16 Mar 2011

Marble Chocolate Banana Cake



Assalammualaikum dan salam sejahtera buat semua. Buat kek pisang ala-ala zebra ni semalam lagi....so..pagi ni sambung mkn lagi...haha..memang sedap gabungan pisang dan sedikit coklat ni.....dah tu kek ni lak gebus gitu lagi ler buat susah nk stop mkn ni...:D





Resepi ni intai kat dapur Kak Wattie yg dok di Penang nun jauh disana...rindu lak nk blk Penang kak....haha singgah dapur akak pun jadilah terubat gak rindu...:D menurut kak wattie resepi asal kek ni drp Chef Zubaidah tapi telah diolah dgn menambah pisang drp kak wattie..so..hasilnya memang sedap sgt.Terima kasih yer pada chef zubaidah dan kak wattie kerana berkongsi resepi ni...izinkan saya berkongsi disini pula. 




Source: Chef Zubaidah 
copy : Kak Wattie
Bahan-bahan:
250g tepung naik sendiri - saya guna tepung gandum (nieza guna tepung kek)
1st baking powder
200g gula castor
6 biji telur
1 sb ovellette
2 sb susu pekat manis - saya tak letak
50 g susu cair / air - saya letak low fat milk (nieza letak fresh milk)
90 g minyak / 175 g butter cair - saya letak marjerin cair
1 sb choc emulco

Yang ini Kak Wattie tambah
250gm pisang emas dilecek (lebih kurang 5 biji)

Cara-cara:
1) Pukul semua bahan kecuali minyak hingga gebu dan pekat.
2) Masukkan pisang dan gaul perlahan. Last masuk minyak. Gaul guna spatula/whisker.
3) Ambil 1/4 adunan dan campurkan dengan coklat emulco.
4) Marble ikut suka.
5) Guna acuan 10 x 10inc - 175 c - 25 min @ hingga masak

43 comments:

  1. waaahhhh...jom kita tuko pinggan ngan ciskek akak ek..kek pisang ni akak nak 3 potong tau..suker sgt pisang tau! hehe..

    ReplyDelete
  2. assalam nieza...cantiknya kek zebra tu..nmpk cantin n sedap..kalo dpt mkn lagiii la sedap.

    ReplyDelete
  3. amboiii..cantiknya kek pisang kak nieza ni...
    nampak gebu jer...
    nak sepinggan kak..
    buat minum petang..he..he..

    ReplyDelete
  4. lawanya nieza...akak nk try....nak try jugakkkk

    ReplyDelete
  5. Nieza....mmm ari ni ayu busy ngat!! Tak jenguk sape pun today...jenguk yg jauh sekali ni haaa....

    Ngeeeeee......dok dpt lagi email tu....:)tgh tunggu penuh terujaaaa...


    Errr kek velang velang......pingsan tengok!!!

    ReplyDelete
  6. gebus jer nmpk kek ni.. marble nya pun cantik.. teratur jer nieza..

    ReplyDelete
  7. as-salam kak, Waaah bestnya marble kek tu kak..mabeles...

    ReplyDelete
  8. adoii.. abih laaa diet tun kalu semua org duk masak kek nih.. nk kene lari keliling padang 4-5round dulu, pastu tapau 2-3bekas kek akak nih.. ok?

    ReplyDelete
  9. Bestnya kek belang2 ni Nieza, akak pun seronok tgk tp tak seronok nak buat sebab nanti asyik nak makan je tak blh nak berhenti.....

    ReplyDelete
  10. salam kakak nieza
    aummm...mcm harimau belang ke mcm zebra...hahahaaahhh tapi mmg sedap kan kan kan??? saya dah 2 kali buat..mmg berbaloi

    ReplyDelete
  11. Cantik dan gebu betul nampak kek Nieza... betul3 cam zebra...

    ReplyDelete
  12. Ni dah macam harimau belang yang Kak jumpa kat Cape Town Afrika. Gebus nampak. Jom tukaq dengan dengan ayam goreng Kak

    ReplyDelete
  13. assalam nieza..cantiknya kek nieza.dan akak percaya..memang sedap.
    akak nak buat jugak..tapi kan..nanti mesti jadinya tak cantik macam nieza buat..
    tu yang akak jarang tayang gambo kalau masak kek.

    ReplyDelete
  14. uishh memang macam kuda belang kek nih...gebusss plak tuh

    ReplyDelete
  15. cantiknya belang2 dier..ada lagi tak?

    ReplyDelete
  16. cantiknya zebranya hehe.Coklat dengan pisang mmg geng

    ReplyDelete
  17. nieza, cantiknya marble dia.... rasa nak ngap je kat skrin ni! meh tuko ngan karipap nak?

    ReplyDelete
  18. Nieza...
    Cantiknye kek Nieza...macam mana ye jadi berbelang2 tu, cantik susunannye.....nanti Nieza ajar akak ye...selalu akak buat, belangnya tak la secantik kek Nieza...dah cantik kek tu..mesti rasanya pun sedapkan...

    ReplyDelete
  19. belang2 tu cantek seh..ada pisang lg la sy suke :))

    ReplyDelete
  20. selamat malam nieza--
    serius nak habaq.
    zebramu mmg menyelerakan..
    psst...resepi mmmg nampak mudah..nak try bila ada pisang..
    lamanya pisang setandan kat belakang umai nak masak...

    ReplyDelete
  21. belang rimau...wowww...garang tu belang nyer..

    ReplyDelete
  22. Kak niza,canti betoi la kek akak,belang2 tuh mmg teratur jer,fuhh pisang ngan coklat,mmg ngam sangat kan,meh tuka kek nak x..Ngee..

    ReplyDelete
  23. lama tak dtg sni sis..ermm
    dtg sni dah lewat dah,rsa nak mkn pulak ni..pdhl baru je lantak maggi..heee

    slm dari malaysia..

    ReplyDelete
  24. Waahhhhhhhhhhhhhh.... mintak nyawaaaaaaaaaaaaaaaaaa....

    Apsal kek ni nampak sedap ?

    ReplyDelete
  25. Assalamualaikum Nieza..terpegun akak menatap kek zebra nih..x dpt bayangkn camne teliti Nieza menzebrakan kek nih..emmm sedapnye, aroma pisang tu msti wangi baunya 1 rumah kan!

    ReplyDelete
  26. Assalamualaikum..
    Langsir baru nampak. Cantikk. Lagi 1 homework yang susah. Grrrrr gerammnya kat zebra.

    ReplyDelete
  27. Wah!!!!! Dah semakin cun dan canggih nampaknya blog Nieza ye... Congrats...

    ReplyDelete
  28. adusss...cantikkkknya kek pisang tu....nyum nyum. nieza...sambil intai kek pisang ni akak dtg amik award...baru nak amik

    ReplyDelete
  29. wahhhaaahh chantek coraknyer..sayang pulak nak makan..masuk dalam frame gantung kat ruang tamu pon menyelerakan jugak nehh..:)

    ReplyDelete
  30. salam nieza
    cantiknyaaaaaaa marble tu..nampak berselera sekali..akak ambik resepi ya za..dah berlambak2 masuk list dah ni..huhu

    ReplyDelete
  31. rjin tu la adik akak ni membking...cntik la tu belang2nye..

    ReplyDelete
  32. Pisang dicampur dengan coklat pasti sedap,nanti kak Zai nak cuba.

    ReplyDelete
  33. waaaa.. cantik header baru k.nieza:D.. mmm mmg gebus sungguh kek ni, mmg btul klu kek lg gebu lg ssh nak berenti makan..heheh

    ReplyDelete
  34. mak aiiiiiiiiiiiii......

    kuda belang mana terlepas ekkk.. uishhh.. comei belang dia tu.. mcm nak tarik2 jerrr.. hehehe

    ReplyDelete
  35. Nieza,
    cantik sungguh la kek kuda belang tue.... Jeles tau...

    ReplyDelete
  36. kak Ina:nak..nak..suka sgt cis kek tu kak.. memang sedap tu...jom tukar...hehe

    Kak rosaliza: tq kak...sila-silala ke sini kak boleh mkn sama-sama..:)

    Mas: TQ mas..boleh jer...akak dok ulang mkn sorang jer ni..haha mana tak gemuk kan..hehe

    Mak qis: tq ka...trylah kak tak rugi kalau nk mencuba memang bestla kek ni..

    ayu: jgn ler pengsan lak...saja sekali sekali kita main kuda belang pulak...hehehe

    kak zana: ya kak memang gebu sampai nk angkat pun susah...btw tq kak..:)

    Ady: w.salam...yup memang mabeles..hehe tq ady...:)

    ReplyDelete
  37. Tun: samalah kita...akak pun bdn mcm dipam2 dah ni..cam no nk diet tak taula asyik terguda nk membaking jer...pastu kita yg mkn byk..hehe

    kak Murni: tq kak...kalau akak yg buat surela lagi cantik tgn akak memang berseni buat kek tu...saya ni main belasah jer...hehe ya la kan sama lah saya pun kalau dh mkn susah nk stop..:)

    hani: haha bolehlah mana-mana pun akak belasah jer..hehe betulkan memang tak rugi kalau nk cuba hasilnya memang sedap..

    kak antan:tq kak...zebra sesat di Finland ..hehe

    kak Paty: haha sama tapi tak serupa kak...zebra dh sesat kesini nk main snow kot....hehe nanti nk pi serbu dapur akak yer..:)

    Kak Erna:w.salam kak...yer kak memang sedap dan gebus cubalah kak insyaAllah mesti jadi nanti.

    kak zarin: tu la kuda belang finland ni...hehe tq yer kak:)

    kak linapg:tq kak lina...ada lagi sikit..bolehlah kasi akak skit ni..:)

    CM: yup..tq CM..:)

    Kak rose: tq kak..haha jgn ler ngap screen tu kak...mai ngap kek ni...hehe nanti nk pi tapau karipap tu..hehe

    kak azi: buat mcm layer biasa juga kak taapi kena ulang byk kali..insyaAllah nanti nieza tunjukkan...ya sedap kak...cubalah buat nanti..:)

    del: tq..samalah kita nieza pun suka kek bubuh pisang..:)

    ReplyDelete
  38. ayu: tq...haha tunggu pisang msk tu nanti bolehlah buat ni..kalau ada lbh pisang antar ler sini skit...ekekeke

    kak nazrah: haha rimau jadian ni kak...hehe

    ana: tq...boleh2 nanti akak nk pi tukar siap bawa pinggan besaq lagi yer...hehe

    woofer: tq dik sudi singgah sini ingat juga kat akak ni yer...sedapnya mkn maggie tu..:)

    SK: uishhh...jgn gitu ler..hehe nk tau lagi sedap sk kena buat sendirila jwpnya..hehe

    kak azlina: w.salam..alahai biasanya lapisannya tu kak nieza ni bknnya seorang yg teliti pun kekadang nk cepat siap jer kejanya..btw tq kak...yup memang sedap cubalah nanti kak..:)

    kak sam:w.salam...tq..haha jgn lupa buat h/work ni yer kak...hehe

    kak murni: tq kak...saja tukar cat lain kak..hehe

    kak noor: tq kak...haha boleh2 jgn lupa gantung yer nanti:)

    ReplyDelete
  39. che NamNam: ehh...jgn ler gantung lak...kita wat utk mkn ni...haha tak sempat nk gantung dh abis pun..hehe

    kak anim: w.salam kak...tq...haha boleh jer sama-sama kita pnjngkan list yg sedia dok panjang tu..hehe

    kak lina: tq kak:)

    kak maz: alahai kak kita ni tak serajin akak tu...sekali kak maz baking lagi berderet keluar tu nanti..hehe

    kak zaitun: ya betul la tu kak...selamat mencuba ya..:)

    mama olyn: tq..yup sedap dan gebus tu yg susah nk stop tu rasa nk mkn lagi jer ni..hehe

    mamazieza: haha kuda belang mai finland nk main snow mama..mana dia sesat tak taula...hehehe..kalau mama yg buat sure lagi lawa sifu kek mana leh lawan tu..:)

    kisahwanida: tq...jgn ler jeles...cubalah buat sure menjadi juga..:)

    ReplyDelete
  40. Hey,

    amazing and gorgeous cake dear...:)

    Dr.Sameena@

    http://www.myeasytocookrecipes.blogspot.com/

    ReplyDelete
  41. aduiii.. xleh tgk lama2 ni :) boleh menggugat keimanan hehe

    Recently: Supermoon - Bulan Penuh terbesar dalam 18 tahun

    ReplyDelete
  42. salam Nieza,
    alamak dah sampai di penghujungnya dah ka.....terlepas bas ni.. memang sedap sgt kek tu Nieza. Cantik kejadian kek hasil kerastangan Nieza

    ReplyDelete

sila...sila..jgn segan-segan yer..tq:)

Be Our Guest And Sign This Guestbook...TQVM

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails

My Blog Anniversary Day

Daisypath Anniversary tickers

Our Wedding Anniversary Day

Daisypath - Personal pictureDaisypath Anniversary tickers