3 Mar 2011

Lawatan Ke Kilang Seramik

Assalammualaikum dan salam sejahtera semua ...2-3 hari ni bz sikit tak sempat nak n3 pastu kurang sihat sama tu yang tak ada mood nk online dan bw. Bila mkn ubat rasa nk lena jer so....memang malas nk ngadap lappy pun. Petang ni nk keluar jumpa doc. Jika dah ok nanti saya akan kembali bersiaran dan akan buat kunjungan balas rakan-rakan yang sudi singgah ke sini...InsyaAllah.

Btw... hari ni tak ada n3 masak-masaklah....saya cuma nk ceter aktiviti saya sebelum ni......pada  1hb Mac lepas saya dan ahli-ahli Perwakilan telah pergi melawat ke kilang liitala iaitu salah sebuah kilang di Finland yang membuat ceramic, pinggan mangkuk, gelas, dan pelbagai lagi barang dapur dan perhiasan rumah. Bercerita sekadar untuk berkongsi pengalaman bersama rakan-rakan dialam maya dan juga untuk simpanan serta kenangan saya dirantauan saja.


Kilang yang terletak di bandar Helsinki ni mempunyai keluasan yg agak besar juga...dan seronok juga dapat pengalaman melihat sendiri mcm mana proses membuat semua peralatan tu. We all dibawa masuk kedalam kawasan operasi iaitu dibahagian dalam yg bermulanya proses awal pembuatannya tapi diatas sebab-sebab tertentu tidak diizinkan untuk mengambil photo....hanya dibahagian pameran ni saja dibenarkan...so...jom kita jamu mata tgk product dr Finland ni. Semua designnya cantik-cantik belaka dan harganya memang mahal la kalau kita convert dgn RM sebiji cawan pun dah berharga RM100 keatas...kalau yg besar-besar tu jgn cakaplah kan surela lagi mahal. Ok layan jer lah gambar seperti dibawah ni.














ni pula antara perhiasan rumah yang dibuat dan dijual...diperbuat daripada kaca.

oklah dah abis melawat kilang tu we all ke muzium seramik pula dapatlah tgk seramik lama yg dibuat pada zaman dulu iaitu pada thn 1800-1900 yg lalu...masih elok tersimpan.









gambar lama kilang ni semasa mula beroperasi dulu....banyak perbezaan kalau nk compare dgn cara operasi yg dijalankan sekarang.

Ok sekian untuk kali ini...bersambung pada lawatan ke kilang yang seterusnya...kalau ada lagila lawatan tu bolehlah saya berkongsi pengalaman lagi...InsyaAllah..:)

31 comments:

  1. Nieza, memborong ya? juling2 biji mata kak rose nengoknya.. kalaulah dapat, satu pun jadila!

    ReplyDelete
  2. salam nieza..bestnya...balik penang nnti bawa balik kt akak satu..apa2 je lah...huhu

    ReplyDelete
  3. Nieza.......................nak ito nak itot nak itooot!!

    I berkenan spring pan n ring pan tu ha....eeeee seram gak tngok u comey je posing in between the vases......:)

    By the way...semoga cepat sembuh...n rest cukup2 k..nanti sihat boleh ngdap lappy ya,....

    ReplyDelete
  4. cantik gak kan ceramik depa..tengok pun jadi ler..nak beli tak mampu...

    ReplyDelete
  5. salam nieza,oooo misi tak sehat ya..rehat2kan diri ya.jgn lupa makan ubat ya..ni pesakit nasihatkan misi nii..hehehe
    lawo arrrr,pinggan seramik tu.teringat akak kat kwn yg dok di Poland tu,selalu bwk balik pinggan mangkuk yg pelik2 design nya..jeles..jeles..kakaka

    ReplyDelete
  6. Assalamualaikum Nieza...dah mkn ubat ke belum tu? Sronoknye gi lawatan kat factory, mst bnyk yg berkenan dihati! Pasu yg Nieza pegang tu ada beli tak? Cantik2 semuanya & nampak halus buatannya, emmm hrga pon mesti mahal2kan..dpt tengok gambo kat cni pon jadi le...Take care yea!!! :)

    ReplyDelete
  7. oooo adik kak sorg ni tak sihat upanya.. misi pun manusia kena jaga kesihatan tauuu hehe..
    kak teruja tengok kesemua barangan dlm n3 kali ni termasuk adik manis mmg comel dok celah2 barangan berharga..bertambah manis la dia.. haiii puji manjang ni da pa2ka?? ahakss.. tak laa.. yg ptg adinda jaga diri tauuu..nanti kembali bersiaran dgn lawatan yg lain tauuu..t.kasih kongsi ceta..

    ReplyDelete
  8. Assalam Nieza..wah kalo dapat 1 set apa2 pun best ni buat koleksi..nieza beli yang mana nnt bg akk pinjam buat posing ya heheh

    ReplyDelete
  9. Assalam dik alahhh ciannya tak sihat camne nak eskrim ni ,huwaaaa mau pingsan akak tgk semua pinggan ngan mould tu nakkk ,

    ReplyDelete
  10. geram & juling tgk pinggan mangkuk tu..org pompuan ler katakan..!hehe

    ReplyDelete
  11. arrgghhh..nak histeria tengok pinggan2 seramik yg cantik2 bangat tu....gerammmnya...
    berapa banyak akak borong..he..he..
    akak tak sihat yer...banyak2 berehat tau....jaga diri yer...cayang akakkk...

    ReplyDelete
  12. Assalamualaikum..
    Antara yang banyak2 tu mana 1 yang dibungkus bawa Balik ye? Cantik2 belaka kan.

    ReplyDelete
  13. kak nieza--
    lama daku tak bersiaran disini..rindu sama kamu..

    wah!!!!!!! juling biji mataku..kak nak satu teko antik2 boleh....hhahhaha

    ReplyDelete
  14. neiza ...get well soon yek! kalau mokwo pun demam gak tengok pinggan mangkuk , sudip gerfu yg berkilau2 tuh..sah2 macam tak nak balik jerr!

    ReplyDelete
  15. Kak Rose: tak adanya borong kan...saja pi melawat sambil cuci2 mata jer tu..

    Kak Suri:w.salam kak...nieza tak beli apapun...pi tgk jer kak.

    Ayu: dh blk dah ayu lambat sgt nk ikut pun....semua cantik2 ayu semua nieza bekenan tapi rasanya tak mampula kot...btw tq yer...sakit pun rindu juga nk ngadap lappy ni..hehe

    Kak Naz: yer kak semua cantik-cantik...nieza pun x mampu gak cuci mata mampu la..:)

    Kak Anim: tq kak...alhamdulillah dh kurang sikit sakitnya...wah dkt sana memang best byk kristal tu kak.

    Kak Azlina: w.salam kak...dh mkn ubat dah. ya best juga pi melawat tu..nieza tak beli apapun kak tak mampu ler nk beli yg besar-besar tu kak mahal tu ..kita guna yg biasa2 jadi ler..haha tq yer kak.

    ReplyDelete
  16. Kak Ilahjy: amboi kak...puji melangit lak....malu arrr ...mana ada comei kak..dah semakin montel adalah sejak dok sini berat dh naik berkilo2 dah ni..cam na nk buat pun x taula...mkn jer kejanya...btw tq yer kak..ya kak misi pun manusia juga kak kekadang skt juga.

    Kak Rosaliza: tu la kak mengidam juga 1 set tapi rasanya tak mampu la kot kalau nk beli juga kena beli sikit2lah kumpul..haha boleh jer pinjam kalau ada..:)

    Kak Chik Mimi: kalau ice cream tu x sihat pun belasah juga kan...haha tu la tgk reganya pun leh pengsan juga kak.

    kak sofea: biasala kan... tu la namanya pompuan..nieza pun kalau pi shopping mall selalu singgah tempat ni la.. mr.hubby pun naik rimas nk menunggu..:)

    mas: haha kalau tgk reganya mas lagi teruk histeria dibuatnya...hehe tak ada borong apa pun mas...jln2 cuci mata jer la..btw tq yer mas rasa mcm dh kurang sikit skt ni...lap u too mmhuah:)

    Kak Sam: tak ada yg dibungkus pun kak...melawat sambil cuci mata jer..kebetulan masa pi tu tak bawa duit sama..kalau tak nk juga berbungkus tu..hehe

    Ayu: miss u too laling ..akak pun sama lama tak singgah umah ayu...tq atas ingatanmu...teko antik dlm cermin tu tak dijual la laling tu simpan buat perhiasan muzeum jer tu..

    Mokwonik: tq mokwo...haha tu la blk drp kilang tu terus tak sihat tak taula demam nengok tu ke atau demam tak dpt angkut blk...hehehe

    ReplyDelete
  17. Nieza, cantik2 nya barang kat sini. Set sudu dan garpu dia pun cantik gak. Boleh rambang mata dibuatnya.

    ReplyDelete
  18. amboi syoknya nieza jln2 cuci mata..rasa kenyang dan puas mata ni burpp hehe.. tq nieza share gambar menarik ni, tak dpt gi sana tgk gambar pun jadilah..!

    ReplyDelete
  19. Salam...

    Nieza ni nak crita...
    kak ros suka tengok je pinggan mangkuk ni...tak taulah tak pandai nak berkoleksi...

    pernah ada jiran setaman akak dtg rumah, dalam berbual tu dia tanya akak "tak ada lemari pinggan ke?"
    he he he... nieza memang kat ruang tamu akak takde lemari letak pinggan yang ada gobok letak buku je...

    yg paling berkenan kat periuk tu...kalau dapat set periuk tu, alangkah...

    Hei... memang tak mampu, pakai je brand cap buaya..

    Moga Nieza cepat sembuh ya..

    ReplyDelete
  20. salam puan,
    Wahhhhhh, cantiknyeeeeeeeeeeeeeeee. Bertuah puan dapat peluang melawat ke sana. Terima aksih kerana sudi kongsi pengalaman.

    ReplyDelete
  21. Nieza...
    Makan ubat tau bagi cepat baik....em...demam ada makna kot..he..he..akak gurau aje tau..jgn. marah ye...Nieza..cantik2 nya barangan kat situkan..mesti rambang matakan...kalau akak memang tak mampu nak beli..beli kat dalam mimpi bolehlah..he..he..

    ReplyDelete
  22. cantiknyaaaa...

    eh..kat Finland mother tounge mereka English ke?

    ReplyDelete
  23. salam nieza.....mcm mana hari ni...dah sihat ker? agaknya perubahan musim kot yer....take care yer nieza..

    ReplyDelete
  24. salam nieza, luluhhhh hati semua perempuan lihat apa yg nieza paparkan.....tak tahannnnnnnnnnnnn!

    ReplyDelete
  25. Wah cantik tul koleksi tu.. :)

    ReplyDelete
  26. cantiklah koleksi2 kat sini. tak beli rugi kan cos kat M'sia sure lagik mahal giler dan susah nak dapat..

    best baca info mcm nih..tq for sharing with us..

    ReplyDelete
  27. Kak Aidah: ya kak...semuanya cantik belaka tapi tu la reganya pun cantik juga kak..:)

    Kak Umi: ya sharing is caring...sekadar berkongsi cerita dirantauan saja.

    Kak Rose:w.salam kak...baguslah tu kak yg penting kita hidup secara sederhana..biarlah apa org nk ckpkan...kita ada pun dia ckp tak ada pun ckp juga..mcm tu la manusia ni kan..btw tq kak..:)

    Cikgu Zam: w.salam...ya syukur juga dapat tgk tempat org ni...btw ni lah yg dapat saya berkongsi bersama.

    Kak Azi: alhamdulillah dah baik kak...lum ada makna apa2 pun lagi..hehe btw tq kak...ya set-set ni memang mahal..nieza pun tak beli kak lagipun dh ada byk dh pinggan mangkuk ni.guna yg mana ada jer lah dulu.

    ReplyDelete
  28. daddy Ziyyad: tq..kat sini bahasa ibundanya bahasa finnish...jarangla nk guna english ni..memang kuat betul bahasa ibundanya.

    Kak Lieza: tq kak atas ingatan..alhamdulillah dh ok biasalah cuaca sekrng dh nk bertukar musim ni.

    ma'chiks: w.salam...ya memang tergugat iman juga kalau tgk ni..nieza memang suka sgt peralatan dapur ni....tapi sekadar cuci mata jer lah yg kat sini..hehe

    Amy cozzo:ya semuanya cantik2 belaka:)

    Kak Eliza: actually dh byk dah angkut pinggan mangkuk masa hubby posting kat dhaka dulu...kat sana lak byk porcelin dan bone china..tu yg berkira2 juga nk beli kat sini tgklah reganya yg mahal ni lagi ler terasa..tapi sblm blk nanti kalau beli buat kenangan tu bolehla sikit...kenangan dr Finland ni kan.

    ReplyDelete
  29. blikan untuk ct..satu jer..pinggan..hahaha...boleh??

    ReplyDelete
  30. Barang2 Ittala ni memang cantik2 cuma rege nya je lah yang boleh sakit perut kalau nak beli. hehehe... best la dapat pegi melawat kilang mesti borong ni kan kan kan? betul tak En Faizal? hahaha

    ReplyDelete
  31. c-tea: boleh jer...hehe

    ijan: betul tu tgk reganya pun mengerikan..hehe btw tak beli pun masa pi ni nantila sebelum blk boleh lah angkut skit buat kenangan dr finland.

    ReplyDelete

sila...sila..jgn segan-segan yer..tq:)

Be Our Guest And Sign This Guestbook...TQVM

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails

My Blog Anniversary Day

Daisypath Anniversary tickers

Our Wedding Anniversary Day

Daisypath - Personal pictureDaisypath Anniversary tickers