Assalammualaikum dan salam sejahtera buat semua. Hari ni layan roti dan mushroom soup jer lah. Masak pun simple-simple jer....saya masih lagi batuk tapi semalam rasa kurang sikit tak la teruk sgt dah. Kalau tak susah nk tido mlm kuat betul batuk ni. So....semlm saya stop minum ubat batuk dan cuba petua yg kwn2 kat fb bg alhamdulillah batuk dh kurang. Menjadi juga rasanya petua tu maybe ubat batuk tak serasi kot dh seminggu minum takut juga ubat batuk bukannya bagus sgt kan...btw terima kasih pada kwn2 yg sudi bagi petua tu.
Oklah berbalik semua pada n3 hari ni...mushroom sup ni memang my fav kalau mkn kat restaurant atau hotel sure order ni..memang suka sgt... mkn pula dgn garlic bread tu memang sedap. Resepi ni saya intai kat dapur CMG...siap dgn resepi buat roti tu sekali. tapi roti saya tak buatlah saya beli jer..pastu blk umah baru bakarkan roti tu. Angin utk meroti belum sampai lagi....:D tapi saya simpan jugalah resepi untuk rujukan saya nanti. Terima kasih yer pada CMG kerana berkongsi resepi ni....izinkan saya berkongsi disini pula.
Oklah berbalik semua pada n3 hari ni...mushroom sup ni memang my fav kalau mkn kat restaurant atau hotel sure order ni..memang suka sgt... mkn pula dgn garlic bread tu memang sedap. Resepi ni saya intai kat dapur CMG...siap dgn resepi buat roti tu sekali. tapi roti saya tak buatlah saya beli jer..pastu blk umah baru bakarkan roti tu. Angin utk meroti belum sampai lagi....:D tapi saya simpan jugalah resepi untuk rujukan saya nanti. Terima kasih yer pada CMG kerana berkongsi resepi ni....izinkan saya berkongsi disini pula.
Source: CMG @ DTS
BAHAN-BAHAN ROTI :
350 g tepung roti
1 camca besar shortening (lemak sayur)
1/3 camca teh garam halus
120 - 160 ml air suam (kurang lebih)
1 camca besar yeast (mauripan)
2 camca besar gula halus
BAHAN MENTEGA "KHAS"
2 camca besar mentega*
2 ulas bawang putih, diparut*
Sedikit serbuk lada hitam*
1 camca teh cincangan parsley*(*disatukan dan kacau rata2)
CARA MEMBUATNYA :
BAHAN-BAHAN MUSHROOM SOUP :
250 g cendawan butang jenis segar (boleh lihat contoh disini....)
800 ml air
250 ml susu sejat IDEAL
1 kiub ayam "Maggi"
1 biji bawang besar, didadu kasar
1 ulas bawang putih, cincang halus
2 1/2 camca besar mentega
1 1/2 camca besar tepung gandum
1/2 camca teh serbuk lada hitam
Secubit garam
Sedikit cincangan daun parsley, untuk hiasan
CARA MEMBUATNYA :
BAHAN-BAHAN ROTI :
350 g tepung roti
1 camca besar shortening (lemak sayur)
1/3 camca teh garam halus
120 - 160 ml air suam (kurang lebih)
1 camca besar yeast (mauripan)
2 camca besar gula halus
BAHAN MENTEGA "KHAS"
2 camca besar mentega*
2 ulas bawang putih, diparut*
Sedikit serbuk lada hitam*
1 camca teh cincangan parsley*(*disatukan dan kacau rata2)
CARA MEMBUATNYA :
- Satukan air suam, yeast dan gula, kacau rata dan biar sebentar. Gaul rata tepung garam dan lemak sayur. Masukkan yeast tadi sedikit demi sedikit sambil digaul hingga menjadi doh. Uli hingga mendapat doh yang lembut dan elastik. Perap hingga naik 2 kali ganda (35 - 40 minit). KAEDAH LAIN :- Masukkan semua bahan2 di atas ke dalam beredmaker, pilih setting untuk "doh" dan tekan on, tunggu hingga siap.
- Keluarkan doh, tumbuk untuk membuang udara. Bahagi doh kepada 2 bahagian, bentukkan memanjang dan susun dalam loyang yang telah disapu sedikit mentega. Perap sekali lagi hingga 2 kali ganda kemudian kelar secara menyerong sebanyak tiga kelaran. Bakar dalam oven yang telah dipanaskan pada suhu 190C selama 25 - 30 minit. Bergantung pada oven masing2. Sejukkan roti atas jaringan sebelum dipotong.
- UNTUK GARLIC BREAD :- Hiris roti secara menyerong setebal 3/4 inci. Sapu setiap satu hirisan roti dengan mentega "khas" (sapu satu bahagian saja..), buat hingga siap. Dengan api perlahan, panaskan non-stick frying pan dan panggang roti tadi sehingga kuning keemasan, kurang lebih 2 minit. Lakukan kaedah sama dengan baki roti tadi hingga habis. Hidangkan bersama mushroom soup....selamat mencuba....
250 g cendawan butang jenis segar (boleh lihat contoh disini....)
800 ml air
250 ml susu sejat IDEAL
1 kiub ayam "Maggi"
1 biji bawang besar, didadu kasar
1 ulas bawang putih, cincang halus
2 1/2 camca besar mentega
1 1/2 camca besar tepung gandum
1/2 camca teh serbuk lada hitam
Secubit garam
Sedikit cincangan daun parsley, untuk hiasan
CARA MEMBUATNYA :
- Cendawan dibasuh, lap kering dengan kitchen towel bersih. Asingkan 4 - 5 kuntum cendawan tadi dan didadu sederhana besar. Manakala yang selebihnya, hiris kasar. Ketepikan. (nieza blenderkan separuh cendawan tu)
- Panaskan mentega, masukkan cendawan dan goreng hingga layu. Tambah bawang putih dan bawang besar, goreng hingga bawang besar layu sahaja. Masukkan tepung dan kacau rata2. Gunakan api kecil.
- Tuang air dan susu cair, kacau rata, masukkan kiub pati ayam dan biar mendidih perlahan sambil dikacau kerap hingga kuahnya menjadi sedikit pekat. Padamkan api dan biar ianya suam. Kemudian kisar halus, tuang dalam kuali semula.
- Masak dengan api perlahan hingga mendidih, masukkan cendawan yang didadu tadi, tambah serbuk lada hitam dan kacau rata. Masak hingga pekat. Rasa dan jika perlu tambah sedikit garam...(mat tak letak garam sebab kiub ayam tadi dah terasa garamnya). Hidangkan dengan menabur sedikit cincangan daun parsley dan taburan serbuk lada hitam serta garlic bread tadi.
Assalamualaikum Nieza,
ReplyDeleteWah mushroom soup with garlic bread...waduh...itu febret anak bongsu kak nur...sedap kan?
Nieza, gambar cantik...terguder akak..owww!!hehe...miang semcm akak kau ni Nieza...haha.
Nieza,macam mana you setting? Kak Nur selalu set kat AV..pakai manual.Kak Nur suker bokeh yg blurred background.
nieza..mushroom soup..memang kegemaran akak ni..
ReplyDeleteselaalu kalau pi makan kat tak lupa order mushroom soup..tapi tak pernah lagi buat sendiri..
boleh cuba ni..tq nieza
salam rindu nieza..lama akak x jenguk kesini..ghuper2nye mmg ada acara masak2 yg guna KA ni...nieza guna ni ye..kt sana mesti rege murah pd sini kan...
ReplyDeleteNieza..terpegun betul akak tgk skrg gmbr2 hidangan nieza sgh mengancam ..cantik sgh gmbr2..tq beri pandangan ye..
Salam Nieza....
ReplyDeleteTak yah susah2 makan kat restoran
@ hotel....boleh makan kat rumah je kan...jimat belanja lagi kan Nieza...kak cek copy resepi dulu ya...=)
Assalamualaikum Nieza,
ReplyDeleteKat sini dah senja, baru aja nak bangun, tiba tiba ternampak garlic bread ngan soup Nieza.... terus terpa mai. Sedap ni, favourite hubby akak tau....leh la geng ngan dia
Sedapla nampak hasil kerastangan Nieza, kek kat bawah tu lagi la mabeles....
maaf ye nieza...akak tertinggal ketapi ni...dh wish ke belum ni...hehehe...masih x terlewat lg kan...hepy aniversary buat nieza dan suami....semoga dipermudahkan segala urusan diperantauan dan ceria sll...
ReplyDeletesedap ni nieza akak dgn anak2 suka garlic bread tu nak pulak kena yg garing,sllnya mmg akak bakar smpi garing ler
ReplyDeletenieza nyer anibesari yer..soriii..tertinggal ketapi gak..
ReplyDeletehappy anniversary 2u n hubby yer..smg jodoh kekal ke syurga..insyaallah..
btw,roti perancis ade dlm esbok tu..ingat nk buat mushroom soup gak..td lupa lak nk beli cendawan dlm tin tu..adoi...
p/s:buh bread dlm pt ais sbb susah nk dpt..so simpn dlm tu thn skit...hihi(in case u r wondering la kn) :P
Nieza..faveret hubby ni...selalu buat utk breakfast dia..tapi guna roti biasa ajer, sapu garlic spread...
ReplyDeleteAssalamualaikum nieza...
ReplyDeletesedapnyeee... anak2 akak memang suka makan nie.. sedap2!!
wooww nieza...nmpk cam hidangn meja hotel laa..
ReplyDeletegambo makin cantiiikkk bangat..
nieza,
ReplyDeletegambar2 tuuu cantik2...berbaloi masuk bengkel photography hr tuuu...congrats2!...kena belajar ni..
keciannyer akak tun sorang nih.. dh sembuh blom batuk tuh.. tun kalau batuk x renti2 mmg stress sket. perlu sentiasa ada air kt tepi. rasa mcm nk betuk je terus minum air.. smg cepat sembuh ye..
ReplyDeleteps: tun suka mkn mushroom soup + garlic bread. wat satu periuk pun blh hbs nih. tp tun xletak parsly. letak origano =)
bukan takat nieza, anak akak semuanya suka. org lain amik main dish, dia order side order..hee.. tapi kena dua sets lah.
ReplyDeletesedap nih...tambah lagi kalau makan time tengah sejuk sejuk kan!
ReplyDeleteanyway, moga nieza cepat sembuh
Kak Nieza,
ReplyDeleteni fav saya jgk ni..bestnyer.. =)
nieza...harap cepat sembuh batuk tu.. akak tak pernah buat sup tu selalu order or makan yg segera je hehe, tapi memang betullah gambor2 tu makin cantik dan menggoda selera..
ReplyDeleteSalam kunjungan.. singgah la ke blog saya ;)
ReplyDeletemushroom soup tu nampak pekat..best..
ReplyDelete1st time saya makan mushroom soup + garlic bread ni ialah di pizza hut..
Kak Nuridah:
ReplyDeletew.salam kak..ya memang sedap. gambar tu ambil mcm biasa juga kak cuma cuaca sekrng ni lambat gelap so..gambar pun cerah la kalau sebelum ni winter gambar pun malap jer...btw betul la akak setting AV tu kena pandai main dgn aperture control utk dptkan blur tu...nieza pun baru jer belajar2 ni kak.
Kak erna:
ya samalah kita tapi bila buat sendiri lagi sedap boleh buat suka ati kita nk pekat ke cair...hehe
Kak Zai:
ya kak..dah sethn lbh juga nieza guna KA tu memang best dan terbaik.beli tu pun kebetulan ada sale kat sini so reganya memang murahlah masa tu dpt harga dlm RM1700 gitu.
Kak cik cek:
w.salam kak..betulx2 setuju dgn pendapat akak memang berbaloi bila kita buat sendiri dh ler jimat memenuhi citarasa pula kan...ok silakan selamat mencuba ya:)
Kak Wattie:
ohh.my hubby pun suka soup ni kak..bolehlah geng tu..kek tu biasa2 saja mana boleh lawan sifu kek mcm akak tu..btw tq yer..:)
Kak Zai:
ReplyDeleteterima kasih kak...mudah-mudahan...amin:)
Kak Chik Mimi:
yup boleh geng ler kita hehe...memang best mkn garing2 tu kak..
Hasue:
terima kasih atas doamu itu...amin. haha bagus dh ada roti tu cepat2 ler buat supnya nanti nieza lak tumpang mkn sana...hehe
muzhirah:
mkn ngan roti biasa pun sodap..:)
Kak Diana:
w.salam...ya memang sedap maunya bertambah roti kalau dapat mkn ngan sup ni...hehe
Izah:
mkn kat umah jer izah tapi berangan mcm dok kat hotel la juga...ekekeke gambar tu biasa jer...bila cuaca dh cerah nampak cun ler skit..tapi izah punya gambar lagi cun apa..btw tq:)
norgee:
ReplyDeletebelum sampai tahap kepuasan lagi ambil gambar tu..rasanya mcm biasa jer cuma cuaca dh cerah tu yg gambar pun nampak cerah kalau winter gelap gelita gambar pun gelap jer..
Tun:
ya betul tu kena byk minum air sampai kebung dh dibuatnya ni...hehe terima kasih yer atas doamu..amin lupa nk ckp sup tu pun akak ada letak daun oregano tu.
Kak Yan:
betulx2 kalau suka 1 set pun boleh tak cukup kan..:)
Kak Zarin:
yup memang sedap...mkn lak time cuaca sejuk2 dan sup yg panas2 memang best la..terima kasih atas doamu kak...amin..:)
Norul:
boleh geng ler kita..:)
Kak Su:
trylah buat kak nieza pun saja jer cuba2 ni nk mkn luar susahla nk cari..lastly buat sendiri jugalah...tq kak gambar tu main belasah jer snap tu kak..hehe
Zuwairi:
insyaAllah..nanti saya singgah ya:)
Daddy Ziyyad:
memang sedap saya suka juga mkn sup pekat2 tu senang nk cicah ngan garlic bread tu...betul la dulu2 saya selalu order kat pizza hut..:)
Sesekali makan roti dgn sup tu tentu best kan...Sup tu lemak berkrim mesti sedap...Harap cepat sembuh ya...
ReplyDeleteThanks for visiting me.
ReplyDeleteApa tips utk menghilangkan batuk yang nieza cakap tu? Boleh kongsikan?
Terima kasih nieza.
Sedap roti bakar dgn sup tu ;)
sedappnya roti dicicah ngan sup tu.....
ReplyDeleteterliur mas...
Morning Nieza,
ReplyDeletehehe kat sini dh pagi tau...
tq Nieza....this time round mmg gambar you nampak cantik ada kelass gitu...heheh...bokeh dier tu yg kak nur suker...haha.
salam nieza - roti dan sup cendewan tu mmg kegemaran keluarga..sedap..makan suam2 sup tu...
ReplyDeletesalam..wah, zla dah teruja dah ni nak try buat sendiri mushroom soup ni akak.sbb rasa cam kurang sihat bila dok guna dlm tin tu kan?hheheh
ReplyDeletesangaaattt sedaappp... feveret kami jugak... pastu menu kalo malas... tapi boleh makan sampai kenyang...
ReplyDeleteops... makan obat & get well soon ya..
ReplyDeletekegemaran sy ni..masuk list,tunggu masa nak buat. Thanks nieza..
ReplyDeleteSalam Nieza, sedapnya sup cendawan tu..biasa Sue beli yang brand cambell tu jeee..len kali kalau rajin boleh gak cuba yang homemade pulaaaa
ReplyDeleteFeberet kak Zai ni terima kasih kongsi recepi.
ReplyDeleteNieza..
ReplyDeleteKegemaran akak & anak2 ni...kalau pi Pizza Hut...memang ni yang habis dulu....akak pernah buat..tapi tak sedap le Nieza...nanti boleh cuba resepi Nieza...TQ sudi kongsi ye..
mushroom soup buatan sendiri, sudah pasti lebih sedap dari yg dalam tin tu kan :)
ReplyDeleteKena cuba nanti
mmg fav mammaolyn gak niiii, klu g pizza hut mesti cari mushroom soup dulu, hirup panas2 cicah gan garlic bread, mengancam tol!
ReplyDeletemushroom soup itu nampak sungguh menggoda.
ReplyDeletewoohoo sedapnya, memalam camni, terliur lah
ReplyDelete