Assalammualaikum dan selamat berhujung minggu buat semua....sekali lagi saya dgn weekend yang membusykan....biasa weekend ada jer aktiviti makan-makan ni...mcm ni ler meriahnya dok oberc ni kalau tak buat makan-makan tak ada la nak jumpa kawan-kawan dan beramah mesra kan. So...hari ni buat tayangan kuih talam lagi...harap tak ada yang jemu yer....ahaks...:D Sebelum saya pergi ke majlis 'Malaysian Canteen' hari ni..sempatlah saya n3 kan kuih talam yang dibuat semalam ni. Dah siap potong dah kuih ni untuk dibawa masa majlis kat ofis mr.hubby jap lagi.
'Malaysian Canteen' ni dianjurkan oleh Malaysian embassy dan dibuat setiap 3-4 bulan sekali utk semua rakyat Malaysia disini. Sebagai tuan rumah kami bergotong royonglah masak makanan Malaysia. Tugasan saya adalah memasak 2 loyang kuih talam dan nasi lemak utk 10 pot saja. yang selebihnya kawan-kawan lain yg masak.
Pilihan kuih talam saya kali ni adalah kuih talam kastard jagung...sekali buat sampai 2 loyang terus..memula berdebar juga nak tgk hasilnya coz tak pernah buat lagi talam ni baru 1st time nak cuba kan.....tapi hasilnya alhamdulillah menjadi dan sedap. Actually memula tu ternampak kat dapur Kak Noorsafone @ Story Of Mama yang telah berjaya dalam pertandingan membuat pelbagai kuih talam ...dapat tempat pertama lagi tu. Tahniah utk Kak Noorsafone. Resepi asalnya daripada dapur Kak Yatie @ Sinar kehidupanku...Tahniah juga buat kak Yatie dan terima kasih kerana berkongsi resepi yang best dan sedap ni....izinkan saya berkongsi disini pula.
Source: Kak Yatie @ Sinar kehidupanku
Bahan-Bahan- loyang 10 inci
Lapisan Bawah
- 1 1/2 cwn tepung beras
- 1/2 cwn tepung jagung
- 1/2 cwn tepung kastard
- 1 cwn gula
- 1 cwn jagung krim manis
- 3 1/2 cwn santan
- sedikit perwarna kuning
- sedikit garam
Cara Menyediakan Lapisan Bawah
- Satukan kesemua jenis tepung dlm sebuah mangkuk.
- Masukkan sedikit garam, gula dan santan.
- Gaul sebati dan tapiskan. Masukkan ke dlm periuk dan masak diatas api kecil sehingga naik wap. Masukkan jagung krim dan gaul lagi sehingga sebati.
- Alaskan loyang dngn plastik dan sapukan sedikit minyak. Tuang adunan tadi dan kukus selama 20 minit.
** Setiap 10 minit saya buka penutup kukus dan lapkan air yg terdapat di penutup kukus. Tutup semula dan kukus lagi selama 10 minit.(utk mengelakkan air bertakung di permukaan kuih..)
Bahan Utk Lapisan Atas
- 2 cwn santan pekat
- 1 cwn air pandan ( 3 helai daun pandan kisar bersama air dan jadikan 1 cwn jumlahnya)
- 1 cwn tepung gandum
- 2 sudu besar tepung jagung
- 1 sudu besar tpng ubi
- 2 biji telur
- 2 sudu besar gula pasir
- secubit garam
- Pewarna hijau/pandan
Cara Menyediakan Lapisan Atas
- Masukkan kesemua bahan dlm sebuah mangkuk. Gaul sebati, nak mudah blend kesemuanya.
- Masukkan adunan ke dlm periuk dan masak hingga naik wap, guna api kecil je.
- Cakar2kan sedikit permukaan bawah tadi dan tuangkan adunan pandan ke atas lapisan jagung tadi dan kukus selama 20 minit.
- Saya kukus 10 minit dan buka penutup kukus, lapkan air yg terdapat pada penutup kukus dan kukus lagi selama 10 minit.(jumlahnya 20 minit juga kan..)
Tips.
** Sekiranya terdapat sedikit air di permukaan kuih, sengetkan loyang sedikit dan buangkan air yg terdapat di permukaan kuih...guna sudu je...atau lapkan guna tisu dapur.
** Sejukkan kuih, kuih ni hendaklah betul2 sejuk barulah cantik bila di potong.
** Gunakan pisau plastik utk memotong apa2 jenis kuih talam atau kuih lapis supaya cantik.
tahniah kat noorsafone n yatie mmg no. 1 klu bt talam2 ni..
ReplyDeletenieza,1st time bt smpai 2 loyang..hebat! cayalah kat korang sume!! :)
*bnyk tu...nak skit :))))
lawa jer kuih Nieza.. kalo niaga msti laku ni...kuih dan tuan sama cun..hehehe
ReplyDeletekak nieza,
ReplyDeletenampak sedap betul lah!! terliur saya..hihi
Assalamualaikum Nieza,
ReplyDeleteTahniah juga buat Nieza, walau pertama kali buat talam ni, tetap nmpk cantik....buat sampai 2 loyang lagi...tabiklah sama Nieza, kemas je potongannya, mcn nak jual kuihlah pulak...leh niaga ni....
Wow! Sedapnya nampak talam tu!!! Rajinnya buat sampai 2 trays...rasa nak ngap je! hehe ;)
ReplyDeletecantik je kuih talam tu Nieza..potong pun cun jer..confirm lepas ni ada yg order ...
ReplyDeleteassalam nieza..kalo buat resipi yatie mmg tak yah gusar takut x jadikan, mmg jadi je talam resipi yatie ni.
ReplyDeletebest nmpk tu nieza, potong pun cantik
assalam nieza,nmpk sungguh kemas hasil tgn nieza,rasa dah tentu sedap kan..masuk list dulu la rcp ni
ReplyDeleteAssalamualaikum Nieza,
ReplyDeleteAkak jeles nie...byk nyer 2 loyang...nak 5 potong boleh?? Sedap aah kuih talam...rasa mcm nak menalam juga ni...hehe...
Sedap dan nampak kemas dan cantik aje bila disusun. Nak sikit boleh?
ReplyDeleteNieza....
ReplyDeleteMemang Nieza ni pakar dalam membuat kuih talamkan..cantik aje atasnyer...bagi le tip Nieza mcmana nak buat kuih ni tak bagi "timpa wap"..akak tengok kuih talam nieza semuanya cantik2....
hai...salam kunjung balas...^__^
ReplyDeletemasuk sini saja dah di hidang dgn kuih talam...sedapnyaaa...izan tak pernah masak kuih talam...bila nieza buat pertama kali dah success...izan teruja nak try jgk resepi ni...
salam kak nieza.. nampak kemas je talam akak ni.. cantik!~ mesti rase pun sedap ni kan.. :)
ReplyDeletetalam..talam..akak (sorilah kalau puan lg muda)..cepat balik mesia sy nk mintak anta kueh kat umah sy..sy kan bukanlah malas masak tau.sy boleh masak lauk tp bab kueh-mueh malas..hasrat nk buat kek coklat lembab dari awal beli oven smpi oven dah hitam x buat gak kek..puding roti adalah buat tu pun x jadi..sian sy
ReplyDeletesalam Nieza....waaah banyaknya wat kuih talam...nak hantar Kuantan sekali ke tuh..hehe...meh kita tukar..akak ok jee..hehe
ReplyDeleteCantik talam Nieza..warna hijau kuning...
ReplyDelete...bila dok ovc meriah dgn acara masak2 dan makan sama2 M'sia..dpt mengeratkan silaturahim. nampaknya akak lepas ni mcm Nieza jugak...
Salam Nieza
ReplyDeleteRajin n pandainya buat kuih! sy tk pnh cuba lg buat kuih. :D Sll kt Msia klu tingin, main beli je. hehe.
rajinnya akak buat kuih talam.....
ReplyDeletemakin cantik tau kuih talam akak ni.....
hikhikhik warna hijau kuneng negeri mana tuuu nieza..negeri kak tuuu penang kala apa ya ..comel comel..tahniah dek kusss... sedapnya ada jagung.. kalu ratu talam kata boleh dijaul kira ok la tu kan yatie.....awat che rasa jeles tak tau...
ReplyDeleteNieza..akak copy dari nieza pulak ye...pandai nieza potong dan susun..cantik je..insyaallah..kalau ada bahan..esok akak cuba..
ReplyDeleteakak paling suka talam ..tapi jarang buat sendiri..semua beli je..
nampaknya kena cuba gak yang ni, cam senang jer..
ReplyDeletebenda susah kalau dah ada kat tgn Nieza..sure nampak senang aje..kan?
pergh cantik gila
ReplyDeleteyalah.. bnyknya talam tu..? x habis tu nieza, lontar2lah ke sini sepinggan dua..! hee.. mcm dekat aje ek..? nak main lontar2..
ReplyDeletesalam kak,
ReplyDeleteapa kabar finland?
lama aku tak singgah sini, ada busy sikit la @ office. hiks...
rindunya berblog dg kawan2 sebrang ni :D
rajin dah nieza menalam nie...seronok kan kalau buat menjadi.
ReplyDeleteAssalamualaikum Nieza...Lama sungguh tak mai sini. Masuk sini tengok berderet2 resepi yg sedap2 semuanya. Cantiknya rupa kuih talam ni, rasanya pun dah tentu lah kan! Dah terliur akak ni tau, takde ke utk akak sikit?? :)
ReplyDeleteCantiknya kuih talam yang Nieza buat,tabik spring.
ReplyDeleteKenapa kalau kak Zai buat kuih talam permukaannya tak rata.
Salam Nieza. Kita pun suka kuih talam, cantik pulak kuih Nieza ni, menggoda sungguh.
ReplyDeleteDeliah:
ReplyDeletenieza mana ada hebatlah...akak yg berdua tu jer hebat del..haha kuih dh abis bawa masa jamuan tadi..:)
Kak Noorma:
uishhh belum sampai masa nk berniaga kak...ni pun buat utk mkn2 jer..:)
Norul:
yu...memang sedap pun..hehe
kak yatie:
w.salam kak...tq.tu la sekali buat sampai 2 loyang..ada permintaan nk kuih talam tapi nieza cuba jer lah kuih talam ni..alhamdulillah menjadi semua ckp sedapla kak..ramai yg tapau tadi. tq sharing yer.
Love:
yup...memang sedap Love..itulah buat utk jamuan kena banyakla..
Kak Naz:
terima kasih...kalau akak yg buat lagi ler cun..:)
Kak Rosaliza:
ReplyDeletew.salam kak...tq kak..ya resepi kak Yatie ni memang terbaik..:)
Kak Linapg:
tq kak...saya pun baru jer mencuba2 kak tapi tak leh lawan sifu talam kitala..selamat mencuba ya:)
Kak Nuridah:
w.salam kak, buat utk jamuan tadi kena banyakla kak 1 loyang tak cukupla...trylah buat kak sedap ni.
Kak T&T:
tq kak...:)
Kak Azi:
mana ada pakar kak..saya pun baru jer belejar2 ni...tips tu akak cuma kena tutup dgn towel tebal jgn kasi air masuk jer.
Cik Puan Izan:
tq sudi singgah sini..ya cubalah..insyaAllah menjadi..:)
Noorsha:
w.salam..ya sedap ni..tq dear..:)
Rina:
cubalah buat talam ni..ikut jer resepi tu ...sure boleh jadi punyalah nanti...:)
Kak Ummi:
w.salam kak..kuih ni buat 2 loyang tu yg byk tu...utk majlis mkn2 tadi...tak sempat nk antar kuantan dah abisla kak..hehe sedap kuih talam lapis akak tu..nanti boleh try pula..:)
mamasya:
ReplyDeletewah akak nk pindah oberc juga yer...jomx2 kita berjiran hehe...ya la betul la kak meriah ngan mkn2 kan..
Ishamizu:
w.salam...tq..ya dok Msia senangla nk beli dok sini nk mkn alamat kena buat sendirila..:)
Mas:
kuih ni buat utk jamuan mkn tadi...dh menjadi tugasan dah mas utk msk2 ni...btw tq...:)
Kak ilah:
tu la jadi bendera kedah lak yer...hehe jgn jelesx2 kak nanti cubalah yer..hehe
Kak Erna:
terima kasih kak...silakan copy...selamat mencuba ya:)
Kak Nor Moscow:
yg susah akan jadi senang kak kalau kita merasakan yg ianya senang..:)
Kak Noor:
alahai kak cantik dah ler jgn lak sampai gila yer...hehe
Kak Am:
ReplyDeletememang dah abis pun kak...memang buat banyak sampai 2 loyang tu buat utk jamuan makan tadi.
dethah:
salam winduuuu...akak baik jer....tq dear..wah lama menyepi ya..bz ke?...:)
Kak Asma:
betulx3..hehe
Kak Azlina:
alahai kak dah abis kena tapaula tadi...hehe btw tq yer...:)
Kak Zaitun:
Tq kak...biasa-biasa jer tu kak ada org buat lagi cantik tau..:)
Home kreation:
w.salam...ya kita leh geng la suka kuih talam...hehe tq yer...:)
salam nieza,
ReplyDeleteadusss...terliur akak ni tgk talam nieza...tahniah la buat nieza..blog semakin cantik..gambar semakin canggih..akak tumpang syok tengok...
nampak mmg cantik..mesti lembut jer kuih talam tu..kalo dapat merasa sepotong pun jadi lah.. bila dah biasa buat banyak,mcm leceh je nak buat sikit..hihi..
ReplyDeleteapa2pun mesti seronok jamah makanan malaysia ramai2 kan. :D
Salam Nieza,
ReplyDeleteWahhhh....cantiknya susunan kueh talam Nieza, macam org2 chef chef pro yg buat...nampak sedap sungguh, nak sikit.....
Cantiknya Nieza talam tu...mesti sedap ni....
ReplyDeletesedapnye kak niezaaaaa....naaakkkk....
ReplyDeleteAssalamualaikum nieza..
ReplyDeletecantiknyaaa talam kastard jagung nie nieza... nmpk sungguh sedap..
cantik sungguh kejadian kuih talam k.nieza niii, kaler pun menarik..:)
ReplyDeletewahhh cantiknye bersusun kuih talam tuh..hehehhe
ReplyDeletenampak menyelerakan dari pemandangan gambar
ReplyDeletesalam nieza akak nobatkan sebagai isteri misali..cukup suka dia masak.respek kat nieza
ReplyDeletekak..comeinya kuih talam ni. Potong pun cantik tersusun rapi.
ReplyDelete