Assalammualaikum dan salam sejahtera semua...hari ni masak lauk simple jer tapi memang sedapla ....kalau masak lomak ni saya suka masak pekat-pekat lagi pedas lagi sedap...maunya bertambah-tambah nasi ni..haha pastu bertambah berat bdn la pula..:D
Ikan keli salai ni kalau dapat disalai dgn sabut dan dibakar kat luar lagi sedap ni...tapi dok sini masuk oven jer...dulu selalu tgk mak buat mcm tu...lain rasanya tu...tapi kalau tak ada tu salai dalam oven pun sodap. Resepi asal drp mak kat kg jer main agak-agak jer ni.
Soure: Nurniezza.blogspot.com
Bahan-bahan
1 ekor ikan keli
2 cawan santan pekat
1 cawan santan cair
2 batang serai [ketuk]
2-3keping asam keping
Sehelai daun kunyit
Garam dan kunyit
Bahan mesin
20 biji cili api
(ikut kepedasan masing2....kalau suka pedas lagi bolehla ditambah atau dikurangkan)
2 ulas bawang merah
3 sm kunyit hidup
garam
Cara-cara
1. Ikan keli dibersihkan dan direndamkan dengan garam dan asam limau ataupun asam jawa.Bilas dan toskan.
2.Lumurkan ikan keli dgn sedikit garam dan kunyit.
3. Kemudian disalai sebentar...saya salai dlm oven jer.
4. Masukkan semua bahan mesin tadi kecuali santan pekat dalam periuk dan masak dengan api perlahan.
5. Kacau sekali sekala supaya kuah tidak pecah minyak.
6. Bila nampak kuah nak mendidih masukkan santan pekat dan rasakan garam.
7. Masukkan ikan keli yg disalai tadi dan kacau perlahan lagi supaya tidak pecah minyak.
8. Masukkan asam keping dan daun kunyit.
9. Bila mendidih tutup api dan boleh hidangkan.
hadoyai kak! tak bleh tahan saya tengok masak lomak tuuu.. pekak, likat.. mesti berasap tinger neh.. hahaha.. mmg lauk peberet saya neh kak!
ReplyDeletehuh?? kat sana ada ikan keli ke?? ikan keli tahan pulak sejuk2 tuh. hihi..
ReplyDeletekak nieza, salai tu just mcm bakar ke? ke ada cara2 specific jugak? husband tun suka daging salai masak lemak, tp tun xtau cara nk salai daging. huhu
kat finland pun ada ikan keli juga ya nieza.
ReplyDeletesedapnya....:)
perhhhhhh...peberet no 1 ni masak lemak keli salai ..........
ReplyDeletesedappnya.....
mas pun suka kuah pekat dan pedas....
assalam nieza, sedapnya masak lomak keli salai tu, mmg power la tgk, keli kalo tak salai dulu tak bestkan msk lomak
ReplyDeletenieza..sedapnya ikan keli salai masak lomak cili api..kalau disini..tambah pulak belimbing buluh..aduh.melelh air liur ni..
ReplyDeletetapikan..senang pulak nieza dapat ikan keli kat sana ye..
Assalamualaikum Nieza,
ReplyDeleteIssshhhh terliurnya tengok masak lemak cili api ni, nampak pekat dan sedap sangat, ni yang buat lapaq nasik ni......
wahh..cemana lak ikan keli leh berenang sampai ke sana nih?(mcm laa keli ada kat sini aje ye dak?hehe)
ReplyDeletecamana ek rupa keli finland nih?sama x ngan msia punya?pastu diorg jual frozen ke fresh punya?byk tanye lak kan..haha..
apa2pun nak merasa kuah aje laa..sebab x makan keli..cik abg n anak2 reti ler..ngeee
sedapnyaaaa..terliur akak ni tau! ;-)
ReplyDeletedear..kat sungai mana plak mancing bleh dapat ikan keli ni..dok obersi tapi makan macam dok kat malaysia jek gayanya..hehhehe
ReplyDeletesedapppp.. suka klu masak lemak pekat + pedas cam tu, mmg bertambah2 laa nasi, gaul gan nasi + letak kuah byk2...fuhhhhh
ReplyDeleteAssalamualaikum Nieza,
ReplyDeleteTerliur je akak tngk menu Nieza ni..lauk kegemaran akak ni...kalau mkn maunya bertambah2 nasi...tak sedor leh abes sepiyok nasi...hehehehe..
nieza..mengancam dan menggoda kalbu keli salai masak lomak tu..huhuhu
ReplyDeletemasak lomak cili api mmg pebret ni... tp x makan ikan keli, kalau ikan lain mmg belasah dah!
ReplyDeletesedap ni abng lee suka ni...
ReplyDeletesalam nieza...hehehe akak smlm baru jer masak ikan keli berlada...nieza akak nih nak gelak guling2 nih bila akak tunjuk menu ni kat asben akak...die kata ada sosej ler kat menu nih..."tu bukan sosej ler bang..seraiiiiii"
ReplyDeletetempting,:)
ReplyDeleteSalam kak nieza,
ReplyDeleteperghh...mmg best giler masak lomak ni...buat pekat2...menambah nasi...hihi =)
Ikan keli salai masak lemak gini mmg sedappp...tambah2 kalau kuah pekat..
ReplyDeleteboleh bertambah mkn nasi...
hotmama:
ReplyDeleteyup memang best layan msk lomak ni..berasap gitu..cepat2 jom kita share...hehe
Tun:
ada jual yg frozen jer ikan elia import memang keras ngan ais la...tapi bolehlah kan..akak salai oven mcm bakar gitu. kalau kat kg dulu mak akak salai guna sabut jer.
Kak Kasih:
ya ada kak tapi yg frozen yg diimportla.
Mas:
kita leh gengla Mas...akak pun sama my fav gak ni..:)
Kak Rosaliza:
w.salam kak...ya betul memang best kalau keli tu disalai dulu buat msk lomak ni..meletop gitu...hehe
Kak Erna:
perghhh...itu lagi best kak....memang terangkat tu..haha ada jual sini kak tapi yang diimport dan frozen punyalah...bolehlah kalau nk mkn tu kan.
Kak Wattie:
ReplyDeletew.salam kak...yup memang nieza suka msk pekat dan pedas ni...menambahkan lemak lagi..hehe btw tq kak jom join mkn sama:)
Hasue:
byk nk kena jwb soalan ni...haha keli tu mai jln nk main snow jer tu hehe tak la ..ada jual yg frozen la hasue import thailand mari...ha rugi ko tak mkn keli tak leh geng ngan mas la..hehe
Kak zarin:
jom-jom kak..kita menjamu selera...ajak-ajak ayam jer...hehe
jaja:
haha jgn ingat org dok oberc tak leh mkn mcm2 tau....keli pun sudi gak mai negara sejuk ni..hehe import mali la jaja.
Mamaolyn:
ya betul..kita leh geng memang bestkan kalau mkn sure bertambah nasi...hehe
Kak Yatie:
w.salam...amboi akak tak kan nk mkn sampai seperiuk tu...hehe saya bertambah sesenduk jer..nk dietlah katakan..hehe
Kak Ctnaemah:
yer kak memang sodap...lagi pedas lagi sodap..hehe
Kak Rose:
ReplyDeletealahai tak leh geng la...kita suka ikan keli..haha ganti ikan lainla nanti ambik kuah jer...hehe
Kak Norlie:
akak kena msk la tu...dulu arwah abah pun suka msk gini..memang fav arwah..
Kak lieza:
wah sedap tu ikan keli berlada tu...haha mcm mana abg akak nampak mcm sosej lak tu?..hehe
Peri Pia:
tq dear...:)
Norul:
yup memang best layan msk lomak pekat dan podas ni..:)
Mamasya:
betulx2 mama memang boleh bertambah nasi dan menjilat jari dibuatnya...hehe
uissshhhhh.....sedapnya lauk cenggini. mkn nasik bertambah2 ler jwbnyer... nk tanya jgk td camne rupa keli kt sana, rupa2nya frozen. ok la tu kan. kami kt sini pun byk jgk bergantung pd bahan mentah frozen. klu xde frozen2 ni jwbnya x merasa la nk mkn makanan malaysia.
ReplyDeleteword verification ni tertera perkataan 'menchi'..... hahahaha... menchi tau tayang lauk2 yg bikin terliurssss gini... wakakaka....
alahai sedapnyer... terliur dibuatnya. kena masak jugak ni :)
ReplyDeletesian ikan keli tu penat2 redah lautan luas sudah2 masuk periuk nieza hahaha..akak suka gulai@msk lemak yg pekat2 cenggini..
ReplyDelete