23 Mar 2011

Mee Ketam


Assalammualaikum dan salam sejahtera buat semua...abis dah ceter pasal bercuti...kembali dgn n3 masak memasak pula. Dah  byk hari dapur ni bercuti rehat so..kenalah panaskan blk kan. Masa kat Oslo hari tu terasa rindu pula nk msk-msk coz kat sana hanya dapat mkn roti dan kebab kat kedai arab tu jer....actually susah juga kalau travel kalau tak jumpa kedai mkn yg sesuai tapi apa nk buat tak boleh nk memilih mkn sgt kena juga alaskan perut kan...so..layan jer lah apa yg ada.

Oklah berbalik pada n3 hari ni masak mee ketam yg simple jer lah kalau kat utara mee ketam ni yg best kat Juru...saya kalau blk kg mesti singgah mkn kat sana. restaurant tu bkn saja ada jual mee ketam tapi mee udang dan mcm2 menu lain pun ada. So...nk mkn kalau nk tunggu blk kg lambat lagi kan....masak sendiri ler jawabnya. Actually dah pernah buat dah sebelum ni dan byk kali buat dah pun..resepi ni ikut style MIL...pernah tgk MIL masak dulu tapi ada juga yg saya tambah bahan-bahannya ikut citarasa sendiri.


Source: Nurniezza.blogspot.com

Bahan-bahannya
300gm Mee kuning dicelur
1/2 kg ketam (dibersihkan dan belah 2)
8 biji cili merah (mengikut kepedasan masing2)
2 labu bawang besar
3 ulas bawang putih
1/2 tin tomato soup
1 ltr air
1 biji telor (dipukul sedikit) nieza tambah 2 biji telur yg tdk dipukul
2 kiub ayam
2 sudu makan kicap
2 sudu makan oyster sauce
2 sudu besar sos tomato
2 sudu besar cili sos
2 biji tomato dibelah 4
Daun bawang dipotong 1"
sedikit sayur sawi
1 batang carrot dipotong nipis
Bawang goreng
Garam secukup rasa




Cara-cara
1.Cuci bersih ketam dan toskan
2. Blend cili merah + bawang putih +bawang merah
3. Tumiskan bahan blend tadi dan masukkan soup tomato, kicap, oyster sos, tomato sos dan cili sos. masakkan sekejap.
4. Masukkan air dan kiub ayam.
5. Bila kuah mula mendidih, masukkan telor dan kacau.
6. Kemudian masukkan ketam, tomato yg dibelah 4 tadi, carrot dan sayur sawi.
7. Rasakan kuah...boleh tambahkan garam jika perlu
8. Tutup api...dan hidangkan bersama mee yang dicelur tadi.
9. Taburkan daun bawang yg dipotong dan bawang goreng sebagai hiasan.

44 comments:

  1. Salam, amboi balik-balik holiday dah masuk dapur, bertuah sapa dapat isteri macam Nieza ya. Kak lepas sembahyang subuh nanti nak buat American breakfast, lagi 1/2 jam datang ya. Kak bakar roti panas-panas.

    ReplyDelete
  2. Nieza

    this is fantastic noodle...ada ketam...akak pi cari ketam dulu k...nak gak wat mee cam ni..nampak sedapppppp sgt!!

    ReplyDelete
  3. wah laju je dapur berasap lepas bercuti ni...nieza!!! nak semangkuk mi tu, ketam kasi lebih2 ya... terliur dah ni!

    ReplyDelete
  4. terbaik.....ni kalau laki mas tengok maunya termimpi2 dia ngan mee ketam ni...sedappnya..
    mas pun suka gak tau...
    akak..kat juru tu kat mana kedainya....mana tahu nanti mas balik kulim, boleh singgah juru makan mee ketam dulu...

    ReplyDelete
  5. tu diaaa..pagi paginampak ketam lakkk.. lama dah takbertandang ke sini...rumah dah cantikk..sweet n segarr...

    ReplyDelete
  6. bestnya...sure ada rasa lemak2 manis ketam tu kan :)

    ReplyDelete
  7. Kak nieza sedapnya mee ketam akak,fuhh dah lama xg mkn kat pak su mee ketam juru tuh..Baru nih p ttp lak..Akak sllu p kat paksu ke kedai yg lain,akceli da byk kan mee ketam kat juru nih..Nasi ketam pong best gak kat sana..Terliur dah ni..Ngee..Akak kita tukar ngan kek kastard nak x..?hehe..

    ReplyDelete
  8. Assalamualaikum...
    Sampai hati tak tunggu kita pun. Punya le berlarian ke aiport, sampai je nieza dah gerak. hehehe nak sepinggan mee ketam tu.

    ReplyDelete
  9. niezaaaa minta mai sepinggan.. huhuu sedapnyeee.. kak ilah tgok umah nieza dah bertukar wajah.. cantekk.. rumah kak jer belum tak leh ubah tah kenapa..tapi takut juga hilang semua blog list mcm mula2 dulu..huhuu
    penat berjalan belum habis dah sambung kerja umah tahniah..isteri mithali ni..

    ReplyDelete
  10. sedapnye...mengamcam betul ketam tu...selalu makan mee udang jer...boleh la try ni pulak...mee ketam...

    sedap jer nnp tu...tapi kak ain ni elergik mkn seafood...lepas mkn siap la mengaru jer...tapikan nasib baik ade ubat...sapu jer la ubat tu...

    ReplyDelete
  11. salam Nieza....waah sedapnya mee ketam...kalau dpt makan ni mmg x igt doniaaa kan..kan...adeeh lama dah x beli ketam kat rumah akak nih..hehhe

    ReplyDelete
  12. Salam...nieza...wow..mmg sedap sgt nampak tu...tp menu seafood bukan pilihan di rumah as anak2 semuanya allergi...

    ReplyDelete
  13. Nieza..akk nak sepinggan yg atas sekali tu..sedapnya, mee akk tak kisahsikit pun janji ketamnya penuh pinggan..sedapnya nieza, ketam pun fresh je nmpk tu..mesti manis isinya

    ReplyDelete
  14. salam kak nieza,
    nampaknya kembali cergas dapur finland...mai semangkuk...dappp

    ReplyDelete
  15. kalau tak tunjuk mee duk kat garfu tu mmg tak nampak langsung mee dlm gambar yg kat atas.. meriah dgn harta karun.. sedapnyer nieza.. bak sepinggan ya.. :)

    ReplyDelete
  16. wah pasti sedapkan mee + ketam.. tak pernah lg buat... sedap!!!

    ReplyDelete
  17. wah mencabar nak makan ni kak.. mujur buat di rumah. kalau makan kat kedai terkial nak kopek kulit ketam ;)

    ReplyDelete
  18. salam nieza - patut la lama tak ada menu istimewa....ni kesukaan ku tak pernah cuba mee ketam..:) pasti sedap ni

    ReplyDelete
  19. elooo nieza..lama x ke cni..wah blk bercuti ye..seronokkan..kecurla tgk mi ketam tu..adoiii mcm nk mintak tapau je..

    ReplyDelete
  20. Nieza, mee ketam itu sangat menggiurkan...

    ReplyDelete
  21. wahhh..pertama kali jumpa mee ketam, mesti sedap ni!

    ReplyDelete
  22. Assalam nieza,
    wah pergi jalan2 kat norway tu seronoknya..tengok gambar, banyak juga kapal2 & bot2 ya..yalah setahu akak norway memang well known for their shipping industries..sebab akak tahu, dulu pernah design kan satu company yang deals with ships untuk exhibition kat sana..hehe..

    pada mulanya akak nampak ketamnya aje, mana mee..sekali dah scroll kebawah ha baru nampak bila dah kena tarik keluar..heh..sedap nampak mee ni ada macam mee bandung tak rasa2nya tu?

    ReplyDelete
  23. Salam Nieza...
    Rindunya akak kat dapur Nieza...duk jugak masuk..tapi tak berasap pun..he..he..last2 balik mcm tu saja...he..he..
    Nieza...akak tak pernah makan mee ketam...mee udang selalu le...kat tempat akak ada satu tempat yg. sedap mee udangnyer...kalau Nieza datang, nanti akak bawakan...
    Apapun...TQ sudi kongsi resepi tu...

    ReplyDelete
  24. melatop tgk mee ketam tue...lama x bikin...mau pula if ketam tue manis...sedap giler kan hikhik :-p

    ReplyDelete
  25. Wah Kak Nieza.. mewahnyer.. tgk ketam tu.. terliur tu.. nak juga.. hu huh u sedap tu.. he he he

    ReplyDelete
  26. Alahai..rindunya..lama tak muncul..
    p Oslo ye? Wow!! cantiknya ...biru langitnya! bersih ..paru2 n hidung sy klau kat tpt mcm tu ok..

    mee ketam tu ada lagi ke? suka ketam tapi tak penah nak try masak sendiri..sedap nampak tu!

    ReplyDelete
  27. banyaknya harta karun dalam mee ni nieza..meriah sungguh akak tengok..hehe

    ReplyDelete
  28. Assalamualaikum Nieza...

    Ni sesuatu yang baru...Mee Ketam...Boleh cuba ni...tapi masa Kak Lin tgk ni gambarnya tak nak kuar..malu dg Kak Lin kot! hahahahaha

    ReplyDelete
  29. Assalamualaikum Nieza,
    Tengah buat apa tu.....tak habih masak lagi ka....air liur aka dah meleleh dah ni tengok mee ketam tu....huluq mai sepinggan.

    Cantik sangat la gambaq2 kat bawah tu, ralit aja Kak Wattie melihatnya...

    ReplyDelete
  30. waaa,satu lagi menu yg tak pernah jumpa,leh dicuba nie.pasti anak akak suka.

    ReplyDelete
  31. Kak Paty: dh tugas isteri kak..kemana pun akan blk ke dapur juga..haha akak lagi hebat tgk dapur akak mcm2 ada...ok nanti saya singgah dapur akak yer:)

    Kak yat: cepat2 cari ketam..nanti antar saya semangkuk yer kak...hehe

    Kak Rose:haha mana ada laju kak...enjin tak turbo ni lambat sokmo...btw tq kak boleh jer 2 mangkuk pun..hehe

    Mas: trylah buat mas sure dia suka..kedai kat Juru tu kat area kg...akak biasa mkn kedai yg dia buat kat dpn umah jer...nk ckp pun tak tau yg mana tapi trylah cari kat sana byk juga org jual mee ketam tu.

    Izah: pepagi pun boleh jer layan ketam ni zah..haha tukar cat baru jer..:)

    ReplyDelete
  32. Kak Kasih: ya sedap kalau dapat ketam yg fresh..:)

    Ana: betul la bykkan kedai kat sana...akak dh lupa nama kedai tu tapi kedai tu dpn umah dia jer selalu pi mkn sana.

    Kak sam:w.salam..haha tu la lambat sgt kena tinggal la..mee pun dh abis nk kasi kak:)

    Kak Ilah:tq kak..insyaAllah akak pun isteri mithali juga...tapi msk2 ni kan dh sebati ngan jiwa kita..tak msk hebat pun tapi msk simple pun dh kira bagus utk santapan keluarga kan.

    Kak Ain: kalau kat utara memang dh biasa mkn mee ketam ni...trylah buat kak sekali sekala tukar selera ketam pula kalau dh jemu mkn mee udang jer kan...tak pe gatal ada ubat..mkn dulu gatal belakang kira..hehe

    Kak Ummi: w.salam kak...haha betulx2 kak bertambah2 dibuatnya...pastu berat pun bertambah juga..hehe

    ReplyDelete
  33. Muzhirah: w.salam...alahai ciannya kalau allergic tu tapi kalau teringin rasa jugalah pastu ambik ubat.

    Kak Rosaliza: haha boleh jer yg tu meenya tersorok kat bwh kak..hehe

    Hani:kena ler cergas dh blk bercuti ni kan...kalau ada lagi 2 mangkuk pun boleh hehe

    Kak Nor:haha harta karun tu yg penting tu kak mee tu tak penting sgt bg sedap nama jer tu...ekekeke ok nanti antar dapur akak yer..:)

    Kak Diana: ya cubalah buat kalau dpt ketam fresh lagi sedap ni.

    Kak Fidah: tu la pasal kalau mkn kat umah belasah jer ni hehe

    ReplyDelete
  34. Kak Lina: msk biasa2 jer kak...mana ada special pun..akak cubalah ..sure lagi sedap kalau akak msk:)

    Lyza:haha boleh jer nk tapau kalau ada lagi ni..:)

    Kak Eliza:tq kak...:)

    Kak Umi: kalau kat utara mee ketam ni memang terkenal kak sama mcm mee udang juga...cubalah nanti kak:)

    Kak Ayu: ya kak..Norway memang terkenal dgn kapal..cruise ship pun ada...btw mee ni memang mcm ala-ala mee bandung kak..cubalah nanti:)

    Kak Azi:nanti kak azi boleh ler singgah mkn kat Juru tu memang terkenal ngan mee ketam tu mee udang pun ada juga...nanti blk sana boleh lah rasa kat sana pula tu..:)

    Ayu:haha cepat bikin...memang meletop tak ingat donia kalau mkn tu..hehe

    ReplyDelete
  35. Halamanku: haha memang sedap mkn tak nampak org dah...hehe

    Fara: tq..jln2 mkn angin tgk gambar fara kat beijing pun best juga btw cubalah msk sendiri nanti fara sure lagi sedap tu..:)

    Kak Anim: haha harta karun tu penting kak...nampak yg tu jer mee dh tak nampak dh..hehe

    Kak Lin:w.salam..apsal tak leh keluar gambar tu kak? haha malu kat akak lak yer..btw selamat mencuba yer kak:)

    Kak Wattie:w.salam kak..tak wat apa pun lepak2 jer..haha jap lagi baru nk msk..kalau ada boleh jer 2 pinggan pun kak..hehe

    Kak Naz: actually tak de la besar sgt ketam tu kak tapi bila dlm gambar zoom dkt nampak besar juga..

    Kak Asma: ya kalau peminat ketam sure diorang suka tu..selamat mencuba kak..:)

    ReplyDelete
  36. kak nieza!!!!!!! kejamnyer~~ tun allergic ketam dgn mantapnyer.. tahap sesak2 napas kalu makan.. nmpk sgt sedappppppp!!!!!!!

    ReplyDelete
  37. alahai kak....macam sedap sangattt jeee mee ketam tuu....tak penah makan lagi ni...nak semangkuk kak...hehhehhehe



    kak ada fb tak?
    nak add

    ReplyDelete
  38. salam k nieza..cantek n sedap sungguh nampak mee ketam akak ni..
    x pnh mkn lg mee ketam...
    warghh nmpak bes ar..ketam mmg tgh ade isi kat findland skang ea?
    ehehe
    nakkkkkkk!~

    ReplyDelete
  39. Salam Nieza

    Nampak sedap mee ketam Nieza hidang ni...
    cantik gambar2 pemandangan kat Oslo....nampak macam panas tp masih bersalji

    ReplyDelete
  40. Tun: alahai ruginya kalau tak dpt mkn tu tapi kalau nk mkn juga kena siap ubat lah tu..hehe

    Adinda: dah abisla yang..kena buat sendirilah nanti...:) akak ada fb.

    Sha:w.salam...ya sedap kena cuba tu sekali sekala tukar selera mee ketam pula..:)

    Mamasya: tq mama..ya salji tgh dok cair dh tu cuaca semakin cerah dh sekarang ni.

    ReplyDelete
  41. UWAAAAAAAAAA!! tak bleh tahan sy tengok neh kak!!!!

    ReplyDelete
  42. Alamak! Sedapnyerrrrrrrrr nampak mee ketam ni. Boleh termimpi2 ni... ;)

    ReplyDelete
  43. nyumm..nyummmm.. sedapnya melayan mee ketam ni, lama xmakan ketam, kna g market cari fresh2 br syok:)

    ReplyDelete

sila...sila..jgn segan-segan yer..tq:)

Be Our Guest And Sign This Guestbook...TQVM

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails

My Blog Anniversary Day

Daisypath Anniversary tickers

Our Wedding Anniversary Day

Daisypath - Personal pictureDaisypath Anniversary tickers