17 Mar 2011

Bun Kacang Merah

Assalammualaikum dan salam sejahtera buat semua....lambat lak nak n3 hari ni...tadi siang keluar beli brng  sikit naik bus lak tu...malas nk tunggu mr.hubby blk keja tapi nak cepat pun leh jadi lambat naik bus tu ...berapa byk stop da.....haha tapi best juga dpt juga tgk view bila dok dlm bus tu.:D

Ok ...Sebelum ceter pasal n3 hari ni....nk ceter pasal new home ni.....jgn terkejut lak singgah sini... anda tak silap masuk umah....memang betul dah ni cuma tuan umah buat renovate sikit dan tukar langsir baru jer..:D Actually dah lama dok berangan nk edit blk blog ni tapi tak berkesempatan jer...pastu kalau buat sure ambil masa yg lama maklumla tak pandai IT  sama lak...tapi impian yg dipendam dah jadi kenyataan rupanya. 

Sungguh terharu rasa hati diatas pelawaan adik manis sorang ni yang nk bantu saya renovate  blk umah yg dulunya semak samun tu dgn percuma saja.  Jutaan terima kasih diucapkan pada adik yg mengelarkan dirinya Cik Bulat yang tak membulat pun tu :D 
Bagus dan cepat sekali hasil kerjanya tak sampai beberapa jam saja tgk dah siap....siap buat utk saya watermark yg cun lagi tu btw hanya Allah saja yang dpt membalas budi baikmu dik......terima kasih sekali lagi..nanti blk akak kasi souvenior dr Finland yer....InsyaAllah...jgn lupa tolong ingatkan :D

Oklah tutup ceter tu...nk ceter pasal n3 ni pula..meroti lagi ...tapi kali ni ada kelainan sikit coz roti yg dibuat ni inti kacang merah pula dh lama teringin nk buat tapi tak jumpa kacang merah ready made bila dah jumpa tu misi diteruskan so....cam tu ler rupanya roti tu.... hasil kerja keras tgn org yang tak pandai nk meroti ni....walaupun tak se cun sifu-sifu msk lain tapi bolehlah kan janji mkn sodap....:D
ni pula versi terlebih bakar ....nasib baik tak rentung...haha belasah jer  kasi posing jugalah..:D  So....resepi roti ni saya  menggunakan basic dough drp Kak Nor @ secubit garam dah pernah cuba dh sebelum ni memang best mcm-mcm jenis roti boleh dibuat ikut kreativiti masing-masingla...btw terima kasih yer kak Nor diatas resepi yang best ni izinkan saya berkongsi disini lagi.
dah cat umah cantik-cantik kita hias la umah ngan bunga lak...haha saja jer selitkan bunga tulip merah yang fresh ni....yg atas tu bunga plastik tapi yg ni betul punya ....ada org kasi so..saya  letakkan ler dlm pasu yg berisi air rasa segar  jer  tgk bunga ni tak sabar nk tunggu spring kat sini nak ambik gambar bunga...... especially tulip flowers. 

oklah sebelum semak resepi tu saya cuma nak maklumkan ...saya akan bercuti bersiaran buat beberapa hari  nanti coz tgh hari esok saya dan suami akan pergi bercuti...tak jauh pun dekat-dekat sini jer....btw cuti-cuti masak la juga. So...maaflah kalau tak sempat nk bw InsyaAllah akan kembali bersiaran dan berkunjung balas bila dh balik kesini nanti.....salam sayang buat semua...:D

Source: Basic dough @ secubitgaramnor67 
Bahan :
  • 380gm tepung high protein (tpg roti) 
  • 3 sudu besar susu tepung 
  • 80 gm gula castor
  • 3 sudu kecil yis segera
  • 1 biji telur A ~ dikocok sket dgn garfu
  • 100 ml air 
  • 100 gm water roux
  • 1/2 sudu kecil garam
  • 30 gm butter 
  • 30 gm shortening
  • inti kacang merah secukupnya (nieza tambah)
Cara :
  1. Masukkan bahan air, telur dan water roux ke dalam bread maker (BM) dan lepas tu masukkan bahan2 kering spt tepung dan susu tepung.
  2. Letakkan gula dan yis di satu penjuru manakala garam di penjuru yg lain.
  3. Tekan suis on pd BM dan setkan pd mode dough.
  4. Tekan start dan biarkan ia menguli utk seketika.
  5. Bila dah membentuk sebiji doh boleh la dimasukkan butter dan shortening.
  6. Biarkan sehingga proses menguli selesai.
  7. Biarkan ia naik hingga 2x ganda atau BM berbunyi menandakan proses sudah tamat.
  8. Bentukkan doh mengikut bentuk yang disukai. kalau nk buat roti bunga inti kacang merah ni boleh rujuk cara membuatnya disini.
  9. Tutupkan keseluruhan adunan tadi
  10. Letakkan ke dulang bakar, biarkan naik lagi, kemudian sapukan bancuhan ( susu segar + telur + madu ) sebatikan dan sapu atas roti dan bakar dgn suhu 180 -190C dengan api atas bawah lebih kurang 20 - 25 min  atau sehingga masak.
  11. Sapukan marjerin@butter atas roti masa roti masih panas utk mendapatkan roti yg lembab dab berkilat.
#kalau nak doh yg lebih lembut dan gebu boleh la diulang proses menguli tu sekali lagi.
Water Roux: (menggunakan kaedah 1:5 .. 1 utk tepung, 5 utk air.. )
  • 50gm tepung gandum
  • 250ml air
Cara :
  1. Masukkan dlm kuali/pan dan panaskan dgn api sederhana.
  2. Hendaklah sentiasa dikacau supaya tak berketul.
  3. Kacau hingga pekat dan padamkan api ( dlm 2 minit jer)
  4. Bila sejuk masukkan dlm bekas bertutup dan simpan dlm peti ais sehingga nak digunakan.
  5. Keluarkan dr peti ais, biarkan hingga pd suhu bilik baru lah digunakan.

46 comments:

  1. ya allah k.niezaaa, sedapnyaaaa roti bun kacang merah mu ini, cam kat kedai bakery tu ha.. isshh klu la dok dekat ble tukar2 menu..ngheeeee, btw selamat bercuti k.nieza & hubby, bestt la berjalan2, rehat2kan tangan & jari yg rajin memasak tu yea:D.. psstt..jgn lupa amik pic byk2 update dlm blog k:D

    ReplyDelete
  2. mama olyn: itulah dh lama nk buat ni...ni pun lebihan inti pau hari tu la yg teringin nk buat roti ni pula...tapi tak leh lwn kedai bakery lagila mama...lum capai tahap kepuasan lagi ni. btw..tq..ya nk kasi rehat kaki tgn dulu..tapi dh jln nanti tak de maknanya nk rehat2 hehe...insyaAllah tunggu tayangan gambar blk nanti...ahaks..:)

    ReplyDelete
  3. Sexy betoi Bun Nieza ni, kilat-kilat lagi, biasa ya 1 roll untuk Kak ya tukar dengan Lala Goreng taucho. Pagi ni nak buat blueberry cheese, ada birthday girl kat umah ari ni. jemput ya. Buat cikit2 aje.

    ReplyDelete
  4. Assalamualaikum...
    Nak itutttttt.....

    ReplyDelete
  5. kak Paty:haha saja kasi posing skit..boleh kak..sebakul pun boleh...hehe tq atas jemputan...kalau dkt dh lama dh pi kak...:

    Kak sam: w.salam...bolehx2 jomx3 jom kita mkn angin...hehe

    ReplyDelete
  6. assalamualaikum

    cantiknyer nieza bun tu...secantik bunga tu gak...tinggin nk buat bun camni tapi tk tahu la bile nk start...pagi2 pekena bun buat bekfast mesti sedap nih....

    ReplyDelete
  7. Salam..cantiknya rumah baru...gambar pun dah cantik2...bunga tu pun cantik...aper lagi roti tu...kita pun nak souviner gak..hehehehe

    ReplyDelete
  8. aku takde menyumbang apa2 oun kat blog ko nih tapi aku nak gak ole2 dari Finland tuh..tak kira..nak jugak!!! muahahaaa...ugut nih...

    oh ya..napela mlm td buat inti kacang..jeng..jeng..tak lama lg kuar kat dapo i lak ek..hihi..tp dok reti nak wat bentuk munger2 tu..cannne nieza wat?ge

    ReplyDelete
  9. Nieza - roti dan bunga tu sama cantik....sgt :)

    ReplyDelete
  10. alamak rumah baru yang cantik:)tahniah.nanti house warming jangan lupa invite cm ya hehe...rasa nak meroti lagi pagi ni bila nampak roti kat dapur Nieza

    ReplyDelete
  11. Assalam nieza...mula td akk ingatkn slh umah dah, rupanya layout baru..rajin nieza, suka n ceria nmpk.

    bun tu kalo dapat mmg lah sedap. Cantik je bun kcg merah nieza.

    Bagi akk lah sepasu munge tulip tu, suka tgk merah2...ada bau tak nieza

    ReplyDelete
  12. Assalam kak nieza,masyaAllah punya la cantik roti akak,blh akak kata tangan keras lagi,mmg ikhlas puji nih tau bkn pasai nak sauvenior dr finland pong,ngee..Akak nnti g bercuti snap byk2 pic tau,xdpt p,tgk gambar pong jadi la,hehe..

    ReplyDelete
  13. Pagi Nieza,

    nak roti tu seketui...hehe, nieza kacang merah dia buat sendiri ke nieza beli yg dah siap?

    ReplyDelete
  14. rajinnyer kak niezaa niiiihh.. jeles rasa.. sy bab2 meroti ni mmg fail! keras kejung jd nyer.. kene kumpul duit beli breadmaker dulu. b4 beli BM tuh, hulur2 laa kt org sini ye.. (wat muka sedih + comey..hihi)..
    hepi holiday akak! pakai baju tebal2 ye, nnti demam.

    ReplyDelete
  15. salam nieza. wah cantikkk sangat bun ni, macam kedai punya! tambah cantik dan nampak menyelerakan bila diselit bunga fresh tu..i like!

    ReplyDelete
  16. dia punye rupe tu menarik sungguh....fuuuh~ ;)

    ReplyDelete
  17. kak nieza,
    tapau kan saya roti akk tu...bunga sekali plsss...ngeh ngeh ngeh

    ReplyDelete
  18. assalam nieza..selamat bercuti..
    cantiknya roti tu..kalau dah cantik mesti sedap jugak kan..
    bunga tulip pun cantik.

    ReplyDelete
  19. wah tepelanjat wa, ingatkan salah rumah... rupa dah renovate ya...nak jugak souvenior dari finland dan fresh tulips!

    oya... selamat bercuti, jgn lupa ole2 ya

    ReplyDelete
  20. cantik la nieza n rumah brnyer nih :) sy nk bt ni berhari2..berminggu2..x siap2 gak..bl dah siap ada hti nk tukar plk..mk'aih,abis aku godam! :((
    cik bulat tu nieza upah roti molat2 tu ke..patut la pree..sedap n comey roti tu :))))) slmt bercuti..jln baik2 tau :)

    ReplyDelete
  21. Tengok rupa pon dah tau..kompom sedap

    ReplyDelete
  22. as-salam kak ,sungguh mabeles...kasi ady 4 ketol kak ..hehehe.

    ReplyDelete
  23. Salam Nieza

    cantik roti Nieza buat ..... inti kacang favorit kami sekeluarga.

    ReplyDelete
  24. Salam...chanteknyaaaa..Terusss ku jatuh chenta ngan roti bun kacang mu itewwwwww

    ReplyDelete
  25. salam nieza
    cun arrr rumah baru nieza ni,langsir pun elok cantik je akak tengok sama cantik dgn roti yang berkilat2 tu..lapar pulak tgk roti nieza ni tau..

    ReplyDelete
  26. salam nieza, amboi cantiknya kelopak red bean bun dier...kembang mekar gitu..ada lagi tak? akak lom mkn lagi ni

    ReplyDelete
  27. salam nieza.. cantik dah tu roti bunga2.. bunga merah tu pun cantik.. hehe..

    eh rumah baru pun cantik tau.. tahniah :)

    ReplyDelete
  28. cantik nya roti.. tk prnh akk buat roti cam ni nieza.. selalu bulat2 jer..

    ReplyDelete
  29. assalamualaikum..
    wah!!!!!!!!
    daku terpaku...
    daku terpaku..
    mmg suka masuk ke rumah yang nan indah ini,,
    nak komen pun senang looding..

    thanks juga kat bulat..

    nieza..........cun nya awak adun rotimu ini...ayu tergugat...

    ReplyDelete
  30. Assalammualaikum..
    wow!!! brwajah baru!!
    macam2 ada ..lama btul x singgah..
    tgk semua menu terliurrr dibuatnya..tgk roti...tgk ikan sos ..tgk kek marble..laparrr!!

    ReplyDelete
  31. salam nieza...rindu kat nieza..wah semua rotipun cantik..mintak skit sis

    ReplyDelete
  32. adoiii laling...mati2 ingat masuk umah orang lain td..tukar langsir ghupanya..nak cabut balik dah tadi,ingat salah msk umah...ekekeke..
    alhamdulillah ank eina dah beransur baik..tq kak kerana doa mu itu..
    btw...benci laa...roti akak cantik giler...nape la tgn eina ni keras sgt..hahahah

    ReplyDelete
  33. sedapnye tgk.. mengalir air liur ni.. anyway, rajin2, meh laa singgah blog hamba (Aku Sebutir Pasir) kalau nak baca pengalaman hamba travelling ke 45 buah negara.. :)

    ReplyDelete
  34. Assalamualaikumwbh....Nieza.....cantiiiiiiiiiiiiiiiiik nye rumah baru ni...Ayu sukeeeeeeeeeeeeeeeeeee:)

    ReplyDelete
  35. ooo..patutla nampak lain, baru renovate yea..!!!cantiknya roti tu..berkilat2 nampak kat atas bun tu..geram je tenguk!!!

    ReplyDelete
  36. salam Nieza,
    wahhh rajinnya Nieza meroti, cantik jer roti Nieza. Sesuai la buat house warming rumah baru ni kan.....sambil2 tu selit pulak sekeping dua banana cake kat bawah tu........hmmm bestkan..

    ReplyDelete
  37. salam nieza....cantik umah baru....ni kena buat kenduri masuk umah baru hehehe...btw...bun tu sungguh menarik....tergoda akak

    ReplyDelete
  38. SH: w.salam...tq..cubalah buat..:)

    Kak Naz: tq kak..haha byk pujian tu...nanti kena bg souvenior la..insyaAllah boleh jer..:)

    Anna: ko memang suka ugut2..ko nangis gulingx2 dulu baru aku kasi...hahaha
    munge2 tu kena tgk kat blog sifu kak Nor tu ko belajar dr sana sure leh buat punyala...ko lagi kreatif...:)

    Kak Lina: tq kak...cantik tu belakang kira yg penting mkn sodap..hehe

    CM:haha saja cat baru kak....boleh2 nanti saya jemput yer..hehe

    Kak Rosaliza: tukarla kak simple simple sikit mcm ni..btw tq yer kak...bunga tu tak bau la kak.

    ana:w.salam...tq jgn ler puji lbh2 seganlah rasa.. akak ni baru jer belajar2 meroti ni...btw insyaAllah nanti akak update kat blog..:)

    Nurindah: kacang tu beli kak..ada jual kat sini.import punya..:)

    Tun: akak pun tak pandai sgt tun...baru jer belajar2 meroti ni...kena selalu cuba juga w/pun ada bm kalau tak kena tekniknya tak menjadi juga...btw tq yer tun..:)

    ReplyDelete
  39. Assalamualaikum Nieza, akak terlambat mai sini, mst semua bun tu dh abis kan!kiut2 nye bun..rajin betui la,buat akak geram je sbb akak x penah buat lg bun sebegini. Owh yea,rumah baru ni pon cantik berseri2..suka3

    ReplyDelete
  40. Kak Umi: tq kak...haha bunga tu memang ler cantik tapi bun tu biasa jer kak...1st time buat tu..

    manueng: tq..:)

    hani: boleh jer...haha bunga pun pun boleh angkut la sekali tapi pasu tu kasi blk yer...hehe

    kak erna: w.salam kak..tq...ya sedap kak.:)

    Kak Rose:haha jgn ler terperanjat kak...bknnya hebat sgt biasa-biasa jer umah buruk saya ni..tapi tq sgt akak sudi singgah...btw tq yer..:)

    Del: tq...ya samalah nieza pun kalau buat asyik tak kena jer pastu bosan asyik nk tukar jer..dh ada org nk tolong ni alhamdulillah..btw tq yer..:)

    niezaman: tq...ya memang sedap bg yg suka bun kacang merah ni bolehlah mencuba buat sendiri.

    ady:w.salam...haha boleh jer 5 ketoi pun boleh..hehe

    mamasya:w.salam mama...tq ya samalah fav nieza juga ni..:)

    Sue:w.salam...kalau dh jatuh chenta tu kena buat la tu...sure lagi cantik tu..hehe btw tq yer kak..:)

    kak anim: tq yer kak...akak kalau meroti pun cun juga...:)

    kak linapg: dh abislah kak..kalau ada sure kasi akak nanti wat lagi kasi yer..hehe btw tq yer kak..:)

    kak Nor: tq kak...tq juga sudi berkongsi resepi memang best resepi basic dough akak ni gebus jer roti ni..:)

    kak zana: tq kak...nieza pun 1st time ni cuba buat bunga2 ni....trylah kak sure lagi cantik kalau akak buat nanti..:)

    ReplyDelete
  41. Ayu:w.salam...sila-sila jemput dtng selalu...hehe btw tq yer ayu..:)

    Fara: w,salam...bzke fara..btw tq ingat juga nk singgah sini yer...msk2 simple2 jer fara..:)

    kak suri:w.salam....ya rinduuu akak juga mana pi cuti sekolah akak pun sonyap jer..bz ke?btw tq yer kak..:)

    Adinda: tq dinda...:)

    Eina: haha saja jer tukar cat baru skit tak raya pun kita nk juga ceria2 kasi cantik mata memandang..btw mana ada cantik lum puas ati juga ni...masih lagi baru belajar dan belajar lagi..haha sama2lah kita belajar yer eina..kena cuba lagi la tu jgn jemu yer..:)

    Jhazkitaro: tq...nanti saya kunjung balas yer.tq singgah my blog..:)

    Ayu:w.salam...tqvm..sama lah nieza pun sukee..hehe

    Bee: ya kak...sekali sekala tukar cat baru...hehe btw tq yer kak..:)

    kak wattie: tq kak...banana cake ikut resepi akak tu memang best la kak tq sharing yer:)

    kak Noor:w.salam...haha boleh jer nanti kita buat kenduri kat alam maya ni yer... semua jamu mata jer hehe....btw tq kak...akak meroti lagi cun mana leh nk lawan sifu ni..saya budak baru belajar kak...:)

    ReplyDelete
  42. kak Azlina: alahai dh abisla kak..samalah nieza pun baru 1st time buat ni sebelum ni tak pernah lagi buat bun ni...kalau akak yg buat sure lagi cantik tu..btw tq yer kak..:)

    ReplyDelete
  43. za...bun tu xde utk kmaz ke..bestnya klu dpt 2 bjik smbil tngu kreta siap srvis ni..huhuu..

    ReplyDelete
  44. salam

    kecur pulak bapak tgk roti bun tu hahaha

    psl bapak mmg suka kalau inti kacang merah tu, tak cukup sebakul hehehe

    ReplyDelete
  45. Nieza....yuhuuuuu...buat apa tu? nieza sehat ker?...roti kacang tu...geramnya akak tgk..sedap tu lebih2 lg kacang merah..peberet tu...tp mesti dah abihkan kankankan...hukhukhuk..lambat tul akak ni dtg...huahuahuahua...psttt nieza cam laju lak kali ni akak buka blog nieza...biasanya lama baru kuar...

    ReplyDelete

sila...sila..jgn segan-segan yer..tq:)

Be Our Guest And Sign This Guestbook...TQVM

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails

My Blog Anniversary Day

Daisypath Anniversary tickers

Our Wedding Anniversary Day

Daisypath - Personal pictureDaisypath Anniversary tickers