Assalammualaikum dan salam sejahtera buat semua.....hari ni saya masak simple jer lah coz ada sedikit ke'busy'an mcm-mcm keja nak dibuat ... ingat ptng sikit nanti nak keluar tapi terasa malas la pula....so..layan lauk ikan ni jer lah hari ni.
Harap-harap tak adalah yang silau mata tgk menu ikan yang merah dan sosnya pun merah ni ya....haha actually resepi asalnya menggunakan ikan siakap...tapi saya gantikan dgn ikan merah...belasah jer lah ikan apa pun bolehla..:D
Tapi kalau guna siakap sure sedap lagila....nanti nk try buat ngan ikan siakap pula. Sos utk ikan ni memang sedap..dgn bau harum daun limau purut lagi memang bestla...terima kasih yer pada mereka yang telah berkongsi resepi ni..izinkan saya berkongsi disini pula.
Source: Dr Liana, K.Zai.
Copy: Kak Yatie
Bahan-bahan:
- 1 ekor ikan siakap (nieza guna ikan merah bersaiz sederhana besar)
- 2 ulas bawang putih - cincang halus
- 1 biji bawang besar - chopped
- 1 inci halia - hiris halus
- 4 sudu makan cili boh
- 4 sudu sos ikan Namphla
- 3 sudu sos tiram
- 4 helai daun limau purut- hiris halus
- 4 sudu besar jus limau kasturi
- tepung jagung utk goreng ikan,
- 1/2 cawan air + 1 sudu besar tpng jagung
- garam dan gula secukup rasa
- 1/2 kiub pati ikan bilis maggie
- 6 biji cili padi - hiris halus
- Cuci ikan dgn air asam jawa hingga bersih utk hilangkan hanyir ikan
- lumur ikan dgn garam dan tepung jagung seckupnya
- Goreng dlm minyak panas hingga garing . ketepikan.
- Tumis bawang putih, bawang besar, halia hingga naik bau
- masukkan cili boh - tumis smpai garing
- Masukkan daun limau purut, jus limau, sos ikan namphla & sos tiram - kacau sebati
- Masukkan cili padi yg dihiris
- Perasakan dgn garam, gula, kiub ikan bilis maggi
- dan masukkan air
- Lastly masukkan tepung jagung yg dibancuh dgn sikit air
- bila kuah pekat, boleh angkat dan tuang atas ikan yg dah digoreng.
selamat malam nieza--
ReplyDeleteaduh..ikan merahmu sehangat cinta......merah menyala ko...
aduh..lapor pulak...
harap2 ayu bertahan...
esok nak masak.!!!!!
haha I,m the first to comment :)sedapnya Nieza..nampak merah menyala membangkitkan selera:)
ReplyDeletehehe bes bes..mata tak sakit, tekak aje rasa lapar tgk ikan akak ni..hehe
ReplyDeleteYummy yummy, looks very tempting. Beautiful presentation.
ReplyDeletetersinggah kat sini ttb nampak ikan BESAR! terus jadik lapa. :'(
ReplyDeletesedapnye rupe...dah lama x mkn ikan~ T_T
ReplyDeletesangat suka lauk ni!!!..nk sruh mak masak tengahari ni la..
ReplyDeleteAyu: Selamat mlm ayu...haha saja kasi merah menyala kasi ayu terliur ni..hehe
ReplyDeleteCM: 2nd comment..tahniah...hehe btw yer CM kasi silau sikit colour merah ni..:)
Siti:haha jemput mkn..bkn jauh pun germany ke sini..hehe
Umm: tq dear..:)
efna:tq singgah sini..jemputlah mkn tu..:)
ReplyDeletemanueng:tq...alahai siannya pas ni kena cari ikanla mkn tu..:)
Soleheen: wah best ler mskkan mak tu lagi sedap tu.
laalala..(nyanyi ni..) sebab tak dapat rasa ikan tu...tapi esok esok kita pun nak wat la...menyelerakan...
ReplyDeletehamboi kakkkkkkk.. persembahan tu mcm lauk pengantin plak... huhuhu.. terliur sungguh saya!
ReplyDeletenieza - sedap sgt nampak nya tu :)
ReplyDeletewaahhh... warna ikan nih sgt tempting laa.. alamak.. stok ikan dh habis. sedihnyer.
ReplyDeleteAssalam kak nieza,lambat sampai kak,tpi nak komen gak ikan akak dah la posing sakan,silau betoi sampai ke tekak rasa silau,ngee,tekak tu duk telan ayaq liuq,muehehe..
ReplyDeletemak aihh! Terbeliak mata akak melihat laukmu itew, pasti enak sangat tu...
ReplyDeleteAssalam Nieza,
ReplyDeletemmng sedapkan ikan msk mcm ni..harum je bau daun limau purut tu...mmng menyelerakan betullah masakkan Nieza arini..laporlah...huhuhu...
Assalamualaikum Nieza...
ReplyDeleteMana nak cari sos limau purut tu...nak cari jugak..kalau dapat pasti kak lin masak menu ni....hehehe
Salam Nieza....nampak sedap ikan tu Nieza...nanti akak nak buat, tapi akak nak gantikan dengan ayam..boleh?..sebab akak tak makan ikan....terliur sebab Nieza kata bau daun limau tu...emmmm...mesti wangikan.
ReplyDeleteKak Naz: ok buat yer kak..nanti saya singgah mkn yer...hehe
ReplyDeletehotmama: akak main belasah jer tu abiskan stok yg mana ada...haha
kak lina: tq..ya kak sedap tu.:)
Tun: tq...kena cari stok dulu la tu..hehe
Ana: w.salam...saja jer kasi posing kasi ana terliur tu....ekekeke
ReplyDeletesari: ya ampun bkn niat nk kasi terbeliak matamu itu...haha saja jer kasi terliur skit...hehe
kak yatie: w.salam kak ya kan sedap betul abis licin dikerjakan...haha btw tq sharing kak:)
Kak Lin rosly:tak payah cari kak sos tu akak buat sendiri jer ikut jer resepi tu...senang da simple..selamat mencuba ya:)
kak azi: alahai tak mkn ikan ke kak? kalau mcm tu akak tryla kat ayam pula..sure sedap tu..:)
Nieza...cedapnye ikan siakap.....mmm dah dpt email address ayu kan,.....:)
ReplyDeletesedapnya nampak, Nieza. terliur nengok..
ReplyDeletemerahnya makngah! hehe tapi sedap tu!!
ReplyDeletebestnye kak...nanti nak try aaa
ReplyDeleteas-salam kak
ReplyDeletemerahnya kak kuah sos limau purut tu.. tapikan.. kak rasanya mesti sedap ni..yummy..
Salam Nieza,
ReplyDeleteSekarang cuaca dah cantik kan selalu je cerah. Selalu kalau cerah mcm ni gatal la kaki mcm nk p jln2 je.hehehehe....
Sini ada gak jual ikan tilapia kat kedai arab tu. best jugak. Masak merah cam ni ratah sampai ke tulang le jawabnye :D
Ayu:yup..tq ayu..nieza dh email ada dpt ke tak?
ReplyDeleteKak Eliza: yer kak sedap ikan tu tapi kalau akak yg buat sure lagi sedap tu..:)
white: hehe..tq:)
Adinda: trylah nanti:)
ady:w.salam..ya memang yg menyelerakan...haha kena cuba baru tau..
Ijan: w.salam...ya tu la pasal tak sabar nk tunggu spring dan summer ni...nk merayau2 ni..hehe
kalau ada tu senangla..kedai arab pun byk juga jual ikan frozen tu kan.
sini ikan mahal...xfresh plak tu...haih~
ReplyDeleteperghh merah sungguhhh,teruja tengokk...
ReplyDelete