15 Mar 2011

Ikan merah sos limau purut


Assalammualaikum dan salam sejahtera buat semua.....hari ni saya masak simple jer lah coz ada sedikit ke'busy'an mcm-mcm keja nak dibuat ... ingat ptng sikit nanti nak keluar tapi terasa malas la pula....so..layan lauk ikan ni jer lah hari  ni.  



Harap-harap tak  adalah yang silau mata tgk menu ikan yang merah dan sosnya pun merah ni ya....haha actually resepi asalnya menggunakan ikan siakap...tapi saya gantikan dgn  ikan merah...belasah jer lah ikan apa pun bolehla..:D 
Tapi kalau guna siakap sure sedap lagila....nanti nk try buat ngan ikan siakap pula. Sos utk ikan ni memang sedap..dgn bau harum daun limau purut lagi memang bestla...terima kasih yer pada mereka yang telah berkongsi resepi ni..izinkan saya berkongsi disini pula.



Source: Dr Liana, K.Zai.
Copy: Kak Yatie
Bahan-bahan:

  • 1 ekor ikan siakap (nieza guna ikan merah bersaiz sederhana besar)
  • 2 ulas bawang putih - cincang halus
  • 1 biji bawang besar - chopped
  • 1 inci halia - hiris halus
  • 4 sudu makan cili boh
  • 4 sudu sos ikan Namphla
  • 3 sudu sos tiram
  • 4 helai daun limau purut- hiris halus
  • 4 sudu besar jus limau kasturi
  • tepung jagung utk goreng ikan,
  • 1/2 cawan air + 1 sudu besar tpng jagung
  • garam dan gula secukup rasa
  • 1/2 kiub pati ikan bilis maggie
  • 6 biji cili padi - hiris halus
Cara-Cara:

  1. Cuci ikan dgn air asam jawa hingga bersih utk hilangkan hanyir ikan
  2. lumur ikan dgn garam dan tepung jagung seckupnya
  3. Goreng dlm minyak panas hingga garing . ketepikan.
Utk Sos:

  1. Tumis bawang putih, bawang besar, halia hingga naik bau
  2. masukkan cili boh - tumis smpai garing
  3. Masukkan daun limau purut, jus limau, sos ikan namphla & sos tiram - kacau sebati
  4. Masukkan cili padi yg dihiris
  5. Perasakan dgn garam, gula, kiub ikan bilis maggi
  6. dan masukkan air
  7. Lastly masukkan tepung jagung yg dibancuh dgn sikit air
  8. bila kuah pekat, boleh angkat dan tuang atas ikan yg dah digoreng.
*if taknak guna cili boh pun boleh, nanti sos ni jadi warna kuning2 mcm tu..sedap jugak. rase die same je, cume warna je lain :)

29 comments:

  1. selamat malam nieza--
    aduh..ikan merahmu sehangat cinta......merah menyala ko...
    aduh..lapor pulak...
    harap2 ayu bertahan...
    esok nak masak.!!!!!

    ReplyDelete
  2. haha I,m the first to comment :)sedapnya Nieza..nampak merah menyala membangkitkan selera:)

    ReplyDelete
  3. hehe bes bes..mata tak sakit, tekak aje rasa lapar tgk ikan akak ni..hehe

    ReplyDelete
  4. Yummy yummy, looks very tempting. Beautiful presentation.

    ReplyDelete
  5. tersinggah kat sini ttb nampak ikan BESAR! terus jadik lapa. :'(

    ReplyDelete
  6. sedapnye rupe...dah lama x mkn ikan~ T_T

    ReplyDelete
  7. sangat suka lauk ni!!!..nk sruh mak masak tengahari ni la..

    ReplyDelete
  8. Ayu: Selamat mlm ayu...haha saja kasi merah menyala kasi ayu terliur ni..hehe

    CM: 2nd comment..tahniah...hehe btw yer CM kasi silau sikit colour merah ni..:)

    Siti:haha jemput mkn..bkn jauh pun germany ke sini..hehe

    Umm: tq dear..:)

    ReplyDelete
  9. efna:tq singgah sini..jemputlah mkn tu..:)

    manueng:tq...alahai siannya pas ni kena cari ikanla mkn tu..:)

    Soleheen: wah best ler mskkan mak tu lagi sedap tu.

    ReplyDelete
  10. laalala..(nyanyi ni..) sebab tak dapat rasa ikan tu...tapi esok esok kita pun nak wat la...menyelerakan...

    ReplyDelete
  11. hamboi kakkkkkkk.. persembahan tu mcm lauk pengantin plak... huhuhu.. terliur sungguh saya!

    ReplyDelete
  12. nieza - sedap sgt nampak nya tu :)

    ReplyDelete
  13. waahhh... warna ikan nih sgt tempting laa.. alamak.. stok ikan dh habis. sedihnyer.

    ReplyDelete
  14. Assalam kak nieza,lambat sampai kak,tpi nak komen gak ikan akak dah la posing sakan,silau betoi sampai ke tekak rasa silau,ngee,tekak tu duk telan ayaq liuq,muehehe..

    ReplyDelete
  15. mak aihh! Terbeliak mata akak melihat laukmu itew, pasti enak sangat tu...

    ReplyDelete
  16. Assalam Nieza,
    mmng sedapkan ikan msk mcm ni..harum je bau daun limau purut tu...mmng menyelerakan betullah masakkan Nieza arini..laporlah...huhuhu...

    ReplyDelete
  17. Assalamualaikum Nieza...

    Mana nak cari sos limau purut tu...nak cari jugak..kalau dapat pasti kak lin masak menu ni....hehehe

    ReplyDelete
  18. Salam Nieza....nampak sedap ikan tu Nieza...nanti akak nak buat, tapi akak nak gantikan dengan ayam..boleh?..sebab akak tak makan ikan....terliur sebab Nieza kata bau daun limau tu...emmmm...mesti wangikan.

    ReplyDelete
  19. Kak Naz: ok buat yer kak..nanti saya singgah mkn yer...hehe

    hotmama: akak main belasah jer tu abiskan stok yg mana ada...haha

    kak lina: tq..ya kak sedap tu.:)

    Tun: tq...kena cari stok dulu la tu..hehe

    ReplyDelete
  20. Ana: w.salam...saja jer kasi posing kasi ana terliur tu....ekekeke

    sari: ya ampun bkn niat nk kasi terbeliak matamu itu...haha saja jer kasi terliur skit...hehe

    kak yatie: w.salam kak ya kan sedap betul abis licin dikerjakan...haha btw tq sharing kak:)

    Kak Lin rosly:tak payah cari kak sos tu akak buat sendiri jer ikut jer resepi tu...senang da simple..selamat mencuba ya:)

    kak azi: alahai tak mkn ikan ke kak? kalau mcm tu akak tryla kat ayam pula..sure sedap tu..:)

    ReplyDelete
  21. Nieza...cedapnye ikan siakap.....mmm dah dpt email address ayu kan,.....:)

    ReplyDelete
  22. sedapnya nampak, Nieza. terliur nengok..

    ReplyDelete
  23. merahnya makngah! hehe tapi sedap tu!!

    ReplyDelete
  24. as-salam kak
    merahnya kak kuah sos limau purut tu.. tapikan.. kak rasanya mesti sedap ni..yummy..

    ReplyDelete
  25. Salam Nieza,

    Sekarang cuaca dah cantik kan selalu je cerah. Selalu kalau cerah mcm ni gatal la kaki mcm nk p jln2 je.hehehehe....

    Sini ada gak jual ikan tilapia kat kedai arab tu. best jugak. Masak merah cam ni ratah sampai ke tulang le jawabnye :D

    ReplyDelete
  26. Ayu:yup..tq ayu..nieza dh email ada dpt ke tak?

    Kak Eliza: yer kak sedap ikan tu tapi kalau akak yg buat sure lagi sedap tu..:)

    white: hehe..tq:)

    Adinda: trylah nanti:)

    ady:w.salam..ya memang yg menyelerakan...haha kena cuba baru tau..

    Ijan: w.salam...ya tu la pasal tak sabar nk tunggu spring dan summer ni...nk merayau2 ni..hehe
    kalau ada tu senangla..kedai arab pun byk juga jual ikan frozen tu kan.

    ReplyDelete
  27. sini ikan mahal...xfresh plak tu...haih~

    ReplyDelete
  28. perghh merah sungguhhh,teruja tengokk...

    ReplyDelete

sila...sila..jgn segan-segan yer..tq:)

Be Our Guest And Sign This Guestbook...TQVM

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails

My Blog Anniversary Day

Daisypath Anniversary tickers

Our Wedding Anniversary Day

Daisypath - Personal pictureDaisypath Anniversary tickers