28 Apr 2011

Kek Durian Lembab Marbel Coklat


Assalammualaikum dan salam sejahtera buat semua...hari ni buat tayangan kek durian pula...jgn ingat org kat sini tak ada durian tau...haha durian kat sini lagi special tak kira musim..ada jer buahnya.... durian siam pun jadilah kan janji dpt ler merasa juga. Durian siam ni beli kat kedai aseanic kat sini...mr.hubby memang peminat durian. Saya lak kalau mkn gitu jer tak berapa suka....lebih suka  makan yg siap diproses..mcm buat kuih, bubur atau kek ni bolehlah. 

Kalau kat Msia tu tak payah ckplah kan memang puas ler mkn tapi bila dok sini dpt beli yg diimport ni pun jadilah walaupun mahal juga reganya kalau nk compare ngan rega kat Msia tu.....tapi nk mkn punya pasal tutup mata jer lah kan. So...sebelum durian ni dihabiskan oleh mr.hubby saya buat ler projek kek durian...hmmm memang sedapla...resepi dah lama simpan baru hari ni berkesempatan nak cuba. Terima kasih yer pada Hanaz dan kak Madiha a.k.a Ratna yg telah berkongsi kek yg sedap ni. Izinkan saya berkongsi disini pula. snap photo pun nak cepat jer ni.tak sempat nk kasi posing lama2 pun kek ni...mata dah ngantukla.



Adaptasi dari resepi Kek Durian Lembab Hanaz Manis


Bahan2nya 
1 cawan isi durian 
1 cawan susu segar 
1 cawan mentega cair 
3 butir telur gred A 
1 cawan gula kastor (MaDiHaA kurangkan 2 sudu besar sebab nak kurangkan manis)
2 cawan tepung gandum 
¾ teaspoon soda bikarbonat (resepi asal 1 teaspoon)
1½ teaspoon baking powder (resepi asal 1 teaspoon)
2 teaspoon coklat emulco

Pewarna kuning secukupnya 
Sedikit marjerin & tepong gandum utk mengris loyang 




Cara2 Menyediakan 

1. Ayak tepong, soda bikarbonat & baking powder sebanyak 3 kali.  Ketepikan.

2. Kisar isi durian, susu segar & mentega cair sehingga halus.  Panaskan oven 170C & griskan loyang dengan marjerin & taburkan tepong sehingga rata. Buang lebihan tepong.

3. Pukul telur dengan gula sehingga benar2 kembang & gebu.
4. Masukkan sebahagian bahan2 yang dikisar halus & kacau rata.  Masukan lebihannya dan kacau lagi sehingga rata.
5. Masukkan bahan2 yang diayak sedikit demi sedikit dan kaup balik dengan spatula sehingga sebati.
6. Bahagikan kepada 2 bahagian sama rata.  Satu bahagian dicampurkan dengan coklat emulco & kacau rata.  Satu bahagian lagi dimasukkan dengan pewarna kuning & kacau rata.
7. Sudukan 3 sudu besar adunan warna coklat.  Sudukan 3 sudu besar adunan warna kuning di atasnya.  Sudukan lagi 3 sudu & diikuti dengan 3 sudu lagi adunan secara bergilir2.  Ulangi sekali lagi proses yang sama.  Step yang ke empat.. sudukan pula 2 sudu besar adunan seterusnya & ulangi sehingga 3 kali ulangan.  sudukan 1 sudu besar untuk pusingan yang seterusnya sehingga adunan habis.  Hentak2kan sedikit loyang supaya adunan turun & rata.
8. Bakar (api atas bawah) dalam oven selama 45 minit atau sehingga kek masak (suhu & masa membakar kek bergantung oven masing2). Untuk menguji kek sudah masak.. cucukkan ditengah2 kek dengan lidi penguji sekiranya lidi keluar bersih bermakna kek sudah masak & bolehlah dikeluarkan dari oven.


mcm ni ler rupa step by step yg saya buat tu..saya hanya meletakkan 1 sudu besar saja...tak la cantik sgt lapisannya tu...hasil keras tgn org yg membuatnya...:D

jeng...jeng.........inilah rupa durian siam yg diimport tu.....biasanya saya beli isi jer..tapi kali ni mr.hubby dah teringin yg sebiji ni..so..angkut lah blk....isi memang tebal dan fresh juga walaupun di frozenkan masa beli ni. reganya dlm euro9 sebiji ni...timbang ikut kg.

34 comments:

  1. Lajunya orang Findland ni, kita kat cni baru aje nak cari durian. Nampak sedap bolih try,

    ReplyDelete
  2. niezaaaa...
    cantiknya marble kek tu.. lawa je layer dia tu.. suke tengok.tetibe teringat kek layer pisang ari tu... cantik cantik..

    ReplyDelete
  3. assalam nieza..tengok tajuk..akak nak tanya dah..sebelum tanya nieza dah jawab..he he.
    rupanya ada jugak jual buah durian kat sana.
    camana la nieza buat belang kek ni..cantik je jadinya..akak nak banyak kali jugak cuba..tapo tak mau cantik..tu sebab kalau akak buat kek tak berani tayang gambar..tak cantik
    akak simpa resepi ye..nak cuba jugak..tak letak durian pun tak pe kan nieza.

    ReplyDelete
  4. Salam, Nieza... dah lama akak tengok kek2 durian ni tapi mcm tak brp heran psl tak minat, tapi tiba2 kat sini mcm terpegunlah pulok! Nak cuba jugalah.. salin rsepi Nieza.. macehhhhhhhhhhh!

    ReplyDelete
  5. Nampak memang menarik... tapi akak tak makan durian laaa..pulak... cuci mata aje lah nieza pagi2 ni.. :D

    ReplyDelete
  6. salam nieza - lina tak pernah lagi buat cake durian ...pasti sedap kan. Cantik nieza nyer belang2 tu..lina still fail lagi nak buat tang lcorak2 tu

    ReplyDelete
  7. Tu dia..ngan ingat org Malaysia aje tayang durian...Nieza punya durian lagi import siap dalam sarang lagi..hehehe..belang belang tu cantik la sesangat nye...

    ReplyDelete
  8. patutla mcm terbau2 durian..kat sini ada kek durian rupanyer..

    cantik nieza kek tu..belangnya pun cantik..halus jer..nampak mcm moist..sedap tak neiza? kalau sedap akak pun nak try gaklah sbb ada doyan lebih lg dlm petiais tu..akak amik resepi ya..

    nieza ada tanya pasal talam seri lapis labu tu kan..resepi tu betul dek..tpg ubi 1 tbsp..

    ReplyDelete
  9. kak..sedappnya kek doyan tu..
    terliur mas tengok..
    masuk list resepi ni...

    ReplyDelete
  10. salam nieza..

    patutlah akak terhidu kek durian lagi.. rupanya ada kat dapur nieza yer.. hehehehe... dah menjadi pun haaa kek duriannya.. cantikk!! alhamdulillah sudi jugak nieza mencubanya... kek ni memang lembab giler kan? tak boleh makan byk2 sekali cepat muak.. hehehe.. kena mkn ulang2.. t.kasih buat hanaz yg kreatif mereka cipta resepi.. akak tukang sebarkan aje.. korek2 di dapur lama beliau.. hehehe...

    ReplyDelete
  11. kak nieza,
    cantik belang2 kek durian nih..
    mesti sedap... =)
    durian tu di frozenkan sekali ngan kulit2 la yer? ooo

    ReplyDelete
  12. susahnya nak ingat masa nak membelangkan durian belanga ni niezaaa tulun2 huhuuu kemas betoi kerja tangan nieza...

    ReplyDelete
  13. pasni ramai2 kite mencubanya ye... :) memang cantik n rasanya pasti sodap sbb duyan tu.

    ReplyDelete
  14. dgr nama kek aje dah terliur apalagi kalau makan tak tahulah nk ckp, mesti sdap pulak tu ada derian, mmg best..

    ReplyDelete
  15. Assalamualaikum W.W. salam pegenalan Nieza dan semua kawn-kwn,kak Noreen dari S'pore tersingkap blog u bila silak-silak blog,nampak pulak marble Durian tak bole tahannnn.....mcm nak buat skrg juga Nieza..famili semua suka durian ,ble kak kopy tak? tgok jer macam sedap lagi nampak moist..kak peminat marble lbih-lbih lgi kalo taroh choklat powder uhuhuh bole habiskan setengah loyang,sampai jumpa lgi disini Nieza,terimakasih banyak-banyak, maaf zahir bathin hilallikok !!

    ReplyDelete
  16. Salam Nieza....

    Nak makan punya pasal kena tutup dua2 belah mata...harga belakang kira....he he...nampak moist je kek ni Nieza....org jauh nak mintak sepotong boleh ke...:)

    ReplyDelete
  17. Asal datang sini je nampak kek cantik, asal kek cantik je mesti kena datang sini...

    ReplyDelete
  18. kalau dah teringin nak makan...mahal mana pun sanggupkan nieza.
    Bererti di Finland ramai juga le orang asia kan.

    Kalau ada masa boleh try resepi ni :)

    ReplyDelete
  19. Memang considered as exotic fruit lah kan kat sana...mesti mahal giler..saya dulu kat Sydney, sebijik durian Siam dijual AUD 17-20..tu tahun 2003 punya rate..

    ReplyDelete
  20. Salam Kak Nieza.. lama tak jenguk dapo akak.. ye lah kak betul gak kalu dah teringin tu pejam2 mata jelah lelagi kalu dah feberet.. wow.. cantiq n kemas tu lapisan akak... nampak menyelerakan... he he he

    ReplyDelete
  21. Sis, sedap nya tak pernah terpikir lee pulak sue niii..kann iskkkk !!!
    cantik kek tuuuu....macam nak gigit jeeeee

    ReplyDelete
  22. mesti sedap ni.... tapi durian kat umah ni tak sempat simpan kalo yg sedap.. sebab terus ngap masok molot...

    ReplyDelete
  23. waaa ada durian la.. tringin sgt, nak beli aritu tp yg da kopek, nampak cam lebam ja..huhu xjadi beli, da la mahal, so kna beli yg betul2 nampak fresh:(.. pepun cantik sungguh belang2 kek k.nieza, makan xhingat dunia niii..hihi

    ReplyDelete
  24. nieza--
    gini punya cantik belang2 mu.. dikau kata tak kreatif.. alahai;
    agak2 kalau ayu buat.. bukan jer tak ada belang.. entah2 keras macam batu bata.. hahah


    nieza, bilalah kamu nak balik malaysia?? mana tau boleh rasa air tanganmu

    ReplyDelete
  25. Assalamualaikum Nieza...waaah tayang kek dengan durian2 sekali...hehe..akak kan kalau nak tau, mmg x makan durian, geng la dgn Azlita tuh..hehee...tp tempoyak akak tibai...wahahahaha, pelik kan..?

    ReplyDelete
  26. nieza... akak kat M'sia nie pun lom sempat nak merasa lg kek nie.. hehehe.. kat sini x nmpk lg buah durian tau... nak sikiiit.. hehehe

    ReplyDelete
  27. Kak Paty:
    haha org sini buat tak ikut musim kak sentiasa ada jer..hehe

    Izah:
    tq....tapi tgk belang kek pisang izah wat tu lagi cun..:)

    Kak Erna:
    ya kak dah agak sure ada yg akan bertanya...tu yg jwb dulu...hehe nasib baik ada jual kat sini import dr siam pun jadilah kan..akak cubalah saya pun bukannya pandai sgt..baru jer 2-3kali buat belang2 tu..

    Kak Yus:
    silakan..trylah kak...selamat mencuba ya...:)

    Kak Ita:
    dah tau dah...haha cuci mata jer lah yer:)

    Kak Lina:
    cubalah buat...simple jer...corak tu pun senang jer..nanti cuba lagi yer:)

    ReplyDelete
  28. Kak Nazrah:
    tu la nk habaq mai org sini pun leh mkn doyan gak..hehe btw tq kak

    kak Akma:
    yer kak moist jer kek ni...memang sedap..cubalah nanti:)

    Mas:
    sedap mas..masuk jgn tak masuk list tu yer...nanti buat antar akak sikit k..hehe

    kak madiha:
    w.salam...tq sharing kak..memang sedap kek ni moist gitu.

    Norul:
    tq..yer sedap....beli ngan kulit2 tu fresh sikit memang diorang frozen semua ngan kulit tu.

    kak ilah:
    senang jer kak simple jer tu...btw tq..tgn tak ler berseni pun kak..

    Star anise:
    tq boleh jer silakan...selamat mencuba yer:)

    ReplyDelete
  29. Kak Am:
    betulx3..hehe tapi kalau akak yg buat sure lagi best..:)

    Kak Noreen:
    w.salam....ya silakan copy resepi kak...semua resepi utk berkongsi bersama....btw salam kenal juga dr saya...nanti akak tinggalkan link blog akak yer..boleh saya kunjung balas..:)

    kak cik:
    w.salam...ya betul la kak bab mkn tak boleh nk berkira sgt...boleh jer 2-3 potong pun boleh...hehe

    SK:
    tq sudi dtng sini..:)

    Kak Kasih:
    ya ada kedai asenic senang nk cari brng asia...msian tak ramai sgt kat sini.

    Daddy ziyyad:
    ya import mali memang mahal...tapi nk mkn punya pasal beli jugalah..:)

    halamanku:
    bz ke?..hehe tq ingat juga nk singgah sini..ya sedap kek ni cubalah nanti:)

    ReplyDelete
  30. suhailas:
    mai ler gigit...hehe yer sekali sekali durian dibuat kek pun sodap juga..:)

    mulan:
    haha kena cepat2 ler buat kalau beli doyan tu..:)

    mama olynn:
    ya la kalau yg isi saja tu memang nampak gitu tapi kalau beli yg sebiji tu isi dlmnya freshla.

    ayu:
    haha mana boleh mcm batu bata mana tau air tgn ayu lagi cantik secantik tuannya juga...hehe bila nk blk tu tak sure lagila ayu..insyaAllah..sampai masa nanti blk lah..:)

    kak Ummi:
    wah geng kak ita la ni...tak pe cuci mata jer lah yer kak...saya lak tempoyak tk mkn pulak..tertukar pulak kita..:)

    kak diana:
    ehh mcm mana tak ada doyan lak kat sana tu kak...mai import dr sini lah...hehe

    ReplyDelete
  31. durian lagi?? Fuhhhh .. terliur.

    ReplyDelete
  32. betoi² gilerlah tgk kek durian nih..sy dahla suka kek..suka durian..tp biler sy nk rajinnnnn buat kek..tolonglah diri!

    ReplyDelete
  33. Salam,
    mahalnye harga durian.. tp demi nak makan.. x kisah la..

    x pernah makan kek durian..
    kalau jmpe durian nnti nak try buat la..

    ReplyDelete
  34. Saya kurang minat makan durian. tp bila dah di proses seperti buat kek,pengat, tempoyak,macamtu baru saya makan.

    ReplyDelete

sila...sila..jgn segan-segan yer..tq:)

Be Our Guest And Sign This Guestbook...TQVM

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails

My Blog Anniversary Day

Daisypath Anniversary tickers

Our Wedding Anniversary Day

Daisypath - Personal pictureDaisypath Anniversary tickers