15 Apr 2011

Puding Roti Keladi


Assalammualaikum dan salam sejahtera buat semua.....terima kasih pada semua yang sudi berkunjung ke sini. Lately ni banyak tayangan ecard jer yer...apa nk buat bulan ni banyak betul hari bersejarah. Sebagai tanda ingatan dan kenangan nak juga saya coretkan di blog ni untuk tatapan dan kenangan dimasa akan datang. 

Oklah dah banyak hari tak tayang gambar makanan 2-3 hari lepas saya demam tapi mujur tak melarat ...tapi temp yg saya check 38 degree C jugalah... demam mlm pulak tu.So...masa rasa bdn panas tu cepat-cepat mkn ubat dan banyakkan minum air. Alhamdulillah sekarang dah baik cuma sakit tekak dan batuk jer belum hilang lagi...ingat malas nk jumpa doc tapi mr.hubby pun risau dan dia dah buat appointment dah pun...so.. kena pi jugalah ptng nanti. Kat sini kalau nk jumpa doc bukan boleh suka hati terus pergi kena call dulu dapatkan appoinment dulu.

Oklah berbalik semula pada n3 hari ni layan puding jer lah sempena my birthday semalam...org mkn kek saya mkn puding haha apa nk buat sakit tekak punya pasal kan...ada hikmatnya Allah bagi kita sakit ni...so..syukur jugalah...hmmm maybe hikmahnya tak boleh mkn ni boleh slim sikit kot..:D


Ok resepi asal daripada kak Hana yang sekarang menetap di Kuantan..haha apa ceter yer akak kita tu...bz yer biasalah kalau blk M'sia sure la bz ngan keja pulak kan...saya pun agaknya mcm tu la kot nanti...tak taula kan. Resepi ni  saya copy kat dapur kat Yatie...nampak kak Yatie tayang hari tu terus berkenan..suka colour purple ni....btw tqvm pada kak Hana dan kak Yatie kerana berkongsi resepi yer..izinkan saya berkongsi disini pula.

Source: Kak Hana
Copy: Kak Yatie
Bahan-bahan
4 keping roti
  • 2 biji telur
  • 1/2 cawan susu pekat
  • 170ml susu cair
  • 8 gm serbuk agar2 (1 sudu besar)
  • 1/2 cawan gula
  • 2 sb butter/marjerin dicairkan
  • 3 1/2 cawan air (guna cwn biasa 230ml)
  • sedikit perisa keladi dan pewarna unggu.


Cara membuatnya:
  1. Didihkan 3 cwn air, serbuk agar2 dan gula kedalam periuk.
  2. Blend roti, telur, susu pekat, susu cair dan balance air tadi (1/2 cwn). Kemudian masukkan kedalam periuk agar2 yg sudah didih tadi.
  3. Masukkan butter/marjerin dan kacau rata sampai mendidih..matikan api.
  4. Bahagikan kepada 2 bhgn, satu bahagian warna asal dan satu bahagian letak pewarna unggu.
  5. Kacau cepat2 dan sebati,pastikan tak berketul2.
  6. Tuang kedalam loyang secara berselang seli...sesenduk demi sesenduk, sesenduk warna asal dan sesenduk warna unggu, ulang sehingga habis..(ketika melapis hendaklah dgn cepat sbb puding nie, mudah sejuk dan membeku...
  7. Bila siap, bolehlah disimpan di dalam peti sejuk sekurang2nya sejam dan enak dimakan ketika sejuk


    27 comments:

    1. amboi!... cantiknyer... tak berkelip memandang... mmg cantik sangat...
      akak nak yg ada cokolat tu...

      ReplyDelete
    2. cantiknya puding kak nieza...mesti sedap nih...sian, tak sihat di hari lahir..moga akak cepat sihat =)

      ReplyDelete
    3. salam nieza
      takleh jadi nih.dah sampai finland dah menda alah nih..esok jugak akak harus mencari keladi..

      ReplyDelete
    4. perhhh...cantiknya puding tu....
      berseri2 jerk....
      mas nak yg mulat2 tu...
      terliur dah nengoknya...

      ReplyDelete
    5. waaa...cantik... semoga cepat sembuh yer, rajin2 makan ubat..

      ReplyDelete
    6. Cantik warnanya...putih...ungu...seasi sangat....nyum..nyum...

      ReplyDelete
    7. assalam nieza..teramat cantik puding tu, sweet je. akk selalu cari kaler purple tapi x terjumpa,

      nyamannya kalo dpt sebekas dua tu hehehe

      ReplyDelete
    8. saya pon meleleh mcm coklat tu...slurppp

      ReplyDelete
    9. wow sungguh anggun menawan puding nieza ni..dok tunggu gak kot2 mai anto ke sg.nibong hehehe

      ReplyDelete
    10. Cantiknye puding dia... special edition utk birthday la ni ye... hehehe.... happy birthday dear... semoga panjang umur murah rezeki.. semoga ceria selalu ye :)

      ReplyDelete
    11. Comei puding Nieza tu...cantik warna purplenya.
      Moga Nieza cepat semboh...

      ReplyDelete
    12. minta mai hat ada cekelat tu nieza.. meleleh aiq liuq dah nii kita tukaq dgn gulungan patah kasih nak tak?hehe

      ReplyDelete
    13. cantiknye puding roti tu..ni sy bwk mapin cekelat utk b day akak....tp toping badam kat atas da togel kene kikis ngan darwish..hihi..bolehla ye dr xde..ehehe

      ReplyDelete
    14. cantiknya nieza!! meh akak temankan nieza makan puding ya... smoga cepat sembuh ya.. :)

      ReplyDelete
    15. Nieza, kalau ada banyak meh kak rose tolong abeskan puding yg cantik ni...kaler yg sangat sweet! suka nengoknya.

      ReplyDelete
    16. cantiknya puding nieza ni... akak pun suka tengok kaler tu cantik sgt

      ReplyDelete
    17. Nieza...akak pun demam jugak..tapi dah baik dah...Nieza jgn.lupa mkaan ubat tau...Cakap pasal puding tu...mesti sedapkan.akak kalau puding...memang langkah tak pi..kata org. kedah...memang suka sangat. rasa sejuk tekak ni bila makan puding. Nanti akak nak cuba lah..nampak senang aje...yg. senang bolehlah cuba..he..he..

      ReplyDelete
    18. suka tengok colour dia...sure sedapkan :)

      ReplyDelete
    19. cantik dan sedapnya!!

      rasa cm nk amek ja tp xley huhu

      smoga cpat smbuh ya kak =)

      ReplyDelete
    20. Hurmmmm nasib baik bukan kaler cokelat. Cantik le kaler dia.

      ReplyDelete
    21. Hai kak, cantiknya puding yg akak buat ni. Saya suka juga masak2 ni tapi xde org nak makan la pulak!

      ReplyDelete
    22. kak..mase letak setiap lapisan tu..kena tnggu sejuk satu lapis or boleh letak trus?...xperlu tnggu yg purple tu beku dlu?

      ReplyDelete
    23. kak..mase letak setiap lapisan tu..kena tnggu sejuk satu lapis or boleh letak trus?...xperlu tnggu yg purple tu beku dlu

      ReplyDelete

    sila...sila..jgn segan-segan yer..tq:)

    Be Our Guest And Sign This Guestbook...TQVM

    LinkWithin

    Related Posts with Thumbnails

    My Blog Anniversary Day

    Daisypath Anniversary tickers

    Our Wedding Anniversary Day

    Daisypath - Personal pictureDaisypath Anniversary tickers