24 May 2011

Makan-makan lagi....

Assalammualaikum dan salam sejahtera buat semua. Cerita makan-makan lagi yer....kali ni cerita makan-makan dirumah pula...buat untuk kawan-kawan kat sini jer. Kira mcm kenduri kesyukuran jugala balik dari ibadat umrah tu mr.hubby pun ckp ingat nak jemput kawan-kawan sini datang umah... ada nak kasi sedekah ole-ole dari tanah suci Mekah untuk kawan-kawan muslim kat sini. Nak kasi air zam-zam, Al-quran, tasbih, kopiah, sejadah dan minyak attar jer.So...menu dimasak pun simple-simple jer....hari sabtu dah makan-makan masa berpicnic pastu hari ahad mlm baru buat mkn-mkn ni....dan kawan-kawan yang datang pun ada juga yang bawa makanan.

Actually selalu juga buat makan-makan macam ni sejak masa  mr.hubby posting kat Dhaka dulula lagi selalu jemput org datang mkn-mkn kat umah. Masa saya blk bekerja kat Malaysia tinggal dia dok bujang pun tak ada masalah bab makan ni dan mr.hubby dok bujang pun dia suka msk pastu jemput kawan-kawan datang makan.....dia boleh memasak tapi sejak saya ada sini jer dia jarang nak masak...cuma dihari weekend saja dia masak. Masa kat sana lagi meriah ramai Malaysian dan seronok bila dapat berkumpul. InsyaAllah...rezeki kita juga akan bertambah kalau kita selalu menjamu orang makan ni. So...sama-samalah kita berkongsi rezeki yang Allah berikan. Oklah layan gambar jer lah yer nak jamu kawan-kawan blogger yang bertandang ke sini pun tak sampai -sampai juga...:D

Air zam-zam dan serba sedikit buah kurma

menu ringkas jer....


actually masa ni dah jam 8 malam tapi cerahnya macam jam 4-5 petang...sampai jam 10 mlm masih ada matahari lagi...masa summer nanti lagi ler cerah.

saya cuma masak nasi tomato, ayam masak merah, jelatah timun nenas dan kurma telur saja

ni pula diantara dessert yang kawan-kawan bawakan...ada tiramisu, kuih seri muka jagung, puding caramel dan kek lapis bercoklat...alhamdulillah semuanya sedap-sedap belaka...terima kasih kawan-kawan semua.

Bahulu Pandan Chocolate Rice ni pun kawan yang bawakan juga....sedap ni...terima kasih Nazira.

manisan daripada Istanbul, Turkey pun ada....masa ke tanah suci Mekah tu sempatlah transit di Istanbul dan jalan-jalan ke sana sekejap.

ni ler talam nangka yang saya buat....resepi drp kak Yatie..pakar menalam kita...nanti saya sharekan resepinya yer.

Serba sedikit buah tangan dari Kota Suci Mekah untuk hidangan tetamu



ni ler kawan-kawan kat Finland...Melayu tak ramai sangat...yang lain tu ada yang dok jauh-jauh dan susah nak jumpa. Kebanyakkan dari family student yang study PHD jer kat sini....gambar ni kawan yang snap kan saya sampai terlupa nak ambil gambar...bz sokmo..:D

sebelum balik sempat lagi bergaya dengan kopiah masing-masing..

14 comments:

  1. salam nieza
    adeh jauhnyaaaaaa nak ambik buah tangan tu nieza
    telan ayaq liuq je lah nampaknya..huhu

    ReplyDelete
  2. Salam Nieza,
    Bilajauh dan tak ramai, makin akrab jadinya kan..

    ReplyDelete
  3. Assalamualaikum Nieza,
    kalau dekat takyah jemput pun akak dtng ni...nak rasa juadah yg Nieza sediakan tu....syukur alhamdulillah semuanya berjln lancar...suka tngk talam nangka tu....meriah gitewww...

    ReplyDelete
  4. assalam nieza..alhamdulillah..rezeki dikongsi bersama kawan2..akaan bertambah murah la rezeki nieza suami isteri nanti..

    ReplyDelete
  5. bestnya jika Cm jadi jiran nieza:) pasti dapat merasa makanan hasil tangan Nieza.Nampak sedap semuanya.Cm suka sangat lihat teko dan the geng tu..canti sekali.

    ReplyDelete
  6. Kak Nieza,
    seronok nengok pic2 akak nie..
    Meriah...

    ReplyDelete
  7. Seronokkan Nieza bila tetamu dtg kerumah kita....berkumpul....makan2...berkongsi apa yang ada....

    Alahai!...macam2 ada...rajinnnya Nieza masak2....kalau dekat dah lama kak cek singgah...he he he...:)

    ReplyDelete
  8. bestttnyee klu dok sebelah umah k.nieza...hehhe, sedap2 la menu tu, yg member2 bawa pun menarik2 belaka kan.. best klu wat mkn2 ni, xla sunyi sgt, rasa cam dok mesia pun ada gak bla gather2 cam gini:).. rezeki pun bertambah:)

    ReplyDelete
  9. salam nieza..sgt sedap makan2 tue...geram tengok..

    ReplyDelete
  10. Assalam nieza..cantik kaler talam nangka tu..mesti sedap tu..rajinnya nieza msk2 n melayan tetamu..suka semua dapat buahtangan dari jauh..untuk akk tak ada ke heheh

    ReplyDelete
  11. sedapnye makanan-makanan ni.. kak nieza ade tak resepi kek lapis bercoklat tuh? share la kat sini..

    ReplyDelete
  12. salam nieza, kakmOn dtg wat kunjungan balas. Rasa bagai sambut raya pulak tengok gambo2 soma nie. Makanan pun sedap2 belaka.. apalagi manisan dari Istanbul yang tak pernah rasa tu.. nampak sungguh menggoda u... :)

    ReplyDelete
  13. mmg betul kak nieza..seronok bila makan2 ni sbb leh jumpa kawan2..tp kat sini kami 3 famili aje..huk huk huk..
    p/s: hihi bila la orang duisburg nak datang finland..teringin nak jumpe kak nieza..

    ReplyDelete
  14. Nieza,

    bahulu pandan choc rice tu mengancam betul hijau dia...smua nmpak sedap...

    ReplyDelete

sila...sila..jgn segan-segan yer..tq:)

Be Our Guest And Sign This Guestbook...TQVM

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails

My Blog Anniversary Day

Daisypath Anniversary tickers

Our Wedding Anniversary Day

Daisypath - Personal pictureDaisypath Anniversary tickers