30 Apr 2011

Talam Kastard Jagung


Assalammualaikum dan selamat berhujung minggu buat semua....sekali lagi saya dgn weekend yang membusykan....biasa weekend ada jer aktiviti makan-makan ni...mcm ni ler meriahnya dok oberc ni kalau tak buat makan-makan tak ada la nak jumpa kawan-kawan dan beramah mesra kan. So...hari ni buat tayangan kuih talam lagi...harap tak ada yang jemu yer....ahaks...:D Sebelum saya pergi ke majlis 'Malaysian Canteen' hari ni..sempatlah saya n3 kan kuih talam yang dibuat semalam ni. Dah siap potong dah kuih ni untuk dibawa masa majlis kat ofis mr.hubby jap lagi.

'Malaysian Canteen' ni dianjurkan oleh Malaysian embassy dan dibuat setiap 3-4 bulan sekali utk semua rakyat Malaysia disini. Sebagai tuan rumah  kami bergotong royonglah masak makanan Malaysia. Tugasan saya adalah memasak 2 loyang kuih talam dan nasi lemak utk 10 pot saja. yang selebihnya kawan-kawan lain yg masak. 

Pilihan kuih talam saya kali ni adalah kuih talam kastard jagung...sekali buat sampai 2 loyang terus..memula berdebar juga nak tgk hasilnya coz tak pernah buat lagi talam ni baru 1st time nak cuba kan.....tapi hasilnya alhamdulillah menjadi dan sedap. Actually memula tu ternampak kat dapur Kak Noorsafone @ Story Of Mama yang telah berjaya dalam pertandingan membuat pelbagai kuih talam ...dapat tempat pertama lagi tu. Tahniah utk Kak Noorsafone. Resepi asalnya daripada dapur Kak Yatie @ Sinar kehidupanku...Tahniah juga buat kak Yatie dan terima kasih kerana berkongsi resepi yang best dan sedap  ni....izinkan saya berkongsi disini pula.


Bahan-Bahan- loyang 10 inci

Lapisan Bawah
  • 1 1/2 cwn tepung beras
  • 1/2 cwn tepung jagung
  • 1/2 cwn tepung kastard
  • 1 cwn gula
  • 1 cwn jagung krim manis
  • 3 1/2 cwn santan
  • sedikit perwarna kuning
  • sedikit garam
Cara Menyediakan Lapisan Bawah
  1. Satukan kesemua jenis tepung dlm sebuah mangkuk.
  2. Masukkan sedikit garam, gula dan santan.
  3. Gaul sebati dan tapiskan. Masukkan ke dlm periuk dan masak diatas api kecil sehingga naik wap. Masukkan jagung krim dan gaul lagi sehingga sebati.
  4. Alaskan loyang dngn plastik dan sapukan sedikit minyak. Tuang adunan tadi dan kukus selama 20 minit.
** Setiap 10 minit saya buka penutup kukus dan lapkan air yg terdapat di penutup kukus. Tutup semula dan kukus lagi selama 10 minit.(utk mengelakkan air bertakung di permukaan kuih..)



Bahan Utk Lapisan Atas
  • 2 cwn santan pekat
  • 1 cwn air pandan ( 3 helai daun pandan kisar bersama air dan jadikan 1 cwn jumlahnya)
  • 1 cwn tepung gandum
  • 2 sudu besar tepung jagung
  • 1 sudu besar tpng ubi
  • 2 biji telur
  • 2 sudu besar gula pasir
  • secubit garam
  • Pewarna hijau/pandan

Cara Menyediakan Lapisan Atas
  1. Masukkan kesemua bahan dlm sebuah mangkuk. Gaul sebati, nak mudah blend kesemuanya.
  2. Masukkan adunan ke dlm periuk dan masak hingga naik wap, guna api kecil je.
  3. Cakar2kan sedikit permukaan bawah tadi dan tuangkan adunan pandan ke atas lapisan jagung tadi dan kukus selama 20 minit.
  4. Saya kukus 10 minit dan buka penutup kukus, lapkan air yg terdapat pada penutup kukus dan kukus lagi selama 10 minit.(jumlahnya 20 minit juga kan..)
Tips.
** Sekiranya terdapat sedikit air di permukaan kuih, sengetkan loyang sedikit dan buangkan air yg terdapat di permukaan kuih...guna sudu je...atau lapkan guna tisu dapur.
** Sejukkan kuih, kuih ni hendaklah betul2 sejuk barulah cantik bila di potong.
** Gunakan pisau plastik utk memotong apa2 jenis kuih talam atau kuih lapis supaya cantik.

43 comments:

  1. tahniah kat noorsafone n yatie mmg no. 1 klu bt talam2 ni..

    nieza,1st time bt smpai 2 loyang..hebat! cayalah kat korang sume!! :)

    *bnyk tu...nak skit :))))

    ReplyDelete
  2. lawa jer kuih Nieza.. kalo niaga msti laku ni...kuih dan tuan sama cun..hehehe

    ReplyDelete
  3. kak nieza,
    nampak sedap betul lah!! terliur saya..hihi

    ReplyDelete
  4. Assalamualaikum Nieza,
    Tahniah juga buat Nieza, walau pertama kali buat talam ni, tetap nmpk cantik....buat sampai 2 loyang lagi...tabiklah sama Nieza, kemas je potongannya, mcn nak jual kuihlah pulak...leh niaga ni....

    ReplyDelete
  5. Wow! Sedapnya nampak talam tu!!! Rajinnya buat sampai 2 trays...rasa nak ngap je! hehe ;)

    ReplyDelete
  6. cantik je kuih talam tu Nieza..potong pun cun jer..confirm lepas ni ada yg order ...

    ReplyDelete
  7. assalam nieza..kalo buat resipi yatie mmg tak yah gusar takut x jadikan, mmg jadi je talam resipi yatie ni.

    best nmpk tu nieza, potong pun cantik

    ReplyDelete
  8. assalam nieza,nmpk sungguh kemas hasil tgn nieza,rasa dah tentu sedap kan..masuk list dulu la rcp ni

    ReplyDelete
  9. Assalamualaikum Nieza,

    Akak jeles nie...byk nyer 2 loyang...nak 5 potong boleh?? Sedap aah kuih talam...rasa mcm nak menalam juga ni...hehe...

    ReplyDelete
  10. Sedap dan nampak kemas dan cantik aje bila disusun. Nak sikit boleh?

    ReplyDelete
  11. Nieza....
    Memang Nieza ni pakar dalam membuat kuih talamkan..cantik aje atasnyer...bagi le tip Nieza mcmana nak buat kuih ni tak bagi "timpa wap"..akak tengok kuih talam nieza semuanya cantik2....

    ReplyDelete
  12. hai...salam kunjung balas...^__^
    masuk sini saja dah di hidang dgn kuih talam...sedapnyaaa...izan tak pernah masak kuih talam...bila nieza buat pertama kali dah success...izan teruja nak try jgk resepi ni...

    ReplyDelete
  13. salam kak nieza.. nampak kemas je talam akak ni.. cantik!~ mesti rase pun sedap ni kan.. :)

    ReplyDelete
  14. talam..talam..akak (sorilah kalau puan lg muda)..cepat balik mesia sy nk mintak anta kueh kat umah sy..sy kan bukanlah malas masak tau.sy boleh masak lauk tp bab kueh-mueh malas..hasrat nk buat kek coklat lembab dari awal beli oven smpi oven dah hitam x buat gak kek..puding roti adalah buat tu pun x jadi..sian sy

    ReplyDelete
  15. salam Nieza....waaah banyaknya wat kuih talam...nak hantar Kuantan sekali ke tuh..hehe...meh kita tukar..akak ok jee..hehe

    ReplyDelete
  16. Cantik talam Nieza..warna hijau kuning...
    ...bila dok ovc meriah dgn acara masak2 dan makan sama2 M'sia..dpt mengeratkan silaturahim. nampaknya akak lepas ni mcm Nieza jugak...

    ReplyDelete
  17. Salam Nieza

    Rajin n pandainya buat kuih! sy tk pnh cuba lg buat kuih. :D Sll kt Msia klu tingin, main beli je. hehe.

    ReplyDelete
  18. rajinnya akak buat kuih talam.....
    makin cantik tau kuih talam akak ni.....

    ReplyDelete
  19. hikhikhik warna hijau kuneng negeri mana tuuu nieza..negeri kak tuuu penang kala apa ya ..comel comel..tahniah dek kusss... sedapnya ada jagung.. kalu ratu talam kata boleh dijaul kira ok la tu kan yatie.....awat che rasa jeles tak tau...

    ReplyDelete
  20. Nieza..akak copy dari nieza pulak ye...pandai nieza potong dan susun..cantik je..insyaallah..kalau ada bahan..esok akak cuba..
    akak paling suka talam ..tapi jarang buat sendiri..semua beli je..

    ReplyDelete
  21. nampaknya kena cuba gak yang ni, cam senang jer..
    benda susah kalau dah ada kat tgn Nieza..sure nampak senang aje..kan?

    ReplyDelete
  22. yalah.. bnyknya talam tu..? x habis tu nieza, lontar2lah ke sini sepinggan dua..! hee.. mcm dekat aje ek..? nak main lontar2..

    ReplyDelete
  23. salam kak,
    apa kabar finland?
    lama aku tak singgah sini, ada busy sikit la @ office. hiks...
    rindunya berblog dg kawan2 sebrang ni :D

    ReplyDelete
  24. rajin dah nieza menalam nie...seronok kan kalau buat menjadi.

    ReplyDelete
  25. Assalamualaikum Nieza...Lama sungguh tak mai sini. Masuk sini tengok berderet2 resepi yg sedap2 semuanya. Cantiknya rupa kuih talam ni, rasanya pun dah tentu lah kan! Dah terliur akak ni tau, takde ke utk akak sikit?? :)

    ReplyDelete
  26. Cantiknya kuih talam yang Nieza buat,tabik spring.
    Kenapa kalau kak Zai buat kuih talam permukaannya tak rata.

    ReplyDelete
  27. Salam Nieza. Kita pun suka kuih talam, cantik pulak kuih Nieza ni, menggoda sungguh.

    ReplyDelete
  28. Deliah:
    nieza mana ada hebatlah...akak yg berdua tu jer hebat del..haha kuih dh abis bawa masa jamuan tadi..:)

    Kak Noorma:
    uishhh belum sampai masa nk berniaga kak...ni pun buat utk mkn2 jer..:)

    Norul:
    yu...memang sedap pun..hehe

    kak yatie:
    w.salam kak...tq.tu la sekali buat sampai 2 loyang..ada permintaan nk kuih talam tapi nieza cuba jer lah kuih talam ni..alhamdulillah menjadi semua ckp sedapla kak..ramai yg tapau tadi. tq sharing yer.

    Love:
    yup...memang sedap Love..itulah buat utk jamuan kena banyakla..

    Kak Naz:
    terima kasih...kalau akak yg buat lagi ler cun..:)

    ReplyDelete
  29. Kak Rosaliza:
    w.salam kak...tq kak..ya resepi kak Yatie ni memang terbaik..:)

    Kak Linapg:
    tq kak...saya pun baru jer mencuba2 kak tapi tak leh lawan sifu talam kitala..selamat mencuba ya:)

    Kak Nuridah:
    w.salam kak, buat utk jamuan tadi kena banyakla kak 1 loyang tak cukupla...trylah buat kak sedap ni.

    Kak T&T:
    tq kak...:)

    Kak Azi:
    mana ada pakar kak..saya pun baru jer belejar2 ni...tips tu akak cuma kena tutup dgn towel tebal jgn kasi air masuk jer.

    Cik Puan Izan:
    tq sudi singgah sini..ya cubalah..insyaAllah menjadi..:)

    Noorsha:
    w.salam..ya sedap ni..tq dear..:)

    Rina:
    cubalah buat talam ni..ikut jer resepi tu ...sure boleh jadi punyalah nanti...:)

    Kak Ummi:
    w.salam kak..kuih ni buat 2 loyang tu yg byk tu...utk majlis mkn2 tadi...tak sempat nk antar kuantan dah abisla kak..hehe sedap kuih talam lapis akak tu..nanti boleh try pula..:)

    ReplyDelete
  30. mamasya:
    wah akak nk pindah oberc juga yer...jomx2 kita berjiran hehe...ya la betul la kak meriah ngan mkn2 kan..

    Ishamizu:
    w.salam...tq..ya dok Msia senangla nk beli dok sini nk mkn alamat kena buat sendirila..:)

    Mas:
    kuih ni buat utk jamuan mkn tadi...dh menjadi tugasan dah mas utk msk2 ni...btw tq...:)

    Kak ilah:
    tu la jadi bendera kedah lak yer...hehe jgn jelesx2 kak nanti cubalah yer..hehe

    Kak Erna:
    terima kasih kak...silakan copy...selamat mencuba ya:)

    Kak Nor Moscow:
    yg susah akan jadi senang kak kalau kita merasakan yg ianya senang..:)

    Kak Noor:
    alahai kak cantik dah ler jgn lak sampai gila yer...hehe

    ReplyDelete
  31. Kak Am:
    memang dah abis pun kak...memang buat banyak sampai 2 loyang tu buat utk jamuan makan tadi.

    dethah:
    salam winduuuu...akak baik jer....tq dear..wah lama menyepi ya..bz ke?...:)

    Kak Asma:
    betulx3..hehe

    Kak Azlina:
    alahai kak dah abis kena tapaula tadi...hehe btw tq yer...:)

    Kak Zaitun:
    Tq kak...biasa-biasa jer tu kak ada org buat lagi cantik tau..:)

    Home kreation:
    w.salam...ya kita leh geng la suka kuih talam...hehe tq yer...:)

    ReplyDelete
  32. salam nieza,

    adusss...terliur akak ni tgk talam nieza...tahniah la buat nieza..blog semakin cantik..gambar semakin canggih..akak tumpang syok tengok...

    ReplyDelete
  33. nampak mmg cantik..mesti lembut jer kuih talam tu..kalo dapat merasa sepotong pun jadi lah.. bila dah biasa buat banyak,mcm leceh je nak buat sikit..hihi..
    apa2pun mesti seronok jamah makanan malaysia ramai2 kan. :D

    ReplyDelete
  34. Salam Nieza,
    Wahhhh....cantiknya susunan kueh talam Nieza, macam org2 chef chef pro yg buat...nampak sedap sungguh, nak sikit.....

    ReplyDelete
  35. Cantiknya Nieza talam tu...mesti sedap ni....

    ReplyDelete
  36. sedapnye kak niezaaaaa....naaakkkk....

    ReplyDelete
  37. Assalamualaikum nieza..
    cantiknyaaa talam kastard jagung nie nieza... nmpk sungguh sedap..

    ReplyDelete
  38. cantik sungguh kejadian kuih talam k.nieza niii, kaler pun menarik..:)

    ReplyDelete
  39. wahhh cantiknye bersusun kuih talam tuh..hehehhe

    ReplyDelete
  40. nampak menyelerakan dari pemandangan gambar

    ReplyDelete
  41. salam nieza akak nobatkan sebagai isteri misali..cukup suka dia masak.respek kat nieza

    ReplyDelete
  42. kak..comeinya kuih talam ni. Potong pun cantik tersusun rapi.

    ReplyDelete

sila...sila..jgn segan-segan yer..tq:)

Be Our Guest And Sign This Guestbook...TQVM

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails

My Blog Anniversary Day

Daisypath Anniversary tickers

Our Wedding Anniversary Day

Daisypath - Personal pictureDaisypath Anniversary tickers