Assalammualaikum dan salam sejahtera buat semua. Hari ni layan pasta la pula....sekali sekala tukar selera mkn pasta pun sedap juga. Nak masak pun senang dan boleh dimakan pada bila-bila masa saja. Actually saya ni memang jarang masak nasi lauk berlauk ni ... sekali sekala tu masak jugalah tapi takla setiap hari...yer la selalu lunch sorang jer malas nak msk pun bila mlm dinner selalu mkn yg simple jer....tapi yang peliknya bdn naik berkilo-kilo juga dan baju pula semakin hari semakin kecik...:D
Ok resepi ni saya nampak kat dapur Wanieyra yang menurutnya dr dapur kak Hana.....So..terima kasih yer pada wanieyra dan kak Hana kerana berkongsi resepi yang best ni...izinkan saya berkongsi disini pula.
Copy : Wanieyrasource : hanamemories.blogspot.com
Bahan-bahan
- 100g Pasta @ Macaroni
- Udang yang dibuang kulit
- Scallop/Sotong/Sosej/Isi Ketam/tuna - (Nieza letak kupang dan tuna)
- Cendawan butang - hiris2
- Garam
- Lada hitam/lada sulah
- 1 sudu besar butter
- 1/4 bawang besar - cincang
- 1 cawan susu segar
- 1/4 cawan air - jika ingin lebih creamy gune susu segar shj(nieza guna fresh milk)
- 2 sudu makan butter
- 2 sudu besar tepung gandum
- 1/2 sk lada hitam
- 1/4 cawan keju pilihan @ 1-2keping slice cheese racik2
- Keju Mozarella parut
- Cara-cara
- Untuk membuat white sauce
- Panaskan periuk.Masukkan butter. Kecilkan api, masukkan tepung.Gaul.
- Masukkan susu dan juga air. kacau hingga tepung tidak bergentel dan didihkan.
- Masukkan cheese, sedikit garam dan juga lada hitam. Kacau sentiasa hingga sos agak pekat. kalau pekat sangat tambahkan sedikit air/susu lg. matikan api.
- Rebus makaroni hingga empuk. toskan. gaul dengan olive oil. ketepikan.
- Panaskan butter, masukkan bawang besar dan tumis hingga naik bau. Masukkan udang dan lain2 isi pilihan.
- Perasakan dengan garam dan juga lada hitam/lada sulah. Masukkan makaroni tadi. Gaul sekejap sahaja. Matikan api.
- Masukkan macaroni ke dalam mangkuk tahan panas. Curahkan white sauce di atas.
- Taburkan keju mozarella - klu tk nk tabur pon xpe.. sbb white sauce td dh gunakan cheese.
- Bakar suhu 180 selama 20-30min atau hingga kekuningan.
- Siap untuk dhidang.
alahai sedapnye pasta tu sis...
ReplyDeletewahhh..nampak sedapp la pasta ni...
ReplyDeletetapi kan kak..mas tak reti la makan pasta...he..he...ambik bau jer la...
Dah lama jugak dok mencari resepi gratin ni..nanti boleh lah cuba...
ReplyDeletemenarik..x saba lak nak mencuba ni...hehehe
ReplyDeletekak nieza.. sedapnyer ^^
ReplyDeletesy blom pernah buat lagi nih..
ps: akak, rasanyer sbb sejuk kot cepat naik badan. sy time duk kt nz dulu pun cepat je naik badan. x berpeluh walaupun jogging..huhu
Salam Nieza..
ReplyDeleteSedapnyaaaaa....dah ngencesss ni
Nieza....mmmmm betol2 kick ni...tadi ingat x nak mkn lagi...mmm tengok resepi ni..MM NAK KENE GODEK2 PASTA DLM GOBOK NI HA.....:)
ReplyDeletememang ngences..memang ngences..takut makan langsung tak reti cakap jawa...
ReplyDeleteaduhaiii... akak luper aritu nak edit resepi nih... ramai yang dah mencube rupanya... akceli gratin biasanya sos putihnyer `meladung` (btol ker istilah nih) hihihi.. aka banjir.. so akak dah edit semula pasta tuh cume 50g... so kalau buat 100g kene doublekan adunan white sauce... sori atas kesilapan yang berlaku..harap dimaafi... ngeeeeee...
ReplyDeleteAdinda Amy: ya memang sedap....cubalah:)
ReplyDeleteMas: cubalah mkn..lelama nanti sure jatuh chenta dgn pasta..hehe
Kak Antan: selamat mencuba yer kak..
Siti: cuba jgn tak cuba yer...nanti antar akak sedulang lak...hehe
Tun: ya sedap...cubalah buat nanti....btw memang pun cuaca sejuk ni bdn tak berpuluh tu yg lemak membeku jer..nk jogging dlm salji ni lagi ler malas...haha
ReplyDeleteSue: w.salam..haha mai jemput mkn..hehe
Ayu: ha cepat godek2...sedap mkn panas2 ni...
kak naz: haha tul juga tu..hehe
kak Hana:oo yer ke kak?...nieza ikut resepi ni kira jadi mcm ni pun sodap juga...haha belasah jer lah tak banjir pun sodap kak...hehe
wahhhhhhhhhhhhhhhh
ReplyDeletedaku terliurlah...
mahu post lagu mana nie??
post pakai kargo boleh???
Assalam Nieza..tergudaa sungguh tgk pasta nieza ni..simpan utk akk sepotong ya
ReplyDeleteNieza.......
ReplyDeleteSaya datang dengan sedikit harapan supaya awak boleh simpankan sedikit makanan ni utk saya muahahahahaha
Ayu: nak pos pakai kargo brapa thn nk sampai tu ayu? lagi cepat ayu buat sendiri...hehe
ReplyDeleteKak Rosaliza: w.salam kak...boleh jer nak bg akak sepotong ...hehehe
salam nieza..kalau guna lasagna tuh boleh tak?nmpk best tu..anak2 akak suka kalau Italian cenggini
ReplyDeleteish silap masuk rumah laaaa....feveret akak ni..padahal baru je habis dinner tp tengok pasta ni terus teringin :D
ReplyDeletesalam..nieza..terbau sampai sini sis..akak sehari dua ni duk benagan nk masak lasagna or pasta..tp tak terbuat2 lagi..mintak nieza je lah
ReplyDeleteSalam tuan rumah...terjumpa blog ini ketika sedang mencari resepi. Sangat menarik....boleh cuba ya!
ReplyDeleteNieza... ini pasta manyak sedap... mcm lasagna gak kan... dah lama x bli ni... mintak kat sini je la.
ReplyDeletetergoda sungguh tgok pics ni...mcm nak terus buat je :)
ReplyDeleteAssalam n Salam kunjung balas nieza..Sy pong dah follow nieza..Btw,nmpk sedap sgt la pasta nih..Nak rasa ckit,blh..Ngee..xPo la nnti sy wat sendiri la..hehe..
ReplyDeleteSuara kalbu:ya ada lagi memang saya simpan utk awak..hehe
ReplyDeleteKak Linapg:w.salam kak...rasanya boleh juga tu...cuba lah nanti:
kak zarin: haha boleh lagi isi tu..sedap ni kak...hehe
kak suri: amboi jauhnya bau sampai sana..haha boleh jer ambik la kak..hehe
cklah: w.salam...terima kasih sudi singgah sini...selamat mencuba ya:)
ReplyDeleteKak Rose: ya kak sedap lbh kurang sama jer...cuma tak serupa..hehe
Kasih: kalau buat baru lagi terguda...btw tq..:)
Zaliedana:w.salam tq singgah sini..ya boleh ambik ler rasa sikit...tapi kalau nk rasa byk kena wat sendiri lah yer...hehe
sedapnya ..rajin nieza..
ReplyDeleterasa teringin la pulak..
sa;lam kak..mewah sungguh seafood gratin nih...tau dah mesti sdap ni...yummy...!~
ReplyDeleteAssalam Nieza,
ReplyDeleteAkak dtng lewat, mesti dah abeskan..sesekali mkn mcm ni mmng sedap..sejak balik Msia mmng lama tak msk western food...nak masak jugaklah...terliurlah plk tngk Nieza punya..
dah lama akak tak buat gratin ni. anak2 memang suka sangat makan
ReplyDeleteboleh la kak ain cube ni....
ReplyDeleteanak2 suke mkn pasta ni...cume mak nye ni terlebih rajin...langsung tak pernah nak buat...
sekali sekala pekena menu ala ala barat ni sedap jugak:)psttt Cm naik berkilo kilo jugak..ngeri ni
ReplyDeletenyesal akak masuk sini memalam...kan dh lapaq...lenkali kena mlawat time sensiang..kot terliur bleh la sumbat perut ngan apa2 dl smtara nk ilang rasa teringin tuh...
ReplyDeleteaiyakkk..my laling..u betul2 pandai goda lemak tepu i lah..hahaha...sungguh...meh tisu sikit tlg lap air liur yang meleleh sebab tengok cheese yg byk tuh...uwaaaaaaaa...sedapnye....
ReplyDeleteooiiii....yg ni klu kat umah kak x sampai 5 minit habis worr...sedap! awatlah dok goda akak lagu ni....
ReplyDeletealolooo..sedapnya tgk pasta ni, terliur beb, suka tgk topping melting cheeseee..nyummm
ReplyDeleteKak Erna: rajin sebab nk mkn jer kak.....hehe akak cubalah buat nanti:)
ReplyDeletenoorsha: yup...memang sedap dan mkn pun tak jemu...:)
Kak Yatie: w.salam kak...ya dh abisla kak..akak kena buat la nanti kalau dh terliur tu..hehe
kak ain: cubalah kak...senang dan simple jer nk buat tu..:)
Kak Aidah: ya sure bebudak suka mkn ada cheese tu kan.
CM: ya betul tu CM kalau tekak international ni ok jer kan...hehe sama lah kita CM ngeri jer rasa kalau nk timbang.
ReplyDeleteMak Qis: jamu mata jer lah mlm2 tu mak qis..mana leh mkn dh tido tu kan..hehe
eina: ya ampun...bukan niat nk menggoda u...tapi saja nk kasi terliur sikir jer....hehe
kak paty: bestnya kak kalau msk cepat abis tu...akak kena cubalah kalau dh tergoda tu..hehe
mamma olynn: cubalah buat nanti mamma memang sedap...
Alamak Nieza... sedap nye nampak! nak buat la nanti. guna susu segar buat sos dia ek.bagus2... letak seafood2 gitu...fuh meleleh air liur aii ni ha hehe :D
ReplyDeletesaja nak cakap. terima kasih resepi atas ni sedap. bawa gi opis 2 loyang abis..
ReplyDelete