27 May 2011

Blended Orange Cake


Assalammualaikum dan salam sejahtera di hari Jumaat buat semua. Semoga hari yang baik ni membawa seribu keberkatan buat kita semua...InsyaAllah. Dah cuti sekolah ni ramailah yang akan bercuti bersama family tersayang kan dan dengan jemputan kenduri kahwin pun banyak....sepupu saya pun ada yang akan naik pelamin esok di Pahang.Tak dapat nak blkla..dah dok jauh ni kan. Hari ni  juga mak saya kat kg bertolak ke Pahang untuk ke majlis kahwin di rumah ibu saudara saya pada hari sabtu ni....didoakan semoga perjalanan mak serta keluarga yang lain selamat pergi dan balik....seronok bila tinggal kat Malaysia kan....meriah jer rasa bila kat sini sunyi jer lah....itu yang membuatkan diri saya tak sabar nak tinggal di Malaysia tapi apakan daya rezeki masih disini....sabar jer lah kan...huhu.

Oklah nak ceter pasal n3 hari ni....kek yang dah ramai pun blogger mencuba....masa tu tgk sana sini sinun ada org buat  tapi saya tak buat juga coz masa tu dah bz dgn persiapan nak ke Umrah...simpankan resepi dulu. So...semlm baru kesempatan nak cuba itupun sebab tgk  buah limau yang tak termkn pun...mr.hubby memang rajin beli buah tapi mknnya tidak....saya juga yg abiskannya..:D 

Btw terima kasih pada tuan empunya resepi asal kak fida, saya copy dari Hasue serta tq juga buat mereka yang telah berkongsi resepi kek yang simple ni...senang betul nk buat masuk blender saja semuanya...pastu bakar...hasilnya sungguh mabeles...sesiapa yang tak berapa nak rajin mcm saya ni bolehlah cuba...haha.



Bahan-bahan ( loyang 9 inc )
* 1 bji buah limau (nieza bubuh 2 biji)
* 1 cawan minyak
* 2 cawan gula halus > hasue guna 1 cawan aje
* 3 biji telur
* 2 cawan tepung gandum*
* 1 sb baking powder* ( *diayak bersama )
hasue tambah sedikit pewarna oren


Cara-cara
1. Cuci buah limau,potong dan buang biji dan urat putih di tengah2.Potong lagi buah limau kecil2 bersama kulitnya sekali.Masukkan kedalam blender bersama,minyak,gula dan telur dan kisar hingga halus.
2 Tuang bahan yang dikisar kedalam mangkuk dan masukkan campuran tepung sedikit2 sambil dikacau sebati.
3. Tuangkan adunan kedalam loyang yg beralas dan gris.
4. Bakar pd suhu 170C selama 40 min hingga 1 jam atau hingga masak.


26 comments:

  1. sedapkan kek ni ayu pun dah try....mudah sangat...tgk akak buat teringin nak makan plak *_____^

    ReplyDelete
  2. Salam nieza,
    Akak sampai sekarang belum cuba buat kek ni. Belum sampai seru...

    ReplyDelete
  3. saya je yg blom buat..blender basah rosak..hihi

    ReplyDelete
  4. asalamualaikum nieza.. cantik mould kek ni..

    ReplyDelete
  5. resepi senang tapi nampak sgt yummy... nti beli limau boleh cuba...^^

    ReplyDelete
  6. cantikknya bentuk kek ni k.nieza, mmg senang kan, lyn klu nak cepat ha trus tringat resepi ni, blend je semua.. hehe, tup2 siap:) sedap & moist lak tu

    ReplyDelete
  7. Assalamualaikum Nieza,
    Cantik betullah ghuper kek ni...akak mampu tenung jek...makin di tenung makin terliur...nasib baik dah pernah buat...mmng senang dan sedapkan kek ni..

    ReplyDelete
  8. Assalamualaikum....

    Kita dah beberapa kali buat..sebab memang mudah dan senang..Cantik jer kek yg Nieza wat ni...

    ReplyDelete
  9. mas suka kek ni...
    senang dibuat dan sedappp dimakan....

    ReplyDelete
  10. As'salam Nieza

    bila tengok kek ni macam nak buat lagi lah... hihihi. suka sangat, sedap dan mois gitu. kalau ada kawan2 yang nak datang, boleh buat jer kek ni kan Nieza, cantiklah mould tu.. hehehe

    ReplyDelete
  11. Assalam nieza..cantiknya kek oren tu, mula tu akk ingatkan nieza dh potong2, rupanya acuan mmg bentuk gitu...sedapkan nieza kek ni, n simple je nak buat

    ReplyDelete
  12. cantik nye kek akkk....pinjam mould kak...ekekkeee

    ReplyDelete
  13. saalam nieza

    wow mengancam kek dgn mould kek tu :)

    ReplyDelete
  14. eee sedapnya. my doter kata nanti dia buatkan untuk Kjee. cantik acuan you.

    ReplyDelete
  15. nieza.., lawanya kek.., geram akak tau.. bila ler nk dpt acuan cun cam tu ya..? heee..

    ReplyDelete
  16. nieza ,akak suka tengok hasil kerja tangan nieza cantik nak mould tu hehe :)

    ReplyDelete
  17. super duper!!!!!!

    nieza, mmg nampak mengiurkan orange cake kamu... aduhai..
    meleleq air liurku....

    PS; nak try buat, satu hari nanti,....

    ReplyDelete
  18. very nice colour...akak suka :)

    ReplyDelete
  19. Kak Nieza,
    sy ada 4 kad jemputan perkawenan..
    Asyik makan saja..
    So tak bulih try wat kek nie..
    kalo ada yg kembang macam kek :P

    ReplyDelete
  20. Nampak sedap..
    Bentuk kek ni pun sgtlah menggoda..lawa.. ;)

    ReplyDelete
  21. Mudahnya buat kek ni,selalunya kalau kak Zai buat kek oren parut kulit dan ambil airnya.

    ReplyDelete
  22. lenkali nk buh 2 bijik gak laa..mesti meletups lg rasa orennya kn?hehe
    cantik mould tu..silikon yer?

    ReplyDelete
  23. Ayu:
    ya betul tu...sedap dan mudah...boleh buat selalu:)

    kak hazila:
    w.salam kak...jap nak seru akak pas ni sampaila kat dapur akak pula:)

    Anna:
    ehh..ingat ko dah buat dah rupanya lum lagi ke anna...tapi byk dah menu kek yg dah dibuat tu..:)

    kak zana:
    tq kak...silicon mould ni:)

    cik puan Izan:
    ya harus dicuba resepi yg simple ni..memang mabeles:)

    mamaolynn:
    ya betul...kek yg boleh menyelamatkan keadaan kalau ada tetamu last minute dtng umah ni..cepat dimsk cepat dimkn....sedap kan akak pun suka moist gitu hehe

    Kak Yatie:
    tq kak...mould tu yg kasi cantik kak...sedap kan kek ni...senang sgt nk buatnya.

    Kak Naz:
    w.salam...yer nampak akak buat byk kali dh hari tu saya er baru nak mencuba tapi hasilnya memang terbaik:)

    Mas:
    sama lah akak pun suka gak..hehe

    ReplyDelete
  24. Kak Ct:
    w.salam...tq kak...ya betul tu kak..memang sgt mudah dan sedap kan..:)

    kak Rosaliza:
    ya kak...acuan tu yg membentuknya kak..memang sedap kek ni...saya suka:)

    Hani:
    tq dear..boleh jer mai terbang sini ambik..hehe

    kak fida:
    tq kak...mould tu yg kasi cantik pun saya mana la berseni nk buat kek ni...:)

    kak Jee:
    bertuah maknya ada anak rajin mcm tu...tq kak...guna silicon mould tu:)

    kakAm:
    tq kak...alahai kalau akak yg buat kek lagi ler lawa.:)

    kak chik mimi:
    tq kak...hasil keras tgn sebenarnya tu...hehe boleh jer mould tu..:)

    ayu:
    tq dear...tak rugi kalau nk mencuba memang best kek ni...selamat mencuba yer:)

    kak kasih:
    tq sis..yer nieza pun suka gak:)

    misgee:
    musim org kahwin bila cuti sekolah ni kan...tak pe rezeki tu..nanti dah abis mkn kenduri boleh cuba kek ni..:)

    Lily:
    tq...yer..memang sedap pun..acuan tu yg membentuknya:)

    Kak Zaitun:
    yer kak memang mudah sgt...simpla dan senang...sedap lak tu:)

    Adinda:
    yer sedap kek ni...cubalah buat nanti:)

    Kak Norlie:
    dah abisla kak...:)

    ReplyDelete

sila...sila..jgn segan-segan yer..tq:)

Be Our Guest And Sign This Guestbook...TQVM

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails

My Blog Anniversary Day

Daisypath Anniversary tickers

Our Wedding Anniversary Day

Daisypath - Personal pictureDaisypath Anniversary tickers