11 Apr 2011

Mee Lidi Goreng Hijau


Assalammualaikum dan salam sejahtera buat semua. Dah lewat malam baru dapat bersiaran....lately ni weekend selalu sgt bz tak sempat nk ngadap lappy dan bw...mcm-mcm aktiviti ada sekarang ni. Jemputan mkn pun boleh dikatakan every week ada...tapi seronok juga bila dapat berkumpul ramai-ramai dgn kwn-kwn kat sini..tak la terasa sunyi sgt bila dapat berkumpul tu kan....Alhamdulillah syukur atas rezeki yang diberi. 

Oklah bercerita n3 hari ni pula resepi mee yang simple tapi sedap....bagi sesiapa yang suka mkn mee dan suka pula yang pedas haruslah mencuba resepi ni. Terima kasih yer pada tuan punya resepi iaitu Kak Ummi yang telah sudi berkongsi dgn kita semua terutama bila kak Ummi menulis dan berkongsi resepi tu di blog utk tatapan meraka yang dok jauh merantau yang tak dapat memiliki majalah jelita tu.

So...mee ni memang sedap sgt dgn kepedasan cili padi hijau tu lagi ler meletop. Kak Ummi bubuh udang besar tapi saya gunakan udang kecil dan saya tambah dgn smoked oysters hmm...lagi ler sedap. Resepi yang telah dilamar majalah jelita ni memang bestlah kak..tqvm dan izinkan saya berkongsi disini pula.



Bahan:-
  • 1 1/2 paket mee lidi
  • 1 labu bawang besar - didadu
  • 3 ulas bawang putih - dicincang
  • 10 ekor udang basah
  • 2 sudu besar kicap cair/masin
  • 1 kiub pati ayam maggie
  • 1/2 biji kobis
  • 1 sudu kecil serbuk lada sulah
  • minyak untuk menumis
  • 1 kotak kecil smoked oysters (nieza tambah)
Bahan Dikisar Dengan Sedikit Air:-
  • 2 biji cili hijau
  • 6 biji cili padi hijau
  • 4 tangkai daun sup
  • 2 pokok daun bawang


Cara Memasak:-
  1. Masak air secukupnya dan bila mendidih, masukkan mee lidi dan masak hingga lembut, toskan dan gaul dengan sedikit minyak jagung. Ketepikan.
  2. Panaskan minyak dalam kuali dan tumis bawang besar dan bawang putih hingga kekuningan dan naik bau.
  3. Masukkan bahan kisar dan masak hingga naik minyak.
  4. Masukkan kicap cair, kiub pati ayam, garam dan lada sulah. Kacau.
  5. Masukkan udang dan diikuti dengan sayur kobis. Kacau sebentar.
  6. Akhir sekali, masukkan mee lidi yang direbus tadi dan kacau hingga rata dan masak. Hidangkan dengan taburan serbuk lada sulah jika suka.

27 comments:

  1. awatnya panggil mee lidi.? kalau tergigit cili api yang dok tegak tu..mau berpinar mata akak.....tapi akak suka oyster tu..

    ReplyDelete
  2. akak...pepagi ni ..lapo la...
    nak mee lidi tu sepinggan..he..he..
    nampak sedapp la..

    ReplyDelete
  3. Salam nieza..
    Ada lagi tak mee tu.. Nak rasa...
    Tq dear atas ingatan dan award utk akak.. Love U.. Akak dah amik dan dah post kat blog :http://ovenkecil.blogspot.com/2011/04/thanks-nieza-dear.html

    ReplyDelete
  4. Salam pagi Nieza,

    kak nur panggil mee ini "mee leper" hehe...asal berbunyi aje ok...haha..wah sedap mee ini...nak sepinggan, nieza.

    ReplyDelete
  5. Assalamualaikum...
    Alamak kita belum siapkan lagi homework yang ni. Tension nya banyak bebeno homework yang kena disiapkan.

    ReplyDelete
  6. k.nor pun dah buat ni.. mmg sedap.. anak k.nor panggil mee vegetarian sbb semua kaler hijau :)

    ReplyDelete
  7. selamat pagi nieza...
    belum b/fast lagi ni...

    kalau makan nieze punya mee lidi ni..mau kenyang tak pyh ambik lunch mcm ni...

    ReplyDelete
  8. Assalam kak,wah org jauh dah try resepi nih,org dekat xtry lagi..Sedapnya nmpak mee akak..Tula kak kan,weekend mmg byk toi aktiviti..

    ReplyDelete
  9. Assalamualaikum kak nieza,
    nampak sgt lazat...ada oyster lg..fuhh..bak sepinggan..hihi =)

    ReplyDelete
  10. Salam Nieza..
    Sedapnyer mee tu Nieza..akak tengok pun boleh tahu, mee tu sedap...akak tak pernah buat atau rasa mee gunakan cili padi ni..mesti pedaskan..

    ReplyDelete
  11. SELAMAT PAGI HELSINKI, sedap mee itu, nape tak panggil MEE INCREDIBLE HULK, HIJAU KAN.... GURAU AJE. Macam biasa tukar suka sama suka, Kak buat simple breakfast aje pagi ni toast & omelette, tengahari sikit bolehla datang ambik Talam Pisang ya.

    ReplyDelete
  12. salam kak,
    suke mee lidi...suke suke suke...nak sepinggan...sayur tak mo...ekekeke

    ReplyDelete
  13. Salam kunjungan.. singgah la ke blog saya ;)

    ReplyDelete
  14. waaaaaaa... sedap nampak mee goreng gitu.kalau balik kampung musti ada mee lidi ni

    ReplyDelete
  15. nieza mee lidi yang macamana yek..hiihi soalan jakun.
    Nampak memang best.

    ReplyDelete
  16. sedap..dan lagi sedap makan panas2 di musim sejuk kan...:P

    ~brg2 halal mudah dapat ke kat sana?

    ReplyDelete
  17. Assalam nieza, bila tgk mee lidi ijau ni, mmg terus nk ngapp je, sedap byk lauk tu

    ReplyDelete
  18. nampak sedap tu mee lidinya..;)

    ReplyDelete
  19. Salam Nieza,
    Sedapnya nampak mee goreng tu....minta sepinggan leh

    ReplyDelete
  20. pantas je dia cuba resepi k.ummi ye. ada oyster tu, bertambah2 la sedapnya, kan.

    ReplyDelete
  21. Kak Nazrah:
    tak taula pasaipa panggil mee lidi kak..haha cili tu saja jer kasi posing jer tu..hehe smoked oyster tu memang sedap..:)

    Mas:
    alahai dh abisla mas..menu semlm ni..:)

    Kak Naz:
    tw kak sudi gantung award tu..mhuahhx2

    Kak Nur:
    ooo ada nama lain yer nieza pun tak tau...nk kasi pun dh abisla kak..hehe

    Kak Sam:
    w.salam...tak pe kak sam biar lambat asalkan selamat..hehe

    Kak Nor:
    ya betul memang sedapkan kak...saya suka dgn kepedasan cili padi tu.

    ReplyDelete
  22. Kak Ain:
    ya kak memang kenyang mkn mee ni...:)

    Zaliedana:
    ha kena try nanti tu...angin bertiup mai kat sini dulu tu yg org sini terai dulu tu..hehe

    Norul:
    tq Norul..ya memang sedap...smokes oyster tu suka ratah gitu jer..haha nk kasi pun dh abisla norul..

    Kak Azi:
    ya kak memang sedap...nieza pun 1 time cuba bubuh cili padi tu memang bestla...kalau suka mkn pedas memang sedap sgt...trylah kak.

    Kak Paty:
    haha ada-ada jer akak ni tau...nanti marah lak kak Ummi kita tukar nama hulk tu...hehe btw tq kak nanti saya singgah umah akak yer.

    Hani:
    amboi dia tak mkn sayur ke? ishhh mana boleh gitu kena mkn sayurla...haha nanti akak wat special bubuh cili lbh skit utk hani..ekeke

    Zuwairi:
    tq singgah sini..insyaAllah nanti saya singgah ya..:)

    izah:
    yup zah memang sedap ni...cubalah nanti:

    ReplyDelete
  23. Kak Kasih:
    nieza pun tak sure yg mcm mana kak tgk yg halus mcm lidi tu yer la kot..hehehe dok sini lagi ler susah nk cari kak tapi akak trylah cari kat sana...:)

    Daddy ziyyad:
    yup dr. dok sini kalau time sejuk mkn apa pun sodap....hehe brng asia byk jual kat sini tapi kalau nk cari yg semua halal memang tak ada tapi kena tgk kandungan bhn tu la kan.

    Kak Rosaliza:
    w.salam kak...yer kak memang sedap kena lak ngan smoked oyster tu lagi ler sedap..:)

    Nur easy:
    tq...cuba lah buat nanti sure lagi sedap tu..:)

    Kak wattie:
    alahai dh abisla kak kalau ada lagi 2 pinggan pun leh kasi kak...hehe

    Ain:
    kita suka mkn mee tu la kalau ada resepi mee tak sabar nk cuba..hehe

    ReplyDelete
  24. nieza..mee lidi tu spagheti ke.
    teringin pulak akak nak cuba buat ni..akak ambil resepi ye nieza.

    ReplyDelete
  25. Sedap nampak mee ini, lagi best letak oyster tu..tak tahu kat sini ada jual ke tidak.....

    ReplyDelete
  26. Assalamualaikum Nieza,
    tq, walau busy sempat gak singgah umah akak..terharu di buatnya...mee lidi msk mcm tu nmpk sedaplah..nak cuba gaklah..nak cari mee lidi dulu..terliur je tngk..

    ReplyDelete
  27. Kak Erna:
    akak, boleh juga kot guna spaghethi mee tu saya guna mee thai yg jual kat sini jer..trylah nanti kak..:)

    kak T&T:
    yer kak sedap tu...rasanya ada kot smoked oyster tu kena cari kat supermarket.

    kak Yatie:
    w.salam...yer kak sempat singgah tapi lambatla sampai bila sampai akak pun dh diulit mimpi dan mkn pun dh abis...hehe selamat mencuba yer kak:)

    ReplyDelete

sila...sila..jgn segan-segan yer..tq:)

Be Our Guest And Sign This Guestbook...TQVM

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails

My Blog Anniversary Day

Daisypath Anniversary tickers

Our Wedding Anniversary Day

Daisypath - Personal pictureDaisypath Anniversary tickers