..
Nieza...
ReplyDeletesedapnya laksa tu....ditambah dengan manisnya nenas itu...adoi!!..meleleh air liur..kita ni macam berjanji pulak..akak hari ni masak laksa lemak , bawa ke pejabat... he..he..
Assalam kak nieza,semalam baru jer g mkn laksa pokok janggus kat balik pulau..Mmg ramai gile,cam kenduri kawin,Akak pernah p x..Mmg pemes n sedap bgi penggemar laksa..
ReplyDeleteNieza...best nya...fav mama ni...terliur lah...bila nk buat gaknya ya..
ReplyDeleteNieza...bestnya...terliur mama...bila agaknya nk buat ni.
ReplyDeleteKagum betul dgn para perantauni.. rajin betul masak.. :-)
ReplyDeleterajinnyer kak nieza.. tun suka mkn laksa, tp nk rebus n perisikan ikan tu.. adooiii.. maleh betol. hehe
ReplyDeletebestnya makan laksa...kaknieza..makan laksa kuah buat sendiri lagi best...elok je pekatnye...hehehhe
ReplyDeleteKak Nieza,
ReplyDeleteRamai org Sabah tak makan laksa..
Tak pandai nak makan..
Tak biasa kot..
Nasib saya makan..
kalo tak memang rugi arr..
Assalamualaikum nieza...
ReplyDeletelaksa tu membuatkan akak lapar ler nieza... terliur akak tgk.. selama nie akak x reti lg nak buat laksa mcm nie.. huhuu.. biasa makan jer tau.. alahai.. rajin adik akak seorg nie buat laksa yer.. :0
wah..wah..dok jauh pun leh buat laksa penang ekk....
ReplyDeleteassalam nieza..akak tukarkan namanya laksa finland..baru sedap kan..
ReplyDeletepenang jauh sangat dari tempat nieza tu..
laksa tu feveret... caramel pon feveret... eggless tu, so cool.. buleh kurang kan kolestrol..
ReplyDeletekecoq ayaq liuq..
ReplyDeleteNieza, ngencessssnya tengok laksa nih...adeeii..mmg sedap kalau dpt makan setelah 2 hari makan daging jek akak nih...hehee..lauk kenduri..
ReplyDeletesedapnyer nieza...kuahnya nampak pekat dan likat...walaupun fiza dok di penang tp fiza x suka makan laksa penang...he he he
ReplyDeleteAssalammualaikum Nieza
ReplyDeletelaksa penang mmg favorit...tambah2 kalau masam...sedap.Kebetulan pula, akakpun baru lepas masak laksa...masak kuah mlm2 utk sarapan esok.biasa kat M'sia suka guna ikan tambang...kat sini guna ikan sardin.
yummy yummy..saya sgt suka laksa penang. Aduui lamanya x dpt mkn. w/pn org johor, tp baru sekali mkn laksa johor dan laksa penanglah yg lebih sedap.
ReplyDeletesedapnye laksa penang..lama dah sy xmakan laksa ni.
ReplyDeletebes bes...tapi sini takde bunga kantan so kalu sy buat laksa, kurang kick la..huhuhu
ReplyDeletevery nice entry ;)
ReplyDelete*visit me back(optional):
http://createsendiri.blogspot.com
kak feveret la laksa nih , terliuq laa !
ReplyDelete