27 Apr 2011

MAC N CHEESE


Assalammualaikum dan salam sejahtera buat semua. Hari ni layan pasta mac n cheese pula...sekali sekala tukar selera mkn pasta pun sedap juga....saya bab mkn tak kisah sgt...dan mr.hubby pun ok tekak international gitu semua boleh makan asalkan halal...:D So..layan menu pasta macaroni bakar ni jer lah utk hari ni...jap lagi nak keluar jap ada urusan kat luar sikit. Lately ni byk benda nak kena buat ..persediaan sebelum bercuti nanti. Kemana saya akan pergi nanti ....tungguuuu....nanti saya maklumkan kemudiaan yer.


Ok ceter n3 hari ni saya masak menu simple tapi memang sedap....kalau bubuh byk cheese tu lagi ler sedap..haha tak mau ceter byk nk tau lagi sedap kenalah cuba sendiri yer...:D btw terima kasih pada mereka yg telah berkongsi resepi izinkan saya berkongsi resepi ni disini pula.


Source: Mama hawaAin 
1 paket (500 gram) macaroni spiral San Remo 
(atau boleh guna bentuk macaroni lain yang disukai)

220 gram Du Chef tomato puree (tin sedang)/ 1 botol besar sos spaghetti

400 gram daging cincang
1 biji bawang besar, didadu
3 ulas bawang putih, dicincang
5 tangkai cili padi thailand, dicincang
2 - 3 helai bay leaves (kering)
sedikit rempah oregano
garam dan gula secukup rasa
1 buku (250 gram) keju cheddar, diparut
500 - 600 ml susu segar
3 sudu besar tepung gandum




Cara-caranya
1. Rebus spiral pasta mengikut peraturan dipaketnya. Sebaik sudah masak, angkat dan toskan.
2. Untuk Sos Merah: Tumis bawang besar dan bawang putih dengan sedikit minyak sehingga naik bau. Kemudian masukkan cili padi dan daging cincang. Tumis sehingga daging bertukar warna dan pastikan jangan sampai air daging kering.
3. Masukkan tomato puree/ sos spaghetti Prego dan sedangkan api. Kalau guna sos spaghetti Prego boleh campurkan 1 cawan air kedalam periuk. Jika guna tomato puree tidak payah tambah air.
4. Masukkan garam dan gula secukup rasa. Sosnya jangan terlalu kering sangat kerana lebih sedap berkuah supaya mudah digaulkan bersama macaroni.
5. Untuk Sos Cheese: Masukkan susu segar dan tepung gandum dan gaul rata. Masak diatas dapur dengan api yang kecil dan masukkan parutan keju cheddar. Kacau sehingga cheese cair dan sebati. Sebaiknya sos cheese jangan terlalu cair.
6. Cara menyediakan Mac N Cheese: Gaul sos merah dan macaroni spiral sehingga sebati. Tuang setengah adunan kedalam caserole dan lapiskan dengan sos cheese, dan kemudian tuang lebihan macaroni dan atasnya ditutup dengan sos cheese. Kalau nak lebih sedap boleh taburkan parutan keju cheddar diatasnya dan bakar sehingga ia bewarna kuning keemasan. Dapat menyediakan 2 loyang 8 x 8 inci.

NOTA: Jika menggunakan sos spaghetti, anda boleh kecualikan penggunaan rempah oregano dan bay leaves.

p/s Kalau malas nak buat sos-sos tu, beli je ... semi-homemade gitu. Bak kataSandra Lee dlm rancangan masak2 dia kat channel TLC, keep it simple, make it Semi-Homemade ;)

33 comments:

  1. Sedap tu Nieza..tak pernah cuba buat lagi..
    Nak makan angin yer...nak itut...

    ReplyDelete
  2. wahhhhh...makanan omputeh ari ni..
    sedapppnyaa

    ReplyDelete
  3. wauuu...sedapnya.
    akak memang suka pasta :)

    ReplyDelete
  4. aslmkum nieza.. sedap dpt mkn panas2 ni.. akk tgh malas nk masak2.. keje pun tgh melambak2.. mesy sana sini.. selamat bercuti yer.. smga dipermudah urusan nnti

    ReplyDelete
  5. OMG Nieza!!! Tak berani buat..there goes my diet hehehe

    ReplyDelete
  6. waduk kok enak bangett ni..mai la anto kat akak yg kelaparan ni

    ReplyDelete
  7. Nieza, penyediaannya seakan lasagna ya... lama dah x makan, nak buat malas... kena g pizzahut kot.

    nak g bercuti lagi ya? jgn lupa ole2 nya ya.

    ReplyDelete
  8. Menyelerakan..
    Sedap dimata ..
    kalo rasa lagi sedap kot :)

    ReplyDelete
  9. ce teka ce teka... nieza nak balik malaysia huhuu..salahhhhh...yg ptg nanti masuk blog ya.. kak minta izin salin resepi tu sedap nmpak..

    ReplyDelete
  10. salam nieza..sedapnye tgk mac & cheese ni..kt umah akak ni kdg2 laku..kdg2 tu jeling2 je...tu lah masaalah nye anak2 ni..ikut mood diorang je..hehehe...

    ReplyDelete
  11. Kualah..kualah.. melelehnya cheese itu sama melelh nya ayaq liur ku..

    sedapppp nyaaaa

    ReplyDelete
  12. uuiihh sedapnyer...tertelan air liur ni...Nieza, izinkan mencuba resepi ini yer...

    ReplyDelete
  13. Best ni MNC nnti akak CNP ye nieza nmpk sangat sedap

    ReplyDelete
  14. mokwo nak ituttt gak!! dok dlm bagasi baju pun jadik lerr!! hihi..tangkap pic manyak2..sejuk tengok pemandangan nan indah tuh!! subhanaAllah !!

    ReplyDelete
  15. As salam Nieza...
    Sedap nyer Mac N Cheese nih..sekali2 mkn ala2 western sedap jgk kan? Nak sikit lah :P

    ReplyDelete
  16. tq sis!!mesti cuba ni..lama dah teringin nk mkn mac bakar ni..huhu

    ReplyDelete
  17. Assalamualaikum Nieza,

    Wah sedapnya...utk akak ada tak??

    ReplyDelete
  18. Nieza..meanrik nampaknya tu..mesti sedapkan..akak tak pernah masak pasta ni..

    ReplyDelete
  19. sangat silap masuk blog ni dengan perut kosong..
    peberet chun jugak nih

    ReplyDelete
  20. tu dia,,,,,,,,,,,
    daku leleq..

    kuatkan iman puan ayu...hhahhaha

    kak nieza........kamu mmg suka buatkan daku lapor kembali

    ReplyDelete
  21. tgk pun dah tau sedap. mac & cheese ni tak masuk telur kan..blh masuk list ni.boleh cuba hjg minggu ni.

    ReplyDelete
  22. tergoda akak lagi tau nieza... mmg kena try nie suatu hari nnt... sedaaaappp!!!

    ReplyDelete
  23. Nampak sedap Nieza...ala murtabak gitu....mesti harum baunya...

    ReplyDelete
  24. nak... nak... nak.... wah! samalah citarasa kita interrrrrrrrnational... hek3!

    ReplyDelete
  25. Kak Naz:
    yer memang sedap kak...bkn setakat mkn angin lbh pada tu...jomx3..hehe

    Mas:
    tu la dok tempat omputih...belasah jer lah janji kenyang..hehe

    Kak Kasih:
    yup....sama lah kita:)

    kak zana:
    ya betul...memang sedap mkn time panas2..tak pe la kak keja tu yg lbh utama..

    Norul:
    tq..:)

    Kak Jee:
    boleh jer kak sekali sekala lupakan sekejap diet tu...hehehe

    ReplyDelete
  26. Kak Linapg:
    waduhh waduh sudah jadi indon ke?hehe memang enak bangat la kak..tak sempat nk antar dh abis..

    Rina:
    alahai ciannya tak dapat nk nolong...:)

    Kak Rose:
    ya lebih kurang mcm tu la kak...byk juga adunan ni..haha ole2 tu boleh jer tapi tempat yg nak pi ni nanti special sikit.

    missgipsy:
    yup...kalau mkn lagi ler sedap....trylah buat..:)

    Kak ilah:
    salahhh..tungguuu yer...hehe

    kak zai:
    ya sedap kak...ohh anak2 akak tak suka pasta ke?kena buat sikitla kalau mcm tu..

    Kak Yan:
    sedap kak nk tau lagi sedap akak kena buat sendirilah...hehe

    Muzhirah:
    silakan yer...selamat mencuba:)

    ReplyDelete
  27. Kak Chik Mimi:
    ya boleh silakan...nanti buat antar saya sikit yer..hehe

    Mokwonik:
    jomx2...haha tapi tak muatlah mokwo beg dh penuh...hehe

    Mamahawa:
    ya sedap ni..tq sharing resepi yer mama..:)

    kalamhati:
    selamat mencuba yer:)

    Kak Nur:
    yup sedap...ada simpan sikit utk akak ni...hehe

    ReplyDelete
  28. kak Erna:
    cubalah kak...sure anak-anak akak suka..

    Cek chun:
    haha mari menjamu mata..:)

    Ayu:
    ya ampun puan Ayu..bukan niatku begitu...sekadar nk kasi terliur saja..hehe

    niey:
    selamat mencuba yer..:)

    Kak Diana:
    ya mesti dicuba...dan selamat mencuba..:)

    kak T&T:
    ya kak....sedap dgn rasa daging cincang dan cheese tu memang mabeles

    kak Yus:
    wah...boleh geng ler kita...give me 5...hehe

    ReplyDelete
  29. Mak oiiiii... banyaknya godaan hari ni tengok makanan sedap2

    ReplyDelete
  30. Sk: menu biasa jer tu SK..:)

    ReplyDelete
  31. Eeeeee .. pandainya nieza masak. kc admire la org pndai masak camni.

    ReplyDelete

sila...sila..jgn segan-segan yer..tq:)

Be Our Guest And Sign This Guestbook...TQVM

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails

My Blog Anniversary Day

Daisypath Anniversary tickers

Our Wedding Anniversary Day

Daisypath - Personal pictureDaisypath Anniversary tickers