1 Apr 2011

Cakoi




Assalammualaikum dan salam sejahtera semua...sekejap dah hari jumaat cepat betul masa berlalu. Org kat Malaysia dah nk masuk beradu ke?...haha org kat sini baru nk minum petang....sebelum beradu tu mai ler layan kuih cakoi dulu...hehe. Dah lama teringin nak buat kuih ni dulu masa kat M'sia selalu tgk MIL buat tak pernah buat pun...masa tu berkerja mana sempat nk main msk2 mcm sekarang ni kan.
Tapi bila tak berkerja ni baru ler ada kesempatan nk main msk2 ni...pastu dah dok jauh ni teringin la pulak nak mkn...maklumla kat sini bkn ada pasar mlm atau pun gerai yang jual kuih-muih Melayu ni kan...kena buat sendirilah kalau nak mkn tu. Biarlah kalau buat kuih tak ada rupa pun janji mkn sodap..:D

Resepi ni ambil dr blog diana....terima kasih kerana berkongsi resepi yer diana...izinkan saya berkongsi disini pula.


Source: resipidiana
Bahan-bahan :
400 g tepung ~ diayak
1 cawan air
1 sudu besar majerin ~ dicairkan
1 sudu kecil garam
3 sudu besar gula
1 sudu besar susu pekat manis
1 kuning telur
2 sudu kecil yis segera
1/2 sudu kecil soda bikarbonat
minyak untuk menggoreng




Cara Membuatnya :
1. Satukan air, majerin, garam, gula, susu pekat manis, kuning telur, yis dan soda bikarbonat dalam mangkuk besar. Kacau agar sebati.
2. Masukkan tepung sedikit demi sedikit ke dalam bancuhan di atas.
3. Ulikan sehingga menjadi doh yang lembut dan tidak melekat di jari. Biarkan selama setengah jam. Bekas berisi doh hendaklah dibalut di dalam beg plastik yang bersih.(nieza uli guna BM dan tunggu sampai abis baru canaikan doh)
4. Canaikan doh setebal 1/2 sm, kalau boleh dalam bentuk segiempat tepat.
5. Potong kepada kepingan bersaiz 1 inci.
6. Rendamkan lidi di dalam air. Tekankan lidi basah tersebut di atas setiap kepingan 1 inci tersebut.
7. Cantumkan dua kepingan dengan bahagian yang bertanda lidi bertemu antara satu sama lain .
8. Panaskan minyak. Tarik kedua-dua hujung cakoi dan goreng hingga keperangan.

44 comments:

  1. wah...cakoi cicah ngan kopi o best nye..biasanya beli cakoi kat pasar ..yg jual pun apek cina..jarang nampak org melayu jual cakoi...nak seketui pun ok gak...

    ReplyDelete
  2. salam nieza..sori lama tak singgah..kat tempat akak panggil kayu keramat..cicah teh o panas, terangkat!

    ReplyDelete
  3. nieza,akak datang ni nk minta cakoi panas2..ngan kopi O sekali tau..lapo ni blom mkn lagik..

    ReplyDelete
  4. kak Naz: bolehx2 2-3 ketoi pun boleh memang sedap layan ngan kopi tu..:)

    kak white: w.salam...bz ke kak?..oo ada nama lain yer..tak tau pula...tapi memang best layan ngan kopi tu kalau ngan cappuccino pun sodap juga..hehe

    ReplyDelete
  5. kak Linapg: ok kak...boleh jom join sekali..haha kopi dah siap hidang dh ni..hehe

    ReplyDelete
  6. Salam nieza,
    saya suka makan cakoi ni..tp tak pernah buat sendiri lg..hihi =)

    ReplyDelete
  7. Salam Nieza,
    Suami akak selalu suruh buat cakoi ni, akak je yang tak pernah mencuba..

    ReplyDelete
  8. sebelum beradu nak datang minta cakoi sebatang dari Nieza hehe.Dulu pernah buat tapi tak berapa nak jadi ,keras.Nanti nak cuba try test resepi ni pulak..ok selamat malam ya.

    ReplyDelete
  9. cicah kopi sedap ni.....bak semua hehe

    ReplyDelete
  10. wahhh suka la mkn petang2 panas2 kat Mesia cicah air kopi.. adoi rindu Mesia la.. huhu, lembut cakoi k.nieza, thanks sudi share, br ada idea nak wat kat two kiddo mamma utk snack dorg ptg ni:)

    ReplyDelete
  11. sedapnye makan petang2 camni cicah dengan sos... pastu minum pulak teh panas... hihi

    ReplyDelete
  12. Assalam kak nieza,rajin lah mencakoi lak,hihi..Sy xpernah wat sendrik lagi,slalu belikat pasar mlm jer,nih pong sejak bersalin xp lagi psr mlm,ishk nengok cakoi akak nmpk sedap lah,Kat sini panggei pak tongko jer..

    ReplyDelete
  13. salam nieza
    makan cakoi dgn bubur utk b/fast pagi esok..sedapnyaaaa..okaylah nak titun dulu..selamat malam.....keke

    ReplyDelete
  14. Salam Nieza,
    sebelum masuk beradu, singgah sebentar jamu mata cakoi Nieza. Kat sini kita pangge kuih pak tongko, selalunya cicah kuah kacang...bessstttt

    ReplyDelete
  15. Slmt Pagi,
    Tak pernah buat cakoi tp pernah beli di pasar mlm. Jarang org jual mknan ni. Mungkin ada "bahan" yg suka diperolehi. Tp resipi sini nampak guna bhn2 biasa jer

    ReplyDelete
  16. sEDAPNYA MAKAN DENGAN SEKAYA...

    ReplyDelete
  17. eei sdpnya cakoi..my fav! (byk nya fav..:D) dh lama tk mkn..kene try buat ni..tp cam tk phm 2 lgkh yg terakhir tu la..sob2..(may be sbb tgh png2 lalat kot. huhu)

    TQ for sharing..:))

    ReplyDelete
  18. selamat pagi (time malaysia) nieza....selamat petang utk time nieza disana..

    wah!!! ayu nie mimpi dasyat..terus BW..nampai cakoimu terus lapor

    serius nak kata..ayu tak pandai buat..lagipun BM belum beli...hehehe (alasan)
    bak sebiji 2 nieza....

    ReplyDelete
  19. cedapnya akk sll beli kat pm je hahaha mlm tadi pon beli rm3 tp nak tuan yg sama je sbb anak2 suka kuah dia

    ReplyDelete
  20. fuhhhhh..dah banyak kali nak masuk rumah akak, akhirnya dapat juga...beruk band kat sini kejap ok kejap bengong la..hu..hu..

    akak..cantiknya cakoi tu...
    dah macam yang dijual..
    ayah mas pandai tau buat cakoi...mas jerk yg tak pernah belajar buat lagi..
    tahu makan jerk..he..he..

    betul tu kata kak anim,..makan cakai ngan bubur sedapp ooo..

    ReplyDelete
  21. hai kak nieza......waah sedaplah cakoi....nakkkk

    ReplyDelete
  22. Assalam Nieza,
    Rajinnya mencakoi pulak...akak tak pernah buat sendiri..nak rasalah Nieza punya...lidi basah tu kena lap dulu tak..

    ReplyDelete
  23. Lembut aje nampaknya, kalau lawan dgn kopi pasti sedap.....

    ReplyDelete
  24. Assalamualaikum Nieza...lama sungguh rasanya tak mai sini. rindu nak tengok masakan nieza, semuanya mmg terliur la kalau ditengok...kuih cakoi ni akak x penah buat. akak rasa kalau buat sendiri lagi sedap dari yg beli tu kan! Lain kali nk cuba resepi ni..

    ReplyDelete
  25. Nieza..cakoi di finland??? ish3x..,,rajin la, yg kat Malaysia ni mcm2 alasan nak buat...:)

    ReplyDelete
  26. rajinnyaaa buat cakoi laaa pulak..aihh,terliur nengok nih..sedap kan cicah sos cair..

    ReplyDelete
  27. salam nieza..wah cakue kita..emm dapat gak makan cakoi duk helsinki..akak duk langkawi susah jumpa@tak penah jumpa..huhu

    ReplyDelete
  28. salam kenal kembali...

    sdapnya cakoi akak..

    mercik da air liur dlm mlut ni uhuhu..terasa ksedapan cakoi akak tu hehe

    latest entry : Best View~

    ReplyDelete
  29. Salam nieza pandainya dia buat cakoi....sini susah nak dapat yang halal kalau ada pun orang berlineup terok arr!

    ReplyDelete
  30. Salam Nieza,
    wehhh..kita sebaya rupanya...Sue pun taun '79 gak..so pah ni tak yah kompius2 lagi sape nak panggil sape kak...ha ha ha...

    Sedapnya cakoi tu...suke gak tapi selalu pun sue beli kt pasar mlm....

    ReplyDelete
  31. Assalam nieza,
    akak suka makan cakoi..tapi tak reti nak buat..dulu2 selalu buat end up keras kelentung..hehe..dahlah nak mengulinya doughnya lembik..itu yg letak tepung banayk sanagt kot yg buat cakoinya keras..heheh....sedap ni makan cicah air kopi..

    nieza, nak tanya ni shoutbox kat bawah tu dah takda lagi ya..

    ReplyDelete
  32. Salam pagi Nieza,

    Hehehe...tengok cakoi tu kak nur dah panjang2kan tangan ni nak capai cakoi yg sedap tu tapi tak sampai2 juga...akak telan airliur aje sambil terkebil2 ni....hahahha...malang nasib ku...

    ReplyDelete
  33. Assalmaulaikumwbh Nieza.....

    MMM , Ayu dah nak balik Msia 13hb ni Insya'Allah....mmm busy sket la, tu yg tak sempat nak drop comment. Mcm mana prep may ni? Wat yg terbaik yer Nieza..

    Ayu doakam semoga Allah swt mudahkan u suami isteri....

    Anyway....I loveeeeeeeeeee cakoi!!!

    ReplyDelete
  34. Salam Nieza..
    Sedap cakoi cicah dgn kopi atau nescafe panas2. Mama pernah buat dulu tapi turn out 'keras' mcm kayu.. lps tuh dh x nk buat lagi. Ni nmpk mcm lembut jer..ambik resipi dulu yer.. opss lupa mama dh cuba buat ayam msk bali tau sedap:P Thnks for the recipe yer :)

    ReplyDelete
  35. nieza akak tak pernah buat cakoi..
    sebab senang nak beli..ada aje orang jual cakoi ni..
    bagus jugak nieza merantau kenegeri orang kan..jadi pandai masak..

    ReplyDelete
  36. salam jenguk tuan tanah...

    nak rsa msakan akak..rasa dlm gmbar je lah??=)

    latest entry : Kawen Sebelum atau Selepas Belajar???

    ReplyDelete
  37. Nieza

    sini pun suka makan cakoi vogel ataupun campur ngan kuah rojak..tapikan akak tak pernah langsung buat sendiri...selalu play cheat beli frozen..hehe...adakah harus akak menerai ni...

    ReplyDelete
  38. salam.... mengigih kan kalu jauh dr negeri sendiri... gamaknya mama yana dok jauh smpi luar negara br pandai masak nih... keh..keh...:)

    ReplyDelete
  39. Rajinnya Nieza ni.. Memang beruntung la suami dapat makan menu sedap2..

    ReplyDelete
  40. Norul: trylah buat simple jer resepi ni..:)

    Kak Antan:cubalah kak nieza pun dulu dok tgk MIL buat jer..:)

    CM: yang ni memang lembut dan sedap...selamat mencuba ya CM...:)

    Kak Noor: haha boleh jer kak...hehe

    Mamaolyn: ya betul kan..rindu M'sia juga...btw cubalah buat nanti..:)

    Yus: betulx3 dulu kat tempat nieza diorang jual ngan kuah pedas sedap juga.

    kalamhati: ya memang sedap..:)

    Zaliedana:w.salam...tak la susah sgt nk buat cakoi ni simple jer ct sebab kat sini tak ada pasar mlm tu yg kena buat juga tu...hehe ya betul la akak terlupa kat sana memang panggil pak tongko tapi akak ikut resepi ni panggil cakoi la.

    ReplyDelete
  41. kak Anim: ehh leh lak yer mkn ngan bubur tu...tak pernah cuba lagi tu kak selalu mkn gitu jer pun sodap...hehe selamat mlm ..:)

    Kak wattie: yer kak pak tongko betul la tu nieza pun panggil tu juga tapi ni ikut nama resepi ni cakoi sama jer lah kan...sedap cicah kuah tu.

    Mekar: bestla kalau ada pasar mlm tu..kat sini tak ada actually bhnnya simple jer tapi tak byk kan org jual.

    Kak Yan: ya sekaya pun sedap..:)

    Mizu: yup sedap ni....trylah buat nanti..langkah tu pun nieza tak berapa nk faham juga nieza ikut cara nieza jer...hehe

    Ayu: tq..tak ada BM pun boleh buat juga ayu..simple jer bhn2nya tu..:)

    Kak Chik Mimi: sedapnya kak..nieza tak pandaila nk buat kuahnya tu..memang best tu..

    ReplyDelete
  42. Mas: wah pandaila mas buat kalau ayah dah pandai tu...akak tak pernah mkn ngan bubur lagila..:)

    Kak Yatie: w.salam...cubalah kak simple jer resepi ni..lidi tu nieza pun tak surelah kak coz nieza tgk MIL buat dulu tak pakai lidi pun.

    kak T&T: ya kak sedap dan lembut memang best layan ngan kopi ni...:)

    Kak Azlina:w.salam kak..rindu akak juga..hehe mskkan nieza simple2 jer mana leh lwn akak yg dh buat catering tu lagi hebat tu btw tq kak..:)

    Kak Bee: ya kak org sini tak ada jual la nk mkn..mcm mana pun kena buat sendiri juga..:)

    Hasue: yer sedap ni...cubalah buat nanti:)

    Kak Suri:w.salam...ya kak cubalah buat nanti..memang jarang jumpa org jual kan.

    ReplyDelete
  43. Anis: salam kenal..tq sudi singgah sini...:)

    Mak Peah: senang jer nk buat tu mak trylah buat nanti.

    Sue: w.salam...sebaya rupanya yer.btw tq bestnye ada pasar mlm nieza lama dh tak pi..

    Kak Ayu: w.salam kak...cuba akak try buat resepi ni sure tak keras dh..nieza rasa lembut elok jer. shoutbox tu ada sebelah atas la kak click jer kat shout tu.

    Kak Nur:haha..kena buka screen tu la kak..hehe

    Ayu: w.salam..tq Ayu nieza pun bz tak sempat nk bw...btw tqvm atas doamu itu...semoga Ayu sekeluarga juga selamat blk ke Malaysia ya..:)

    Mama Hawa: w.salam mama...yer silakan mencuba resepi ni memang lembut jer...btw tq yer sudi mencuba resepi ayam tu tgk mama msk memang menyelerakan..:)

    Kak Erna:samalah kak nieza pun dok Msia tak pernah buat MIL jer yg selalu buat ni...bila dok merantau ni mcm2 kena buat kalau nk mkn...ada hikmahnya juga bila tak ada jual dptlah pengalaman buat sendirikan.

    Anis: tq sudi jenguk sini..haha jamu mata jer lah dulu yer..:)

    Kak Yat:tryla buat sendiri pula kak...simple jer resepi tu..menarik juga mkn ngan kuah rojak tu nieza tak pernah mkn mcm tu lagi.

    Mama maman: yer betul...nieza pun kalau tak dok merantau ni sure apa pun tak pandai...hehe tapi kena rajin sama kalau tak rajin nk mencuba msk2 ni tak juga pandai...nieza ni bukannya rajin sgt.

    nba-Nur: tq ..dah menjadi tugas isteri masak kan sedap ke tak sedap ke itu belakang kira....hehe

    ReplyDelete

sila...sila..jgn segan-segan yer..tq:)

Be Our Guest And Sign This Guestbook...TQVM

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails

My Blog Anniversary Day

Daisypath Anniversary tickers

Our Wedding Anniversary Day

Daisypath - Personal pictureDaisypath Anniversary tickers