Assalammualaikum dan sejahtera buat semua. Dah banyak hari tak bersiaran dgn weekend yang membusykan lagila tak sempat nak online dan bw...terima kasih kepada semua yang sudi berkunjung ke sini. Minta maafla kalau saya lambat nak berkunjung balas.
Oklah ceter pasal n3 hari ni pula berkisah pasal kek yg dah ramai dah blogger buat ni so...saya pun terkena juga tempiasnya walaupun jauh beribu lemon ni..nk juga meriahkan suasana yg dh meriah tu walaupun terlambat tapi sampai juga ke dapur org merantau ni.
btw terima kasih kepada tuan empunya resepi asal Kak Ida - 1001 resepi dan sumber lain yg telah dicuba oleh CMG, Hasue, Kak Bee, Mas, Kak Dayang , Kak Nor, Tun, Izah,
Kak Azlita, Kak ilah, Noorsha, Zaliedana, Mama Hawa. Maaflah kalau ada yg saya tak sebut nama yer sebab dh ramai sgt. Btw....terima kasih pada semua yang telah berkongsi resepi yang memang mabeles ni mcm2 versi dah saya tgk...dan kali ni kek saya buat ni turut juga tempiasnya dgn versi derhaka ala kak DayangJack sama tapi tak serupa..:D
ni ler rupa cake versi saya....putih ditutupi snow dah ni..kebetulan pula masa tgh tabur gula icing ni snow turun lebat lak tu. Tempat lain dh masuk spring tapi Finland ni kekadang spring pun ada snow..haha tu ler specialnya Finland ni.Oklah dah melalut ke cerita snow pula dah.
125 gram mentega
1/3 cawan gula halus @ gula kastor
1 biji telur gred A
3/4 cawan tepung naik sendiri (self raising flour)
1/2 cawan tepung kastard
1/2 camca teh esen vanilla
1 s/k stawberry emulco (nieza tambah)
1 s/k stawberry emulco (nieza tambah)
Bahan Kastard :
( Mas dan hasue buat 2 adunan filling nih utk sebiji kek.. ) nieza pun sama buat 2 adunan kastard juga
( Mas dan hasue buat 2 adunan filling nih utk sebiji kek.. ) nieza pun sama buat 2 adunan kastard juga
1 camca besar tepung kastard
1 camca besar gula kastor
2/3 cawan susu segar
15 gram mentega (kurang lebih 1 camca teh)
2 camca teh esen vanilla
Cara Membuatnya :
Untuk Kastard :
Satukan semua bahan untuk kastard kecuali mentega dan esen vanilla. Kacau rata dengan whisk dan masak dengan api perlahan sambil terus dikacau hingga pekat. Padam api, tambah mentega dan esen vanilla, kacau rata dan biar sejuk. Ketepikan.Panaskan oven pada suhu 175C, lenser tin bulat saiz 7 inci. Ketepikan.
- Putar mentega dengan gula halus hingga berkrim, masuk telur dan putar hingga kembang. Tambah esen vanilla. Perlahankan kelajuan, masukkan tepung naik sediri + tepung kastard sedikit demi sedikit hingga habis. Gaul rata.
- Masukkan 1/2 adunan ke dalam bekas yang telah disediakan, ratakan dan buat sedikit lubang ditengah2nya. Tuang kastard, ratakan dan tutup dengan baki adunan, ratakan dan bakar selama 30 minit atau hingga masak.(DJ bahagi dua adunan: satu bahagian dicampurkan dgn bancuhan koko dan satu lagi perisa pandan) Nieza cuma perisakan 1 bhg dgn perisa strawberry emulco di bahagian atasnya yang berwarna merah.
- Sejukkan sebelum dihidangkan. Jika suka boleh ayak gula aising atas permukaan kek sebagai penyeri...Selamat Mencuba
Saya guna acuan silicone ni jer....sesuaila utk adunan yg tak byk ni...ni la hasil rembatan saya masa ke outlet tefal hari tu...terlupa nk snap photo masa pergi ke outlet tefal bulan lepas. masa tu ada sale terus jer serbu tgk harga memang murahla kalau nk compare dgn harga di pasaran luar...Silicone ni harganya 10 euro jer.
kak nieza nih saje tau.. wat cantik2 nk suruh org jeles laa tuh..
ReplyDeletemakan sambil minum kopi O panas, sambil2 tgk snow turun.. perghh.. romantik gituu..
ps: cantik aaa CTC akak.. jeles btol nih.
wah! Nieza pun dah pandai derhaka eh... tak takut ke Sultan murka... hihi
ReplyDeletetapi mmg menarik good idea...
kak nieza derhaka ek???? tapi suke tgk kejadian kek tu...nak tukar silicon tu dgn laksa bole??? hahahhaa
ReplyDeletewah dah sampai sini kek tu?rajinnya nieza...!comel pulak taruk snow kat kek tu.
ReplyDeletebestnya ada sale siliconware!
derhaka derhaka pun cantik aje kejadian kek tu... eh, teringin aje nk makan nih..errr balik dulu lah..akak puasa nih :D
ReplyDeletesedappkan kak kek ni...
ReplyDeletemas suka sangat.....
argghh..cantiknya kek akak...berseri2...he..he..
assalam nieza, wah dh sapa finland dh kek ni, comel je nieza kek kaler merah gitu
ReplyDeleteAlamak..baru nak rasa cheese tart..custard teacake mnyusul pulak..
ReplyDeletedua2 saya suka..rasa macam nak ngap terus je..sedap2!
aduiss semua pakat dah buat..leks leks...takpe nanti Cb nak try gak buat ..biar lambat asalkan selamat..hihih
ReplyDeleteye la..semua org dah pakat buat..kita je belum sampai seru..bila lah agaknya..yg jauh kat obesea pun dah wat...
ReplyDeletewah versi derhaka mcm kak ilah juga ya...
ReplyDeletetapi cantek lah ada 2 kala.. baru lah ada kicknya..fuhh mcm salji betoi jer rupanya..tahniah nieza nanti leh kak ilah tiru yaa
Orang jauh dah cuba, orang dekat kena cuba jugak ni...
ReplyDeletemengderhaka menjadi okla nieza
ReplyDeletechun manjang tak jadi..hehe
nieza--
ReplyDeletesamalah kita.tak sempat berblog mahupun BW
nieza...amboi2....mengiurkan sungguh.....kalau ayu jiran sepagar bt muka seposen lalu depan umah dgn piring kosong.hehehe
Wah cantiknya kek tu!!! I suppose to bake this yesterday but too tired after PIBG meeting at my son's school. Skipped for now, will have to bake it this week! ;)
ReplyDeletePls pass me few slice :)
Assalam Nieza,
ReplyDeleteCantiknya kek ni..ramai yg dah buat, akak je tak terbuat2..kena cuba gak ni...menariklah warna warni tu...
Assalamualaikum Nieza, busy pon smpt lg dgn kek ni yea! ceria betui rupa kek tu, nmpk sedap la. resepi dh salin ni, tunggu seru je...haha
ReplyDeleteamboi...kat kek pun ada snow...
ReplyDeletetapi saya lg suka mee kat bawah sana tu..lapaq bila tengok..
salam nieza..sana sini wat tayang kek kastad ni..akak ni bila nk smpai seru xtau la..ada lagi tak?anto mai barang seketoi dua
ReplyDeleteAslmkum nieza .. lum smpt lagi nk buat...tgok rata2 dah mcuba.. mmg teringin .. bila la nk ada lapang2 masa.. derhaka2 pun akk tgok cantik jer.. ada kelainan
ReplyDeleteadoiiii laaa...dik Nieza...akak tak tahan ni....slurpppp!
ReplyDeleteMengancam sungguh kek ni, pandai Nieza tambah....
ReplyDeleteAssalamualaikum Nieza,
ReplyDeletewah merah dan cantik kek tu...kak nur nak sepotong boleh?
Assalam kak nieza,
ReplyDeletewah cantik lah kek cair di mulut nih versi derhaka,da snow yg tebal..Sempoi la akak..Akak kuat tul kan virus nih merebak smp finland..
hehehehe.. gelak dulu.. jauh benor custard teacake ni terbang ya.. dah sampai finland :)
ReplyDeletenieza... cantiknyer silicon loaf pan tu!!! :)
salam, nieza suka warna ceria2 ye...happy always.
ReplyDeletedh smpai finland ye kek CMG ni...kmaz lum smpai seru lgi laa...tmpang tgk umah za je la dlu ye..hehee..
ReplyDeleteAssalammualaikun Niza
ReplyDeleteCantik kek Niza dwi warna...ramai dah buat kek ni...akak belum sempat wpun resepi dah print dr minggu lepas lagi..
Wah nieza.. Versi derhaka juga ye.. Lawa la kek nyq tuu
ReplyDeleteAssalamualaikum...
ReplyDeleteWaaa ini kek sudah sampai helsinki ye. Awat kat sg ara tak sampai2 lagi. Sangkut kat jambatan kut.
Nieza..hehehe, virus melanda sampai ke Finland ya...:) cantikla kek tuh...!!!
ReplyDeletederhaka2 jadi kek ..x pe la leh mkn..jgn derhaka jadi batu dh ler...kikiki
ReplyDeleteishk ishk esok saya mau buatla..tak tahan tgk snow atas kek akak ni..hihihi
ReplyDeletekenapa derhaka pulak? nama kek ni ke? huhu
ReplyDeletesalam nieza - cantik cake nya..akak ada buat tp tak post kat n3...nieza nyer cake peroi tak ? cake nyer tu terlalu kering
ReplyDeleteNieza......mmmm dah sampai penyakit kek kastard kat Finland dah..mmm kat doha bile la gamaknya....kretip one la nieza...berbeza dr yg lain...:)
ReplyDeleteMMM....ada dpt email ayu tak....??? Ada send 2 tempat hotel yg murah2 di sana....:)
sedapnyaaa!! ramai pakat dok wat kek ni, nie yg xtahan nak wat gak...heheeee
ReplyDelete