9 Mar 2011

Jelajah Blog Luar Negara

Assalammualaikum dan salam sejahtera buat semua. Buat pertama kalinya saya terpanggil untuk join segmen blogger tersohor iaitu En.Ben Ashaari ..boleh rujuk Disini . Sebelum ni selalu jadi pemerhati jer...bukan tak sudi nk join tapi segan juga coz merasakan diri ini masih baru dlm dunia blogger ni...blog pun baru jer dok bertatih ni...tak sampai setahun pun lagi usia blog ni.
 So..bila pandang segmen baru en. Ben ni terasa mcm nk join jer coz tgk tajuk segmen pun mcm menarik dan join pun sekadar untuk berkongsi suka duka di rantauan saja....tak ada apa yang nak dibanggakan sangat pun dgn pengalaman saya ni. oklah jom kita tgk apa yang telah disyaratkan oleh en.Ben ni....

BANNER BEN ASHAARI

Sila letak BANNER ini
dah siap letak dah en.Ben
Tajuk JELAJAH BLOG LUAR NEGARA dan linkkan ke entri ini ..
dah siap letak link dah pun en. Ben 
Siapa yang layak masuk ? Blogger blogger yang belajar atau menetap di luar negara 
sekarang memang sedang menetap di luar negara...so dah layak la kan..:D
Ceritakan secara ringkas mengenai diri anda 
Seorang manusia biasa yang mempunyai kelebihan dan kekurangan juga. Buat masa sekarang ni masih lagi bercuti tanpa gaji dgn Kementerian Kesihatan Malaysia dan sekarang mengikut suami yang bertugas di Helsinki, Finland. Sudah pun setahun enam bulan merantau mencari rezeki disini. Suka berkawan dengan semua lapisan masyarakat tak kira tua ataupun muda dan selalu meluangkan masa terluang dgn melayari internet dan mencuba resepi masakan.   
Apakah kenangan manis anda disana ..
Actually banyak juga kenangan manis yang dilalui sepanjang tinggal disini...setiap musim telah mencatatkan kenangan yg manis buat saya.. tapi saya nk cerita pengalaman pertama kali saya melalui suasana winter disini jerlah. Buat pertama kalinya saya menjejaki kaki ke bumi dingin ni pada 09.09.2009 cantikkan nombor tu tapi nombor tu jugalah mencatat sejarah dalam hidup saya dapat menjejakkan kaki ke Finland ni.
So.. pertama kalinya saya merasakan winter sonata di bumi Finland ni dgn perasaan yang sungguh teruja...dan jakun pun yer juga sebab dapat merasa memegang salji yang turun dibumi Allah ni..sebelum ni pernah rasa yg tiruan jer masa ke Dubai dulu...bila dh rasa yang realnya ni baru ler taukan mcm mana bestnyer salji tu...dan dari situ jugalah timbulnya kesyukuran pada maha Esa diatas peluang yang diberikan.
Dalam masa yang sama saya juga seronok melihat permandangan yang cantik bila semua dah memutih dgn salji....pada masa tu walaupun sejuk tak dihiraukan sgt tapi perasaan seronok jer dirasakan....bila mr.hubby ke ofis saya selalu keluar jln-jln seorang diri dan ambil gambar jer keja saya masa tu coz masa tu belum lagi terjebak dlm dunia blogging ni dan dari sini jugalah terdetik di hati ni untuk mencoret suka duka saya dirantauan di alam maya ni maka lahirlah blog Our Jouney Begins ni....tapi lelama dah jadi blog 2 in 1 dah dgn aktiviti masak memasak pula ...:D


Subhanallah...memang indah ciptaan Allah itulah yang dapat saya ucapkan pertama kali melihat permandangan ini.
Kenangan pahit anda ?
Apa yang pahit yer?....hmmm...disebalik manis yang dirasakan tu saya juga merasa keperitan semasa di musim winter iaitu kulit tgn saya kering sampai pecah-pecah dan berdarah...dan suhu yang tersejuk yg saya lalui pada thn 2009 tu sampai -25 degree C...memang kat Finland ni kuat sejuk sikit kalau nk compare dgn negara europe yg lain maklumkan dh hujung dunia dh pun ni dekat dgn kutub utara dah...memang leh beku dibuatnya...:D so...masuk winter 2010/2011 ni alhamdulillah dah boleh sesuaikan diri dgn cuaca yang sejuk ni walaupun suhu yang tersejuk thn ni yang sempat saya rekod ni telah mencecah -31 degree Celsius....tapi terkena juga demam dan flu so perkara biasala kan.


Kata kata khas buat si mereka yang ingin menyambungkan pelajaran di luar negara ..
Kalau kat Finland ni student Malaysia tak ramai sgt tak sampai 20 org pun yang study kat sini dan rakyat Malaysia yang berkerja di sini pun tak ramai juga. So...apa yang nak saya sampaikan bagi mereka yang berminat nak study di luar negara ni jagalah nama baik keluarga,agama, adat resam dan budaya kita walaupun dimana saja kita berada....mana-mana tempat di luar negara ni adalah bumi Allah yang ada kelebihan dan kekurangannya yang tersendiri. Jangan lupa juga untuk berdaftar dgn Pejabat Kedutaan Besar Malaysia di negara masing-masing bagi memudahkan sekiranya berlaku apa-apa masalah dan kesulitan di kemudian hari nanti....itu saja.


Oklah dah panjang lebar dh ni nanti bosan lak nk baca kan...haha sorry yer en.Ben.... btw sampai sinilah saja info dari Finland  yang dapat saya kongsikan bersama .....terima kasih pada En.Ben dan salam  buat semua..:D

30 comments:

  1. Salam Dear,

    Selalu jln ke sini tapi tak tinggalkn jejak...bcos internet kat tmpt i sgt slow n nk tunggu blog u loading pun sgt lama..hi3..arini dapatlah tinggalkan jejak yer,first and foremost,thanks cos selalu sudi dtg nyinggah blog i ,an honored dear for me..hi3..smlm nmpk seafood gratin tu,terus link kat my FB wall,nmpk sdp n nk try.Thanks for sharing !! Penah bekerja sekejap di Europe and tau dahhh sejuk yg amat klu time winter tu,tp the best part,time sejuk2 tu kitaorg bleh belasah mkn cornetto sambil gelak2 jln2 di parc de gaulle.Diketawakan dek mat saleh jer,jakun mana lah ni dtg..ha3...ok u , nk jd bibik balik..daaaa...

    ReplyDelete
  2. salam Nieza..alamak Cm nak kena g Singapore jap baru boleh Join Ben ni hehe.Bagus dan menarik apa yang Nieza tulis ni.Jauh perjalanan luas pandangan:)Ceria ceria selalu.

    ReplyDelete
  3. seronok bace pengalaman nieza....kalau kak ain beku terus...tak tahan sejuk2 ni..

    kak ain belum pernah lagi menjejakkan kaki kesane...bile bace n tengok gambar ni mcm berada kat sane pulak... hehehe

    ReplyDelete
  4. Salam Nieza....rindu rasanyer nak baca catatan Nieza & tegk. resepi baru....akak baru balik kursus..kursus lagi..he...he..Nieza...seronok akak baca coretan ttg apahit manis Nieza dirantauan...sykur dpt.merasainya....

    ReplyDelete
  5. singgah dari blog abg ben..
    salam perkenalan!

    moga selamat di perantauan dan selamat pulang ke tanahair nanti!

    kerja kat KKM ke? Bhg mana?
    saya pun kerja kat Ibu Pejabat KKM gak!

    ReplyDelete
  6. ya Allah indahnya ciptaan Tuhan...untung kamu dapat ke finland..:)

    meh ke rumah..
    ~c.u.t.i~
    keep in touch ye..♥♥♥

    ReplyDelete
  7. xbosan ..xbosan, tp sonok lg aderlah..heheh

    ReplyDelete
  8. dtg melawat dari malaysia...jom terjah blog ct..

    http://illustrasiaku.blogspot.com/

    ReplyDelete
  9. salam kenal. Belajar rajin-rajin. Tak seme orang sebertuah kamu

    http://diarialeesya.blogspot.com

    ReplyDelete
  10. akak terjah..br je sempat follow sini..bestnyer main salji

    ReplyDelete
  11. besnye salji !
    egypt xde salji lagi. sob3. hehehe.

    ReplyDelete
  12. grrr..!!!! bestnya tgk negara org..,

    siapa salji2..=)

    gua dtg dari blog bro ben...=)

    ReplyDelete
  13. huwaaa,bestnye
    nak jugak
    doakan dapat spm10A+
    pastuh dapat keluar mesia
    nak jugak nak jugak


    dari BA

    ReplyDelete
  14. wahhhh...sgt seronok...bestnya dapat main salji...suke2...
    salam perkenalan yer... =D

    ReplyDelete
  15. Salam Nieza,
    Seronoknya baca pengalaman pahit manis Nieza kat bumi Finland, akak ni tak taula bila nak sampainya ke sana, dpt baca pengalaman Nieza pun jadikla......

    ps : ni dia resepi bc yg Nieza nak tu....250gm shortening, 350gm icing, 100gm krimwell. Pkl semua hingga kembang. siap dah leh buat apa yang nak dibuat.....cuba ya jgn tak cuba, nanti feedback balik yer...

    ReplyDelete
  16. Tahniah pelajar malaysia..semoga tabah di negara orang...semoga berjaya mencapai cita-cita yer..

    ReplyDelete
  17. salam kenal.. wahh.. best nye klau dapat main salji.. erm.. kirim salji boleh? hehe

    ReplyDelete
  18. isk..isk..sejuk sgt eh smpai tgn menggelupas n berdarah2..tp bestkan dok oversea..leh kenal negeri org..bile la nak smpai sana ni...

    ReplyDelete
  19. dtg sini dr blog abg ben & terus folo kamu..
    salam kenal ye..

    more make up & shawl tuto at my sidebar..
    jemput sggah kalau sudi

    take care dsana =)

    ReplyDelete
  20. ziarah dari segmen BA.slmt bknalan..dah follow ^^ kamu nieza
    tergamam juga lihat pic salji pada dahan tu!subhanallah!
    jemput singgah sini http://mamaglamdiva.blogspot.com

    ReplyDelete
  21. Wah bestnya..
    Teringin jadi seperti kamu..tapi tiada peluang..
    kalau tak ada segmen ni, mesti kita tak tau kamu wujud..well..
    keep it up..Chaiyok!
    si pandai-cantik-bijak-bertuah..itu kamu..salam kenalan..chow!

    ReplyDelete
  22. "entry yg sgt bagus... thniah ye...:) sy ni newbiee lagi... jom bce info mnarik tentang petua orang2 tua untuk jga kecntikan tubuh badan...laki n pmpn"

    ReplyDelete
  23. tak penah pegi finland... tapi teringin larh... mungkin satu hari nnti yek...

    =)

    ReplyDelete
  24. good luck kt sana.. dtg jnguk dari segmen bro ben

    ReplyDelete
  25. salam..
    dtg dari blog abg ben...
    salam pekenalan..
    best tak dok saner?
    http://heandsheloves.blogspot.com/
    >NiSha<

    ReplyDelete
  26. salam kenal..suka blog akak :-)

    ReplyDelete
  27. salam...very nice blog...kalau sudi jemputlah ke blog saya...

    http://elmariachiblues.blogspot.com/

    ReplyDelete
  28. salam... wahh.. subhanallah.. cntik nyerrr... suka3x!.. :)

    ReplyDelete

sila...sila..jgn segan-segan yer..tq:)

Be Our Guest And Sign This Guestbook...TQVM

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails

My Blog Anniversary Day

Daisypath Anniversary tickers

Our Wedding Anniversary Day

Daisypath - Personal pictureDaisypath Anniversary tickers