26 Apr 2011

Mee Bandung Muar


Assalammualaikum dan salam sejahtera buat semua...kembali bersiaran dgn n3 msk2 semula...bukannya saya tak masak tapi masa tak mengizinkan untuk saya bersiaran coz 2-3 hari yg lepas amatlah membusykan....busy dgn tetamu dan busy juga dgn aktiviti ronda-ronda dgn mr.hubby kebetulan mr.hubby pula cuti 4 hari sampai isnin. Cuaca sekrang pula dah semakin panas..dah masuk spring dh pun.. semakin hari semakin cerah...dan bermula waktu siang yg agak panjang sehingga ke summer nanti jam 10-11 mlm masih cerah dgn matahari lagi.Seronok kalau berjalan-jalan time ni terasa mcm berada kat Malaysia jer...sebelum ni kalau winter cuaca gelap jer...nk keluar umah pun malas.

Oklah ceter pasal n3 hari ni menu ringkas jer...saya masak mee bandung Muar...jauh terbang sampai ke Finland dah ni...haha terima kasih pada mereka yang telah berkongsi resepi yg sedap ni...izinkan saya berkongsi disini pula. Kalau mee berkuah ni memanglah my fav....tak mkn nasi pun tak pe..memang suka. Bagi peminat-peminat mee berkuah bolehlah mencuba resepi yang sedap ni.


Resepi : Sabrina

Bahan-bahan untuk kuah:
Utk dimesin
5 ~ 6 ulas bawang merah

3 ulas bawang puteh

10 tangkai cili kering ~ dipotong & rebus hingga lembut

segenggam kacang tanah ~ digoreng dan dimesin halus
1 paket udang kering (2 1/2 sudu besar) ~ dimesin bersama kacang tanah
300 gram daging ~ potong nipis
sedikit udang fresh (nieza tambah)
4 biji telur
2 sudu sos tomato
4 sudu sos cili 
Sedikit minyak masak ~ utk menumis
Garam secukup rasa
2 sudu besar gula 
air secukupnya 
1 ikat sawi ~ dicelur
2 bungkus mee kuning ~ dicelur 
limau kasturi ~ optional
daun sup ~ optional
tauhu goreng ~ optional
bawang goreng ~ optional


 Bahan-bahan untuk cili jeruk
3 tangkai cili merah ~ dihiris tebal
3 tangkai cili hijau ~ dihiris tebal 
1 sudu cuka


Cara-cara:

1. Sediakan dahulu cili jeruk dengan mencampurkan semua bahan2nya & biarkan cili terendam dengan bekas yang bertutup.  

2. Panaskan sedikit minyak, dan tumiskan kesemua bahan-bahan yg telah dimesin sehingga naik baunya.

3. Masukkan 3 mangkuk air bersama daging 
4. Setelah daging empuk, masukkan pula kacang tanah dan udang kering yang telah dimesin tadi.
5. Setelah beberapa minit, masukkan sos cili, sos tomato, garam & gula secukup rasa.
6. Kacau rata semua bahan dan kemudian keluarkan daging dari periuk.
7. Pecahkan telur sebiji demi sebiji ke dalam periuk (lebih selamat pecahkan dulu dalam mangkuk lain sebelum dimasukkan ke periuk bimbang jika ada telur yg busuk) dan perlahan kan api dapur. Biarkan sehingga telur masak.
8. Setelah telur masak, masukkan kembali daging yang dikeluarkan tadi.
Nota Sabrina: ** Sab buat macam ni supaya telur tu tak bercampur dengan daging, nanti buruk rupanya.. hehehe
9. Setelah siap semuanya, boleh lah dihidang dengan mee, sayur sawi dan juga cili jeruk.




35 comments:

  1. menggiurkan betul mee bandung nih...dah lama terasa nk masak mee bandung tp tk terbuat buat jugak...akhirnya mee bandung ni dah sampai finland ler pulak ye!

    ReplyDelete
  2. akak..miss u like crazy la..
    sibuk yerk...he.he..
    wahhhh...mee bandung tu....sedapppnya..
    terliur mas nengoknya....
    peberet mas tu mee bandung...
    ambik tisu nak lap air liur menitik ni....
    sedappp bangat tu....

    ReplyDelete
  3. Jauh tu mee tu terbang...nampak menyelerakan..biasanya akak beli pes mee bandung ni saja, hehehe..senang..nanti kalau rajin bolehlah akak cuba...

    ReplyDelete
  4. alamakkk mengancam dan terancam lah...nieza kena tukaq nama laaa mee nie hehehe..
    kawan nieza tu wajah dia macam kacukan seakan org putih pun ia.. baby dia amat comel nyee geram kak tgok... harap2 berjangkit kat nieza lepas ni tauuu..aminnn...

    ReplyDelete
  5. wauuu mee bandung muar dah sampai muar.
    SEkarang nieza kena tambah "mee bandung muar finland"

    Best memang best

    ReplyDelete
  6. fav akak ni... mmg meliurkan betul!! dah terasa2 dah kat anak tekak ni... aii mcm nak kena buat jugak lah ni... mintak semangkuk lah Nieza... adoi.. dah melelehleleh dah air liur ni... jap! lap dulu... hehe

    ReplyDelete
  7. ikutkan hari ni nk buat laksa tapi bila tgk menu ni terasa nak makan plak....kiter copy recipe ni yer @___-

    ReplyDelete
  8. alahai..sungguh menyelerakan!!! dah banyak citer terlepas nih...dah telepas neiza nya blog anniversary, nieza nya birthday ..hai cam dah lama sangat tak jenguk sini..:(

    ReplyDelete
  9. amboi, mee bandung muar dah sampai ke Finland... meletops!!

    ReplyDelete
  10. Nieza, aik.. tadi rasa akak dah komen psl mee bandung ni, apsal takde plak ni.. ni dtg balik nak gtau nieza, ada tag utk nieza yang jauh di mata... hehe..
    http://sariyusa.blogspot.com/2011/04/tag-dari-puan-yang-sangat-comei.html

    ReplyDelete
  11. nieza, miss u! dah totally sihat hendaknya.. akak angkut mee bandung ni balik rumah ya.. mekasih hehe

    ReplyDelete
  12. Nieza..memang jauh terbang nya..dari muar ke finland.
    patut lama tak bersiaran..cuti rupanya.

    ReplyDelete
  13. mee bandung muar... feveret...

    seronok kan jumpa kawan lama...

    ReplyDelete
  14. Salam rindu Nieza..
    Wah Mee Bandung Muar dah sampai Finland! Sedap kan mama pun dh msk Mee Bandung Madihaa ni ..yum3x

    ReplyDelete
  15. huu..sedapnya mee bandung merah2 mcm tu

    ReplyDelete
  16. Nieza...
    kalau nak tahu..akak cukup suka mee bandung Muar...sampai sanggup pi Muar semata2 nak makan sate, mee rebus dan mee Bandungnya...tapi bila akak buat tak macam makan di sana...tak sedap...
    Tabik spring kat Nieza sebab pandai Nieza masakkk....nampak macam kat sana....emmmmm

    ReplyDelete
  17. Salam Nieza....

    Kak cek org Muar pun tak rajin nak buat Mee bandung Muar ni...he he memang suka makan...jauhnya Mee Bandung Muao bejalan....ke Finland lagi....

    ReplyDelete
  18. sedapnya nieza... teringinnnnnnnn

    ReplyDelete
  19. Assalam akak,rindunyer kat akak..Fuhh mee tuh mmg nmpk sedappp sgt kak..Sy pong da masak mee gak tapi xn3 lagi..

    ReplyDelete
  20. wah..sampai ke Finland ada mee bandung muar..hehehe..

    saya suka mee bandung...

    kalau puasa time summer tu, buka pukul berapa?

    ReplyDelete
  21. Terliurnya kak Zai tengok mee bandung Muar.Nanti anak balik kak Zai nak masak.

    ReplyDelete
  22. Assalam Nieza,

    Sedapnya mee bandung Muo ni...tgk dah kecur air liur...mklum la lunch time ni tapi malas nk turun gi beli lunch...tgk mee ni...alamakkk...telan air liur jer laa...

    ReplyDelete
  23. Sedap mee bandung Nieza hidang ni...rasa nak mkm jugak
    seronokkan dpt jumpa kwn lama....tentu byk yg nak disembangkan...ada nasi ayam...laksa..dua2 favorit ...

    ReplyDelete
  24. MasyaAllah..nieza!!! kejamnye tunjuk mee bandung nie.. mula2 tgk gambar ingat Nieza guna perencah mee bandung muar yg sedap tu... ni homemade rupanya... sedappp nye nampak. kami pun peminat mee bandung jugak...ni tak boleh jadi.balik kang kena tunjuk kat Faiz mesti dia terliur.hehehhe :D

    ReplyDelete
  25. Sekejap lagi nak minta Ijan buatkan mee bandung ni. ;)

    ReplyDelete
  26. terliurrr nyaaa tgk mee bandung nii.. mmg fav jenis kuah2 cam gini.. nyumm, eh da spring yea k.nieza, at last.. hehe, lps ni syok bejln sambil amik pic bunga2, masa siang pun pjg:) kmi kat sini pun maghrib msuk kul 8.30pm, xlama nnti kul 9 pm pun dok cerah lagi..hehe

    ReplyDelete
  27. Assalamualaikum Nieza,
    Waduh terliur akak tngk mee bandung muar ni...akak kalau pergi muar, mmng wajib singgah makan mee bandung ni..sedapkan...tapi lebih sedap yg Nieza buatlah..mengoda jiwa raga akak niiii...

    ReplyDelete
  28. Salam..

    mak aih..kecur air liur ni..huhu
    kena try nih..peberet saya ni mee bandung..=)

    ReplyDelete
  29. kak nieza...
    ayu kan, hairan gitu..lama tak nampak nieza bersiaran.. rupanya buzy...

    mee bandung?? wAh,. sangat2 mengirukan.....
    terus lapor.....

    ReplyDelete
  30. aslmkum nieza.. jln2 mlm.. tgok mee bandg ni terasa lapar pulak.. huuu.. nnti mimpi mkn mee bandg pulak mlm ni

    ReplyDelete
  31. Salam Nieza

    Wah sedapnya, tliur org dlm pntg ni! byk2 menu mee yg bkuah, mmg mee bandung muar la faveret sy! tp wpon sy org Muar, tk pndi msk mee bandung Muar, sll buat yg instant ajerk. hee malu.

    Nway TQ for sharing this recipe, mn tau klu kehabisan stok mee bandung instant nti bley cuba resepi ni. ;)

    ReplyDelete
  32. Wahhhhhh mak nak coba resipi nieza nih lah...Mak suka mee bandung!

    ReplyDelete
  33. salam Nieza,
    bestnya mee ni....kecur air liurkuuu

    ReplyDelete
  34. assalamualaikum nieza...

    alhamdulillah.. orang jauh sudi jugak mencuba resepi mee bandung ni yer? terima kasih sudi mencuba resepi yg akak kongsikan...

    ReplyDelete
  35. sedapnya nieza.. tgk masa pepagi nie... alahai!!! lapar terus.. hehehhee...

    ReplyDelete

sila...sila..jgn segan-segan yer..tq:)

Be Our Guest And Sign This Guestbook...TQVM

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails

My Blog Anniversary Day

Daisypath Anniversary tickers

Our Wedding Anniversary Day

Daisypath - Personal pictureDaisypath Anniversary tickers