20 Jun 2011

Talam Lapis Coklat



Assalammualaikum dan salam sejahtera buat semua. Hari ni dah lewat malam baru dapat n3...nak bw pun tak sempat coz tadi tgh hari keluar sekejap ada urusan kat luar. Bila dah abis tu ingat nk terus balik rumah tapi mr.hubby lak suruh tunggu sampai dia abis keja nak balik sekali. Saya keluar naik bas jer tapi bila dah mr.hubby ckp mcm tu saya merayau-rayaula dulu kat shopping mall tu. Bila dah merayau tu apa lagi yg tak plan nak beli pun boleh dibeli...haha gitulah kan kalau bab shopping ni memang suka banget tapi tgk jugalah tak adalah nk shopping kalau reganya mahal sangat...tapi biasanya barang yg dibeli tu dgn rega yang murah dan berpatutan...kekadang nasib juga bila jln-jln tu jumpa brng yg dilelong ...tak kisahlah biar murah tapi ada kualiti..:D

So...hari ni layan kuih lapis ni jer lah. Kuih talam yang dilapiskan..pelik juga namanya tu mcm kuih lapis pun yer juga. Abaikanlah potongan kuih yang comot ni yer..haha nak cepat punya pasal la ni dan ambil gambar pun dah lewat malam. gambar pun nampak gelap dan malap jer tapi belasah jer lah coz esok maybe tak sempat juga nak ambil gambar coz esok nak keluar lagi ada appointment doc. Btw terima kasih pada tuan empunya resepi Puan Azimah Mansor dan kak Nur yang telah berkongsi resepi kuih yang sedap ni.  Actually dah lama simpan resepi ni tapi baru berkesempatan nak mencuba.


Source: Kak Nur
Talam Lapis Coklat - Hakcipta Puan Azimah Mansor
Bahan-Bahan A
300 tepung gandum
60 gm tepung hoen kwe
1500ml santan (500ml santan + 1000ml air)
360gm gula
2 biji telur

Bahan B
25gm serbuk koko
50gm santan

Bahan C
pewarna kuning


Cara-Cara
1. Adun atau kisar kesemua bahan A dan bahagikan kepada 2
adunan. Satu adunan dicampur dengan bahan B dan satu adunan
dibubuh warna kuning. Kukus selapis demi selapis.
2. Gunakan loyang (10 x 10 x 3)" yang dialas kertas plastik (14 x 14)".
3. Mulakan melapis dengan warna kuning sebanyak 350ml dan kukus selama
5 minit atau sehingga masak.
4. Tuang pula adunan coklat, kukus dan ulangi langkah diatas sehingga habis.
Nota: Akan dapat 3 lapis kuning dan 3 lapis coklat.


28 comments:

  1. Pagi2 dh nmpk kuih talam dapur nieza..emmm sedapnyer, nk buat huhu..malasnyer, lgpun tak cukup bahan..minta sikit nieza utk wat b/fast..he.he

    ReplyDelete
  2. Pagi2 dh nmpk kuih talam dapur nieza..emmm sedapnyer, nk buat huhu..malasnyer, lgpun tak cukup bahan..minta sikit nieza utk wat b/fast..he.he

    ReplyDelete
  3. Mata sy kenyang..
    Terima kasih kak Nieza :)

    ReplyDelete
  4. nak sarapan pagi kat rumah nieza.............

    malam tadi tun goda ayu.. nie nieza pulak..
    coklat tu!!

    ReplyDelete
  5. sure kawan2 nieza kat sana dapat merasa sekali setiap kali nieza masak kan... :)

    ReplyDelete
  6. dtg menjamu mata...bfast untuk ayu ker akak???

    ReplyDelete
  7. omey nyer keratan dia.. tun kalau kerat lg comot.. xsihat ke?

    ReplyDelete
  8. minggu ni minggu talam agaknya ye Nieza...
    rajinnya dia melapis.. mesti sedap talam ni.. nanti akak nak cuba jugak lah...

    ReplyDelete
  9. assalam nieza, cantik lapisan talam tu, mesti sedap ni, lemak manis gitu

    ReplyDelete
  10. rajinnya akak melapis...
    cantik talam lapis tu..
    nak sikit...

    ReplyDelete
  11. cantiknya.. suke tengok... tapi nak buat tak cukup bahan

    ReplyDelete
  12. rajin betul Nieza..pagi pagi dah melapis:)bila la Cm nak buat kuih seperti ni.....

    ReplyDelete
  13. warna kuih talam ni betul2 mengancam selera, nak seketui..;)

    ReplyDelete
  14. warna kuih talam ni betul2 mengancam selera, nak seketui..;)

    ReplyDelete
  15. Kak stand by resipi untuk buat juadah Ramadhan nanti. Thanks.

    ReplyDelete
  16. nieza..cantiknya kuih..mesti sedap tu kan..akak tak pandai sangat nak melapis2 ni tak cantik..

    ReplyDelete
  17. sukaaa coklatt.. hehhe, tapau ckit leh:).. uishh best tu jenjalan kat shopping mall, lyn pantang sungguh ada shopping mall, ralit syok belek2 brg, xbeli pon xpe, klu murah,sales br la beli:)

    ReplyDelete
  18. cantiknyaaa...

    yang pasti, mesti sedapppp....

    ReplyDelete
  19. cantiknya nieza..mesti sedap nih..

    ReplyDelete
  20. sedapnyer nieza...tgk teringin nak buat tapi x tahu la bila... insyaAllah nanti mesti nak buat juga ni...he he he

    ReplyDelete
  21. Cantik aje lapisnya, pasti best ni...

    ReplyDelete
  22. salam nieza..sedapnye tgk kuih talam lapis ni...rajin nieza melapis..akak ni malas sikit bab2 melapis ni

    ReplyDelete
  23. Aslmkm Nieza.
    Kak G pun suka juga jenis2 kueh cenggini.
    Still, now amat jarang buat kerana Kak G yang kena makan sendiri. Mak lebih suka versi tradisional. My hubby pula, habis2 makan dua potong, while anak langsung tak sentuh!

    ReplyDelete
  24. Nieza mmg rajin buat talam eh.. Cantik pulak belang2nya tu..

    ReplyDelete
  25. Nieza,

    kalau kak nur tk scroll ke bawah pasti dh terlepas n3 ini...terima kasih Nieza sudi mencuba resipi talam ini...waktu kak nur buat dulu rasanya agak tawar sedikit...nieza lebihkan ke tidak gulanya??

    ReplyDelete
  26. cantik... rajin nieza buat yer... akak suka makan tapi buatnya x perna lg.. :D. nak kena ambik angin rajin dari nieza nampaknya nie kan.. hiihii

    ReplyDelete

sila...sila..jgn segan-segan yer..tq:)

Be Our Guest And Sign This Guestbook...TQVM

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails

My Blog Anniversary Day

Daisypath Anniversary tickers

Our Wedding Anniversary Day

Daisypath - Personal pictureDaisypath Anniversary tickers