19 Apr 2011

Hi Tea & Finnish Cake Demonstration

Assalammualaikum dan salam sejahtera buat semua...lamanya tak bersiaran yer...rindunya nk bw tapi masa belum mengizinkan saya nk bw...terima kasih pada semua yang sudi berkunjung ke sini dan terima kasih diatas ucapan dan doa anda pada hari wedding anniversary saya yg lepas...mudah-mudahan doa anda dimakbulkan Allah dan didoakan juga anda semua juga dirahmati Allah selalu...amin. InsyaAllah bila ada masa terluang saya akan cuba untuk berkunjung balas. 

N3 hari ni nak bercerita tentang aktiviti saya disini...pada hari ahad 17 April yang lepas amatlah mem'busy'kan saya. Sebagai tuan rumah sudah tentulah byk benda nk dibuat...bermula dgn menyediakan peralatan dan bhn2 utk demo, memasak mkn dan sehinggalah berkemas saya lakukan sendiri dan hanya dibantu suami saja. Disebabkan masih belum baik batuk saya hanya memasak Asam laksa dan seri muka durian....makanan lain kawan-kawan yang bawakan. Aktiviti yang dirancang telah berjalan dengan lancar....alhamdulillah lega rasanya bila dah semuanya selesai. 

 Aktiviti Hi Tea kali ni telah diadakan dirumah saya dan ianya adalah salah satu program yang dirancang dalam PERWAKILAN dan biasanya we all buat morning coffee tapi kali ni tukar plan buat Hi Tea pula. Biasanya dibuat setiap 3-4 bulan sekali untuk celebrate birthday ahli....so kali ni we all celebrate birthday ahli yang lahir pada bulan Jan-April. Hanya ada 2 org saja saya dan mdm Poh Choo Choi iaitu isteri TYT Duta. 

 Pada akviti kali ini diselitkan dengan demonstration finnish cake. Belajar membuat kek Finland pula.Kek ni memang sedap rasa buah-buahan iaitu ada filling buah mango dan atasnya buah peace. Sifu yg mengajar we all ni we all panggil kak CT iaitu org Malaysia yang berkahwin dengan org Finnish dan sudah lama menetap di sini. Kak Ct memang ada mengikuti kelas masakan org finnish so..memang pakarla dalam semua masakan org finnish ni.Oklah jom layan gambarlah yer..





ni ler Kak CT ...sifu msk we all..

 masing-masing tgh mengasah bakat..

Acara makan-makan

 mcm-mcm mkn ada....ada laksa penang, kuih seri muka durian, agar-agar, roti jala, pulut serikaya, cheese cake, kuih koci, kek sarang semut, cucur ikan bilis, keropok dan buah limau. tapi banyak yg tak sempat nk snap photo..dh busy tak ingat camera dah...ni pun kwn yg tolong snapkan photo.

ni ler rupanya kuih seri muka durian yg saya buat....sekali buat sampai 2 adunan....ramai dah rakan-rakan blogger yg mencuba ni...memang sedap sgt dan tak rugi kalau nk mencuba...resepi nantilah saya masukkan kemudian...gambar ni pun kawan yg tolong snap...memang saya tak sempat nk ambil gambar pun...tuan umah bz sokmo..:D

 ni ler antara ladies yang hadir....group photo dan lastly sessi berkaraoke 



Sekian saja dulu cerita aktiviti saya disini...InsyaAllah jika ada kesempatan lagi saya akan bercerita lagi..salam buat semua.

24 comments:

  1. salam nieza..
    t.kasih kongsi pengalaman ni..suke kak tengok.. nanti masukkan resepi yaa hehehe.. lama dah kak ilah tak join aktiviti mcm ni.. pernah juga kak jadi tenaga pengajar.. smua tu kenangan lalu masa diunit.. masuk pertandingan masak dan kraftgn mesti menang.. mcm2 hadiah ada kat umah ni..

    ReplyDelete
  2. bestnya niezaaaa ;-)
    terliur akak tengok kek finnish tu..eh, apa rasa dia ye? hikhik

    ReplyDelete
  3. salam nieza - best nyer ramai kawan2 dtg

    ReplyDelete
  4. Assalam nieza, bestnya ada aktiviti mcm ni, berkumpul ramai2 hilang sikit rindu kat mesiakan, jumpa kwn2 mkn2.

    Siap acara mendeko kek tu yg lagi best utk pompuan kan, semua mknan sedap2 belako

    ReplyDelete
  5. bestnyer kek disaluti buah peach:)

    ReplyDelete
  6. hurmmm....nak semuaa...sedap2 belaka...

    ReplyDelete
  7. bestnya. ramai kawan, banyak makan, ilmu pun bertambah,, Muga ceria je..

    tak sabar nak tunggu recipe ni.

    ReplyDelete
  8. bestnya kak..buat aktiviti gini....
    nak joinnn..he..he..

    wehhh..sedappnya menu2 tu....

    ReplyDelete
  9. ooohhh bestnye aktiviti buat kek tu...pastu tengok makanan yg bayk dn mewah2 tu..mak aiii..terliur terus..nsb baik tak pregnant..kalau tak kak nieza kena buatkan jugak ni.hehehehe

    ReplyDelete
  10. Salam Nieza....
    makan ubat tau bagi batuk tu baik...akakpun baru bak demam...tapi mulut habis pecah2..
    Nieza..nanti jangan lupa buat kek tu & letakkan kat sini tau...x sabar akak nak tgk. hasil tangan Nieza sendiri...mesti sedapkan .

    ReplyDelete
  11. Nieza, bestnya dapat gader2 cam tu, dapat tambah ilmu masak2 lagi...

    kecur tengok menu yg sedap2 tu...

    ReplyDelete
  12. Assalam nieza.. bestkan bila berkumpul ngan kawan2 mcm2 pekara dapat kita belajar.. nampak sedap nyer kek finnish tu... menu yang lain pon sedap2 nyer...

    ReplyDelete
  13. bestnya nieza ,walaupun penat tp berbaloikan,ghasenya kalau kat perantauan ukhwah tu makin eratkan compare kita kat sini

    ReplyDelete
  14. Salam Nieza..syokknya ada aktiviti macam gini....Haaa dapat lagi tambah ilmu di dada

    ReplyDelete
  15. best gak ...boleh hilang tension kan..karoeke lagi...

    ReplyDelete
  16. Terkeliur kak Zai tengok makanan tu tentu semuanya sedap.Kak Zai teruja tengok kek yang 4 lapis tu boleh kongsi recepi tak hehe... muka tak malu.

    ReplyDelete
  17. salam...
    wowww.... meriah nya makanan & enjoy semua nya.... tumpang rasa seronok...

    ReplyDelete
  18. part makan2 tu munna suka..semuanya nampak sedap...

    ReplyDelete
  19. Assalamualaikum Nieza,
    Bestnya sekali sekala ada aktiviti macam ni kan, tak la boring sangat. Yang paling best tu, biasala....pasai ada byk makanan...akak sukerrrrrr

    Ni dok tunggu kot kot ada resepi kek dari Finland, hehehe

    ReplyDelete
  20. Assalammualaikum Nieza
    Sesekali dpt berkumpul dgn kwn2...mkn. seronokkan tambah pula ada demo hias kek...boleh kongsi ilmu. makananpun byk..sedap2 belaka...

    ReplyDelete
  21. Assalamualaikum Nieza,wahh meriahnya kelas kek tu, rasa mcm nk join pulak.tengok juadah2 tu lg la geram, semuanya sedap2.resepi kek Finland tu xde ke Nieza? ;)

    ReplyDelete
  22. ni br kesempatan nak BW.. huhu miss byk helai n3 k.nieza, nak khatam blk..hehe, bestnya dpt blajar wat kek dr sifu kan? lps ni ble try wat, kmi pun ble try resepi kek finnish ni..hehheeeee

    ReplyDelete
  23. Nieza sayang...
    huhuhu...betul le kak M yang akak maksudkan itu...kak Siti...dia lah yang akak maksudkan :)
    Akak dah baca this n3 before tapi akak boleh tak perasaan kak siti ni...kirim salam kat dia ye.
    Nieza ni email akak...kasihredha@yahoo.com
    nanti kita boleh borak2 belakang tabir...hihi

    ReplyDelete

sila...sila..jgn segan-segan yer..tq:)

Be Our Guest And Sign This Guestbook...TQVM

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails

My Blog Anniversary Day

Daisypath Anniversary tickers

Our Wedding Anniversary Day

Daisypath - Personal pictureDaisypath Anniversary tickers