5 Mar 2011

Bihun Sup Utara


Assalammualaikum dan salam buat semua....haha kembali bersiaran ...alhamdulillah dah sihat sikit dah....bila dh lama berehat ni rasa malas jer nk update blog ni. btw tq yer pada kwn-kwn, adik-adik dan kakak-kakak yg sudi singgah sini dan mendoakan saya....sayang u all semua. Biasalah Sejak winter ni 2 kali juga saya kena demam dan flu ni.mcm-mcmla bila dh cuaca sejuk sgt ni kan....tapi sejak 2-3 hari ni nampak cuaca dh ok dah kurang sejuk dan matahari pun cerah jer....rasanya dh nk spring dah kot coz salji pun dh start nak cair dah.

Oklah berbalik pada n3 saya ni...layan bihun sup jer lah. msk simple jer utk makan malam ni...bhn pun yg mana ada jer. So..resepi ni saya intai dr dapur kak Liza @ Hanieliza...tapi diubahsuaikan sikit ikut stok yang ada kat umah jer ni. Terima kasih yer kak Liza diatas resepi yg sedap ni...izinkan saya berkongsi disini pula.

malas lak nak buat cili main bubuh sos cili lingham jer ni...:D


Source: Kak Hanieliza
Bahan A

1 paket bihun ] rendamkan beberapa jam nieza guna 1/2 packet jer
2 s/b kunyit ]

Bahan Kuah
500 gm daging berlemak muda [potong besar] nieza tak bubuh 
300 gm perut 
1 bungkus rempah bunjut
2 inci halia
3 ulas bawang putih
5 ulas bawang merah
1 s/b lada hitam [tumbuk kasar]
1 inci kulit kayu manis
3 kuntum bunga lawang
5 biji bunga cengkih
2 biji buah pelaga

2 s/b rempah sup adabi ( ni nieza tambah)
garam
air secukupnya

Bahan Hiasan
daun sup dan daun bawang [ hiriskan]
lobak asin cincang
bawang goreng
cili merah [hiriskan]
limau kasturi [belah 2]

Sos Cili
Bahan

10 biji cili merah
1 bawang putih
1 s/b cuka
garam
gula dan air


Cara Semua bahan dikisar halus dan masakkan sahingga mendideh dan pekat


Cara
1. Rebuskan bahan kuah sehingga daging betul-betul lembut.
2. Daging dan perut dihiriskan nipis.
3. Celurkan bihun supaya lembut dan toskan.
4. Masukkan bihun dan daging serta bahan hiasan dalam mangkuk dan letakkan kuah.
5. Hidangkan

27 comments:

  1. jejalan pagi2 disini nampak bihun... lapar lah pulak perut ni...

    alhamdulillah Nieza dah sihat, akak pulak yg berjangkit demam yg tak tahan tu batuk... akak kalau batuk lama nak baik makan bulan jugak lah Nieza...
    Nieza dulu nurse kan? mcm mana eh Nieza nak hilangkan batuk ni... tak tahan rasanyer....

    ReplyDelete
  2. la tak sihat ke?
    hope dah sihat ni boleh meronggeng kat dapur balik ek..hehheee...
    sedap meehon cam ni..sup sup ni..wduh enak bangat dihirup time cuaca panas ni kan

    ReplyDelete
  3. salam niez ..amboii ada meehoon sup utara inilah makanan kak suka dari kecil lagi.. tok selalu bawa p makan kat pekan rabu.. ada sambal merah tuuu guna serbuk cili ..sedap... sayur tak dak cuma ada daun sup jer.. kalu belah sini sup boh sayur apa rasa? sayur lah jawabnya..
    tak da kick kan? pula tu nieza boh perut..wadu2 lagi 1 kesukaan kakak mu.. kalu kak melawat umah nieza nanti..tah bila..buatkan yaa hehehe

    ReplyDelete
  4. Salam Nieza. Terliurnya tengok..teringat masa duk Taiping dulu suka makan bihun sup kat kedai seringgit. Murah dan sedap!

    Bihun utara nih biasanya warna kuning kan?

    ReplyDelete
  5. Kak Nieza, terliurnya tengok bihun sup pepagi ni..
    sedappnya..
    badan tak sihat ni memang elok makan segala sup ni kan kak...

    ReplyDelete
  6. salam nieza..sedap hirup sup cenggini kalau sejuk2..bak semamgkuk

    ReplyDelete
  7. Salam dikkk...apa kbar..bru ada kudrat nk update blog hri ni..sesmbil tu smpat la jgk jnguk dpur nieza ni..sdpnyeee bhoon sup tu..klu dpt smgkuk sdpnyeeee..kmaz mlsnya nk msk2 ni..

    ReplyDelete
  8. Assalam Nieza,
    Syukur alhamdulillah dah beransur pulih...mkn mee sup panas dan pedas ni buat segar sikit badan....tapi tulah selagi musim sejuk tak berganti, mmng mcm nilah rutinnya....take care dik...

    ReplyDelete
  9. Salam Nieza, alhamdulillah dh sihat yer...... lyn bihun sup ari nie...sedap tu... sy kan musykil tau sbb bihun sup ni byk version tau... ada utara ada selatan. Apa bezanya ya? Lau ada sesape leh tlg xplain....trimas...

    ReplyDelete
  10. Kak Ita: awal akak singgah boleh ler mkn dulu..ada lagi bihun ni..hehe
    akak lak tak sihat yer....maybe cuaca sekrng ni sama...kalau batuk ni biasa mkn ubat batuk jer kak...pastu elakkan minum ais batu tu jer...semoga akak cepat baik yer..:)

    izah: tq zah...tu la rindu nak meronggeng ni byk dh tertinggal n3 ni...hehe

    kak ilah: w.salam kak...ya bihun sup utara ni bezanya yg ketara warna kuning jer la...tapi kalau bubuh daging dan perut tu lagila sedap.InsyaAllah boleh jer nk msk utk akak simple jer ni..tapi kalau akak msk sure lagi sedap...:)

    Eliza: ya taiping tu dh kira utara lagi dulu2 memang murah sekrng tak dpt lagila harga tu kot..memang colour kuning bihun tu.

    Mas:tu la tak selera nk mkn nasi la layan sup-sup mcm ni jer sedap mkn lak masa panas2 ni...memang berselera dibuatnya.

    ReplyDelete
  11. Kak Linapg: ya kak...memang sedap....nk kasi akak 2 mangkuk..hehe

    Kak Maz: rindunyaaaa kat akak..apa ceterla lama menyepi...tq atas ingatan kak..haha nanti nieza pi antar semangkuk yer..apsal malas msk lak tu dh lama tau tunggu n3 akak yg mengancam tak keluar2 lagi..hehe

    Kak yatie: w.salam kak..terima kasih ya alhamdulillah dh sihat ...biasala kan cuaca sejuk ni kalau ketahanan bdn tak kuat mcm2 sakit...kalau flu tu lagi ler biasa...btw layan sup juga yg sedap nk mkn nasi x selerala.

    Camie:w.salam...terima kasih...bihun sup ni memang ada bezanya kalau di utara biasanya bihun direndam dgn kunyit sebentar utk dapatkan colour kuning tu lain rempah ratusnya lbh kurang sama juga.

    ReplyDelete
  12. wah...bihun..
    teringat masa awal berdiet..bihun menjadi santapan utamaku..
    last2 bukan kurus...still gendempol..hahhahahha

    ReplyDelete
  13. Rindunya nak makan bihun sup ni...
    semoga Nieza bertambah sihat...

    ReplyDelete
  14. Nieza...alhamdullillah..dah sihat dah...
    Amboi..!..Bihun sup pulak...x tau pasai apa..apa yg.Nieza masak..mesti akak teringin...he..he...kalau dekat..akak dah terjah dah ni...

    ReplyDelete
  15. salam Nieza..apa khabar?sihat sihat hendaknya..jangan kena flu lagi...sedap nampak sup ni.dalam peti sejuk Cm ni ada tulang lembu jika buat Sup ni ok kan....

    ReplyDelete
  16. Assalamualaikum...
    Orang kata senang buat bihun sup ni. Tapi saya rasa cam susah je. Pelik betul le.

    ReplyDelete
  17. assalam nieza cayang..tgh wat pe tu?? wah kt sini pun ada mihun gak ek?? meh aar kita tukor pinggan nak?? hehe..

    ReplyDelete
  18. Assalamualaikum Nieza...bihun sup utara ni mmg buat akak terliur2 dah...nak pulih selera dari sakit ni elok la mkn sup2 mcm ni..Kalau x de perut lembu tu mmg tak sah bihun utara nie kan Nieza!

    ReplyDelete
  19. Salam Nieza, harap dah sihat ya. Amboi sedapnya bihun, tapi kat sini anak2 tak minat dgn bihun, kena tukar dgn mee kuning kalau nak makan...

    ReplyDelete
  20. Salam Nieza, harap sihat ya, Ini kalau dapat kat Kak hirup habis. Antaq kat Kak sepinggan kak balas balik kari ketam ya. Ni Penang punya Ketam Nasi Kandaq, bagi panas badan.

    ReplyDelete
  21. Assalamualaikum Nieza...

    Mee hoon sup mmg fav Kak Lin...tapi mee sup utara belum pernah rasa....Kak Lin copy resepi yer Nieza....insya allah Kak Lin nak cuba nanti....

    ReplyDelete
  22. Asssalamualaikumwbh Nieza....errrrghhh meleleh mulot air ni ...kecur tgok itew mee shup...ooolalalalaaaaaaa.....

    ReplyDelete
  23. laaa x sihat ke?patut la macam tenggelam timbul jee...sejukk ekk kat sana..moga cepat sembuh ye...makan sup2 cam gini sedap sikit kalau demam tu kan..take care ye sayang bucuk...

    ReplyDelete
  24. mihun sup utara ni mmg feveret sy..tp stakat ni tak penah try wat sendiri..mmg sedap dan segar bugar lpas mkn..hihi

    ReplyDelete
  25. Assalam Nieza..mmg tergudaa akk tgkbehon sup utara tu...

    ReplyDelete
  26. Ayu: sama ler nieza pun...kalau mkn bihun sup ni mana nk cuckup sepinggan..maunya berpinggan-pinggan...pastu rosakla diet..hehe

    Kak Antan: silakan...haha tq yer kak..:)

    Kak Azi: masak biasa-biasa jer kak..org merantau ni mana reti masak hebat2 kak..haha boleh jer terbang jer ke sini kak..hehe

    CM: w.salam...ya alhamdulillah...terima kasih yer CM boleh jer buat guna tulang tu...sedap juga tu.

    Kak sam: w.salam....ya memang senang bangat...cubalah nanti:)

    Kak Ina: w.salam kak Ina cayang...tak ada wat apa lepak2 di hari weekend jer kak...haha boleh jer tukar tu sedap gan ngk bihun akak wat tu.

    Kak Azlina: ya betul kan kalau x sihat memang x selera nk mkn nasi...suka yg berkuah jer..hirup sup juga yg sedap..betul kak org utara suka buat sup bubuh daging ngan perut ni.

    ReplyDelete
  27. Kak T&T: tq kak..masak mee sup pun sedap juga kak...boleh jer..:)

    Kak Paty: w.salam..tq kak..ya memang sedap hirup kuah sup ni..uishhh sedap ketam nasi kandaq kak tu dh tgk dh meleleh ayaq lioq ni...hehe

    Kak Lin: w.salam kak...ya boleh kak..silakan selamat mencuba ya:)

    Ayu: w.salam ayu...ya memang sedap...hehe

    Ina cyg: tq yer...alhamdulillah dh baik...tq yer singgah sini:)

    Fara: senang jer fara...lepas ni boleh ler fara buat kalau nk mkn tu..hehe

    Kak Rosaliza: w.salam kak...tak dapat nk tolong..nk kasi pun dh abisla kak..hehe

    ReplyDelete

sila...sila..jgn segan-segan yer..tq:)

Be Our Guest And Sign This Guestbook...TQVM

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails

My Blog Anniversary Day

Daisypath Anniversary tickers

Our Wedding Anniversary Day

Daisypath - Personal pictureDaisypath Anniversary tickers