Assalammualaikum dan salam sejahtera buat semua. Hari ni saya sarapan pagi dgn kuih talam sagu ni...buat semlm lagi tapi pagi ni baru mkn. Dah siap tapaukan untuk mr.hubby bawa bekal ke ofis tadi. Gara-gara teruja nengok kak Anim tayang terus jatuh chenta...haha pastu nampak pula kat dapur Mas lagi ler teruja nak buat...kebetulan memang nak abiskan stok sagu yg dah lama simpan tu so.....saya buatlah kuih ni.
Memang sedap bagi peminat kuih sagu bolehlah mencuba buat talam ni. Saya ni derhaka juga sikit tambah sana sini pastu tak sukat pula. Main agak-agak jer ..mcm tu ler hasilnya sagu tu terlembik sikit ...bila potong tak cun ler....ada juga saya letakkan dalam acuan apam so...sila abaikan rupanya yg tak cun tu yer...tapi mkn sodap...:D btw..terima kasih pada kak Anim dan Mas kerana berkongsi resepi yer...izinkan saya berkongsi disini pula.
Resepi asal: Buku kompilasi kueh talam selenggaraan
noorshawati che Razali dari abad 21
Source: Kak Anymz-mykitchen & Mas
Bahan2 Lapisan bawah
2 cawan santan cair
1 cawan sagu-cuci dan rendam sebentar
(nieza lebihkan sagu sebab nk abiskan stok sagu jer)
(nieza lebihkan sagu sebab nk abiskan stok sagu jer)
1/2-1 cawan gula pasir
garam secukup rasa
pewarna merah secukupnya
Cara membuat
Sapu acuan dengan minyak dahulu
Gaulkan semua bahan hingga sebati
Tuangkan ke dalam loyang dan kukus selama 30 min
Cakarkan permukaan lapisan bawah dengan garfu
Letak adunan lapisan atas
*Nieza ikut cara Mas msk dulu sagu atas dapur pastu baru kukuskan
*Nieza ikut cara Mas msk dulu sagu atas dapur pastu baru kukuskan
Bahan2 Lapisan atas
3 cawan santan pekat
1 cawan tepung beras
1/2 cawan tepung jagung (nieza tambah)
1/2 cawan tepung jagung (nieza tambah)
1 sudu teh garam
Cara membuat
Gaulkan semua bahan supaya rata
Tapiskan ke dalam kuali tak lekat(non stick pan) dan kacau sebentar atas api
Apabila nampak pekat tutup api dan tuangkan ke atas lapisan bawah
Kukus lagi lagi selama 20 minit
aikk!! sama lah kita... akak pun buat talam sagu... sedap kan...
ReplyDeleteterima kaseh nieza..sudi mencuba resepi nih..ahaks..malu arr..sedap kan?..sampai hari ni terasa2 lagi sejuk sagu tu masuk dlm tekak..boleh buat lagi nih..kali ni buat dlm acuan lompang tu pulak..hehe
ReplyDeletewaa..cantik kuih talam sagu nieza..merah menyala..
ReplyDeleteakak pun mmang suka makan kuih sagu ni
semua orang dah menyagu (ada kah ) ..Nieza punya sungguh merah menyala..sakit mata akak terkedip kedip tengok...ramai yg kata sedap...akak pun dah beli sagu...hehehhe
ReplyDeletewah hari tu tengok kat rumah kak anym...sekarang kat rumah nieza pulak. Cantik je kan macam buah delima :)
ReplyDeleteNieza, nanti kalau jumpa kak Mas tu...tanya dia pernah buke restoran tak dulu di BTHO...kalau ye sah lah dia :)
merahnya sagu tu nieza..mesti sedap ni...
ReplyDeletewahh... dah sampai finland dah ye talam sagu ni........... cepatnya dia terbang ke sana... org kat sini belum mengetest pun lagik.. hehehe... tungguuuuuuu... akan ku godek2 jugak nnt.. antara lambat dgn cepat jekk.. hehehe...
ReplyDeletewah..kak nieza pon dah buat..bestnyer...cantik je nampak.. =)
ReplyDeletewaahh dah sama obersea dah ni tlm nyerr..woow merah nyer mak ngaahh... mewah gituu
ReplyDeleteboleh buat minum petang ni...kirim la kak ain sepiring...yumm yumm mengamcam calernye tu nieza..
ReplyDeleteanak kak ain yg no2 suke kuih sagu ni...
tapi talam sagu tak pernah cube lagi...
rupa tak cun tak pe janji sedap mesti lagi sedap jika simpat dlm peti sejuk sat kan:)
ReplyDeletedah landing kat Finland ye nieza kuih ni
ReplyDeletesalam nieza nampak meriah nyer warna :)
ReplyDeleteadeh masuk cini mesti terlioq punya....nafsu makan siler sabaq hikhikhik :-p
ReplyDeletehai kak...apa khabar??
ReplyDeleteHi Nieza,
ReplyDeleteMakan sejuk2 sedap sagu ni... kreatif pulak buat sagu bertalam gini... hehe :)
Salam Nieza,
ReplyDeleteLembutnya nampak talam sagu Nieza, lama akak tak makan kuih talam, talam sagu lagila tak pernah rasa, ada lagi tak, mintak sikit nak rasa...
Kak nieza,uiks sama lah menu kita,cuma xpost lagi..Sedap kan kak..Tengs eh utk kak anymz yg cun ittew..Sy pong wat xikut sukatan,coz wat 2in1,haha..
ReplyDeleteaaahhhhh!!!!!!!!!! tidakk!!!!!!!!! tun dr semalam terliur nk buat, tp xde tepung beras.. sedih nyer! sedihnye!! esok br blh kuar gi kedai (sedihnyer dik dlm hutan jauh dr kedai.. sob sob..)
ReplyDeletesbb tgh sedih ni, apa kata akak hntr sepiring dua kuih ni ke tun? hihi
assalam nieza,...mmg terserlah talam sagu ni, cantik kaler merah tu
ReplyDeletewahhhhh..cantiknya talam sagu akak..
ReplyDeletesedappkan kak..
nak ngendeng seketoi boleh..he..he..
lawanyer talam sagu..merah menyala plak tu...
ReplyDeletesalam za... smlm dah terliur kat dua dapur..arini tambah lg satuu... adoaiiii... termengidam dbuatnyer!
ReplyDeletelawo kek cekelat ko tuh! ;)
Kaler merah tue wat
ReplyDeletenampak menarik..
harap2 sedap..
hehehe
Salam nieza...apa kabar? Lama tak jenguk.. Susah betoi nak BW sesuka..harap hp signal 3G nya kena dok tepi tingkap... Aduh...takpe nanti broadband dah balik Akak lawat nieza slalu yer...
ReplyDeleteNieza.. Kale talam ni sesuai dgn tema blog ni Ada pink2 gitu...Akak nak ckit..
Assalamualaikum Nieza,
ReplyDeletecantik menawan talam sagu ni....tak sabar nak buat, sana sini ada talam sagu ni....nak wat skrnglahhhhh...
cantiknyeee..sayang nak makan..huhuhu
ReplyDeleteAssalam Nieza, menarik sangat tengok talam sagu tu...mesti sedap...maaf ye lama tak bw blog Nieza sampai akak terlepas pandang sesuatu.Happy Anniversary ye...semoga berbahagia hingga hujung usia...
ReplyDeleteSalam Nieza, cantik menarik talam sagu tu,mesti sedapkan...maaf lah disebabkan kesibukan, tak sempat nak bw blog Nieza hingga akak terlepas pandang sesuatu...Happy Anniversary ye...semoga berbahagia hingga hujung usia...
ReplyDeleteKilat warna sagu itu...sungguh menggoda.
ReplyDeletekuih sagu cenggini..walaupun lembik tapi sedap..masuk mulut terus telan hahaha..xyah kunyah.Paras rupa tak penting janji sedap n kena ngan tekak sendiri
ReplyDeletemenarik tertarik..sedapnyeeee
ReplyDeletetergodanyeee... tgk kaler merah pink talam sagu ni..hehhe, sedap mkn time bfast:)
ReplyDeletewarnanya menarik sungguh..menawan kalbu.
ReplyDeletecutenya talam sagu nieza nie... akak yg x berapa makan sagu nie pun terliur tgk tau... teringin nak buat juga.. mana tau nanti terus pandai n jatuh cinta kat sagu kan kan.. :)
ReplyDeleteSalam Nieza
ReplyDeleteMerah menawan warna talam sagu Nieza tu...dah berkenan nak buat,tp Nieza yg jauh lagi laju mencuba...komen sedap tu yg buat nak mkn jugak.
mushroom soup tu favorit anak2...abg yg sulong request buat last week tp mamanya yg busy tak sempat buat lagi..
re; Kg Morten tu mmg dipelihara utk warisan dan pelancongan... semua rumah kayu tak berpagar.
salam nieza..lembik2 pun sedap...lg sedap kalau disejukkan...nyaman je masuk tekak..
ReplyDeleteDah sampai rumah Nieza dah talam sagu ni...
ReplyDeleteWarna merah dan putih...serasikan...cantik...
kak cek tengok gamboje la dulu...nak buat lum rajin lagi...
Baru je nampak kat dapur mas. Tension betul le. Awat le enjin akak ni lembab sgt
ReplyDeleteSalam..amboiiii merahnya MakNgah..apa-apa pun janji sodapppp kan....
ReplyDeletehari tu nampak kat dapur kak animz..then mas..skrg dah terbang ke finland..cepatnya berjangkit..
ReplyDeletebila tengok talam sagu nieza yg merah menawan nie..tergoda gak akak nak buat..makan sejuk2 pun sedap kan..
huwaaaa terliur lah kiter kalau macam nehh...hadeiii warna merah tuh tak tahan tengok nak nak lagi dibuat dari sagu ,wohho i like...
ReplyDeletenak cubalah...TQ
Assalamualaikum Nieza,
ReplyDeletewaduh2 sedapnya talam sago ni...kaler yg terang benderang tu buat kak nur terguder....oww!