8 Apr 2011

Kek Coklat Lembut Kukus Chef Zubaidah


Assalammualaikum dan salam dihari Jumaat yang mulia. Pepagi dah buat tayangan kek yer.....haha...ni projek petang tadi...gara-gara terguda nengok tayangan kek coklat sana sini sinun la ni...:D 
Actually baru nak mendietkan diri tapi bila terpandang coklat ni tak leh tahan teruja sgt nk buat coz memang lama dah tak buat kek coklat kukus ni. Dulu selalu sgt buat masa dok kat Dhaka dulula masa tak ada blog lagi ....tapi kali ni try resepi chef pula. Memang mabeles..sedap sgt...tapi tak leh mkn byk2 sekadar ambil rasa sepotong jer yang lainnya dah selamat kasi kat jiran tetangga ni kalau tak maunya seloyang saya abiskan.:D...so..buat amal jariah sikitlah kasi jiran-jiran ni...sukalah diorang dpt mkn kek Malaysia ni.


Terima kasih pada Chef Zubaidah dan semua yang telah berkongsi resepi yang sedap ni..izinkan saya berkongsi disini pula.

Resepi : Chef Zubaidah & along@myresepi
Sumber : NoorshaIzahdautHaSueMas

Bahan :
  • **100 gm serbuk koko
  • **1 tin susu cair
  • **200 gm minyak masak @ minyak sayuran @ pun butter cair
  • **250 gm susu pekat
  • 250 gm gula kastor - aku kurangkan ke 180 gm saja
  • 4 biji telur - pukul hingga berbuih
  • 150 gm tepung gandum
  • 1st soda bikarbonat
  • 1 st baking powder

Cara membuatnya :
  1. Campurkan kesemua bahan bertanda** dan masak dengan api perlahan sehingga licin. Tak payah sampai menggelegak
  2. Satukan dengan telur yang di pukul tadi dengan mixer. Gaulkan bahan2 kering  dan campurkan sedikit2 sehingga sebati.
  3. Masukkan ke dalam tin yang di lapik dan minyakkan. Kukus selama 1 jam dengan api sederhana. Pastikan air telah menggelegak sebelum di kukus.
  4. Kalau tak nak kukus boleh juga bakar selama 40 - 45 minit dengan suhu 170c.
  5. Sejukkan dahulu sebelum di hiaskan dengan icing @ ganache.
Bahan2 Simple Chocolate Ganache:
  • 1 cawan susu pekat
  • 1 cawan serbuk koko
  • 1 sb butter/margerin/minyak masak
Caranya :
  • Kacau semua bahan atas api kecil hingga likat dan larut sepenuhnya.

42 comments:

  1. Ni kalau makan 2 potong pun tak sedar...habis diet kita...
    p/s terima kasih award tu..

    ReplyDelete
  2. wah! pantas! cekap! aikk, tp bkn ke ckp kt dapur sape tu, mas ke si izah...ckp puan dapur ni nak diet? wakakaka... mesti tak tahan nengok coklat yg meleleh2 tu kan? hihihihi... tp tindakan yg bijak kasi kt jiran tetangga... untung dorng.. :)

    ReplyDelete
  3. haaa..keluar pun kek coklat yang sedapp ni...
    macam mana kak..sedapp kan..sepotong jerk rasa...betul ke..he..he..

    bagus tu kasi jiran...untuk mas ada tak...

    ReplyDelete
  4. salam nieza..untungnya kalau berjiran dengan nieza ni..macam terasa manis2 kat mulut akak ni nieza

    ReplyDelete
  5. pagi2 lagi dah tergoda tgk kek akk...adooiii sedappp

    ReplyDelete
  6. pejam mata tengok kek leleh tu.. hikhik..

    ReplyDelete
  7. Assalamualaikum Nieza,
    Pepagi dah tngk kek coklat lembut ni, terliur je di buatnya..nmpk gaya mmng nak kena wat gaklah ni..kalau kukus mmng akak suka sbb moist jek..

    ReplyDelete
  8. Dah sampai Finland ye cake ni..

    ReplyDelete
  9. Assalam, kak nieza pong dah terjangkit virus nih ka..Hehe..Wah seronok lah yer jiran akak..Pstt akak nnti dah blk png tuh,bj ngan byan baru xjauh dah kak,nnti leh la sedekah kat jiran kat byn baru ni lak yer.ngeh3..Btw mmg nmpk sedappppppp n moist sgt kek akak..

    ReplyDelete
  10. hai nieza...
    kak ain pun pernah buat kek mcm ni gune resepi tu..

    mmg menjadi..gebu jer...sedapkan...

    ReplyDelete
  11. salam nieza....wah, dah try resepi kek coklat ni ye...sedapnya nampak. terliur. bilalah akak pulak nak try...

    ReplyDelete
  12. sedapnya tengok dah ramai orang mencubanya...air liur kita pun dah meleleh mcm coklat tu...huhuhu

    ReplyDelete
  13. hadui...sedapnye...kat sini tak berani nak beli kek kat kedai...takut ada letak bahan yg tak halal...tengok je la...huhu

    ReplyDelete
  14. niezaaaaa
    tergodanya akak tengok kek ni..... tambah lagi bila tengok ganache tu

    ReplyDelete
  15. BAB COKLAT2 NI MMG TAK BOLEH TAHAN... MELELEH AIR LIUR MENAHAN TGK PIC KEK NI...

    ReplyDelete
  16. sedapnya lah haiii...
    meleleh air liur tengok coklat yg meleleh tu :)

    ReplyDelete
  17. alamak adinda kuss dah buat kek ceklat ni.. tu la sana sini situ dah buat.. naik jet minta sikit laa tak yah lagi kak kukus..huahua...

    ReplyDelete
  18. Assalmualaikum...
    ni kena buat segera ni. Rasanya bahan2 semua ada kat almari kut. Hahahaha (gelak org jahat) TUnguuuuuu

    ReplyDelete
  19. Dah tergoda tengok kek yg gebu dan cantik ni...

    ReplyDelete
  20. salam niza..harap terima award akak ye... banyak banyak terima lagi baik heheh...

    ReplyDelete
  21. nieza..yang paling tak tahan..bila melihat coklat tu.sedap ye nieza.

    ReplyDelete
  22. Kak Naz:
    betulx2 kalau mkn boleh lupa nk diet tau..hehe

    Ina:
    tu la pasal...abis rosak diet...mcm mana baju tak semakin kecik kan....tapi dapat rasa tu jadi lah..hehe

    Mas:
    yer mas sepotong jer tak leh nk mkn byk2 dah sedar diri semakin kembang ni..hehe

    Kak Suri:
    jomx2 kita berjiran...boleh gak saya mkn kopok lekor tu...hehe

    Hani:
    saja nk goda hani..hehe buat ler..sure tak jemu mkn tau..

    Izah: haha betulx2 mkn sambil pejam mata kalau tak pejam maunya abis seloyang tu sebab dok nampak nk mkn lagi jer hehe

    ReplyDelete
  23. Kak Yatie:
    w.salam kak..haha kena buat lah ni kak memang sedap sgt..

    Kak Chik Mimi:
    tu la kak jauh dh terbang ke sini..:)

    Zaliedana:
    virus ni memang bahaya jauh pun sampai juga tau..hehe InsyaAllah dah dkt dah kalau blk Penang nanti tapi akak tak tau lagi nk dok mana kalau blk Msia nanti ofis hubby kat putrajaya maybe kena pindah sanala.

    Kak Ain:
    yup..memang sedap kan mkn pun tak jemu..:)

    Kak Suzi:
    w.salam...ya memang sedap kak..trylah nanti..:)

    Wanieyra:
    sedap...kena cuba tu..:)

    ReplyDelete
  24. Manueng:
    ya betul kat sini pun sama tak halal dan was-was dgn kandungannya...buat sendirilah jwbnya..:)

    Kak Zarin:
    alahai kalau akak buat kek lagi kita terguda...:)

    Munna:
    sama lah kita peminat coklat ni memang sukalah kek ni.

    Kak Kasih:
    cubalah buat kak sure lagi sedap kalau akak yg buat tu..

    kak ilahjy:
    cepat2 saya tiup ke dapur akak lak ni...haha nanti keluarlah kat dapur akak lak..hehe

    Kak Sam:
    w.salam...buat jgn tak buat kak...nanti antar saya sikit yer...hehe

    Kak T&T:
    tq kak..kalau akak yg buat surelah lagi gebus...hehe

    Kak Norlie:
    tq kak atas ingatan award tu dh saya angkut dh pun..:)

    Kak Erna:
    ya kak sedap kalau suka coklat memang best layan kek ni kak...cubalah buat nanti..:)

    ReplyDelete
  25. wah dah merata nmpk kek coklat ni.. akk pun dah 2 3 kali guna rspi ni.. ni tgh berangn nk buat kek coklat munira ..

    ReplyDelete
  26. assalam nieza sedap n cantik kek coklat nieza tu..kan best kalo akk dok berjiran rumah ngan nieza, cantik potongan kek tu

    ReplyDelete
  27. Nieza, best nye... Bila akak nak buat ni???
    Tq yer award tu.. Nak angkut ni tp lambat sikit nak buat tag dia tu hehehe..
    Anyway thanks again.. Love u dear..

    ReplyDelete
  28. nmpk tersangat moist kek mu itew..tenkiu dear anto kat akak ngase..terbayang2 keenakan kek ni

    ReplyDelete
  29. Salam Nieza,
    Adusssss kek cekelat kukuih pulakkkkkk, kena bagi demam ni kebah sikit baru buleh try....sana sinun dok tayang kek niiii, tak tahan gak sebenaqnya ni

    ReplyDelete
  30. Salam Nieza...
    Alahhh..akak terlewat lagi...mesti kek tu dah habissss..kan..rugi le Nieza...akak cukup suka kek coklat ni...akak buat jugak kek ni..tapi time raya aje..he..he...bila tengok kek Nieza, tergugat iman akak...yang tak tahan tu, dia punya moist tu...berair....sedappp...

    ReplyDelete
  31. adoiii k.nieza... mamma ni da la addict to chocolate... mmg terliur abis tgk kek mu ini... insyallah akan try:)

    ReplyDelete
  32. Just want to grab it from the screen....look extremely yum.....

    ReplyDelete
  33. tayangan perdana yg menggoda lagi??

    ReplyDelete
  34. Nieza, mai kita tukar kek coklat...

    ReplyDelete
  35. Salam Yong Nieza, selamat berkenalan. Tima kasih lawat blog Mohkembara saya tadi. Wah suka memasak ya...samalah kita tp saya tak bagi resepi dlm blog, sekadar upload gambar jer. Kek chocklat tu sinful! Kalau akak makan mesti naik ler kilo!

    ReplyDelete
  36. tengok sekalipun memang dah tahu lembut camana. Ni yang buat lagi sayang nak telan ni...

    ReplyDelete
  37. nieza..
    rindunya nak singgah nie..
    wah!! kejam dikau...menayang kek kukus coklat..
    ayu nie penggemar coklat..lapor nyer nieza.....

    bak sini sepotong dua...ayu tunggu!!

    ReplyDelete
  38. semuanyer demam choc cake ye skrg.. ekeke.. yummmyyy..

    ReplyDelete
  39. Keluar rumah suri solehah inilah kakak masuk sini. Nak tengok kek coklat nieza pulak. Manalah tahu balik nanti kakak pulak buat.

    Selam kenal dari akak. Heh... nampak kek coklat terus nak berkenalan....:)

    ReplyDelete
  40. Assalamualaikumwbh Nieza.....mmmm adeh...baru dpt BW nih...terkejor2 baca entry niez ani.....maaf ayu busy ngat last weekend...

    MMM mcm mana prep may ni? Mg mudah ya nieza.....ayu ada lagi 2 hari nak belayar balik kamfonng!!! Yey....:)

    Psssssssst: bak kek coklat tu sepinggan nih....mmmm yummmeh tuuuuu!!!

    ReplyDelete

sila...sila..jgn segan-segan yer..tq:)

Be Our Guest And Sign This Guestbook...TQVM

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails

My Blog Anniversary Day

Daisypath Anniversary tickers

Our Wedding Anniversary Day

Daisypath - Personal pictureDaisypath Anniversary tickers