31 Mar 2011

Sticky Caramel Chicken



Assalammualaikum dan salam sejahtera buat semua...hari ni lambat nak n3 b'coz siang tadi keluar ada hal sikit pastu melepak lak kat ofis mr.hubby sementara tunggu dia abis keja nk tumpang blk sekali. so...time tu  sempat juga bersiaran  sekejap...intai-intai kat dapur kawan-kawan...tu pun guna iphone jer...dah blk ni baru ler puas ngadap lappy ni.

btw...menu simple jer lah mlm ni layan ayam ni...tgk ramai dah yang buat ni kan...sedap sangat ayam ni..suka ratah gitu jer..memang best sehingga menjilat jari..:D resepi asal menggunakan kepak ayam tapi saya ikut style kak Nor guna ayam biasa jer...so.. terima kasih pada Kak Nor @ Secubit Garam, CMG dan semua yang telah berkongsi resepi.Izinkan saya berkongsi disini pula.

sila abaikan rupa yg terlebih gelap ni...haha terlebih kicap la ni....tapi rasa memang mabeles.
resipi asal : MutiaraAzura MyResipi
sumber: CMGebu & Kak Nor @ Secubit Garam
Bahan-bahan 12 keping kepak ayam (kalau besar kerat dua), cuci bersih dan toskan
2 camca besar minyak masak
3 ulas bawang putih, dititik dengan kulit2nya, tak payah kupas
1 camca besar cincangan halia
1 camca besar sos ikan
1 camca besar kicap
1 camca besar sos cili
7 - 8 camca besar madu

Cara membuat 
Panaskan minyak dalam kuali, tumis bawang putih, halia dan kepak ayam, gaul rata dan masak dengan api sederhana selama 5 - 6 minit.
Masukkan semua sos dan madu, kacau sekejap dan tutup kuali. Kacau sekali sekala hingga kepak ayam kelihatan bersalut, masak kurang lebih 15 minit. Biar hingga pekat dan warnanya bertukar perang keemasan. Angkat dan hidangkan...

* K.Nor tambah 1 sudu besar serbuk lada hitam (nieza pun sama tambah juga)

31 comments:

  1. salam nieza rasanya kak ilah org pertama masuk dapo nieza pagi ni hehe jam4.25 pagimalaysia dah ni..jaga jam 2.30 mata tak leh lelap.. wah sedap nii..hitam tapi menawan la nieza..

    ReplyDelete
  2. w.salam kak..awalnya bangun kak...kat sini baru kul 11.30mlm nieza lum tido lagi tapi kak dh bgn dh hehe..betul kak hitam manis kan..:)

    ReplyDelete
  3. saya pun pagi2 buka pc tgk nieza baru update, terus terjah sini. tgk jam nieza kt tepi tu..owh, pkl 11.39 pm kt sane yer. kt auckland dh 9.39 am, dh 1 april... hehehehe...

    sedap ayam ni kan, mmg makan ratah lg sedap. hari tu buat nyaris tak hangus....hehehe...

    ReplyDelete
  4. pepagi dah g selongkar dapo nieza, cari ayam sedap nih....

    ReplyDelete
  5. wah macam menarik jer..kita dah kehabisan idea dah nak masak apa..balik-balik lauk sama..ehm nak kena try lah ni..tunggu kan laporannya :)

    ReplyDelete
  6. Assalam kak nieza,hitam2 c tampok manggis,sungguh pong hitam rupamu menawan la wahai c ayam,hihi..Nak ckit ayam yg melekat2 tuh akak..ngee..

    ReplyDelete
  7. perhhhh..sedappnya..
    nak sikittt kak....

    ReplyDelete
  8. salam nieza
    nieza ni kalau post entri macam ada dok lam mesia je skang ni tau..bukan cam dok kat obersi akak tgk..gerammmm jek tgk lauk pauk dan masakan nieza.meh sini ayam melekit ni dua ketul.nak ratah2.hehe
    pagi2 ni akak jln2 je dulu.ptg2 sikit atau mlm2 nanti baru keluar entri.jgn lupa jenguk akak mlm2 kang ek?..

    ReplyDelete
  9. Salam Jumaat Nieza,

    waduh dah beberapa N3 Nieza ni kak nur dah tertinggal...biasalah kak Nur kan behind time, selalu tak updated....hehe...

    Bila tengok roti yg gebu kat bawah tu rasanya mcm nak cekup aje...lepas tu tengok ayam karamel, lagi lah tergulik2 akak kelaparan ni....cuci mata ja la erk, Nieza.

    ReplyDelete
  10. salam nieza -nampak berkilat dan sedap jer...

    ReplyDelete
  11. Salam Nieza...
    menggoda & terggoda mama tengok Sticky caramel chicken Nieza nih.. mesti buat2x hehehe

    ReplyDelete
  12. morning kak nieza!!!.. sungguh menggiurkan ayam itu..dh laa tgh lapo sbb duk mngemas brg nih..
    nk gerak ke bintulu dah nih.. bubai..

    ReplyDelete
  13. kak ain rase mcm nak ambik jer seketul ayam ni...nak rase..

    sure sedap ni...

    ReplyDelete
  14. Assalam Nieza,
    Akak pun dah pernah wat ayam ni..mmng sedapkan ratah2 gitew jek..kalau akak mmng kena masak lebihlah...rakyat ramai...hehehe..

    ReplyDelete
  15. salam nieza...tak puas betul akak tgk roti nieza tu...tu belum lg kalau dpt makan..sure tak cukup tu...ni kuar lak sticky ayam tu...uishhh sticky betul nampaknya...ratah camtu pon sodap ni kan...uishhh telan air liur lak rasa..

    ReplyDelete
  16. wow... nieza, mmg mengancam! bak skitt ;)

    ReplyDelete
  17. Nieza....kechur tgk ayam caramel nieza ni....kalau dekat boleh gak kak cek mintak seketul...he he..

    ReplyDelete
  18. Sedapnya Nieza, nak tumpang makan kat sini boleh?

    ReplyDelete
  19. wooww..nampak melekit betui.sedap kan.rata gitu je sedp

    ReplyDelete
  20. Nieza, ayam sticky ni mmg sedap...anak2 akak meratah..suka tul mrk.

    ReplyDelete
  21. WARNA GELAP LAGI MENAWAN....TERLIUR MELIHATNYA

    ReplyDelete
  22. Nieza...sedapnyer...akak suka benda manis2 ni....TQ Nieza...kongsi resepi ni...nanti akak boleh cuba..tengok tak susah sangat...akak ni yg simple2 suka le...sbb penyakit M banyak dlm badan ni...he..he..

    ReplyDelete
  23. as-salam kaka
    tak tahan tgk ayam tu…nnt nak cubalah.

    ReplyDelete
  24. nak lah seketui....tengok baju akak dah basah ni...air liur menitik tak henti2 hihi

    ReplyDelete
  25. sure best kalau mkn dengan nasi beriani kan nieza

    ReplyDelete
  26. sdpnya!!

    dah la tgh lapaq huuhu

    terliur2 suda =p

    entry baru : Kisah Secawan Kopi~

    ReplyDelete
  27. salam niza..ehem ehem..malu nak cakap ni...;
    sebenarnya akak dah ada blog dah..tapiii masih x setanding dengan blog niza dan oranglain huhuhu..berat hati nak gtau mu..kekekeke...

    ReplyDelete
  28. Salam Nieza,
    wahhh berkilat2 ayam tu, nampak sedap sangat. Akak dah pernah buat, mmg sedap giler.

    ReplyDelete
  29. rasa nak wat lagiiii la k.nieza, lg mabeles tgk k.nieza wat, terliurrr mamma olyn..ngheeee

    ReplyDelete
  30. assalam nieza..seleranya akak tengok..nampak sedap dan rupanya pun memikat.

    ReplyDelete
  31. boleh la try buat ni...bg kat lecturer sbg balas dia bg rendang indonesia hari tu...hehe ;)

    ReplyDelete

sila...sila..jgn segan-segan yer..tq:)

Be Our Guest And Sign This Guestbook...TQVM

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails

My Blog Anniversary Day

Daisypath Anniversary tickers

Our Wedding Anniversary Day

Daisypath - Personal pictureDaisypath Anniversary tickers