25 Jun 2011

Eggless Caramel Pudding



Assalammualaikum dan salam sejahtera buat semua. Bersiaran di awal pagi subuh waktu Finland ni....bukan apa sementara menunggu masuk waktu subuh kat sini jam 1.47pagi sempatlah melepak kat blog kejap. Solat isyak tadi jam 12 malam....subuh pulak 1.47pagi. Memang jarak waktu yg tak jauh sgt dengan subuh so... tunggu lepas solat subuh baru tido. Macam tu la keadaan sekarang ni masa summer ni adalah merupakan masa siang yang panjang...kalau berpuasa time ni memang amat mencabar kerana melebihi 20jam untuk menanti waktu berbuka. 

Oklah n3 hari ni nak ceter pasal puding yang saya buat masa bawa berpicnic hari weekend yg lepas tu..terlupa pula nak n3. Gambar pun tak cun coz nak cepat hari tu main snap jer dan puding pun dah lama abis..layan gambar jer lah. Tak pe la kan sekadar berkongsi disini. Resepi ambil kat dapur mamaolyn  yang menetap  di sheffield. Tertarik utk mencuba resepi puding caramel tanpa telur ni...nak buat pun mudah dan yang pastinya memang sedap...tapi saya buat kurang menarik sikit dipermukaan atasnya yg berlubang-lubang jadinya.Tak taula apa sebabnya....so..abaikan jer lah rupanya yer yang penting mkn sodap...:D btw terima kasih pada mamaolyn kerana berkongsi resepi ni..izinkan saya berkongsi disini pula.


Source: Mammaolyn
Bahan A 
Gula 2senduk (guna senduk nasi)
Bahan B  
Serbuk Agar-agar 1 paket (7g)
Air 4cawan
 Gula 21/2 senduk
Bahan C 
 Susu cair 1tin (lebih kurang 400g)
Tepung kastard 2sudu
Vanilla 1sudu
* Campur sebati semua bahan C


1. Hanguskan gula spt buat karamel utk puding karamel yang lain gak... bila gula agak perang tuang air sikit.. pastu ketepikan.
2. Dalam periuk didihkan Bahan B. Kecilkan api kemudian masukkan Bahan C. Kacau rata selama lebih kurang 3 minit @ sehingga adunan sedikit likat dan pekat. 
3. Matikan api, tuang adunan dalam acuan yang berisi gula hangus. Bekukan dlm peti ais (saya bekukan semalaman), dan hidang. (lebih sedap dihidang  sejuk-sejuk)


36 comments:

  1. salam nieza.. fuhh mmg dekat tol subuh gan isyak..
    sedapnya tak guna telur tentulah tak hanyir.. kak suka tgok mcm tu ada seni nyaaa..emmm

    ReplyDelete
  2. assalam nieza, sedap nmpk pding caramel tanpa telur tu, sedap mkn sejuk2

    ReplyDelete
  3. Minggu lepas kakak buat juga dan hantar ke asrama anak akak. Sebab sejuk, makan masa cuaca panas sedap nieza...

    ReplyDelete
  4. ooo akak duk pk caramel ni bahan utamanya telur..rupanya leh buat gak tanpa telur..akak mintak resipi ye nieza...
    wah puasa sampai 20jam tu..kiranya 4 jam je lah..yg leh makan nya..subhanallah..

    ReplyDelete
  5. mmg mencabar betul kalau puasa musim2 cam ni kan Nieza... suami akak pun pernah mengalaminya sewaktu dia belajar kat US dulu.. dia kata rasa mcm nak balik M'sia aje waktu tu... tapi itu lah dugaan dan pengalaman yg paling berharga dalam hidup.. tak semua org yg akan dapat pengalaman sebegini...

    akak bekenan acuan yg niza guna tu.. cantik sebab corak bunga dia besar2.. dan puding ni mmg sedap kan??

    ReplyDelete
  6. wau..cunnya bentuk dia...saya pun suka puding ni, kalau buat laji je mkn..suka gak sbb takde telur..hehe

    ReplyDelete
  7. cantiknyer mould =) tun pernah nmpk resepi ni kat myr.. masuk list yg panjang.. hihi...
    fuhh.. lg panjang ye siang kt sana? alhamdulillah ramadhan bln 8, kalau x mmg tak tertahan nk puasa. tun sempat puasa 16jam kt otago, mmg nak nangis pun ada gak.. puas tido sbb nk suruh cepat buka puasa.hehe..

    ReplyDelete
  8. emmm...sedapnyer lama tk mkn puding versi karamel ni..cantik la nieza!!

    ReplyDelete
  9. cantik ape puding tu ...lubang2 tu kira hasil kreativiti, menariknya sbb tak guna telur... kak amie pun minta izin dulu mana tahu senang2 nanti boleh try buat...

    ReplyDelete
  10. macam mana agaknya ya puasa sampai 20 jam... harap2 nieza tabah di perantauan tu... mmmmmm resepi ni menarik nak dicuba... masuk list dululah.... heeeee

    ReplyDelete
  11. bg sy lawa dah rupa puding tu..kalau sy buat ntah jd rupa apa tah..nk cubalah resipi ni sbb biasa buat ada telur kan..(ceh..padahal x penah buat puding caramel pon haha)

    ReplyDelete
  12. perh..sedapnya tengok puding tu...
    jadi teringinlak..
    nak rasa sikit..

    ReplyDelete
  13. perh..sedapnya tengok puding tu...
    jadi teringinlak..
    nak rasa sikit..

    ReplyDelete
  14. xmo komen puding,dh tau sedap..
    psst..cantiklah sm yg nieza guna tu..

    ReplyDelete
  15. sedapnya nampak nieza.. lembut je.. kena try tambah tak pakai telur

    ReplyDelete
  16. peberet ayu nie,sedap giler tengok...selalu buat bila ada makan2 ngan kawan2 ....panjangnya akak posa this year ek...kami last year almost 16 jm pow dah lesu sgt plust cuaca yg panas giler2 ni...

    ReplyDelete
  17. cantiknya puding kak nieza...puding sy ni belum beku lagi..taktau la apa rupanya nanti...

    ReplyDelete
  18. suka tgk acuan tu nieza.cantik.hehe

    ReplyDelete
  19. Cantik puding Nieza....mkn musim panas gini nyamannya.senang kat sana dpt stok agar2? hari tu akak bawak tak byk stok agar, ingatkan di sini ada.rupa2nya di sini ada jual yg siap perisa...tak da yg plain.
    re;tq Nieza wish bday

    ReplyDelete
  20. Kak Nieza,
    Dah Bulih terbit nie buku resepi..
    Untungnya pandai masak :)

    ReplyDelete
  21. nieza..cantik puding tu..mesti sedap..
    20 jam nieza..memng mencabar sungguh..antara isya dan subuh dekat betul waktunya..

    ReplyDelete
  22. wah..puding karamel memang peberet saya ni..yummmyyyy!!! :)

    ReplyDelete
  23. Gosh...lovely eggless pudding! Love suka eggless puddings more than the ones with egg. Looks super tempting dear! :D

    ReplyDelete
  24. 20 jam ...uii lama betul tu...sabar jer laa...

    ReplyDelete
  25. sedap..sedapp..nak..nak...meleleh air liur

    ReplyDelete
  26. Assalamualaikum nieza..
    cantiknya puding tu nieza.. mana der x ok.. ok ler nieza... cantik gitu d mata akak...

    ReplyDelete
  27. Assalam Nieza...
    sekarang ni kat Kedah, panas sangat...jadi kalau dapat makan puding yg Nieza buat..alangkah bagusnya!!..he..he..mesti sedapkan Nieza...

    ReplyDelete
  28. nieza akak datang lagi mintak resipi..teringin sis

    ReplyDelete
  29. as-salam kak
    wow!terliurnya.npk sedap!!

    ReplyDelete
  30. Mintak izin copy resepi ni yer..

    ReplyDelete
  31. ASsalam kak nieza,cantik sgt dah tu kak,tgk puding nih nmpk sedap n terliur kak,Blh jimat teluq kan resepi nih..

    ReplyDelete
  32. salam nieza..cantiknye puding..beralun2..meleleh ayor lior akak tgk

    ReplyDelete
  33. cantiknyaaa..halus je.. saya buat caramel x pernah jadi. huhu

    ReplyDelete

sila...sila..jgn segan-segan yer..tq:)

Be Our Guest And Sign This Guestbook...TQVM

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails

My Blog Anniversary Day

Daisypath Anniversary tickers

Our Wedding Anniversary Day

Daisypath - Personal pictureDaisypath Anniversary tickers