Assalammualaikum dan salam jumaat buat semua....semoga kita semua sentiasa dirahmati Allah SWT hendaknya...walaupun ada bencana alam yang melanda Jepun sekarang ni didoakan juga semoga kawan-kawan kita disana semuanya selamat...insyaAllah.
Sekarang ni cuaca dunia semakin tak menentu ...disini pula ingat dah nak spring last week ais dh mula nak cair tapi semalam dan pagi ni ada snow turun lagi...apa nk buat sabar jer lah kan...dugaan....memang dgr seronok main salji ni tapi disebalik keseronokan tu ada juga part yg tak seronok...bila ais dh nak cair jln dah semakin licin...memang bahaya nak memandu dan berjalan kaki.Jatuh semasa berjalan tu la yang paling saya tak suka...tu sebab malas jer rasa nk keluar umah time sekarag ni.
Oklah berbalik pada n3 saya hari ni masa simple jer lah menu tomyam dan time sejuk-sejuk ni hirup kuah tomyam yang panas-panas ni memang best sangat...banyak kali ulang pun tak pe suker!..:D btw terima kasih yer pada mereka yang telah berkongsi resepi tomyam ni...izinkan saya berkongsi disini pula.
by : pulutsekaya.myresipisource : hanamemories.blogspot.com
Copy: Kak Ayu
Bahan-bahan
Cara-cara - 5 ekor udang (lagi besar lagi sedap)
- 1 batang serai diketuk
- 1 ulas bawang merah dimayang halus
- 1 ulas bawang putih dimayang halus
- 1 labu bawang besar merah/holland dibelah 4
- 1 biji tomato dibelah 4
- 2 helai daun limau purut dikoyak2
- 4-5 biji cili api dipotong2/ketuk
- sedikit sayur kobis bunga, cendawan tiram & carrot-( nieza tak bubuh)
- 1 cube ayam -(Ayu tambah) nieza pun ikut kak ayu bubuh juga
- sedikit paste tomyam (nieza tambah)
- 1/2 biji limau nipis
- 1-2 cawan air ikut suka
- sos ikan/garam secukup rasa-(Ayu letak kedua2nya sekali) nieza letak sos ikan saja
- sedikit daun bawang dihiris
- Didihkan air bersama serai dan bahan yg dimayang.
- Setelah mendidih masukkan udang,bawang besar, tomato dan daun limau.
- Bila udang dah masak boleh letakkan dalam mangkuk.
- Taburkan cili api dan daun bawang,perahkan limau masa nak makan(jika perah awal jadi pahit)
- Sedia dihidang
Assalam nieza..bila tengok gambar tomyam nieza..dengan udang nya tu..adui..tak tahan rasanya..rasa nak jugak..mesti sedap tu..lama dah tak masak tomyam..
ReplyDeleteterima kasih nieza..esok jugak akak nak buat..
kak nieza..sedappnya tomyam...
ReplyDeletenak semangkuk..
makan panas2 masa cuaca sejuk best kan kak..
Kak Erna: w.salam kak..ya memang best suka hirup kuah tu panas-panas...selamat mencuba yer kak.
ReplyDeleteMas: boleh... cepat ambik sementara dok panas2 ni...hehe
Makkk oiiiii...
ReplyDeleteawak tengok tu Nieza.. udang tu posing maut ..melambai-lambaikan janggutnya memanggil saya join makan tomyam muahahahah
bila masak tom yam mokwo paling suka makan dia punya bawang...lepas tuh baru makan yg lain2..simple n healthy!
ReplyDeletehati2 yek berjalan ke memandu ke..patutlah tapak kasut org kat sana macam tayar michelin..utk elak tergelincir..memang bahaya!
assalammualaikum..
ReplyDeletewahhh..sedappnya..macam2 ada..lengkap dah lauk tu..satu lauk je cukup..nk tmpg mkn!!
sungguh sedap..
ReplyDeletenieza tak guna rempah tomyan ye ?
sedap tu..hirup tomyam panas2...kat mesia kalau ujan pun dah sejuk..ni lak kat sna masih bersalji..kalau berpeluh2 tu..lagi sempoi
ReplyDeleteSK: jemput la mkn..mai join ngan saya ni...hehe
ReplyDeleteMokwo: bagusnya mkn bawang tu...nieza ni kekadang tu memilih juga..hehe btw tq yer mokwo memang pernah jatuh tu yg takut nk jln tu.
Fara: w.salam...ya sng msk simple2 ni time malas2 mcm ni ler saya...hehe
kak kasih: ya kak...nieza guna paste jer kalau nk bubuh cube tomyam pun boleh jer.
ReplyDeleteKak linapg: ya betul tu kak memang best layan tomyam ni time sejuk2 ni...kat sana ujan ke kak? hati2 yer jgn pi jln kat pantai takut tsunami tu.
assalamualaikum akak.. sedapnyer tomyam.. mkn pedas, fuhh.. hirup gitu je boleh habis..
ReplyDeleteas-salam kak ,Waaah bestnya tomyam.. makan dgn nasi panas2....udang tu nmpak sangat menggoda..hihi
ReplyDeleteAssalam nieza,wah da tomyam,ishk terlambat sampai la plk,sure dah abis kan..Tomyam feberet sokmo..ngee..
ReplyDeletesalam perkenalan neiza,
ReplyDeletedatang dari blog kak kasihredha
jauh berkelana tu...
untung pandai masak..
kalau tak mesti ridu masakan malaysia ye...
ati sini... ^____~
Nieza....
ReplyDeleteMemang sedap kalau makan Tom Yam panas2 dalam cuaca sejuk....emmm...sedapnyer...pas tu hirup kuahnya sampai keluar air hidung....he..he..lagi peda lagi sedap..betul tak?
Tun: ya memang sedap hirup time panas2 tu..:)
ReplyDeleteAdy: w.salam....ya betul tu...udang tu saja jer kasi posing skit bg terguda...hehe
Ana: w.salam...ada lagi mai ler jemput mkn...:)
Kak Ati: terima kasih sudi singgah sini...ya merantau mencari rezeki kat sini...msk simple2 org merantau jer ni..:)
ReplyDeleteKak Azi: betulx3 lagi pedas lagi sedap baru ler terangkat...hehe
salam nieza....buat apa tu...mlm ni lapo pulak bila tgk tomyam tu...hirup kuahnya panas2 perghhh...sedapppp....pssttt roti kat bawah ni ada lg tak??..
ReplyDeletelaa ade lagi salji yg turun ek..sejuk lg lah kat sana...jaga diri tau laling..kang jatuh sakit lagi...
ReplyDeleteAssalamualaikum Nieza..
ReplyDeleteTak Aci Ni...Makan Tomyam Seorg2 Tak Ajak Kak Lin Pun! Sedappppppnya....Tgk Udang yg Melengkau Tu Lagi Tak Tahan!
nieza--
ReplyDeletedaku ala2 pengsan..
tadi hanya dapat tonton depan mata secara live..
tetap tak tergoda..
tapi..
yang nie kes istimewa...ayu tergugat iman..
wah.........................
tomyam mu itu....buatkan aku lapor
Wow! Looks absolutely delicious, I'm so much tempted to have this now.
ReplyDeletebest yer pekena tomyam time sejuk
ReplyDeletesukaaa sgt hirup kuah tom yam.. selera nampak tomyam k.niezs..nyumm2 tetambah musim sejuk camgini, hirup panas2 best kan:)
ReplyDeletekak Lieza: tak wat apa pun lepak2 jer kak...hehe roti dh abisla kak..:)
ReplyDeleteEina: tq laling...lapp u..mmhuahh..hehe
Kak Lin: w.salam...haha lambat sgt kak lin sampai mkn dulu ler..hehe
Ayu: itulah tadi FIL belanja ada dpn mata jual mahal tak nak mkn sekrng ni tgk gambar jer kan dah lapo...ekekeke
Umm: tq...yes u should try for this..:)
ReplyDeleteAlinac: ya betul tu sedap layan masa cuaca sejuk2...:)
mama: yup...memang best hirup kuah tu mama...byk kali ulang mkn pun tak pe..hehe
bestnye kak...tomyam tuu...saya suke sngat tomyam2 ni..hehe
ReplyDeletekak....ada kad kat blog....hope sudi
Adinda: ya adindaku...akak pun suka tomyam...hehe btw nanti akak ambik yer laling...tq..:)
ReplyDeleteNieza, kat rawang nih hujan tgh lebat, anak2 lak xde, nuha tido..hb keje..dok congok sorang2 keluar masuk rumah org...menu semua sedap2..tu tomyam tu kalau dpt makan dgn nasi panas walla...:)
ReplyDeletesuka sangat sangat sangat tomyam...!!pantang nampak...terus lapar sis!!
ReplyDeletesalam nieza, molek sgtlah tu...time sejuk2 mkn tomyam. terliurlah pulak...
ReplyDeleteNieza.....adeh, resepi yg sunggoh wat aii tersiksa.....mmmm yum3!!!! Sgt2lah sesuai winter2 ni kan?
ReplyDeleteBee: alahai ciannya...nk kasi mkn tomyam pun dh abisla..hehe
ReplyDeletesuhaila: tq...akak pun suka tomyam..p/s: akak dh cuba masuk byk kali dh blog su tapi tak lepasla maybe ada something wrong...ada notis malware detected...so..sorry sgt2 yer.
kak suzi:yer memang best layan tomyam ni..haha akak kena buat la nanti kalau terliur tu..:)
Ayu: yup bestkan kalau mkn panas2...kat Doha sejuk lagi ke dh panas?
Salam nieza,
ReplyDeletetomyam ni makan kegemaran sya. suka masak sendiri. tp bila makan kt kedai siam rasanya amat sedap sampai tak mahu berenti hirup kuahnya. Pastu tekak boleh jadi dahaga
Mekar: w.salam...sama lah saya pun suka juga tomyam..kalau kedai siam memangla sedap tapi kalau buat tak sama la mcm kat kedai tu...
ReplyDelete