6 Apr 2011

Ayam Goreng Oat



Assalammualaikum dan salam sejahtera buat semua. Dinner mlm ni layan ayam goreng oat jer lah kononnya tak mau mkn nasi lah ni nak ratah ayam ni jer tapi mkn ayam ni  kalori tinggi juga. Tapi ayam goreng ni kira  healthy jugalah coz ada salut oat dan saya gunakan olive oil untuk menggoreng ayam ni. 


Sedap ayam ni mcm ala-ala ayam KFC pun yer juga haha dah lama tak mkn KFC kan so...dapat mkn ayam mcm ala-ala KFC pun jadilah...:D Ok resepi ni dah lama dah simpan dan pernah buat dah pun sebelum ni cuma tak sempat nk snap dah abis. Btw terima kasih yer pada Mariam dan Kak Madihaa kerana berkongsi resepi ni...saya sharing kat sini pula yer.



Source: Mariam
Bahan - bahan
1/2 ekor ayam ~ potong saiz sederhana 
2 sudu besar serbuk rempah sup 
sedikit garam (agak2 sendiri mcm nak goreng ayam yg biasa)
sedikit gula anggaran 1 sudu kecil
1/2 cawan tepong beras
1/2 cawan tepong jagung 
1 ~ 2 biji telur ~ pukul sedikit
Oat segera secukupnya
Minyak masak untuk deep fry

Cara2 menyediakan
1. Ayam dicuci bersih & tos kering. Gaul rata & perapkan ayam dengan rempah sup, garam & gula anggaran setengah jam.
2. Panaskan minyak secukupnya. Campurkan kedua2 jenis tepong dalam satu bekas. Gaul rata.
3. Ambil seketul isi ayam & lumurkan/balik2kan ayam di dalam campuran tepong jagung & tepong beras sehingga semua bahagian bersalut tepong.
4. Celupkan ayam tadi ke dalam telur yg dipukul sedikit. Angkat lalu salutkan pula dengan oat sehingga seluruh ayam disaluti oat.
5. Goreng ayam tadi di dalam minyak yg penuh. Ulangi proses yang sama & gorenglah ayam sehingga garing ke dua2 belah.
6. Nikmati ayam begitu sahaja ataupun dicicah sos cili pilihan berserta 'side dishes' seperti coleslaw & kentang putar.

32 comments:

  1. mcm ayam kfc plak rupe dia...hehe ;)

    ReplyDelete
  2. nampak rangup la. nak kena try jgk ni....terliur tgk...hehe.. :)

    ReplyDelete
  3. Kalau ayam goreng ni kat rumah saya..cepat jer abis..anak anak memang suker..tapi kita tak suker KFC...

    ReplyDelete
  4. Assalamualaikum Nieza,
    Sedapnya tngk ayam goreng oat tu..lama akak nak cuba resepi ni tapi tak terbuat2....nmpknya kena wat gak ni..terliur je tngk..tq bagi akak award tu...bila free akak gantung ya..

    ReplyDelete
  5. akak..sedapnya ayam goreng oat..
    nak seketoi..he..he..

    ReplyDelete
  6. Assalamualaikum Nieza,

    Lama tk BW, busy + kt opis plak blog2 smua dah kena blocked...hehehhe...nyway...suka ayam2 goreng nih....anak2 ape lagi...dlm seminggu at least skali buat ayam goreng tapi biasa sya beli serbuk ayam goreng yg ready made tu jer....mintak izin nak copy resepi ni yer...nk cuba buat lak...TQ!

    ReplyDelete
  7. alamak! Betul2 mcm ayam KFC... geram.. geram.. gerammmmmmmmm!!!

    ReplyDelete
  8. uhhhh... suka suka! harus masuk dalam buku resepi nih! resepi mesti cuba! :)
    terima kasih sudi kongsi!

    uppss.. salam kenal ya! :D

    ReplyDelete
  9. Assalam kak nieza,sedapnya ayam akak,meh kita tuka ngan udang goreng oat nak x.?HiHii..Dah nmpk cam kfc dah tu,xpala leh terubat rindu nak mkn kfc kan..

    ReplyDelete
  10. Anak2 mesti suka ayam goreng nikan Nieza....copy resepi dululah....

    ReplyDelete
  11. Salam Nieza,
    Akak dah pernah buat ayam ni memang sedap, anak2 berebut nak makan

    ReplyDelete
  12. assalam nieza, ayam goreng oat nmpk mcm kfc hot n spicy, tentu sedap ni

    ReplyDelete
  13. Assalamualaikum Nieza,

    Wah ayam oat ni...seingat kak nur kalo tak salah last year kak nur ada buat...mmg sedap hingga menjilat jari....hehe...tak senonoh akak jilat jari pulak...

    Ada award ya....nanti kak nur gantung.Tq dear!

    ReplyDelete
  14. Assalamualaikumwbh sahabaaaaaaat!!!

    Apa khabar ari ni? Cuaca ok x? owh, ada rupe KFC ni nieza...boleh bukan small caw kat sane tuh....:)

    ReplyDelete
  15. nti nak balik test kat umah resepi nie...sedapnyeeee...

    ReplyDelete
  16. aslmkum nieza.. msti sedap ayam 'kfc' nieza ni buat ratah2... nnti hujung2 minggu boleh akk cuba rspi ni..

    ReplyDelete
  17. salam nieza...buat apa ler tu yer....kat sini tgh kul 4pm...wahhhh ayam tu nampak rangupnya....uish cecah sos thai ni sedap nih...krap krup krap

    ReplyDelete
  18. nieza..memang boleh buat ni..nampak rangup ..
    mesti sedap ni..

    ReplyDelete
  19. mcm ayam kfc la k.nieza.. kat helsinki xde kfc halal ke? nak try la nnti, sedap cicah gan sos cili sj..hehe

    ReplyDelete
  20. nieza..sedap tu ayam goreng..bak sini barang seketul dua..bg soss sekali tau..

    ReplyDelete
  21. Assalamualaikum Nieza,sampai hati tau tayang ayam goreng oat yg sgt2 mengancam rupanye tu..cun betui la ayam tu kalah KFC camni. akak dah la x mkn mlm lg ni, konon2 nk diet, bila tengok ayam ni patah semangat nk diet...(diet konon huh...)Owh yea, maceh sudi bg award kat akak, jap lg akak ambik..

    ReplyDelete
  22. perghhh..sedap dan rangup. Klu semua orang buat sendiri cmni nampak gayanya bangkrap la kfc..huhu

    ReplyDelete
  23. manueng:
    yer sama tapi tak serupa..hehe

    inaku79:
    try jgn tak try yer...haha memang mabeles..:)

    Kak Naz:
    la...apsal akak tak suka kfc kita bila dok jauh tak dpt mkn ni lagi ler teringin nk mkn bila dok msia tak pulak teringin.

    Kak Yatie:
    w.salam kak...kena cuba ni kak sure anak2 akak suka mkn ni tak payah cari KFC dh lepas tu...hehe

    Mas:
    sedap mas..kalau ada lagi 10 ketoi pun akak leh bg..hehe

    SH:
    w.salam...yer tak pe bz tu dahulukan yg penting dulu yer..btw silakan copy resepi tu...selamat mencuba yer..:)

    ReplyDelete
  24. Sari:
    sama tapi tak serupala...haha cepat pi cari KFC tu..hehe

    Kella:
    salam kenal juga...tq sudi singgah sini...selamat mencuba ya.:)

    Kak Chik Mimi:
    kalau akak yg msk sure lagi sedap kak...tapi kalau nk sedap lagi pi cari KFC lah..hehe adehhh teringat nk mkn KFC la pulak..

    Faa rosli:
    ya sedap...tq..:)

    Zaliedana:
    w.salam...ya sedapa tgk udang tu..jomx2 kita tukar..haha dh lama tak mkn rasanya dh sethn lbh kot tak mkn KFC kat sini tak adala..tunggu blk Msia la.

    Cik cek:
    yup kak....sure bebudak suka ni..

    Kak wattie:
    betulx2 sedap kan kak...rasanya mak budak pun berebut juga tu..hehe

    ReplyDelete
  25. Kak Rosaliza:
    yer kak ala-ala KFC jugalah sedap kak..

    Kak Nur:
    w.salam kak....haha bagus ler tu menjilat jari tu kan sunnah nabi.

    Ayu:
    w.salam...alhamdulillah cuaca semakin kurang sejuk. ayam ni setakat mkn sendiri lepasla Ayu.

    Cunndaa:
    bolehx2 silakan test yer..:)

    kak zana:
    ya kak sedap kalau dapat ratah gitu ngan sos ni..selamat mencuba yer kak.

    Adinda Amy:
    yer memang sedap...cubalah buat...:)

    Kak Lieza:
    tak wat apa pun lepak jer kejanya hehe...sedap kak mkn gitu pun sodap..hehe

    Kak Erna:
    boleh kak..buatlah tak rugi kalau nk mencuba memang sedap:)

    ReplyDelete
  26. mama olyn:
    tak ada KFC la kat sini..kalau kat London bykla kan best dok London mcm2 kedai halal ada kat sini susah nk jumpala.

    Kak Linapg:
    yer kak sedap ni..haha sos pun nk juga ke?..hehe

    Kak Azlina:
    haha saja jer nk guda akak tapi kalau akak msk lagi ler sedap...kalah KFC tu..hehe

    niey:
    ya betul tu kan KFC tak leh cari mkn da...tapi yg buat ni serupa tapi tak sama...hehe

    Yanie:
    tq singgah sini n follow me..:)

    ReplyDelete
  27. nieza, cantiknya ayam tu salut ngan oat. hari tu akak salut ngan cornflakes tak bape jadi sgt..

    ReplyDelete
  28. suka la ayam greg macam ni. nanti chun torai lak

    ReplyDelete

sila...sila..jgn segan-segan yer..tq:)

Be Our Guest And Sign This Guestbook...TQVM

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails

My Blog Anniversary Day

Daisypath Anniversary tickers

Our Wedding Anniversary Day

Daisypath - Personal pictureDaisypath Anniversary tickers