21 Apr 2011

Talam Sagu


Assalammualaikum dan salam sejahtera buat semua. Hari ni saya sarapan pagi dgn kuih talam sagu ni...buat semlm lagi tapi pagi ni baru mkn. Dah siap tapaukan untuk mr.hubby bawa bekal ke ofis tadi. Gara-gara teruja nengok kak Anim tayang terus jatuh chenta...haha pastu nampak pula kat dapur Mas lagi ler teruja nak buat...kebetulan memang nak abiskan stok sagu yg dah lama simpan tu so.....saya buatlah kuih ni. 

Memang sedap bagi peminat kuih sagu bolehlah mencuba buat talam ni. Saya ni derhaka juga sikit tambah sana sini pastu tak sukat pula. Main agak-agak jer ..mcm tu ler hasilnya sagu tu terlembik sikit ...bila potong tak cun ler....ada juga saya letakkan dalam acuan apam  so...sila abaikan rupanya yg tak cun tu yer...tapi mkn sodap...:D btw..terima kasih pada kak Anim dan Mas kerana berkongsi resepi yer...izinkan saya berkongsi disini pula.



Resepi asal: Buku kompilasi kueh talam selenggaraan 
noorshawati che Razali dari abad 21
Source: Kak Anymz-mykitchen Mas 

Bahan2 Lapisan bawah
2 cawan santan cair
1 cawan sagu-cuci dan rendam sebentar 
(nieza lebihkan sagu sebab nk abiskan stok sagu jer)
1/2-1 cawan gula pasir
garam secukup rasa
pewarna merah secukupnya

Cara membuat
Sapu acuan dengan minyak dahulu
Gaulkan semua bahan hingga sebati
Tuangkan ke dalam loyang dan kukus selama 30 min
Cakarkan permukaan lapisan bawah dengan garfu
Letak adunan lapisan atas
*Nieza ikut cara Mas msk dulu sagu atas dapur pastu baru kukuskan



Bahan2 Lapisan atas
3 cawan santan pekat
1 cawan tepung beras
1/2 cawan tepung jagung (nieza tambah)
1 sudu teh garam

Cara membuat
Gaulkan semua bahan supaya rata
Tapiskan ke dalam kuali tak lekat(non stick pan) dan kacau sebentar atas api
Apabila nampak pekat tutup api dan tuangkan ke atas lapisan bawah
Kukus lagi lagi selama 20 minit

44 comments:

  1. aikk!! sama lah kita... akak pun buat talam sagu... sedap kan...

    ReplyDelete
  2. terima kaseh nieza..sudi mencuba resepi nih..ahaks..malu arr..sedap kan?..sampai hari ni terasa2 lagi sejuk sagu tu masuk dlm tekak..boleh buat lagi nih..kali ni buat dlm acuan lompang tu pulak..hehe

    ReplyDelete
  3. waa..cantik kuih talam sagu nieza..merah menyala..
    akak pun mmang suka makan kuih sagu ni

    ReplyDelete
  4. semua orang dah menyagu (ada kah ) ..Nieza punya sungguh merah menyala..sakit mata akak terkedip kedip tengok...ramai yg kata sedap...akak pun dah beli sagu...hehehhe

    ReplyDelete
  5. wah hari tu tengok kat rumah kak anym...sekarang kat rumah nieza pulak. Cantik je kan macam buah delima :)

    Nieza, nanti kalau jumpa kak Mas tu...tanya dia pernah buke restoran tak dulu di BTHO...kalau ye sah lah dia :)

    ReplyDelete
  6. merahnya sagu tu nieza..mesti sedap ni...

    ReplyDelete
  7. wahh... dah sampai finland dah ye talam sagu ni........... cepatnya dia terbang ke sana... org kat sini belum mengetest pun lagik.. hehehe... tungguuuuuuu... akan ku godek2 jugak nnt.. antara lambat dgn cepat jekk.. hehehe...

    ReplyDelete
  8. wah..kak nieza pon dah buat..bestnyer...cantik je nampak.. =)

    ReplyDelete
  9. waahh dah sama obersea dah ni tlm nyerr..woow merah nyer mak ngaahh... mewah gituu

    ReplyDelete
  10. boleh buat minum petang ni...kirim la kak ain sepiring...yumm yumm mengamcam calernye tu nieza..

    anak kak ain yg no2 suke kuih sagu ni...
    tapi talam sagu tak pernah cube lagi...

    ReplyDelete
  11. rupa tak cun tak pe janji sedap mesti lagi sedap jika simpat dlm peti sejuk sat kan:)

    ReplyDelete
  12. dah landing kat Finland ye nieza kuih ni

    ReplyDelete
  13. salam nieza nampak meriah nyer warna :)

    ReplyDelete
  14. adeh masuk cini mesti terlioq punya....nafsu makan siler sabaq hikhikhik :-p

    ReplyDelete
  15. Hi Nieza,
    Makan sejuk2 sedap sagu ni... kreatif pulak buat sagu bertalam gini... hehe :)

    ReplyDelete
  16. Salam Nieza,
    Lembutnya nampak talam sagu Nieza, lama akak tak makan kuih talam, talam sagu lagila tak pernah rasa, ada lagi tak, mintak sikit nak rasa...

    ReplyDelete
  17. Kak nieza,uiks sama lah menu kita,cuma xpost lagi..Sedap kan kak..Tengs eh utk kak anymz yg cun ittew..Sy pong wat xikut sukatan,coz wat 2in1,haha..

    ReplyDelete
  18. aaahhhhh!!!!!!!!!! tidakk!!!!!!!!! tun dr semalam terliur nk buat, tp xde tepung beras.. sedih nyer! sedihnye!! esok br blh kuar gi kedai (sedihnyer dik dlm hutan jauh dr kedai.. sob sob..)
    sbb tgh sedih ni, apa kata akak hntr sepiring dua kuih ni ke tun? hihi

    ReplyDelete
  19. assalam nieza,...mmg terserlah talam sagu ni, cantik kaler merah tu

    ReplyDelete
  20. wahhhhh..cantiknya talam sagu akak..
    sedappkan kak..
    nak ngendeng seketoi boleh..he..he..

    ReplyDelete
  21. lawanyer talam sagu..merah menyala plak tu...

    ReplyDelete
  22. salam za... smlm dah terliur kat dua dapur..arini tambah lg satuu... adoaiiii... termengidam dbuatnyer!

    lawo kek cekelat ko tuh! ;)

    ReplyDelete
  23. Kaler merah tue wat
    nampak menarik..
    harap2 sedap..
    hehehe

    ReplyDelete
  24. Salam nieza...apa kabar? Lama tak jenguk.. Susah betoi nak BW sesuka..harap hp signal 3G nya kena dok tepi tingkap... Aduh...takpe nanti broadband dah balik Akak lawat nieza slalu yer...
    Nieza.. Kale talam ni sesuai dgn tema blog ni Ada pink2 gitu...Akak nak ckit..

    ReplyDelete
  25. Assalamualaikum Nieza,
    cantik menawan talam sagu ni....tak sabar nak buat, sana sini ada talam sagu ni....nak wat skrnglahhhhh...

    ReplyDelete
  26. cantiknyeee..sayang nak makan..huhuhu

    ReplyDelete
  27. Assalam Nieza, menarik sangat tengok talam sagu tu...mesti sedap...maaf ye lama tak bw blog Nieza sampai akak terlepas pandang sesuatu.Happy Anniversary ye...semoga berbahagia hingga hujung usia...

    ReplyDelete
  28. Salam Nieza, cantik menarik talam sagu tu,mesti sedapkan...maaf lah disebabkan kesibukan, tak sempat nak bw blog Nieza hingga akak terlepas pandang sesuatu...Happy Anniversary ye...semoga berbahagia hingga hujung usia...

    ReplyDelete
  29. Kilat warna sagu itu...sungguh menggoda.

    ReplyDelete
  30. kuih sagu cenggini..walaupun lembik tapi sedap..masuk mulut terus telan hahaha..xyah kunyah.Paras rupa tak penting janji sedap n kena ngan tekak sendiri

    ReplyDelete
  31. tergodanyeee... tgk kaler merah pink talam sagu ni..hehhe, sedap mkn time bfast:)

    ReplyDelete
  32. warnanya menarik sungguh..menawan kalbu.

    ReplyDelete
  33. cutenya talam sagu nieza nie... akak yg x berapa makan sagu nie pun terliur tgk tau... teringin nak buat juga.. mana tau nanti terus pandai n jatuh cinta kat sagu kan kan.. :)

    ReplyDelete
  34. Salam Nieza

    Merah menawan warna talam sagu Nieza tu...dah berkenan nak buat,tp Nieza yg jauh lagi laju mencuba...komen sedap tu yg buat nak mkn jugak.
    mushroom soup tu favorit anak2...abg yg sulong request buat last week tp mamanya yg busy tak sempat buat lagi..
    re; Kg Morten tu mmg dipelihara utk warisan dan pelancongan... semua rumah kayu tak berpagar.

    ReplyDelete
  35. salam nieza..lembik2 pun sedap...lg sedap kalau disejukkan...nyaman je masuk tekak..

    ReplyDelete
  36. Dah sampai rumah Nieza dah talam sagu ni...
    Warna merah dan putih...serasikan...cantik...
    kak cek tengok gamboje la dulu...nak buat lum rajin lagi...

    ReplyDelete
  37. Baru je nampak kat dapur mas. Tension betul le. Awat le enjin akak ni lembab sgt

    ReplyDelete
  38. Salam..amboiiii merahnya MakNgah..apa-apa pun janji sodapppp kan....

    ReplyDelete
  39. hari tu nampak kat dapur kak animz..then mas..skrg dah terbang ke finland..cepatnya berjangkit..
    bila tengok talam sagu nieza yg merah menawan nie..tergoda gak akak nak buat..makan sejuk2 pun sedap kan..

    ReplyDelete
  40. aduss tergodanya talam sagu...
    sana sini talam sagu
    memang menarik...

    ReplyDelete
  41. huwaaaa terliur lah kiter kalau macam nehh...hadeiii warna merah tuh tak tahan tengok nak nak lagi dibuat dari sagu ,wohho i like...

    nak cubalah...TQ

    ReplyDelete
  42. Assalamualaikum Nieza,

    waduh2 sedapnya talam sago ni...kaler yg terang benderang tu buat kak nur terguder....oww!

    ReplyDelete

sila...sila..jgn segan-segan yer..tq:)

Be Our Guest And Sign This Guestbook...TQVM

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails

My Blog Anniversary Day

Daisypath Anniversary tickers

Our Wedding Anniversary Day

Daisypath - Personal pictureDaisypath Anniversary tickers