29 May 2011

Trip To Istanbul, Turkey (Part 2)

Assalammualaikum dan salam sejahtera buat semua...bersambung kembali dengan lawatan ke Istanbul yang lepas (part 1) disini....actually banyak lagi tempat menarik di Istanbul ni yang tak sempat dilawati tapi syukur alhamdulillah dengan peluang dan kesempatan yang diberikan sampai juga saya disana. Lawatan singkat selama 2 hari ni amatlah bermakna sekali pada saya  coz dah lama teringin nak sampai ke Istanbul, Turkey. Teringat Masa saya belajar form 6 dulu banyak sejarah mengenai tamadun Islam saya pelajari ...semasa itu hanya teori saja tapi bila dah ada pengalaman melihat sendiri barulah saya tau dah teringat blk masa zaman sekolah dulu-dulu.

Di sebelah petang semasa berjalan-jalan di sekitar hotel saya terpandang bunga-bunga yang sungguh cantik sekali.....rupanya kat situ terdapat taman bunga tulip yang sungguh indah dengan mekarnya tulip yang pelbagai warna dan corak...seronoknya rasa dihati ni coz saya memang suka sangat dengan bunga tulip ni.....rasa mcm nak baring-baring lak kat tulip tu...:D 

Mr.hubby pulak yang bosan menunggu saya yang tak pernah rasa jemu mengambil gambar di taman tersebut....Subhanallah...memang sungguh indah ciptaan Allah. Kebetulan pula saya pergi ni semasa musim bunga so...dapatlah melihatnya. Kalau  musim lain tak adalah tulip ni...besar juga taman ni walaupun tulip disini tak la sehebat mcm di Keukenhof Garden, Holland yang mempunyai taman tulip terbesar didunia tu... tapi menurut sejarah asalnya tulip di Holland adalah sumbangan daripada kerajaan Turki pada ketika dulu. InsyaAllah jika diberikan rezeki dan peluang satu hari nanti nak juga ke ladang tulip di Holland tu pula....tak jauh dah pun dari Finland ni cuma 2 jam saja. Oklah layan jer lah gambar tulip kat bawah ni yer....sekadar berkongsi pengalaman bersama saja:D

semua gambar ni adalah di sekitar kawasan dalam taman tulip....memang cantik sangat tempat ni


























Hari pun semakin gelap, terpaksalah saya mengundurkan diri untuk balik ke hotel....actually tak abis pusing juga ni coz taman ni pun boleh tahan luasnya..tapi syukurlah sepetang juga saya ditaman ni....dapatlah merakamkan kenangan bergambar dengan tulip yang pelbagai warna dan bentuk ni.....walaupun kat Finland ni ada juga tulip tapi tak la sebanyak mcm disini. 


So...dah balik ke hotel dan selesai dinner saya pun berkemas beg sebab esoknya saya dan suami akan berangkat keluar selepas subuh seawal jam 6.40pagi untuk ke airport bagi memulakan perjalanan kami ke Jeddah untuk menunaikan ibadah umrah. Semasa balik dari Jeddah juga kami singgah transit di airport Istanbul juga tapi hanya 2 jam saja tak la keluar dari airport pun coz terus menunggu connecting flight ke Helsinki. Alhamdulillah percutian singkat di Istanbul ini juga telah berjalan lancar dan dipermudahkan segala urusan oleh Allah SWT...insyaAllah jika ada rezeki lagi bolehlah ke sana lagi nanti.

28 comments:

  1. sl nieza..apa khabar, lamanyer kita tak sembang2 kn...bestnyer nieza dah sampai sini...cantik sgt nieza..bila la k'ida dpt sampai ye..

    ReplyDelete
  2. good morning nieza...
    opsss.. nie waktu malaysia. 5.35 pagi..
    hehehe..


    subhanallah.. mmg cantiknya negara turkey, maha suci Allah.....
    bunga tulip diatas pelbagai warna.. buatkan ayu geram memandangnya..

    nieza, tak boleh petik eik ???
    hahahhaha......

    PS: thanks syer ttg negara itu.. karang2 kalau ada kursus atau jalan2 kemana2 syer lagi....
    sayang kamu!!

    ReplyDelete
  3. salam kenalan,
    saya belum pernah smpi ke sana... tumpang baca pengalaman awak la. comelnya tulips tu

    ReplyDelete
  4. cantik sangat gambar2 yang nieza ambil tu...

    ReplyDelete
  5. Salam kak! waduhhhhh boleh pitam tgk munga2 ni sume!!! seronoknyerrrr! leh golek2 sambil menikmati munga2 yg cantek2 niii :D

    ReplyDelete
  6. Layan gambar tulip berbagai warna . Rupanya ada bermacam jenis tulip ya.

    ReplyDelete
  7. Layan gambar tulip berbagai warna . Rupanya ada bermacam jenis tulip ya.

    ReplyDelete
  8. Salam Nieza, Nieza betul-betul buat akak tension, Dah dua x plan 2 x tak jadi. Istambul memanglah my favorite destination...aduh...cantik sungguh.... insyallahla apa pun sebelum pencen mesti kena sampai.

    ReplyDelete
  9. As'salam Nieza

    Ya-Allah...cantiknya memang cantik sangat2. kebesaran Allah menjadikan dunia ni bertambah cantik dengan bunga2 macm ni. kalau ada kat rumah pun yang plastik jer.. hehehe.

    memang tak dapat di gambarkan kalau k.ct lah yang ada kat situ, mahu golek2 kot.. hahaha

    ReplyDelete
  10. Salam Nieza...
    Cantik2 betul bunga2 esp bunga tulip dh mcm kat kedai bunga yg penuh sarat dgn bunga..beruntung Nieza dpt kesana :)
    And Blue Mosque masallah tak terkata kan bila berada disana?

    ReplyDelete
  11. Assalam nieza..terima kasih..cantiknya bunga..betul2 akak terpikat.

    ReplyDelete
  12. subhanallah.. cantik sungguh semuanya

    ReplyDelete
  13. subhanallah,cantiknya scenery!

    ReplyDelete
  14. akak..miss u like crazy...
    seronoknya bercuti2 aka berhoneymoon...kikiki

    subhanallah....cantiknya ciptaan Allah...
    sejuk mata memandang....
    harap akak dan suami seronok bercuti..
    nanti dah balik....panaskan dapur balik tau....rindu masakan akak...

    ReplyDelete
  15. Assalamualaikum...
    Ingat kita lagi tak?
    Subhanallah. Cantik sangat. Betapa hebatnya ciptaan Allah.

    ReplyDelete
  16. salam nieza...

    terpegunnya akak tengok warna-warni di n3 Istanbul ni... terutama tulips dengan cenderahati tu...

    ReplyDelete
  17. Niezaaaaa..cantiknya bunga2 tu. terpukau akak nengok. Beshnya awak..

    ReplyDelete
  18. cantiknya bungaaaaaaaaaaaa..pengsan sb teruja sgt!

    ReplyDelete
  19. Assalamualaikum Nieza,
    Fuhhh, lega hari ni baru leh masuk, semalam mai juga tgk n3 bangunan kat bawah tu tp tak leh nak komen.

    Subhanallah.....cantiknya bunga2 tulip tu Nieza, geram akak melihatnya, teringin sangat nak pegang pegang tp apakan daya......semuga Nieza sekeluarga sihat2 saja ya..

    ReplyDelete
  20. Istanbul memang cantik...

    saya plan nak ke sana awal 2012...moga moga tercapai impian..

    pernah tgk tulip farm kat Netherlands?

    ReplyDelete
  21. ya Allah...cantiiiiiiiknya bunga-bunga tuu kak niezaaa....cannntikkk..naaaaaaaaaaaakkkk..hehehe

    ReplyDelete
  22. Assalamalaikum Nieza,

    Masya-Allah cantik dan terpegun kakak. Melayang seketika tika kakak membaca N3 membayang diri kakak ada bersama.

    Moga perjalanan dipermudahkan....

    ReplyDelete
  23. mulut ini hanya mampu terghanga besar.....wow!

    ReplyDelete
  24. Salam Kak Nieza... subhanallah.. sukernyer tgk bunga2 tu teringat cam cita korea.. hindustan hu hu hu rezekinyer berpeluang menikmati keindahan ciptaan Allah...

    ReplyDelete
  25. rindunyer dgn ke'istanbol'aan.... cantik kan za kat sana.... teringin nak pegi lagi... biler ntahh...

    ReplyDelete
  26. nieza...suka akk tgk munge2 yg comel tu bab bunga plastik je nmpk...bestnya

    ReplyDelete
  27. Assalamualaikum Nieza,
    Subhanallah...cantiknya bunga2 tu....jeles akak tauuuu..kalau akak pun maunya tangkap gambar banyak2...tq berkongsi pengalaman yg menarik....

    ReplyDelete
  28. Nieza..akak pun leh giler kejap tengok kecantikan pelbagai bunga tu, mau baring jugak atas bunga..ha3..kalau petik kena saman x?

    ReplyDelete

sila...sila..jgn segan-segan yer..tq:)

Be Our Guest And Sign This Guestbook...TQVM

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails

My Blog Anniversary Day

Daisypath Anniversary tickers

Our Wedding Anniversary Day

Daisypath - Personal pictureDaisypath Anniversary tickers