11 Mar 2011

Tomyam Songkhla



Assalammualaikum dan salam jumaat buat semua....semoga kita semua sentiasa dirahmati Allah SWT hendaknya...walaupun ada bencana alam yang melanda Jepun sekarang ni didoakan juga semoga kawan-kawan kita disana semuanya selamat...insyaAllah.

Sekarang ni cuaca dunia semakin tak menentu ...disini pula ingat dah nak spring last week ais dh mula nak cair tapi semalam dan pagi ni ada snow turun lagi...apa nk buat sabar jer lah kan...dugaan....memang dgr seronok main salji ni tapi disebalik keseronokan tu ada juga part yg tak seronok...bila ais dh nak cair jln dah semakin licin...memang bahaya nak memandu dan berjalan kaki.Jatuh semasa berjalan tu la yang paling saya tak suka...tu sebab malas jer rasa nk keluar umah time sekarag ni.



Oklah berbalik pada n3 saya hari ni masa simple jer lah menu tomyam dan time sejuk-sejuk ni hirup kuah tomyam yang panas-panas ni memang best sangat...banyak kali ulang pun tak pe suker!..:D btw terima kasih yer pada mereka yang telah berkongsi resepi tomyam ni...izinkan saya berkongsi disini pula.

by : pulutsekaya.myresipi
source : hanamemories.blogspot.com

Copy: Kak Ayu

Bahan-bahan 
  • 5 ekor udang (lagi besar lagi sedap)
  • 1 batang serai diketuk
  • 1 ulas bawang merah dimayang halus 
  • 1 ulas bawang putih dimayang halus 
  • 1 labu bawang besar merah/holland dibelah 4
  • 1 biji tomato dibelah 4
  • 2 helai daun limau purut dikoyak2
  • 4-5 biji cili api dipotong2/ketuk 
  • sedikit sayur kobis bunga, cendawan tiram & carrot-( nieza tak bubuh)
  • 1 cube ayam -(Ayu tambah) nieza pun ikut kak ayu bubuh juga
  • sedikit paste tomyam (nieza tambah)
  • 1/2 biji limau nipis
  • 1-2 cawan air ikut suka
  • sos ikan/garam secukup rasa-(Ayu letak kedua2nya sekali) nieza letak sos ikan saja
  • sedikit daun bawang dihiris
Cara-cara 

  1. Didihkan air bersama serai dan bahan yg dimayang.
  2. Setelah mendidih masukkan udang,bawang besar, tomato dan daun limau.
  3. Bila udang dah masak boleh letakkan dalam mangkuk.
  4. Taburkan cili api dan daun bawang,perahkan limau masa nak makan(jika perah awal jadi pahit)
  5. Sedia dihidang

35 comments:

  1. Assalam nieza..bila tengok gambar tomyam nieza..dengan udang nya tu..adui..tak tahan rasanya..rasa nak jugak..mesti sedap tu..lama dah tak masak tomyam..
    terima kasih nieza..esok jugak akak nak buat..

    ReplyDelete
  2. kak nieza..sedappnya tomyam...
    nak semangkuk..
    makan panas2 masa cuaca sejuk best kan kak..

    ReplyDelete
  3. Kak Erna: w.salam kak..ya memang best suka hirup kuah tu panas-panas...selamat mencuba yer kak.

    Mas: boleh... cepat ambik sementara dok panas2 ni...hehe

    ReplyDelete
  4. Makkk oiiiii...

    awak tengok tu Nieza.. udang tu posing maut ..melambai-lambaikan janggutnya memanggil saya join makan tomyam muahahahah

    ReplyDelete
  5. bila masak tom yam mokwo paling suka makan dia punya bawang...lepas tuh baru makan yg lain2..simple n healthy!
    hati2 yek berjalan ke memandu ke..patutlah tapak kasut org kat sana macam tayar michelin..utk elak tergelincir..memang bahaya!

    ReplyDelete
  6. assalammualaikum..
    wahhh..sedappnya..macam2 ada..lengkap dah lauk tu..satu lauk je cukup..nk tmpg mkn!!

    ReplyDelete
  7. sungguh sedap..
    nieza tak guna rempah tomyan ye ?

    ReplyDelete
  8. sedap tu..hirup tomyam panas2...kat mesia kalau ujan pun dah sejuk..ni lak kat sna masih bersalji..kalau berpeluh2 tu..lagi sempoi

    ReplyDelete
  9. SK: jemput la mkn..mai join ngan saya ni...hehe

    Mokwo: bagusnya mkn bawang tu...nieza ni kekadang tu memilih juga..hehe btw tq yer mokwo memang pernah jatuh tu yg takut nk jln tu.

    Fara: w.salam...ya sng msk simple2 ni time malas2 mcm ni ler saya...hehe

    ReplyDelete
  10. kak kasih: ya kak...nieza guna paste jer kalau nk bubuh cube tomyam pun boleh jer.

    Kak linapg: ya betul tu kak memang best layan tomyam ni time sejuk2 ni...kat sana ujan ke kak? hati2 yer jgn pi jln kat pantai takut tsunami tu.

    ReplyDelete
  11. assalamualaikum akak.. sedapnyer tomyam.. mkn pedas, fuhh.. hirup gitu je boleh habis..

    ReplyDelete
  12. as-salam kak ,Waaah bestnya tomyam.. makan dgn nasi panas2....udang tu nmpak sangat menggoda..hihi

    ReplyDelete
  13. Assalam nieza,wah da tomyam,ishk terlambat sampai la plk,sure dah abis kan..Tomyam feberet sokmo..ngee..

    ReplyDelete
  14. salam perkenalan neiza,

    datang dari blog kak kasihredha

    jauh berkelana tu...

    untung pandai masak..

    kalau tak mesti ridu masakan malaysia ye...

    ati sini... ^____~

    ReplyDelete
  15. Nieza....
    Memang sedap kalau makan Tom Yam panas2 dalam cuaca sejuk....emmm...sedapnyer...pas tu hirup kuahnya sampai keluar air hidung....he..he..lagi peda lagi sedap..betul tak?

    ReplyDelete
  16. Tun: ya memang sedap hirup time panas2 tu..:)

    Ady: w.salam....ya betul tu...udang tu saja jer kasi posing skit bg terguda...hehe

    Ana: w.salam...ada lagi mai ler jemput mkn...:)

    ReplyDelete
  17. Kak Ati: terima kasih sudi singgah sini...ya merantau mencari rezeki kat sini...msk simple2 org merantau jer ni..:)

    Kak Azi: betulx3 lagi pedas lagi sedap baru ler terangkat...hehe

    ReplyDelete
  18. salam nieza....buat apa tu...mlm ni lapo pulak bila tgk tomyam tu...hirup kuahnya panas2 perghhh...sedapppp....pssttt roti kat bawah ni ada lg tak??..

    ReplyDelete
  19. laa ade lagi salji yg turun ek..sejuk lg lah kat sana...jaga diri tau laling..kang jatuh sakit lagi...

    ReplyDelete
  20. Assalamualaikum Nieza..

    Tak Aci Ni...Makan Tomyam Seorg2 Tak Ajak Kak Lin Pun! Sedappppppnya....Tgk Udang yg Melengkau Tu Lagi Tak Tahan!

    ReplyDelete
  21. nieza--
    daku ala2 pengsan..
    tadi hanya dapat tonton depan mata secara live..
    tetap tak tergoda..
    tapi..

    yang nie kes istimewa...ayu tergugat iman..
    wah.........................
    tomyam mu itu....buatkan aku lapor

    ReplyDelete
  22. Wow! Looks absolutely delicious, I'm so much tempted to have this now.

    ReplyDelete
  23. best yer pekena tomyam time sejuk

    ReplyDelete
  24. sukaaa sgt hirup kuah tom yam.. selera nampak tomyam k.niezs..nyumm2 tetambah musim sejuk camgini, hirup panas2 best kan:)

    ReplyDelete
  25. kak Lieza: tak wat apa pun lepak2 jer kak...hehe roti dh abisla kak..:)

    Eina: tq laling...lapp u..mmhuahh..hehe

    Kak Lin: w.salam...haha lambat sgt kak lin sampai mkn dulu ler..hehe

    Ayu: itulah tadi FIL belanja ada dpn mata jual mahal tak nak mkn sekrng ni tgk gambar jer kan dah lapo...ekekeke

    ReplyDelete
  26. Umm: tq...yes u should try for this..:)

    Alinac: ya betul tu sedap layan masa cuaca sejuk2...:)

    mama: yup...memang best hirup kuah tu mama...byk kali ulang mkn pun tak pe..hehe

    ReplyDelete
  27. bestnye kak...tomyam tuu...saya suke sngat tomyam2 ni..hehe

    kak....ada kad kat blog....hope sudi

    ReplyDelete
  28. Adinda: ya adindaku...akak pun suka tomyam...hehe btw nanti akak ambik yer laling...tq..:)

    ReplyDelete
  29. Nieza, kat rawang nih hujan tgh lebat, anak2 lak xde, nuha tido..hb keje..dok congok sorang2 keluar masuk rumah org...menu semua sedap2..tu tomyam tu kalau dpt makan dgn nasi panas walla...:)

    ReplyDelete
  30. suka sangat sangat sangat tomyam...!!pantang nampak...terus lapar sis!!

    ReplyDelete
  31. salam nieza, molek sgtlah tu...time sejuk2 mkn tomyam. terliurlah pulak...

    ReplyDelete
  32. Nieza.....adeh, resepi yg sunggoh wat aii tersiksa.....mmmm yum3!!!! Sgt2lah sesuai winter2 ni kan?

    ReplyDelete
  33. Bee: alahai ciannya...nk kasi mkn tomyam pun dh abisla..hehe

    suhaila: tq...akak pun suka tomyam..p/s: akak dh cuba masuk byk kali dh blog su tapi tak lepasla maybe ada something wrong...ada notis malware detected...so..sorry sgt2 yer.

    kak suzi:yer memang best layan tomyam ni..haha akak kena buat la nanti kalau terliur tu..:)

    Ayu: yup bestkan kalau mkn panas2...kat Doha sejuk lagi ke dh panas?

    ReplyDelete
  34. Salam nieza,
    tomyam ni makan kegemaran sya. suka masak sendiri. tp bila makan kt kedai siam rasanya amat sedap sampai tak mahu berenti hirup kuahnya. Pastu tekak boleh jadi dahaga

    ReplyDelete
  35. Mekar: w.salam...sama lah saya pun suka juga tomyam..kalau kedai siam memangla sedap tapi kalau buat tak sama la mcm kat kedai tu...

    ReplyDelete

sila...sila..jgn segan-segan yer..tq:)

Be Our Guest And Sign This Guestbook...TQVM

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails

My Blog Anniversary Day

Daisypath Anniversary tickers

Our Wedding Anniversary Day

Daisypath - Personal pictureDaisypath Anniversary tickers