23 Mar 2011

Trip To Oslo, Norway

Assalammualaikum dan salam sejahtera semua...lama tak bersiaran rindu lak rasanya ..:D Terima kasih kepada mereka yang sudi berkunjung ke teratak saya ni....maaflah belum berkesempatan nak berkunjung balas lagi...balik dr bercuti dah penat macam-macam hal pula nk buat so...hari ni baru berkesempatan nak n3. Bukan tak masak tapi bila dah penat mood nak ambil gambar pun malas dan masak pun simple-simple jer malas pula nak n3.

Btw....hari ni saya nak sharing gambar masa saya pergi holiday last week....bukan niat dihati untuk menunjuk-nunjuk dan jauh sekali utk riak tapi sekadar berkongsi pengalaman saya berjalan tgk tempat org saja. Semuanya rezeki datang dari Allah....bersyukur diatas nikmat Allah. Oklah berbalik pada n3 ni percutian kali ni dekat-dekat sini jer ... negara jiran Finland ni jer iaitu ke Oslo, Norway.  Alhamdulillah percutian selama 4 hari 3 malam pergi dan balik berjalan dgn lancar dan selamat sampai ke rumah pada hari isnin pada jam 10 mlm. Penerbangan drp Finland ke Oslo hanya memakan masa 1jam sahaja. 

Oslo adalah Ibu kota dan bandar terbesar di Norway dan bandar ketiga terbesar di Scandinavia. Pada tahun 2010 negara ini telah menduduki peringkat sebagai bandar paling mahal di dunia. Sungguh cantik permandangan disini....kalau dapat datang masa summer atau Autumn rasanya labih cantik lagi. Oklah jom layan gambar kat bawah...actually  ada byk lagi gambar yg diambil sampai tak tau nk pilih....rasanya cukuplah untuk kenangan dan simpanan disini.










 The City Hall opened in 1950.




 the vigeland park...one of Norway's most visited attractions.








Visit to viking ship museum


 rangka kapal yang berusia melebihi 1100thn

 yang ni pula ke FRAM museum...museum kapal juga...actually byk museum kat Oslo ni tapi tak sempat nk pergi semua. mr.hubby memang minat kapal so...ke museum kapal jer lah saya pun...:D




 melawat ke tempat ski jump and arena, was rebuilt last year to host the world ski championships 2011.
kami naik oslo tram ni utk sampai ke atas bukit ni....tinggi juga tempat ni.



 Norway Parliament



 last day....nak blk dah...

subhanallah...nice view..snap photo ni masa dlm bus on the way to airport



nice view from aircraft

Sekian saja cerita dr Oslo, Norway.....panjang umur,  murah rezeki dapatla kesana lagi...InsyaAllah...:D

35 comments:

  1. masyallah cantiknya Nieza..jauh perjalanan luas pengalaman...luas mata memandang:)tumpang seronok.

    ReplyDelete
  2. assalam nieza...ptt la lama tak ada n3 baru..rupa2nya p cuti2 oslo,bestnyaaaa.

    indahnya pemandangan di situ

    ReplyDelete
  3. Assalam kak nieza,wah bestnyer g holiday yer..Cantik sgt pemandangan kat oslo tuh kak..Bertuah sgt akak sbb dpt mnjejakan diri ke sana,tengs kak sharing pic2 tu kat sini,leh gak jamu mata..ngee..

    ReplyDelete
  4. kak niezaa~~~ mish you!! seronoknyer berjalan2.. tu laa, sementara duk kt sana, baik khatamkn semua tmpt best. nnti dh blk msia susah nk pegi =)

    ReplyDelete
  5. Wow...nice pics of Oslo!! My Hubby been there many times before for his company courses. Sll jalan kat salji. Tinggal kat Kristiansund Hotel...;)

    I pun teringin nak gi...dunno when! Huhu...

    Wish you all had a blast there!!!

    ReplyDelete
  6. bestnyaaa cantik tempatnya tu jom jom bawak akak p sana hehehe

    ReplyDelete
  7. nieza--
    ayu tak anggap pun awak menunjuk atau apa2,,
    entry ini membuatkan ayu rasa terhibur dan luas pengetahuan ayu ttg luar negara

    cantik sungguh oslo..

    PS: maaf bertanya, awak pakai DSLR brand apa?? sangat cantik setiap snap yang diambil..

    ReplyDelete
  8. Subhanallah. Cantiknya.. THanks for sharing dengan kami yang tak jejak kaki ke sana..

    ReplyDelete
  9. welcomeback nieza, dapur cuti lagi ker?

    ReplyDelete
  10. bestnye... cantik2 semua tempat tu. bile la dapat pegi sane...

    ReplyDelete
  11. As Salam Nieza.

    Bestnya pergi cuti2 Oslo! masih snow tebal di sana yer wpon dh masuk Spring. Cantik sgt pic2 kt sana tu..TQ for sharing!

    Aih ni yg tak sbr nk pg cuti2 jgk ni..hihi tgu lps hbs pntg la..:)

    ReplyDelete
  12. Salam Nieza. Tq sebab share gmbr2 tu, tak dpt nak pergi dpt tgk pun jadi lah... Gmbr2 tu semua cantik betul mcm poskad pulak...

    ReplyDelete
  13. assalam nieza..subhanallah..cantik2 nya gambar..tak puas tengok..
    terima kasih nieza..sudi berkongsi gambar2 yang cantik ni..

    ReplyDelete
  14. akak...cantiknya langsir baru...ingatkan salah rumah tadi....
    he..he..

    wahhh..gambar2 tu sangat cantik la..mas tumpang cuci mata kat sini yer...
    dapat juga mas tengok tempat orang...he..he..
    maceh kak sebab sudi berkongsi.....

    ReplyDelete
  15. Nieza, subhanallah..cantiknya permandangan, bila la agaknya boleh jejakkan kaki ke sana..anyway dpt tenguk gambar2 yg cantik nih dah seronok dah..tq nieza!!!

    ReplyDelete
  16. salam nieza

    sungguh indah alam ciptaan Allah ni kan, sungguh hebat ciptaanNYA

    langit di benua eropah mmg cantik membiru

    thanks krn gambar landscape yg sungguh indah

    insyallah, satu hari kami sampai ke sana utk menyaksikan keindahan alamnya ciptaan Allah

    ReplyDelete
  17. Patutlah lama tak ada..makan angin @ honeymoon rupanya..cantik betul pemandangan nya..

    ReplyDelete
  18. assalamualaikum...
    cam lama bebenor tk menjengok ke sini...smpi tak perasan dah tukar langsir baru...heheheh...cantik!
    bila tengok gmbr kt Oslo pn cantikkk....
    haiii...semua cantik lah :)

    ReplyDelete
  19. Assalamualaikum Nieza...wah3 seronoknya berhoneymoon kat Oslo..cantik sungguh permandangan kat sana tu..bukan senang nk dpt peluang mcm ni. tgh ada kat sana tu baik gi jelajah tempat org puas2.. :)

    ReplyDelete
  20. Masyallah...cantiknyaaa pic yg k.nieza amik, sronok g honeymoon di Oslo:), suka tgk view dr aircraft, menakjubkan:)

    ReplyDelete
  21. CM:Ya kak memang cantik...tempat yg aman dan damai jer rasa bila sampai sana..

    Kak Rosaliza: bercuti mkn angin sampai kembung dh kak...hehe tu la cuti msk2 jugalah..:)

    Ana:w.salam...ya cantik view kat sana...sama-sama kita berkongsi...:)

    Tun: miss u too...haha betulx2 bila dh blk Msia nanti tak dptlah nk jln2 lagi kan...:)

    Love:kenapa tak ikut?..Oslo memang best tau kalau nk visit...tapi brng sana kalau nk shopping memang mahal la kalau jln ok nk shopping kena gi tempat lain..hehe

    ReplyDelete
  22. Kak Chik Mimi:alahai kak..org dh blk baru akak nk ikut...hehe

    Ayu: ya saya juga begitu niat sekadar utk dikongsi bersama...dan semua kenangan diabadikan disini..btw saya guna camera Canon EOS 500D jer ayu..dh berthn guna bkn pandai sgt pun main belasah jer snap tu ayu...:)

    Hann: ya memang cantik dan indah sekali ciptaan Allah..

    Kak Rose: tq kak...ya dh abis cuti dh kak..cuma lemau sikit blk bercuti ni..haha penat berjln jer..

    Yus: ya memang cantik...kalau ada rezeki pergilah visit ke sana..memang best tgk view kat sana tu..

    ReplyDelete
  23. ishamizu: w.salam...ya kat oslo ni mcm kat helsinki juga snow ada lagi..tapi cuaca kat sana sedikit panas kalau nk compare dgn finland ni...bolehla jln nanti izu..kalau nk kesana pi time summer/autumn rasanya lagi cantik.

    kak murni: tq..sama-sama sharing kak..ya memang cantik dgn cuaca yg cerah hari tu...tgk langit yg membiru pun dah nampak cantik kak.

    Kak Erna: ya sama-sama berkongsi kak..memang cantik view kat Oslo ni kak...sungguh indah sekali ciptaan Allah syukur dpt tgk permandangan yg cantik tu.

    Mas: ya betul tak salah umah mas..haha tq juga..sama-sama kita berkongsi pengalaman mas...akak pun rasa mcm mimpi jer dpt kesana tgk view yg cantik tu.

    ReplyDelete
  24. Kak Bee: insyaAllah ada rezeki sampai la nanti kak...saya pun tak sangka nk kesana...itulah rezeki Allah...syukur kak sama-samalah kita berkongsi:)

    Rezeki: Alhamdulillah saya juga bersyukur dpt tgk keindahan ciptaan Allah memang cantik..kalau ada peluang dan rezeki visitlah kesana nanti..boleh singgah ke Finland juga:)

    Kak Naz: ya kak pi honeymoon yg tak tau kali ke berapa dh..hehe

    Norgee:w.salam..ya lama tak singgah menyinggah saya pun bz jer..hehe btw tq yer..:)

    Kak Azlina:w.salam...ya kak honeymoon tak abis2...hehe tu la gunakan kesempatan yg ada jer ni...insyaAllah ada rezeki nanti boleh jln lagi..:)

    Mamaolynn: bukan gambar yg cantik mama tapi view kat sana yg cantik kalau dpt tgk sendiri lagi ler cantik...haha nanti boleh ler plan visit ke sana tu...akak memang suka ambik gambar dr aircraft suka tgk view kat bwh dan langit yg membiru:)

    ReplyDelete
  25. cantikkkkkk....
    sukenya....bertuah nieza.
    Thanks kongsi pengalaman & pics yg cantik....tak puas tengok berkali2.

    ReplyDelete
  26. salam nieza..
    wahh bestnya percutian ini.. terima kasih kerana berkongsi kesemuanya.. bangga kak dpt lihat walaupun tak dpt p .. nieza dan en somi insan bertuah.. t.kasih.. nanti kalu p tempat2 lain buat N3 tau.. bukan nak tunjuk2 kita kongsi pengalaman kan nieza...muahhh...

    ReplyDelete
  27. Salam Nieza...akak baru sempat buka blog...em...rindunyer pada Nieza..
    Nieza...syukur pada Allah kerana diberi kesempatan utk. melihat negara orang sekaligus menyaksikan kebesaranNya..syukur kerana Nieza antara orang2 yg. dipilih...
    TQ Nieza sudi letakkan gambar utk. kami lihat....dptlah jugak tengok tenpat orang. Nieza..masa akak belajar dulu..akak ingat lagi, Norway digelar Negara Matahari Malam ...betul ke?.

    ReplyDelete
  28. Assalamualaikumwbh....Nieza...bestnyebercuti....masya'Allah sungguh cantik ciptaanNYA......

    MMM gambar berdua amatlah romantic....suke nengok......:)!

    Pssst:curi2 snap from aircraft...ngeeeee Ayu pun beser wta tu....ha4!!!

    ReplyDelete
  29. cantik la view dia..besnye ada salji lagi..hehehe

    ReplyDelete
  30. kirei+samui=eee hikhikhik
    suka...nieza nak order fridge magnet boleh x? :-p

    ReplyDelete
  31. Kak Kasih: tq kak..ya sama-sama kita berkongsi yer kak..:)

    Kak Ilah: terima kasih kak...ya syukur alhamdulillah diatas rezeki yg diberi kak...InsyaAllah sama-sama kita berkongsi kak yer..:)

    Kak Azi:rinduuu akak juga...hehe btw tq kak..alhamdulillah syukur juga dpt peluang tgk tmpt org ni..ya betul la tu kak bila masa summer nanti ada masa yg waktu mlmnya ada matahari..mcm kat Finland nanti pun sama kul 10mlm ada matahari lagi...memang cerah sgt time tu.

    ReplyDelete
  32. Ayu:ya ayu selagi ada peluang ni gunakanlah sepenuhnya kalau blk Msia nanti sure dh tak ada peluang nk jln lagi...btw tq yer..:)

    Siti: ya memang cantik view kat sana nanti ada peluang ajak ler en hubby siti visit kesana tu tak jauh dh dr germany tu.

    Lady Ayu: boleh jer..nanti sebelum nieza blk ingatkan yer..:)

    ReplyDelete
  33. kita terlepas cerita ni huhu..
    bestnya nieza, dpt tgk gambar pun dah cukup, membayangkan umi dok kat tepi kolam itik tu, asyikk...

    ReplyDelete
  34. Salam Nieza,
    Seronoknye tengok gambar2 Nieza ni... teringin juga nak ke sana tp belum cukup fulus lagi.hehehe.... dah kurang sajli berbanding finland ek (ke berbanding kuopio je hehe).. paling best bila dah ada itik dlm tasik tu... summer is coming :)

    ReplyDelete
  35. Salam wbt..kak sy nk tnya nk ke norway tu selain passport dan tiket ape lg dokumen yg sy perlukan? Kene apply visa ke?

    ReplyDelete

sila...sila..jgn segan-segan yer..tq:)

Be Our Guest And Sign This Guestbook...TQVM

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails

My Blog Anniversary Day

Daisypath Anniversary tickers

Our Wedding Anniversary Day

Daisypath - Personal pictureDaisypath Anniversary tickers