5 Apr 2011

Weekend Activity...

Assalammualaikum dan salam sejahtera semua...lamanya tak bersiaran walaupun baru 3-4 hari tapi terasa mcm lama sgt jer...hujung minggu lepas yang sgt mem'busy'kan memang tak sempat nak bersiaran kat blog dan fb pun intai-intai jer. Busy dgn aktiviti kat sini dan hari ahad mlm tu pula ada buat makan-makan kat rumah untuk kawan-kawan yang menghadiri bengkel dan juga untuk tetamu dari Malaysia. Lepas tu saya rasa kurang sihat sikit...maybe tak cukup rehat sama. So...hari ni barulah terasa segar sikit dapatlah update blog ni.
Btw terima kasih pada yang sudi berkunjung ke sini. Saya belum ada kesempatan untuk berkunjung balas lagi .Bulan April ni juga banyak perkara yang perlu dibuat dan persediaan yang lebih penting akan dibuat so...maafkan saya kalau saya tak dapat nk bw..tapi akan saya usahakan jika ada kesempatan..InsyaAllah.


Hari ni nak ceter pasal aktiviti weekend lepas bermula pada hari Jumaat mlm tu saya dah start dah operasi msk-msk untuk hidangan untuk  photography workshop keesokkan harinya.  Pada 2 April 2010 yang lepas telah diadakan bengkel fotografi dgn kerjasama diantara Malaysia embassy dan student Malaysia kat sini yang bertempat ke Pejabat kedutaan Malaysia di Helsinki..dihadiri oleh Malaysian disini dan 1 org Finland. 



Sifu yang datang ni dari Malaysia...Anak muda yang banyak pengalaman dalam dunia fotografi...beliau datang bersama wife buat tour europe utk photography workshop. sebelum sampai ke Helsinki ni beliau telah singgah di Dublin dan selepas itu ke Berlin, London, Paris dan beberapa negara europe lain.


SPEAKER PROFILE
Khairulhazwan, 28, was born in Kedah, Malaysia; December 31st 1982.
He was originally trained in Civil Engineering at Technology University of Malaysia and managed to attain a degree in 2005. A much of self taught photographer who is driven by his great passion for photography, Khairulhazwan explores the world using his own thoughts and expresses his visions and his breathtaking moments through his million frozen clicks.


He loves photography. He loves to travel. He loves weddings.
He joined CandidSyndrome in 2008 as a student apprentice. In 2009, he managed to prove that he is worth a placing in CandidSyndrome line up under Saiful Nang establishment. In 2010, he launched his 1st national solo workshop which involved his workshop all over Malaysia. And so far, he's already conducted his own international workshop in Singapore in April 2010, established his name as one of Malaysian who manages to conduct an international solo workshop. He's also involved in a special project for a national theater production in Malaysia called 'Terima Kasih Cinta' Musical Theater which required him 4 month as a Official Photographer to develop visual for the production.

His dream is to touch people with his pictures, spread all the love that one could possess, and to create a better place for one to live in by enjoying every wonderful click of his own masterpieces.
visit facebook.com/carloshazwan or www.khairulhazwan.com to view his work

So... bermula jam 9 pagi sampai 5 ptng tu we all belajar teori dan praktikal




Actually saya dah menggunakan camera DSLR ni hampir 1 1/2thn dah tapi cuma tau guna yang basic jer tapi bila ada workshop ni dan dianjurkan pula di ofis mr.hubby saya ambil kesempatan utk join juga...dapatlah menambahkan ilmu pengetahuan lagi. 


sessi praktikal diluar...yang berbaju merah tu  model org finnish
.macam-macam gaya ada...



yeah!!....semua dah dapat sijil....tamatlah sudah bengkel utk hari tu..:D


 we all buat outdoor praktikal pada sebelah mlm di sekitar bandar Helsinki. Manakala pada pagi hari ahad pula ada outdoor potrait session with 3 familys and 2 couples...dah abis tu sebelah malam pula saya buat dinner kat rumah..dinner ni pun last minute planning so...msk pun simple-simple sajala.


dan sibuk-sibuk terlupa dah nak ambil gambar mkn......dah nak abis baru teringat..


Masak simple jer untuk mlm tu ...saya msk kari ikan salmon, ayam masak kicap berempah, sayur campur dan pizza...dessert saya buat bubur pulut hitam dan ada kwn bawakan pulut dan pengat durian. memang saya tak sempat nk buat kuih coz semua aktiviti msk-msk ni hanya bermula pada jam 3ptng blk drp bergambar tu baru saya masak dlm masa 4 jam saja sebelum tetamu datang jam 7mlm. Alhamdulillah majlis berjalan lancar. 


masa untuk mkn...


HE Amb Cheah bersama student Malaysia kat sini

Berbaju merah sebelah kiri ni lah Khairul Hazwan ..sifu fotografi we all boleh singgah tgk hasil photonya disini dan blognya disini. Btw terima kasih diatas ilmu yang dikongsi dan didoakan semoga terus berjaya lagi nanti. terima kasih juga buat semua yang hadir walaupun masing-masing kepenatan tapi sangatlah enjoy. Jumpa lagi dimasa akan datang ....InsyaAllah.

17 comments:

  1. bestnya..nak join jugak :)ceria-ceria selalu.Berangan nak belajar Fotografi dgn SaifulNang hehe

    ReplyDelete
  2. bestnya makan2...tak ajak akak pun huhuhu

    ReplyDelete
  3. bestnya mkn2, mmg terer k.nieza ble msk semu tu dlm ms singkat.. mamma kna byk blajar dr sifu nieze ni..hehhe

    ReplyDelete
  4. Nieza,
    besttttnyer...masuk bengkel photography ngan sifu KH tuuu...tahniah! bukan mudah nak attend course mcm ni...tambah pulak kt tempat orang...nanti jadi pro la yer....tahniah2...kalau ada tips2 menarik nanti, jgn lupa kongsikan yer :)

    ReplyDelete
  5. Salam Nieza..bestnyer ada makan-makan. your husband must be proud of you kan? pandai memasak and semua menu nampak sgt delicious...

    ReplyDelete
  6. bestnya photography workshop tu! teringin gak nak ada dslr tapi belum ada rezeki lagi

    ReplyDelete
  7. CM: KH tu anak didik saifulNang la tu...dia pernah ambil gambar masa wedding Angkasawan negara Dr.Muzaffar.

    Adinda: yup dik bz sikit2 dan buat2 bz pun ada gak..hehe

    Kak Noor:haha tak sempat nk ajak kak baru pagi tu plan nk buat mkn2 tu...pagi tu gak beli brng nk msk pastu ptng terus msk...haha bersilat jugalah kat dapur tu..hehe

    mama olynn: Alhamdulillah nasib baik sempat tapi masa tetamu dtng tu akak masih kat dapur tgh bakar pizza hehe...insyaAllah boleh..ni pun berdasarkan pengalaman sejak dok merantau ni memang keja msk jer.

    ReplyDelete
  8. norgee: ya tq...memang best tapi rasa mcm tak cukup jer masa nk belajar tu 1 day nk belajar semua mana nk cukup kan tapi tak dpt byk dpt sikit pun jadilah..kalau kat Msia sure dh tak masuk w/shop mcm tu ni pun sebab ada peluang dia ke sini.

    Kak Eliza: dah menjadi rutin harian saya disini masak kak...msk simple2 bolehlah kan. sebelum ke sini dulu mr.hubby posting di Dhaka, masak jugalah keja saya...tapi masa tu tak ada buat blog lagi...btw tq..:)

    Nadiah: yer memang best sgt....dapat tambah ilmu lagi btw tq nadiah InsyaAllah ada rezeki nanti dapat juga Nadiah guna DSLR tu..:)

    ReplyDelete
  9. Assalam nieza...cantiknya roti tu. best nieza dpt belajar fotoghrapi n teknik2nya. Selamat maju jaya ya nieza

    ReplyDelete
  10. Kak Rosaliza: w.salam kak....tq kak..belajar 1 hari tu tak cukupla kak..kena belajar lagi dan kena practise selalu..:)

    ReplyDelete
  11. Kak nieza,wah best ye kak dpt menambah ilmu wlpong jauh di rantauan,rajinakak masak mcm2 wlpong kesuntukan masa,btw slmat maju jaya kak,blk pg jgn lupa amik pic kami ank beranak yer,ngee..

    ReplyDelete
  12. wah, bestnya pengalaman mcm ni. Ramai juga org malaysia kat sana.semua pakat belajar fotografi dgn cikgu dr Msia. Mesti lama menunggu hari bersejarah ni.

    Kat Msia punya byk org buat kelas photografi. tak tau mana tempat nk pilih.

    ReplyDelete
  13. Macam2 akak masak utk tetamu. Sempat pula tu menjamu mereka semuanya.

    ReplyDelete
  14. Kak, apasal photo2 ni nampak terlebih kekuningan.

    Yang photo kat kawsan ber salji tu cantik pula. cerah aje

    ReplyDelete
  15. Zaliedana: akak join tu pun last minute la ct...tapi bagus juga dpt tambah ilmu baru kan.tapi belum pandai sgtla...main belasah juga snap photo style sendiri..hehe

    mekar:ya kat Msia dah byk dah sekrng ni w/shop tu...tapi kalau akak dok msia sure tak sempat nk join kat sini pun dah kebetulan dia nk dtng tu join jer lah.

    yg dlm umah tu semua lampu warna kuning tu sebab gambar pun jadi kuning...gambar masa w/shop tu semua bukan camera DSLR camera biasa jer ambik dr kwn akak terlupa nk snap photo pun masa tu.

    ReplyDelete
  16. Assalamualaikum Nieza...emmm attend workshop ghupenye!! patut la gambo roti tu cantik semacam je..untung dpt tmbh ilmu sebegini...:)

    ReplyDelete

sila...sila..jgn segan-segan yer..tq:)

Be Our Guest And Sign This Guestbook...TQVM

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails

My Blog Anniversary Day

Daisypath Anniversary tickers

Our Wedding Anniversary Day

Daisypath - Personal pictureDaisypath Anniversary tickers