Assalammualaikum dan salam sejahtera buat semua....Selamat Hari Wanita buat semua yang bergelar wanita...semoga kita sentiasa bersyukur dan gembira selalu menjadi seorang wanita. Oklah hari ni saya buat roti yang ceria juga colournya iaitu colour yg sinonim dgn naluri seorang wanita...roti berwarna pink dan purple...actually ni juga adalah my fav colour.
dah ramai yang cuba english bread ni kan...memula ternampak kat dapur kak Ummi masuk list dulu...pastu nampak lak kat dapur Mas dan kak Ita...ha lagi ler teruja nk buat....betul juga ckp kak Ita, adunannya sedikit lembik tapi saya adjust dgn sedikit tepung juga dan hasilnya memang lembut dan sedap. Terima kasih kepada semua yang telah berkongsi resepi dan izinkan saya berkongsi disini pula.
Resepi Asal : Kak Noreen
- 300gm tepung roti
- 1 camt instant yeast
- 1 camb gula kastor
- 1 camt garam
- 30ml (2 camb) susu segar
- 180ml air suam
- 10gm mentega / unsalted butter
- sedikit olive oil - untuk sapuan atas roti
- Cara:
- masukkan semua bahan ke dalam BM dan tekankan untuk setting doh
- tunggu sehingga siap selama 1 1/2 bergantung pada jenis BM masing2
- kemudian keluarkan doh dan letakkan di atas papan pencanai yang telah ditaburkan dengan sedikit tepung
- tumbuk2kan doh tadi supaya mengeluarkan angin
- bentukkan doh menjadi bulat yang besar dan biarkan rehat selama 10-15 min
- kemudian bahagikan doh kepada dua bahagian dengan setiap satu seberat 265gm
- bentukkan semula menjadi bulat besar
- ambil satu doh tadi dan canaikan menjadi bentuk bulat dan gulungkan seperti swiss roll (nieza bubuh pewarna pink dan purple pastu buat dandan mcm kak Ummi dan mamafami juga..tapi tak cun sgtlah dandan tu...kena practise lagi dandan ni)
- susunkan ke dalam loyang yang telah digriskan terlebih dahulu
- lakukan lagi dengan doh yang satu lagi
- kemudian biarkan doh naik sekali lagi selama 45 min ke 1 jam
- jika berada di negara 4 musim bolehlah disimpan loyang tadi ke dalam oven tanpa perlu ON kan
- apitkan kiri kanan atau atas loyang tadi dengan dua cawan air panas untuk mempercepatkan proses penaikkan doh
- setelah itu bakar pada suhu 190-200C (bergantung pada jenis oven masing2) selama 30-35 min atau sehingga masak dan keperangan (jika suka roti yang crusty bolehlah ditaburkan sedikit tepung ke atas doh tadi sebelum dibakar, jika suka bolehlah disapukan dengan egg wash campuran telur dan susu atau air)
- setelah masak bolehlah dikeluarkan dari oven dan sapukan dengan olive oil supaya permukaan roti sentiasa lembut
- biarkan sejuk dan bolehlah dipotong.
akak...gebu dan cantik la roti tu...
ReplyDeletemakan ngan nutela sedapp bangat tu..
cicah ngan milo pun sedapp..he..he..
nak sekeping...
as-salam kak
ReplyDeletetengok roti kak ni.. geramlah dah lah gebu cantik pulak warnanya..sedap dimakan bersama kopi panas ni...
salam Nieza...waaah dah menjadi roti english marble dia...cantikkk dandan roti tuh..hehehe
ReplyDeleteAssalam nieza..memang meriah betul warna roti ni,,
ReplyDeletemesti sedapkan..akak masih belum pernah cuba meroti ni..masih belum ada keberanian..
Mas: tq..laju tul sampai naik jet laju ke?..hehe ok akak bg mas 3 keping yer bawa bekal blk...hehe
ReplyDeleteAdy: w.salam..tq..ya betul tu cicah air pun sodap...akak mkn ngan sekaya jer ni.
Nieza....mmm hmmmmm buat abang bertambah syg ni.....
ReplyDeleteNgeeeeeeeeee jatuh cinta n lapor tgok roti marble ni......
Salam... kak nieza...sedap n menyelerakan.. kombinasi warna yang cantiq..pppsssttt kak feberet kaler tu.. romantiks tu.. he he he kak naak join...sedap n gebus...sukeeerrr..
ReplyDeleteKak Ummi: tq kak...terima kasih juga kerana berkongsi resepi..:)
ReplyDeleteKak Erna: w.salam...tq cubalah kak...kena beranikan diri utk mencuba kak..:)
Wahhh roti ada kaler PURPLE...!
ReplyDeleteI like!
Sekali Lagi, Para Doktor: Tolongggg....
akak, sy pon suka kaler pink n purple.. lg laa terserlah sedapnyer roti tu =)
ReplyDeleteAyu: haha sayang sokmo...meh sini mkn...hehe
ReplyDeleteHalamanku: meh ler join akak b/f sorang jer ni..hehe btw tq..:)
azieazah: i like too..:)
Tun: sama ler kita...sedap ni meh ler join mkn..hehe
waaa... akak baru perasan...
ReplyDeletecantik lah Nieza atas dia muncit2... geram tengok..
warna merah ni pembuka selera... mesti asyik nak makan aje kan...
nieza--
ReplyDeleteya ampun...ayu suka warna yang meriah2 nie.....
pandai nieza bt adunan tu..molek buatnnya
Assalamualaikum Nieza,
ReplyDeleteGebu dan menarik roti ni...ceria betullah kalernya...kat sini ujan ni..akak wat nescaffe panas...tngh tunggu english bread ni...terliur je..
cantikkkkkkkkkkkkkkkkk..
ReplyDeletesuke la tengok warne nih..teringat baju kurung raya saya baru neh pulak..hahhaa..
nak cube jugak roti ni,,insyaAllah
pink purple bread! silau hehe..I like!
ReplyDeleteAssalam nieza..canti,sedap gebu, je nmpk roti tu, kalo bgg akk rasa sikit...laggiiii sedap heheh
ReplyDeleteAssalam nieza,
ReplyDeleteish akak tak boleh tahan ni..menu yg guna bm ni akak dapat tengok ajelah..cantik roti nieza ni..
nak ngendeng hubby belikan bm kena tunggu birthday..hehe
salam.
ReplyDeletemmg gebu dan menggairahkan nak makan. cantik sesangat.tgok gbr je dah terliur ,blum rasa lagi ni...yum..yum..
alahaiii geramnyer sana sini wat roti omputih.. cantik cantikk sayang nk mkn! kene tenung lama2 dulu hihihi
ReplyDeletemak ai geram akak nengok kaler roti tu, hehehe.Betul kata Hana, kalau nak makan kena tenung dulu lama2 untuk menikmati keindahan rupa roti tu
ReplyDeleteKelu lidah nak beri komen..sebab nampak merah lah sesangat mak ngah...bila la nak sampai ke rumah kita...
ReplyDeleteKak Ita: tq...tgk akak buat pun cantik juga..haha naim terlebih tinggi lak tu..
ReplyDeleteAyu: saja jer ayu tukar-tukar seleradgn roti berwarna ni..hehe
Kak yatie: dah antar kat dapur akak dh tadi..akak merayau tak blk2 umah yer...skodeng dapur org jer...hehe
izah: wah sama ngan baju raya izah ke ni...sure cantik..hehe haha cuba jgn tk cuba yer zah..:)
kak umi: silau ngan cahaya lampu sama tu...ambik gambar dlm gelap tu la pasal hehe
Kak rosaliza: ya kak tq nanti pos bg akak sikit yer..:)
Kak ayu: w.salam kak...tak pe uli tgn pun boleh kak cuba ler...insyaAllah ada rezeki tu nanti bolehlah beli bm tu..
ReplyDeleteChempaka: w.salam...ya tq..memang sedap warna tu saja kasi ceria jer..:)
Kak Hana: pas ni sampai la kat dapur akak tu...kalau akak yg buat sure lagi cantik..:)
Kak Aidah: tak sempay nk tenung kak dh siap msk tu kira nk mkn terus jer gambar pun main belasah jer snap tu..hehe
Kak Naz: saja jer kak kasi silau sikit mata...hehe nanti sampaila dapur akak ni...saya dh seru dh ni...hehe
oh ceria sungguh roti ni hehe.Ramai dah mencubanya tapi belum sampai kedapur Cm lagi ni.
ReplyDeletesalam nieza...roti tue nampak sgt cantik dan gebu...menarik dan tertarik..hehehhe
ReplyDeletekombinasi warna yg sgt menarik..suker3x!!!
ReplyDeletedpt mkn laaagi suker10x!!! :))))
Assalamualaikum...
ReplyDeleteMak ai cam roti nak sambut CNY. Hehehe jgn marah. Ada lagi tak?
mengancam...tergoda...gebu lagiii
ReplyDeletekalau ade depan mate ni..mmg habis kukerjakan...yumm...yumm...
gebunye & cantik kombinasi warna pink & purple.. sukeeee tgk..hihi, aritu mamma olyn try roti paun k.nieza, thanks 4da recipe, mmg best n snang nak wat, yeala br 1st time wat roti..huhu, tringin nak try english bread ni:)
ReplyDeleteCM: pas ni sampai ler dapur CM ni...dia mai jln dapur yg jauh dulu..hehe
ReplyDeleteRania: tq..nk kasi pun dh abisla..hehe
Deliah: tq...tu la nk kasi dah abisla del..:)
kak sam: sekali sekala nk meriah apa salahnya kan..haha dh abisla kak dtng lambat sgt abis dh depa tapau hehe
Kak Ain:tq kak...trylah buat kak kalau wat sendiri lagi best dpt mkn masa panas2 tu..:)
Mamaolynn: tq mama...ya trylah buat english bread ni pula...nanti buat jgn lupa antar sini sikit yer...hehe
Salam Nieza, tak terkejar dibuatnya, baru aje abis musim apam sekarang dah kena serang Marble english Bread.Apa pun menarik dan kena cuba juga.
ReplyDeletegebunya... siap bertocang2 lagi...
ReplyDeleteSalam kak nieza,
ReplyDeleteDup dap saya pandang roti ni. memang ada ciri2 kewanitaan. lain dari roti biasa. Tersanggul rapi.. :D
Hi dear..hru doing over there??? ;)
ReplyDeleteBread looks super yummy ya ;)
salam nieza, fuhhh warnanya roti english marble..tak sayang ke nak buat makan.?
ReplyDelete