26 May 2011

Nasi Goreng Ketam

Assalammualaikum dan salam sejahtera buat semua....hari ni layan nasi goreng simple jer.....cepat dimasak dan cepat dimakan..:D Actually petang tadi saya keluar merayau-rayau sorang-sorang kat bandar....kebetulan keluar ada hal pastu mr.hubby pula ada event kat luar lepas waktu ofis tu dia terus ke sana so....sementara menunggu mr.hubby balik tu saya pun jalan-jalan ler ambil angin petang sambil snap photo bunga tulip yang semakin berkembang sekarang ni....dah masuk musim bunga kat sini....hari siang lak semakin panjang memang best kalau dapat berjalan time ni...nantilah saya share gambar yer.


So....layan nasi goreng yang simple ni jer lah....yang penting mkn kenyang...ketam tu memang utk diratah gitu jer...saya memang suka meratah ketam....resepi pun simple rasanya semua org pun tau masak kan...sebelah mata pun boleh msk nasi goreng ni....time malas menu yg simple ni pun sodap...tapi saya share jugalah resepi nasi goreng style saya ni.


Source: http://Nurniezza.blogspot.com
Bahan-bahan
2 cawan nasi putih
1 biji telur ayam [pukul sikit]
Sedikit isi ketam
1 batang carrot dipotong dadu
minyak untuk menumis
2 s/k sos cili
2 s/k sos tiram
2 s/k sos tomato
2 s/k kicap manis
Garam secukup rasa
2-3 ekor ketam dicuci bersih dan digoreng cili
Bahan dimesin
3 biji bawang putih
1 labu bawang besar
10 tangkai cili kering 


Cara:
1. Panaskan minyak dan tumiskan bahan tumbuk sehingga naik baunya.
2. Masukkan sos cili, sos tiram dan sos tomato....kemudian rasakan garam. Kacau sehingga masak.
3. 2. Masukkan telur dan biarkan agak keras sebentar baru dihancurkan
4. Masukkan carrot, nasi putih dan isi ketam
5. Hidangkan bersama ketam yang digoreng cili, bawang goreng dan tomato jika suka.

35 comments:

  1. pagi2 macam ni tengok nasi goreng ketam ni terus terasa lapar..

    ReplyDelete
  2. Nieza..ooooo..nieza... Nasi goreng ketam akak mana ni???? Nak breakfast dah ni...

    ReplyDelete
  3. samala kita Aya, lapo pepagi... nak tumpang bekpes nasik goreng ketam yg mengancam ni kat rumah nieza nih je la...

    ReplyDelete
  4. akak..nak sepinggan nasi goreng ketam tu..
    sedappnya tengok...

    ReplyDelete
  5. Nieza : saya kalau ada ketam sah2 masak lemak / buat sambal..hehe..
    eh.poskan bunga tulip yer...

    ReplyDelete
  6. salam nieza
    tadi akak sarapan cekodok je..nampak nasi ni jadi lapar pulak..

    ReplyDelete
  7. Assalamualaikum Nieza,

    Wah nasi grg ketam...bunyi nya aje dh mcm sedap..pekena ngan ketam lagi sedap nieza ooi!! Sedap tau meratah ketam nie..dulu mak kak nur suker goreng ketam...nanti anaknya tinggal ngap aje...hehe.

    ReplyDelete
  8. Assalam...
    saya dah bekfast mee hoon goreng tapi tgk nasi grng ketam ni, lapo la plak...dasat nih...hehhe

    ReplyDelete
  9. akak nak ketam ajer..ratah gitu wallaaa..nasi makan kendian kan Nieza..

    ReplyDelete
  10. Salam kak,
    apa khabar? terasa nak makan ketam lak. memang sedap betul rantah ketam, kan kak? nasi goreng tu nampak best sangat. :))

    ReplyDelete
  11. Dimana dia anak ketam saya.. anak ketam saya dibuat nasi goreng hu huhu hu sedapnyer... simple? oh tidak.. Kak cepatlah n3 teringinnyer tgk bunga2 tu... mesti cantiqkan..

    ReplyDelete
  12. amboi dik ketam tu menggoda betul macam nak ngap je

    ReplyDelete
  13. x penah lg cuba masak nasik goreng dgn cili kering..nak cubalah pasni..

    ReplyDelete
  14. As'salam Nieza

    kecurlah tengok nasi goreng ketam ni Nieza. kalau dapat buat dan rajin macam nieza ni lagi best kan.. hehehe. dulu duk JB Hb rajin bawak makan kat kedai member dia makan nasi grg ketam..fuhhh.. bila lah dapat makan ni :D

    Nieza..dah musim bunga ker..bestnya..syok kan tengok bunga2 mekar. amiklah gambar n pose kat blog ni Nieza. kak ct suka :DD

    ReplyDelete
  15. salam nieza..wah menggodanye nasi grg ketam...lapor plk bila tgk ni

    ReplyDelete
  16. ada lagi x..nak terbang ke sana ni...nampak sedap tu..

    ReplyDelete
  17. nieza, sedapnya nampak ketam tuh tergolek2..kalau depan mata dah lama kena ghap..alergik tolak tepi..pastu kita carik ubat..:)..nape yek, dulu2 xde masalah alegik ni..leh makan apa saja..tp sejak pegnen anak ke-3 (dah 11 tahun dah )sampai la makan seafood ye mula la bintat2 gatal..huhuhu..

    ReplyDelete
  18. Sedapnya nasi goreng dgn ketam pulak, silap2 anak kak makan ketam aje tanpa nasi...

    ReplyDelete
  19. Ketam goreng memang sedap tapi anak2 kak Zai lebih suka kalau dibuat sup.

    ReplyDelete
  20. susah nak kopek kulit ketam tu...tapi isi dia sedapkann..

    ReplyDelete
  21. Kalau kakak malas tak berketam-ketam lagi. Ini bukan malas tapi menu istimewa Nasi goreng berketam. Mesti best...

    ReplyDelete
  22. Assalam Nieza cayang...nasi goreng ada lg tak? kalau xda bg ketam sekor pun xpaa gaakk....fuuhhh! mengancam giloosss....lapor perut dibuatnya..

    ReplyDelete
  23. Kak nieza,sedapnye nmpak ketam duk bergolek tuh...Sekbek dah lunch..

    ReplyDelete
  24. as-salam kak nieza
    peeeerrggghhh..sedap nasi goreng ketam tu..ketam2 tu sungguh menyelerakan kak nieza...

    btw thank you so much for your birthday wishes...

    ReplyDelete
  25. gerammm tgk ketam tuu... grrrr, trus rs lapa tau.. hehe, menarik resepi k.nieza ni even simple, ble try bebila nnti:)

    ReplyDelete
  26. kak nieza,
    Mata saya sure kenyang
    kalo berkunjung kat sini..

    Best!!

    Sekian, Terima kasih..

    ReplyDelete
  27. Salam Nieza...
    terggoda Kak Hawa tgk nasi grg bersama2 ketam yg dh lama menjadi pujaan hati ku...hehehe ni mesti best!!

    ReplyDelete
  28. bestnya sure rasa manis2 isi ketam tu kan

    ReplyDelete
  29. woot wooott... sedap nya nasi goreng ketam ni... sini tengah musim sotong.. mana nak cari ketam..

    ReplyDelete
  30. Assalam nieza..tak pernah lagi akak makan nasi goreng ketam ni.
    biasanya goreng nasi cili api je.

    ReplyDelete
  31. Assalamualaikum nieza...
    aduh! nasi goreng ketam tu membuatkan akak bertambah lapar ler nieza.. hehehee.. sedaaaappp nyaaa...

    ReplyDelete
  32. Kak Aya:
    nak kasi pun dah abisla kak...hehe

    Kak Naz:
    awalnya akak dtng....tuan umah masih dibuai mimpi lagi ler..:)

    Kak Rose:
    sila-sila jamu mata yer kak Rose,layan diri yer..hehe

    Mas:
    kalau ada lagi 2 pinggan pun boleh mas..:)

    anna:
    tu la pasal sekali sekala kita tukar la selera pulak buat nasi goreng pun sodap:)

    Kak anim:
    cekodok pun sodap tu..:)

    ReplyDelete
  33. Kak Nurindah:
    betulx2 kak...ketam ni goreng pun sodap:)

    SH:
    mee honon goreng pun sedap tu...:)

    Kak Asma:
    yer kak....saya suka ratah gitu jer ketam ni:)

    indahhouse:
    w.salam Nur...baik alhamdulillah..ya sedap kalau dpt meratah ketam ni:)

    Halamanku:
    amboi nyanyi lak dia yer...hehe nantila free akak n3 yer..tungguu:)

    Kak Chik Mimi:
    saja jer nk goda akak ngan ketam tu tapi jgn ler ngan screen tu..hehe

    Rina:
    trylah masak....simple jer nasi goreng ni tapi mkn ngan ketam tu yg sedap:)

    Kak CT:
    kalau akak masak lagi ler sedap ni...hehe ya kak sekarang tgh musim bunga...banyak bunga yg sedang berkembang kat sini...nanti saya n3kan yer:)

    Kak zai:
    nasi goreng simple jer tu kak...alahai nk kasi pun dh abisla..:)

    ReplyDelete
  34. kak norlie:
    dah abisla kak...tapi terbangla juga boleh buat lagi nanti..:)

    kak bee:
    alahai siannya kak....kalau allergic tu mkn ubat allergic dulula sebelum mkn ketam ni...kalau dah ada ubat belasah pun tak pe kan..hehe

    kak T&T:
    sama lah saya pun kekadang nampak ketam jer nasi dah tak nampak dah...:)

    kak zaitun:
    buat sup pun sodap gak tu:)

    kak ainnoraini:
    ya betul tu....tapi nk mkn punya pasal yg susah boleh jadi senang kak:)

    kak zakie:
    msk nasi goreng simple jer kak....ketam goreng cili pun simple juga:)

    kak ummi cyng:
    sorry yer..dah abis ler nk kasi pun kak...kalau ada lagi byk ekor pun leh kasi kak...hehe

    zaliedana:
    alhamdulillah dah kenyang tu...memang sedap ketam ni siti akak suka...:)

    ady:
    yup ady..tq...tapi nasi goreng simple jer tu:)

    ReplyDelete
  35. mama olynn:
    trylah resepi simple jer ni kalau tak cukup rasa boleh tambah lagi perasa...ekekeke

    misgee:
    akak masak simple-simple jer ni...tq sudi singgah sini menjamu mata:)

    mamahawa:
    cubalah kak...kalau akak msk lagi ler sedap ni:)

    kak kasih:
    yer kak sedap isi ketam tu nieza suka:)

    mulan:
    wah, sotong pun sodap tu boleh buat cuba buat nasi goreng sotong lak la..hehe

    kak erna:
    w.salam...harus dicuba la tu kak...sedap nasi dgn isi ketam ni...:)

    kak diana:
    w.salam kak...cubalah buat nanti kak...kalau kak diana yg masak sure lagi sedap ni...saya lak lapar nengoknya...hehe

    ReplyDelete

sila...sila..jgn segan-segan yer..tq:)

Be Our Guest And Sign This Guestbook...TQVM

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails

My Blog Anniversary Day

Daisypath Anniversary tickers

Our Wedding Anniversary Day

Daisypath - Personal pictureDaisypath Anniversary tickers