29 Mar 2011

Nasi Ayam Hainan


Assalammualaikum dan salam sejahtera buat semua...lambat la bersiaran hari ni...tadi dok busy dgn aktiviti kemas-mengemas umah jer. So...lambat sikitla masuk dapur dan layan jerlah masakkan yang simple hari ni...senang dimasak dan cepat dimakan....:D

Resepi nasi ayam hainan ni saya ambil dr Try Masak...senang dan simple..cara utk msk pun ada ditunjukkan dalam video..so...bagi ibu yang berkerja yang nak cepat masak tu boleh la mencuba resepi ni.


Source: Try Masak
Bahan-bahan nasi 
1) Beras (2 cawan)
2) Bawang merah dicincang (3 ulas)
3) Bawang putih ditumbuk (2 ulas)
4) Halia dihiris nipis (1 inci)
5) Mentega (3 sudu besar)
6) Air (secukupnya) 
nieza gunakan air rebusan ayam
7) Garam (secukup rasa)

Bahan-bahan Ayam/ Sup 
1) Ayam (1/2 ekor)
2) Sup bunjut (1 bungkus)
3) Bawang putih (1 ulas)
4) Halia (1 inci)
5) Bawang merah (1 ulas)
6) Kulit kayu manis (1 inci)
7) Serbuk lada putih (1 sudu kecil)
8) Garam (secukup rasa)

Bahan-bahan  Sos Cili 
1) Cili merah (6 biji)
2) Air rebusan ayam (1/2 cawan)
3) Bawang putih (3 ulas)
4) Halia (1 inci)
5) Minyak bijan (1 sudu kecil)
6) Cuka (1 sudu kecil)
7) Gula (2 sudu kecil)
8) Garam (sedikit)

Cara Memasak:
Nasi:
Cairkan mentega. Tumis bawang putih, halia dan bawang merah hingga wangi.
Masukkan air, beras dan garam.
Apabila nasi kering, kacau dan tutup periuk. Masak hingga nasi benar-benar empuk.

Ayam / sup:
Tumbuk hancur halia, bawang putih bawang merah, garam dan serbuk lada putih.
Perap ayam bersama bahan ditumbuk.
Renehkan ayam dan masukkan sup bunjut serta kulit kayu manis. Renehkan hingga ayam empuk dan masak.
Air rebusan ayam dihidang sebagai sup.

Sos Cili
Kisar halia, bawang putih, cili, minyak bijan, gula, cuka, garam, dan air rebusan ayam hingga hancur.
Hidang nasi bersama ayam, sup, sos cili, kicap,salad,timun dan buah tomato.

40 comments:

  1. nieza..sedapnya nasi ayam..teringin nak buat la..tapi tah bila la sempatnya..

    ReplyDelete
  2. assalam nieza..elok2 je tyg nasi ayam kat sini dh nk msk magrib, tetiba je rasa nk mkn nasi ayam tu..

    masa putih aym tu nmpk cam tak best, bila disirami kicap n cili tu, terasa nk sepinggan n nasi tambah heheeh

    ReplyDelete
  3. akak..untuk mas ada tak..nak sepinggan...
    sedapnya tengok nasi ayam tu....

    ReplyDelete
  4. senang je kan resepi ni, ingat cam leceh nak wat ayam hainan ni, ble try bebila:D

    ReplyDelete
  5. aiyoyoooo..amat la menduga iman ku..sedapnyaaaa.....dah la tengah lapar ni...

    ReplyDelete
  6. aduh!!!!!
    nieza........
    mengancam ooo nasi ayam mu...daku tergoda...

    ReplyDelete
  7. wahh.. kak nieza nih. mlm2 mana blh tayang nasi ayam! ni terasa mcm nk mkn lagi. dh laa td dh dinner.. huhu..
    nk rasa sikit je laa. sikiiittt je.. hihi

    ReplyDelete
  8. fulamak!!!sedapnye nasi ayam hainan tuuuu..akak mmg dh lama tringin nk makan nasi ayam hainan ni. meh la sepinggan.. ^__^

    ReplyDelete
  9. peberet
    peberet
    peberettttttttttt

    ReplyDelete
  10. Assalam Nieza,
    Lapornya akak bila tngk set nasi ayam hainan ni....menyelerakan sungguh.....

    ReplyDelete
  11. kita biasa makan nasi ayam hainan kat Bukit Bintang jer...kalau nak tau..harga ayam pun dah naik sekarang ni...

    ReplyDelete
  12. salam rindu diangin lalu yer nieza..lama tak buat BW..sihat ke nieza....mlm gini lapo lak tgk nasi ayam nih...nasi ayam finland ada tak..hehehehe...kat situ biasanya makanan yg femes apa yer nieza?

    ReplyDelete
  13. Mmm mcm ni ye masak nasi ayam hainan..! selama ni dok dgr aje..nti bler2 bley la try..sll wat nasi ayam madu aje..tu pun yg plg simple. :D

    ReplyDelete
  14. Berkeriuk perut akak tengok nasi ayam nih... geramnya...

    ReplyDelete
  15. Assalamualaikum..Nieza, waduh2x...sedapnya nasi ayam!!!!

    ReplyDelete
  16. salam malam nieza~ gambo terang dan kejelasannya mmbuatkan mommy menelan ayo liur~ sedapnya...salam kenal2 dari mommy...mommy dah pollow..tq pollow mommy

    ReplyDelete
  17. Assalam kak nieza.Wah terliur la nmpk nsi ayam akak,meh nak rasa ckit,ngee..Nak kena wat nasi ayam juga lah nih..

    ReplyDelete
  18. wah,nasi ayam ni betul2 menggoda tgh2 mlm ni..! sabar ye perut tunggu siang esok klu nk mkn pn..itu pn klu ada lg kt dapur kak nieza.

    ReplyDelete
  19. sedap pulak tgk nasik ayam ni....rasa nk buat nasik ayam jer hari ni...tp x cukup bahan plak ni, daun salad takde. tp klu dh teringin sgt....belasah jer la... hehehehe....

    ReplyDelete
  20. Assalam nieza,
    dah lama tak masak nasi ayam...tengk nasi ayam nieza, rasa nak makanlah pulak..hehe....thanks nieza susah2 naik jet datang rumah akak wish kan for iqram..mudah2han insyaallah ya nieza doa dimakbulkan..amin..

    ReplyDelete
  21. Sgt mengguder hati dan nuraniku..lamanya tak buat nasik ayam. shud try this later on...

    Have a nice day Nieza..

    ReplyDelete
  22. salam kak,
    Wahhh, baru saya sedar sebenarnya saya dah lama tak menikmati nasi ayam ni, huhuhuh, mintak sepinggan boleh???

    ReplyDelete
  23. ayu memula dulu selalu ambil recipe from trymasak la....bukan apa senang sebab ada video walaupuw masa tue tak banyak sgt recipe yang ada...but now dah byk kan...fav ai dari recipe trymasak ayam bumba(if x salah) ngan daging berempah....sedappppppppppppppppp!

    ReplyDelete
  24. as-salam kak,fuyooooooooooooooo tu dia mengoda betol nasi ayam hainan tu sedapnya...kak

    ReplyDelete
  25. Nieza...
    Kat kedah sekarang musim hujan....bila hari hujan..biasalah..perut sentiasa minta diisi, bila tengok Nasi Ayam Hainan Nieza..rasa lapar yg. amat sangat menyerang perut akak..he..he..Mesti sedapkan nasi ayam tu...ayam dia pun mengancam...akak x biasa buat Nasi Ayam ni....yg.biasa tu bolehlah..

    ReplyDelete
  26. Mengancam sungguh! Kak pun dah cuba resepi ni, memang best...

    ReplyDelete
  27. ooo patut bau wangi nasi ayam sampai penang..ada org masak nasi ayam hainan la...:p

    ReplyDelete
  28. Salam Nieza,
    Baru sempat datang blog nieza..tengok dah gambar2 Oslo.. best nye :)

    Nasi ayam pun best jugak tu... dan tea custard cake..aduhhh semua best.. :)

    ReplyDelete
  29. salam nieza..dah sihat tp malasss sgt nk masak..hikhik.nak tumpang makan kt umah nieza je lah..blh?nampak sdp nasi tuh!

    ReplyDelete
  30. sedapnyerrrrrrrrrrrrrr..bauu halia tuh sampai sini.....

    ReplyDelete
  31. salam nieza..

    betul tu.. nasi ayam mmg senang dimasak & sedap dimakan.. anak2 akak tak pernah jemu kalau masak nasi ayam utk mereka..

    tq sudi jenguk blog akak ye.. ni nieza yg ada fotopages tu ke? maaf kalau tersalah org ye..

    ReplyDelete
  32. Kak Erna:buatlah kak...rasanya tak memakan masa yg lama ni kejap jer..

    kak Rosaliza: haha sepinggan tak cukupkan kak saya pun bertambah tak taula saya msk sedap ke resepi ni yg sedap...ngehx3

    Mas: boleh laling 2 pinggan pun boleh..hehe

    mamaolynn: yer nampak bhn jer byk tapi bila buat senang jer...haha mkn lagi senang..hehe

    Jaja: haha cepat buat kalau dah terguda tu..hehe

    Ayu CR: kalau ayu msk sure lagi sedap tu..nanti nieza lak yg terguda...haha kalau buat pos mai sikit yer...hehe

    ReplyDelete
  33. Assalamualaikum.. akak.. hu huhu erma terlambat.. dah habis ker.. maaf jarang bertandang umah akak.. sibuk sikit.. aperpun erma suker nasi ayam..nak join nasi ayam akak tu... he he he

    ReplyDelete
  34. Tun:nk buat mcm mana timing kita tak sama...org kat sana dh mlm kat sini baru nk lunch ...ha sikit jer tau..hehe

    kak Azlina:kalau teringin tu akak kena wat la tu...boleh jer kalau ada lagi kak 2 pinggan pun boleh..hehe

    Chek chun: sama ler kita ..:)

    kaak yatie: cepat pi mkn kak..hehe btw tq..:)

    kak naz:bestka kalau dpt mkn kat luar sekali sekala tu..wah dah naik harga ke?susahla nk beli ayam nanti mkn ikan jer lah..

    kak lieza: salam winduu juga kak..wah dh baik yer..saya jarang mkn kat luar kak coz tak byk kedai halal kat sini kalau ada pun kedai arab jer tapi semua tak berapa nk leh masuk ngan tekak saya tapi kalau emergency tak sempat msk belasah juga.

    ishamizu: trylah yang ni pun simple juga.

    ReplyDelete
  35. kak Antan: tq kak...haha nk kasi pun dh abis ni..

    kak Bee: w.salam...yer sedap kak..:)

    mommy:tq sudi singgah n follow me salam kenal juga dr nieza..:)

    zaliedana:w.salam..haha kena buat la tu...nk kasi pun dah abislayang...hehe

    niey_muhaini:alahai ciannya...nk kasi pun dh abisla..hehe

    inaku79: haha buat jgn tak buat yer nanti mai antar sini skit ..hehe btw belasah jer ina apa yg ada tu..hehe

    kak Ayu:w.salam kak..haha yg lama tak mkn tu yg teringin kan nieza pun lama tak mkn tu yg buat ni.

    kak eliza: kena try ni kak sedap sgt kalau lama tak mkn memnag terasa lagila sedapnya tu...hehe tq kak..:)

    cikgu zam: w.salam..alahai ciannya...kalau ada lagi surela boleh 2 pinggan pun boleh..:)

    Ayu:betul tu nieza pun selalu cari resepi kat sana senang ada video..nanti nak cuba resepi tu pula..:)

    ReplyDelete
  36. ady: alahai kalau ady msk sure lagi sedap..akak tgk menu kat dapur ady pun semua best2 jer...:)

    kak azi: ya betul tu cuaca sejuk buat kita lapar jer nieza yg dok tahap beku ni lagilah lapar dibuatnya tu la pasal bdn mcm belon dh ni..hehe akak kena cuba ni memang sedap nieza pun jarang msk mcm ni.

    kak T&T: yup best dan mabeles...nieza pun suka..btw tq kak..:)

    kak sofea: wah jauh tu sampai ke sana bau tu yer..haha kasi akak ambik bau dulu yer..hehe

    Ijan: tak pe kalau bz bebila pun boleh dtng ijan....btw tq yer..trip ke oslo tu memang best tu ijan kena pi tu sebelum keluar dr Finland ni...cantik view kat sana.kat sana cuaca tak sesejuk finland ni la.

    kak azatie: tak pe kak rehat2 lah dulu yer...boleh jer terbanglah ke sini..hehe

    CB:wah jauh tu terbang ke sana...tak pe CB ambik bau dulu yer..ekekeke

    ReplyDelete
  37. kak madiha: ya setuju dgn akak nieza suka juga..btw salah org tu kak nieza ada blog jer ni tak ada fotopages pun..btw tak pe kak..no hal...:)

    erma:w.salam....tak pe erma kalau bz tu dahulukan yg penting dulukan..btw tq singgah...nk jamu nasi ayam pun dah abisla..hehe

    ReplyDelete
  38. last buat nasi ayam kira2 setahun yg lalu, lamaaaaaa sangat dah tak buat sampai lupa resepi letak kat fail mana. asal beli ayam nak buat nasi ayam, alih-alih tukar menu jadi nasi maglubah(permintaan anak2). nanti nak try nasi ayam hainan ni pula, tak peduli selera anak2 hehe..

    ReplyDelete
  39. NIezaaaaaaaaaa.....

    Ayu tgh berlari2 nih, nak serang dapur nieza ni....nak mamam nasi ayam hainan ni......arghhhh lapor3!!!!

    ReplyDelete
  40. Kak Umi: wah lama dh tu..surela teringin nk mkn tu kan..cubalah kak manatau anak akak suka ke nanti..:)

    Ayu doha: yuppp laling!..haha alahai lambat sgt la sampai nasi dh abis kena tapau dh ...ekekeke

    ReplyDelete

sila...sila..jgn segan-segan yer..tq:)

Be Our Guest And Sign This Guestbook...TQVM

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails

My Blog Anniversary Day

Daisypath Anniversary tickers

Our Wedding Anniversary Day

Daisypath - Personal pictureDaisypath Anniversary tickers