Assalammualaikum dan salam sejahtera buat semua.....terima kasih pada semua yang sudi berkunjung ke sini. Lately ni banyak tayangan ecard jer yer...apa nk buat bulan ni banyak betul hari bersejarah. Sebagai tanda ingatan dan kenangan nak juga saya coretkan di blog ni untuk tatapan dan kenangan dimasa akan datang.
Oklah dah banyak hari tak tayang gambar makanan 2-3 hari lepas saya demam tapi mujur tak melarat ...tapi temp yg saya check 38 degree C jugalah... demam mlm pulak tu.So...masa rasa bdn panas tu cepat-cepat mkn ubat dan banyakkan minum air. Alhamdulillah sekarang dah baik cuma sakit tekak dan batuk jer belum hilang lagi...ingat malas nk jumpa doc tapi mr.hubby pun risau dan dia dah buat appointment dah pun...so.. kena pi jugalah ptng nanti. Kat sini kalau nk jumpa doc bukan boleh suka hati terus pergi kena call dulu dapatkan appoinment dulu.
Oklah berbalik semula pada n3 hari ni layan puding jer lah sempena my birthday semalam...org mkn kek saya mkn puding haha apa nk buat sakit tekak punya pasal kan...ada hikmatnya Allah bagi kita sakit ni...so..syukur jugalah...hmmm maybe hikmahnya tak boleh mkn ni boleh slim sikit kot..:D
Ok resepi asal daripada kak Hana yang sekarang menetap di Kuantan..haha apa ceter yer akak kita tu...bz yer biasalah kalau blk M'sia sure la bz ngan keja pulak kan...saya pun agaknya mcm tu la kot nanti...tak taula kan. Resepi ni saya copy kat dapur kat Yatie...nampak kak Yatie tayang hari tu terus berkenan..suka colour purple ni....btw tqvm pada kak Hana dan kak Yatie kerana berkongsi resepi yer..izinkan saya berkongsi disini pula.
Source: Kak Hana
Copy: Kak Yatie
Bahan-bahan
4 keping roti
- 2 biji telur
- 1/2 cawan susu pekat
- 170ml susu cair
- 8 gm serbuk agar2 (1 sudu besar)
- 1/2 cawan gula
- 2 sb butter/marjerin dicairkan
- 3 1/2 cawan air (guna cwn biasa 230ml)
- sedikit perisa keladi dan pewarna unggu.
Cara membuatnya:
- Didihkan 3 cwn air, serbuk agar2 dan gula kedalam periuk.
- Blend roti, telur, susu pekat, susu cair dan balance air tadi (1/2 cwn). Kemudian masukkan kedalam periuk agar2 yg sudah didih tadi.
- Masukkan butter/marjerin dan kacau rata sampai mendidih..matikan api.
- Bahagikan kepada 2 bhgn, satu bahagian warna asal dan satu bahagian letak pewarna unggu.
- Kacau cepat2 dan sebati,pastikan tak berketul2.
- Tuang kedalam loyang secara berselang seli...sesenduk demi sesenduk, sesenduk warna asal dan sesenduk warna unggu, ulang sehingga habis..(ketika melapis hendaklah dgn cepat sbb puding nie, mudah sejuk dan membeku...
- Bila siap, bolehlah disimpan di dalam peti sejuk sekurang2nya sejam dan enak dimakan ketika sejuk
amboi!... cantiknyer... tak berkelip memandang... mmg cantik sangat...
ReplyDeleteakak nak yg ada cokolat tu...
cantiknya puding kak nieza...mesti sedap nih...sian, tak sihat di hari lahir..moga akak cepat sihat =)
ReplyDeletesalam nieza
ReplyDeletetakleh jadi nih.dah sampai finland dah menda alah nih..esok jugak akak harus mencari keladi..
perhhh...cantiknya puding tu....
ReplyDeleteberseri2 jerk....
mas nak yg mulat2 tu...
terliur dah nengoknya...
waaa...cantik... semoga cepat sembuh yer, rajin2 makan ubat..
ReplyDeleteCantik warnanya...putih...ungu...seasi sangat....nyum..nyum...
ReplyDeleteassalam nieza..teramat cantik puding tu, sweet je. akk selalu cari kaler purple tapi x terjumpa,
ReplyDeletenyamannya kalo dpt sebekas dua tu hehehe
saya pon meleleh mcm coklat tu...slurppp
ReplyDeletewow sungguh anggun menawan puding nieza ni..dok tunggu gak kot2 mai anto ke sg.nibong hehehe
ReplyDeleteCantiknye puding dia... special edition utk birthday la ni ye... hehehe.... happy birthday dear... semoga panjang umur murah rezeki.. semoga ceria selalu ye :)
ReplyDeleteComei puding Nieza tu...cantik warna purplenya.
ReplyDeleteMoga Nieza cepat semboh...
i like purpule colour u....
ReplyDeleteminta mai hat ada cekelat tu nieza.. meleleh aiq liuq dah nii kita tukaq dgn gulungan patah kasih nak tak?hehe
ReplyDeletecantiknye puding roti tu..ni sy bwk mapin cekelat utk b day akak....tp toping badam kat atas da togel kene kikis ngan darwish..hihi..bolehla ye dr xde..ehehe
ReplyDeletesedapnya..kita suka puding roti sgtt
ReplyDeletecantiknya nieza!! meh akak temankan nieza makan puding ya... smoga cepat sembuh ya.. :)
ReplyDeleteNieza, kalau ada banyak meh kak rose tolong abeskan puding yg cantik ni...kaler yg sangat sweet! suka nengoknya.
ReplyDeletecantiknya puding nieza ni... akak pun suka tengok kaler tu cantik sgt
ReplyDeleteNieza...akak pun demam jugak..tapi dah baik dah...Nieza jgn.lupa mkaan ubat tau...Cakap pasal puding tu...mesti sedapkan.akak kalau puding...memang langkah tak pi..kata org. kedah...memang suka sangat. rasa sejuk tekak ni bila makan puding. Nanti akak nak cuba lah..nampak senang aje...yg. senang bolehlah cuba..he..he..
ReplyDeletesuka tengok colour dia...sure sedapkan :)
ReplyDeletecantik dan sedapnya!!
ReplyDeleterasa cm nk amek ja tp xley huhu
smoga cpat smbuh ya kak =)
cant say no to pudding :D
ReplyDeleteHurmmmm nasib baik bukan kaler cokelat. Cantik le kaler dia.
ReplyDeleteSedapnya... cantik gitu lg.. :)
ReplyDeleteHai kak, cantiknya puding yg akak buat ni. Saya suka juga masak2 ni tapi xde org nak makan la pulak!
ReplyDeletekak..mase letak setiap lapisan tu..kena tnggu sejuk satu lapis or boleh letak trus?...xperlu tnggu yg purple tu beku dlu?
ReplyDeletekak..mase letak setiap lapisan tu..kena tnggu sejuk satu lapis or boleh letak trus?...xperlu tnggu yg purple tu beku dlu
ReplyDelete