9 Mar 2011

Pasta Seafood Gratin


Assalammualaikum dan salam sejahtera buat semua. Hari ni layan pasta la pula....sekali sekala tukar selera mkn pasta pun sedap juga. Nak  masak pun senang dan boleh dimakan pada bila-bila masa saja. Actually saya ni memang jarang masak nasi lauk berlauk ni ... sekali sekala tu masak jugalah tapi takla setiap hari...yer la selalu lunch sorang jer malas nak msk pun bila mlm dinner selalu mkn yg simple jer....tapi yang peliknya bdn naik berkilo-kilo juga dan baju pula semakin hari semakin kecik...:D


Ok resepi ni saya nampak kat dapur Wanieyra yang menurutnya dr dapur kak Hana.....So..terima kasih yer pada wanieyra dan kak Hana kerana berkongsi resepi yang best ni...izinkan saya berkongsi disini pula.
Copy : Wanieyra
source : hanamemories.blogspot.com

Bahan-bahan

  • 100g Pasta @ Macaroni
  • Udang yang dibuang kulit
  • Scallop/Sotong/Sosej/Isi Ketam/tuna - (Nieza letak kupang dan tuna)
  • Cendawan butang - hiris2 
  • Garam
  • Lada hitam/lada sulah
  • 1 sudu besar butter
  • 1/4 bawang besar - cincang
Bahan Untuk White Sauce

  • 1 cawan susu segar
  • 1/4 cawan air - jika ingin lebih creamy gune susu segar shj(nieza guna fresh milk)
  • 2 sudu makan butter
  • 2 sudu besar tepung gandum
  • 1/2 sk lada hitam
  • 1/4 cawan keju pilihan @ 1-2keping slice cheese racik2
Untuk Topping ( jika ingin lebihan cheese)

  • Keju Mozarella parut
  • Cara-cara
  • Untuk membuat white sauce
    1. Panaskan periuk.Masukkan butter. Kecilkan api, masukkan tepung.Gaul.
    2. Masukkan susu dan juga air. kacau hingga tepung tidak bergentel dan didihkan.
    3. Masukkan cheese, sedikit garam dan juga lada hitam. Kacau sentiasa hingga sos agak pekat. kalau pekat sangat tambahkan sedikit air/susu lg. matikan api.
    Untuk membuat makaroni/pasta
    1. Rebus makaroni hingga empuk. toskan. gaul dengan olive oil. ketepikan.
    2. Panaskan butter, masukkan bawang besar dan tumis hingga naik bau. Masukkan udang dan lain2 isi pilihan.
    3. Perasakan dengan garam dan juga lada hitam/lada sulah. Masukkan makaroni tadi. Gaul sekejap sahaja. Matikan api.
    4. Masukkan macaroni ke dalam mangkuk tahan panas. Curahkan white sauce di atas.
    5. Taburkan keju mozarella - klu tk nk tabur pon xpe.. sbb white sauce td dh gunakan cheese.
    6. Bakar suhu 180 selama 20-30min atau hingga kekuningan.
    7. Siap untuk dhidang.

38 comments:

  1. wahhh..nampak sedapp la pasta ni...
    tapi kan kak..mas tak reti la makan pasta...he..he...ambik bau jer la...

    ReplyDelete
  2. Dah lama jugak dok mencari resepi gratin ni..nanti boleh lah cuba...

    ReplyDelete
  3. menarik..x saba lak nak mencuba ni...hehehe

    ReplyDelete
  4. kak nieza.. sedapnyer ^^
    sy blom pernah buat lagi nih..
    ps: akak, rasanyer sbb sejuk kot cepat naik badan. sy time duk kt nz dulu pun cepat je naik badan. x berpeluh walaupun jogging..huhu

    ReplyDelete
  5. Salam Nieza..
    Sedapnyaaaaa....dah ngencesss ni

    ReplyDelete
  6. Nieza....mmmmm betol2 kick ni...tadi ingat x nak mkn lagi...mmm tengok resepi ni..MM NAK KENE GODEK2 PASTA DLM GOBOK NI HA.....:)

    ReplyDelete
  7. memang ngences..memang ngences..takut makan langsung tak reti cakap jawa...

    ReplyDelete
  8. aduhaiii... akak luper aritu nak edit resepi nih... ramai yang dah mencube rupanya... akceli gratin biasanya sos putihnyer `meladung` (btol ker istilah nih) hihihi.. aka banjir.. so akak dah edit semula pasta tuh cume 50g... so kalau buat 100g kene doublekan adunan white sauce... sori atas kesilapan yang berlaku..harap dimaafi... ngeeeeee...

    ReplyDelete
  9. Adinda Amy: ya memang sedap....cubalah:)

    Mas: cubalah mkn..lelama nanti sure jatuh chenta dgn pasta..hehe

    Kak Antan: selamat mencuba yer kak..

    Siti: cuba jgn tak cuba yer...nanti antar akak sedulang lak...hehe

    ReplyDelete
  10. Tun: ya sedap...cubalah buat nanti....btw memang pun cuaca sejuk ni bdn tak berpuluh tu yg lemak membeku jer..nk jogging dlm salji ni lagi ler malas...haha

    Sue: w.salam..haha mai jemput mkn..hehe

    Ayu: ha cepat godek2...sedap mkn panas2 ni...

    kak naz: haha tul juga tu..hehe

    kak Hana:oo yer ke kak?...nieza ikut resepi ni kira jadi mcm ni pun sodap juga...haha belasah jer lah tak banjir pun sodap kak...hehe

    ReplyDelete
  11. wahhhhhhhhhhhhhhhh

    daku terliurlah...
    mahu post lagu mana nie??

    post pakai kargo boleh???

    ReplyDelete
  12. Assalam Nieza..tergudaa sungguh tgk pasta nieza ni..simpan utk akk sepotong ya

    ReplyDelete
  13. Nieza.......

    Saya datang dengan sedikit harapan supaya awak boleh simpankan sedikit makanan ni utk saya muahahahahaha

    ReplyDelete
  14. Ayu: nak pos pakai kargo brapa thn nk sampai tu ayu? lagi cepat ayu buat sendiri...hehe

    Kak Rosaliza: w.salam kak...boleh jer nak bg akak sepotong ...hehehe

    ReplyDelete
  15. salam nieza..kalau guna lasagna tuh boleh tak?nmpk best tu..anak2 akak suka kalau Italian cenggini

    ReplyDelete
  16. ish silap masuk rumah laaaa....feveret akak ni..padahal baru je habis dinner tp tengok pasta ni terus teringin :D

    ReplyDelete
  17. salam..nieza..terbau sampai sini sis..akak sehari dua ni duk benagan nk masak lasagna or pasta..tp tak terbuat2 lagi..mintak nieza je lah

    ReplyDelete
  18. Salam tuan rumah...terjumpa blog ini ketika sedang mencari resepi. Sangat menarik....boleh cuba ya!

    ReplyDelete
  19. Nieza... ini pasta manyak sedap... mcm lasagna gak kan... dah lama x bli ni... mintak kat sini je la.

    ReplyDelete
  20. tergoda sungguh tgok pics ni...mcm nak terus buat je :)

    ReplyDelete
  21. Assalam n Salam kunjung balas nieza..Sy pong dah follow nieza..Btw,nmpk sedap sgt la pasta nih..Nak rasa ckit,blh..Ngee..xPo la nnti sy wat sendiri la..hehe..

    ReplyDelete
  22. Suara kalbu:ya ada lagi memang saya simpan utk awak..hehe

    Kak Linapg:w.salam kak...rasanya boleh juga tu...cuba lah nanti:

    kak zarin: haha boleh lagi isi tu..sedap ni kak...hehe

    kak suri: amboi jauhnya bau sampai sana..haha boleh jer ambik la kak..hehe

    ReplyDelete
  23. cklah: w.salam...terima kasih sudi singgah sini...selamat mencuba ya:)

    Kak Rose: ya kak sedap lbh kurang sama jer...cuma tak serupa..hehe

    Kasih: kalau buat baru lagi terguda...btw tq..:)

    Zaliedana:w.salam tq singgah sini..ya boleh ambik ler rasa sikit...tapi kalau nk rasa byk kena wat sendiri lah yer...hehe

    ReplyDelete
  24. sedapnya ..rajin nieza..
    rasa teringin la pulak..

    ReplyDelete
  25. sa;lam kak..mewah sungguh seafood gratin nih...tau dah mesti sdap ni...yummy...!~

    ReplyDelete
  26. Assalam Nieza,
    Akak dtng lewat, mesti dah abeskan..sesekali mkn mcm ni mmng sedap..sejak balik Msia mmng lama tak msk western food...nak masak jugaklah...terliurlah plk tngk Nieza punya..

    ReplyDelete
  27. dah lama akak tak buat gratin ni. anak2 memang suka sangat makan

    ReplyDelete
  28. boleh la kak ain cube ni....
    anak2 suke mkn pasta ni...cume mak nye ni terlebih rajin...langsung tak pernah nak buat...

    ReplyDelete
  29. sekali sekala pekena menu ala ala barat ni sedap jugak:)psttt Cm naik berkilo kilo jugak..ngeri ni

    ReplyDelete
  30. nyesal akak masuk sini memalam...kan dh lapaq...lenkali kena mlawat time sensiang..kot terliur bleh la sumbat perut ngan apa2 dl smtara nk ilang rasa teringin tuh...

    ReplyDelete
  31. aiyakkk..my laling..u betul2 pandai goda lemak tepu i lah..hahaha...sungguh...meh tisu sikit tlg lap air liur yang meleleh sebab tengok cheese yg byk tuh...uwaaaaaaaa...sedapnye....

    ReplyDelete
  32. ooiiii....yg ni klu kat umah kak x sampai 5 minit habis worr...sedap! awatlah dok goda akak lagu ni....

    ReplyDelete
  33. alolooo..sedapnya tgk pasta ni, terliur beb, suka tgk topping melting cheeseee..nyummm

    ReplyDelete
  34. Kak Erna: rajin sebab nk mkn jer kak.....hehe akak cubalah buat nanti:)

    noorsha: yup...memang sedap dan mkn pun tak jemu...:)

    Kak Yatie: w.salam kak...ya dh abisla kak..akak kena buat la nanti kalau dh terliur tu..hehe

    kak ain: cubalah kak...senang dan simple jer nk buat tu..:)

    Kak Aidah: ya sure bebudak suka mkn ada cheese tu kan.

    ReplyDelete
  35. CM: ya betul tu CM kalau tekak international ni ok jer kan...hehe sama lah kita CM ngeri jer rasa kalau nk timbang.

    Mak Qis: jamu mata jer lah mlm2 tu mak qis..mana leh mkn dh tido tu kan..hehe

    eina: ya ampun...bukan niat nk menggoda u...tapi saja nk kasi terliur sikir jer....hehe

    kak paty: bestnya kak kalau msk cepat abis tu...akak kena cubalah kalau dh tergoda tu..hehe

    mamma olynn: cubalah buat nanti mamma memang sedap...

    ReplyDelete
  36. Alamak Nieza... sedap nye nampak! nak buat la nanti. guna susu segar buat sos dia ek.bagus2... letak seafood2 gitu...fuh meleleh air liur aii ni ha hehe :D

    ReplyDelete
  37. saja nak cakap. terima kasih resepi atas ni sedap. bawa gi opis 2 loyang abis..

    ReplyDelete

sila...sila..jgn segan-segan yer..tq:)

Be Our Guest And Sign This Guestbook...TQVM

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails

My Blog Anniversary Day

Daisypath Anniversary tickers

Our Wedding Anniversary Day

Daisypath - Personal pictureDaisypath Anniversary tickers