Assalammualaikum dan salam sejahtera buat semua....semoga semuanya sihat dan dirahmati Allah selalu hendaknya....kalau tak sihat kena bersyukur juga kerana itu semua ujian drp Allah....dan itulah yang saya selalu ingatkan diri saya sendiri juga. Oklah berbalik pada n3 saya ni...projek di hari weekend la ni..gara-gara nk abiskan stok cheese yg lama tersimpan. Actually nk buat projek lain dgn cheese tu tapi sekali tgk tepung kek dh abis daaa..tu yg tukar plan cari resepi simple yg tak guna tepung..kebetulan ada pulak gelatin halal yg kirim pada kawan blk M'sia tu yg menjadi jugalah projek yg tak dirancang ni...:D
Kek ni tak payah masak pun kalau kat sini saya letak jer kat balcony luar umah ni bila dah siap tu saya tutup dan simpan jer kat luar...sementara temp masih sejuk lagi ni cepat jugalah sejuk. Kalau cuaca panas kena letak dlm peti sejuk la kan jgnlah pula jemur kat luar maunya cair kek ni...so..balik drp outing tadi dah boleh makan...kek ni memang sedap dan bagi peminat cheese cake bolehlah mencubanya. Tapi tu la bila saya buat ni maunya berhari- hari juga nk abis ni....haha ada sape nk tolong abiskan ke?..hehe ok resepi seperti dibawah yer...btw terima kasih kepada seorang lecturer muda iaitu dr dapur Azli Razali kerana berkongsi resepi ni.
Source: azlirazali
Bahan-bahan
Lapisan biskut
1 ½ cawan (210gm) biskut marie }kisar halus
1/2 cawan (100gm) mentega }dicairkan
1 sudu (15gm) makan gula kaster
Kek
2 paket (500gm) keju krim (cream cheese)
1/2 cawan (100gm) gula icing
3/4cawan (187.5ml) krim putar (whipping cream)
1 cawan(250ml) jus oren
3 sudu makan (45 gm)serbuk gelatin +1/2 cawan (125ml) air panas
2 ketul buah pic dalam tin } dadu/cincang halus
Hiasan
3 ketul buah pic dalam tin } hiris
Cara-penyediaan
1 ½ cawan (210gm) biskut marie }kisar halus
1/2 cawan (100gm) mentega }dicairkan
1 sudu (15gm) makan gula kaster
Kek
2 paket (500gm) keju krim (cream cheese)
1/2 cawan (100gm) gula icing
3/4cawan (187.5ml) krim putar (whipping cream)
1 cawan(250ml) jus oren
3 sudu makan (45 gm)serbuk gelatin +1/2 cawan (125ml) air panas
2 ketul buah pic dalam tin } dadu/cincang halus
Hiasan
3 ketul buah pic dalam tin } hiris
Cara-penyediaan
- Gaulkan lapisan biskut dan padatkan dalam acuan kek keju (springform) bersaiz 12/13 inci. Sejukkan sebentar dalam peti sejuk.
- Untuk kek, pukul keju dan gula sehingga lembut.
- Kemudian masukkan jus oren dan krim. Pukul dengan kelajuan sederhana sehingga sebati.
- Bancuh gelatin dan air panas sehingga gelatin melarut dengan sekata. Kemudian masukkan dalam adunan keju dan kacau sehingga sebati.
- Masukkan buah pic yang didadu dan kacau sebentar sahaja. Kemudian tuangkan atas lapisan biskut.
- Sejukkan dalam peti sejuk sehingga set / keras.
- Keluarkan kek dengan meleretkan pisau panas di sekeliling tepi kek. Kemudian hiaskan hirisan buah pic atas kek.
uish ini akak punya feveret nih ;-)
ReplyDeletekalau tk habis, hantar je ke rumah akak ye nieza..akak sedia menghabiskannya hikhik
kak Zarin: boleh jer dh siap masuk tupperware dh ni nanti saya antarkan yer..hehe
ReplyDeletenieza..cam berjanji plak eh kiter ni :) mmmm,rasanya cekut peach atas kek tu..yummy :p~
ReplyDeleteAssalamualaikum Niza..
ReplyDeleteBaru2 ni buat non baked cheesecake jgk utk my doter;s 2nd bday tp tk guna gelatine pun..tu yg cpt lembik kot ek cheese layer tu. hihi..next time bley try pki gelatine lak..TQ for sharing the recipe! :)
Nieza
ReplyDeletememang mengancam abisss arr ni CC!!! akak pong peberet gak, tapi budak2 lah lagi peberet..
akak, sedapnya cis kek tu..
ReplyDeleteterliur mas tengok pepagi ni..he..he..
WOW! bestnya whipping cream jenis dan brand apa Nieza?
ReplyDeleteha....cheese tengah banyak kat umah..boleh cuba la ni.. my favourite ni..tapi boleh jadi debab.huh huh
ReplyDeleteas-salam kak Nieza
ReplyDeleteWaaah bestnya ..peach cheese cake tu..look delicious!!
Assalamualaikum Nieza...
ReplyDeleteHai sedap!nya Nieza...bila Kak Lin boleh rasa yer? huhuhuhuhu
salam Nieza..bestnya jika buat kek cheese boleh letak kat luar je hehe tak perlu simpan dlm peti ais.Peach kat atas kek tu nampak sedap mmg ngam dgn cheese...
ReplyDeletesalam nieza
ReplyDeleteseb baik tak hilang kek tu masa letak kat balcony kan?..hehe
ini mmg menjadi feveret kek anak2 akak nieza..kalau kat rumah akak,buat pagi malam da habis dah..diorang semua mmg kaki makan cheese..
tak habis meh hantar ke rumah akak..
Assalam nieza..lama tak kesini..
ReplyDeletebestnya resepi nieza..ikan kukus ada..beehoon sup utara ada..cheese pun ada..
yang paling seronok tengok gambar dan baca..lawatan kekilang seramik..
Assalam Nieza,
ReplyDeleteterliur je pepagi akak tngk CC ni...mewah peach..kalau akak wat mcm ni mesti kena spare 1 tin peach utk Hamka...kalau tak yg kat atas kek tu di kejekan dia..kih3..
waaa... akk rose nak jugak tolong abiskan... hantar guna jet turbo ya, bior cepat sampai... x la cair ditengah jalan.. hihihi
ReplyDeletewooww...geram tul tengok kek cheese ni..tak pernah try pun lagi...nanti nak try jugak..banyak betul dah resepi yang duk dalm list..tapi tak berani nak cube..hehe
ReplyDeleteakak dtg bawa piring niii...harap2 ada la rezeki utk akak..:)
ReplyDeleteWow..terpaku tgk kek ni..suka kek ni, sesekali bolehlah jgn selalu ye tak nieza? Kat rumah ni pun susah nak habiskan ciskek, berhari2 juga la walaupun ramai penduduk hehe..nak cepat abis senang je, hantar ke taska/tadika anak!
ReplyDeleteAssalamualaikumwbh sister......kita dtg dr jauuuuuh ni nak minta itew cheese cake yg mengguda abis.......mmmm oooo ok ok ok...dah abis la tuuuuuuuuuuuuu!!!!
ReplyDeleteYa..Allah..sedapnyer Nieza...meleleh air liur ni...bla la akak boleh rasa masakan Nieza ni..he..he..
ReplyDeleteWahh leh jimat la camtu. Takyah guna peti ais. Semua sejuk dgn sendirinya. hehehehe
ReplyDeleteSaya beri ruang pada orang lain habiskan, sebab saya rasa nak makan peach jer. Cheese kurang skit.. Tapi nampak memang sudah menggoda tuuu...
wah nieza..mengoda sungguh kek nieza..akak rasa mcm sejuk je lalu kat tekak..terliurlah tu huhu
ReplyDeleteAssalam nieza..sedapnya cis kek tu..minta la sebelah heheh
ReplyDeleteaduiiii
ReplyDeletemengoda ko..
neiza..kat sana tengah musim sejuk eik??
oh yer...apa khabarmu?
risau gak kan, skrang musim salsema dan demam
Assalamualaikum Nieza...berlari akak dtg nampakkan ciskek tu..lama sungguh tak mkn ciskek. 1 day nk buat la jugak..owh yea, kalau susah sgt nk abiskn kek tu meh anto sini, dijamin sekali hadap dah licin... :)
ReplyDeleteowh...sedapnyer nengok..pos arr sini sket...ngeee
ReplyDeleteAssalamualaikum..
ReplyDeleteSaya sudi. Tolong bungkus elok2 pastu kurier ke penang yea.
Salam Nieza, betul mengancam kalbu, kalau dapat rasa alangkah bestnya...
ReplyDeleteassalamualaikum nieza....
ReplyDeleteWowwww! cheese cake, my favourite...tgk pun da sedap...kena buat gak nih...heheh
Ada lagi tak?
ReplyDeleteNakkkkkkkkk...
wahhh..bestnye dok sana..letak kek kat balconi pun dah beku...kalau kat sini letak dlm balconi mau cair meleleh2 kek tuh..hehehe
ReplyDeletehai sis nieza...nampak sedap je cheese cake tuu ekk...hehe..nak sikett....hehe...
ReplyDeleteterima kasih sudi singgah blog ek
Salam Nieza,
ReplyDeletewah yg ni boleh masuk dalam senarai ni. Baru je semalam akak buat Blueberry Cheesecake (chilled). Anak2 pasti suka yg peach ni
Deliah: yer lah sama la pulak cuma rasana berbeza kan...:)
ReplyDeleteishamizu: w.salam...ya maybe sebab tu kek jadi lembik gelatin tu yg kasi keraskan kek tu...cubalah bubuh gelatin pula nanti.
kak yat: memang mengancam dan terancam kalau ngadap CC ni...abis rosak ler diet...hehe
Mas: ya mas memang sedap...:)
Mak Peah: nieza guna yg jenama kat sini jer.
Kak Naz: tu la pasal menambahkan lemak dibdn ja ni...tapi kalau teringin nk mkn kat sini tak boleh nk beli coz gelatin tu x halal..mcm mana pun kena buat sendiri juga.
Ady: w.salam....tq ady.
Kak Lin: w.salam kak..boleh jer bila-bila pun...akak cuba ler buat simple jer ni.
CM:w.salam..ya time winter ni memang senang kak coz cuaca kat luar tu lagi sejuk drp peti ais dlm umah ni..
Kak Anim: mana leh hilang kak...sini tak ada pencuri la..hehe btw bestla kan kalau buat cepat laris tu ni 2 org jer yg nk mkn teruk juga nk abiskan nanti kalau wat lagi pos bg akak yer....hehehe
ReplyDeleteKak Erna: dah tak sibuk ke kak?..tak pe akak sibuk pun sempat juga singgah sini..tq:)
Kak Yatie: w.salam kak...oo hamka peminat buah peace ke?kena beli xtra setinla kat dia tu kak...:)
Kak Rose: tima kasih kak...nanti nieza antar guna jet laju yer...hehe
izah: cubalah buat...resepi ni simple jer ni tak payah msk pun...sure jadi la..:)
Kak sofea: Ya ada simpan sikit utk akak ni...:)
Ayu: boleh-boleh silalah masuk....ada lagi ni ayu...tuan umah tak larat dh nk abiskan hehe
Kak azi: memang sedap kak...akak cubalah buat kek ni simple dan senang sgt.
Azieazah:masa musim sejuk jer lah dapat letak kat luar ni nanti dh panas tak boleh lagila..boleh jer azie buah peace tu byk lagi..
Kak suri: saja jer nk goda akak ngan kek ni..haha nanti akak cubalah buat kasi hilang terliur tu...:)
Kak Rosaliza: w.salam kak....boleh jer nanti nieza antar yer...hehe
Ayu: ya musim sejuk yang dh nk sampai ke penghujungnya dh ni rasanya tak lama lagi masuk musim panas la pula..btw tq yer ayu.
Kak Azlina: haha sian akak berlari jauh ni kak next time akak terbang jer....hehe cubalah kak sedap resepi tak rugi nk cuba ...nanti kalau buat lagi antar kat umah akak la suruh abiskan hehe
ReplyDeleteeT: ya memang sedap...boleh nanti saya poskan yer...hehe
Kak sam: w.salam..boleh jer kak sam nanti nieza pos jet laju yer..ekeke
Kak T&T: haha boleh jer rasa kak ada lagi ni cepar arr terbang sini...nieza tungguuuu..hehe
SH: memang sedap..cubalah buat nanti:)
cek chun: ada lagi sikit ni simpan utk cek chun la ni...ha cepat abiskan..:)
Eina: tu la kelebihan masa cuaca sejuk ni...kalau panas nanti memang cairla jwbnya..
Adinda amy: boleh2 ambik ler sikit ni....btw terima kasih juga sudi singgah sini:)
Kak Aidah: w.salam kak...ha sure bebudak suka ni...akak cubalah buat yg ni pula simple sgt tk payah masuk oven.